Home
Blog
Bestemmingen
Rokende vulkanen en uitgestrekte koffieplantages

Rokende vulkanen en uitgestrekte koffieplantages

op 15 december 2014
2 minuten leestijd
Rokende vulkanen en uitgestrekte koffieplantages

Reizen van Yogyakarta naar het oosten van Java? Reisorganisatie Riksja Travel geeft inspiratie en tips voor deze schitterende route door Indonesië.

Zodra je de luchthaven van Yogyakarta verlaat, valt de Aziatische warmte als een warme deken over je heen. Wandelend door het levendige centrum prikkelen de geuren van kruidige satéstokjes en pisang goreng – ofwel gebakken banaan - al snel je zintuigen, terwijl je links en rechts wordt ingehaald door fietstaxi’s en paard en wagen. De culturele stad is een ideale start van een rondreis naar het oosten van Java. Het afwisselende landschap is de reden waarom veel reizigers ervoor kiezen dit eiland te combineren met buureiland Bali, waar je een reis ontspannen kunt eindigen. In een week heb je voldoende tijd om vanaf Yogyakarta naar het oosten van Java te reizen. Wij hebben onze favoriete route voor je op een rij gezet.

Fietsen naar de Borobudur

Yogyakarta is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de mystieke tempel ‘Borobudur’. Spring op een Hollandse omafiets en rijd tussen de tabaks- en koffieplantages door langs kleine dorpjes waar de gids je meer leert over het maken van palmsuiker en tofu. Wij reden langs een pottenbakker en mochten hier zelfs een handje helpen. Fiets verder langs de frisgroene bananenbomen naar de voet van de boeddhistische pelgrimsplek. Wandelend langs de heilige stoepa’s, vertelt de gids je meer over de betekenis van de verhalen die in steen worden geïllustreerd. Wanneer je eenmaal de top hebt bereikt, geniet je van het weidse uitzicht over de groene heuvels met in de verte de rokende Merapi-vulkaan. Na de fietstocht word je beloond met een typische Indonesische rijsttafel. Smullen geblazen!

Expeditie Bromo

Veel reizigers rijden vanaf Yogyakarta in één keer door naar de Bromo-vulkaan. Zonde, want je zit die dag ongeveer twaalf uur in de auto en de omgeving die aan je voorbij schiet, wil je eigenlijk niet missen. Rijd via de hindoeïstische Prambanan-tempel en de koninklijke stad Surakarta – ook wel Solo genoemd -, door naar het bergdorpje Sukuh, waar je kunt overnachten in een sfeervolle cottage.

De omgeving is hier ongerept en rustig en je bent ver weg van de toeristische route. Schuif ’s morgens vroeg de gordijnen opzij en geniet van de rust en het overweldigende uitzicht over het dal. Je kunt een wandeling maken langs plantages waar wortels, rode pepers, verschillende koolsoorten en sperziebonen worden verbouwd. Onderweg word je ongetwijfeld lachend begroet door lokale scholieren, die maar wat graag met je op de foto willen.

Vervolg je weg via Malang naar de Bromovulkaan en leg het laatste stuk af in een 4WD. Hobbelend over het beschadigde wegdek zie je al snel hoe het landschap verandert van een uitgestrekte dorre savanne naar een indrukwekkend stoffig maanlandschap, met links en rechts rokende vulkanen. Sta de volgende dag vroeg op, zodat je de zonsopkomst kunt zien vanaf het uitkijkpunt. Het uitzicht over het wolkendek in de vallei en de oranjerood kleurende vulkanen is adembenemend en behoorde zonder twijfel tot het hoogtepunt van onze reis.

Het Javaanse leven

Om de lange reisafstand naar Bali te onderbreken, kun je overnachten in het plattelandsdorp Kalibaru. Maak hier kennis met het echte Javaanse leven en wandel door traditionele kruidenplantages, waar je meer kunt leren over het groeien van pelpinda’s en het verbouwen van specerijen. Proef van de gastvrijheid van Javanen en geniet van een kopje thee of koffie bij een lokale familie thuis. Eenmaal uitgerust van de lange reisafstanden op Oost-Java vertrek je de volgende ochtend richting de ferry voor de overtocht naar Bali. Turend over de uitgestrekte horizon, verwerk je de indrukken van Java en zie je Bali opdoemen. Ontdek de grote verschillen tussen beide eilanden en eindig je reis ontspannen onder de wuivende palmbomen op een van de vele stranden van Bali.

Kriebelt het bij jou inmiddels ook om Oost-Java te ontdekken? Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Indonesië online, onderdeel van Riksja Travel. Zij hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen ervaringen.

Top reizen met Riksja Travel

Meer blogs over Riksja Travel

Beoordelingen van Riksja Travel

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
8.7
Vervoer
8.8
Reisleiding
8.9
Prijs / Kwaliteit
8.6
Algemeen
9