Home
Blog
Algemeen
7x de mooiste eilanden van Indonesië

7x de mooiste eilanden van Indonesië

op 7 november 2022
9 minuten leestijd
7x de mooiste eilanden van Indonesië

Wat zijn de mooiste eilanden van Indonesië? Zoek jij een mooi eiland om te genieten van strand, zon en zee? Of wil je juist groene natuur, een azuurblauwe zee om in te duiken en mooie bezienswaardigheden? Wij selecteerden de 7 mooiste eilanden van Indonesië voor jouw vakantie of rondreis!

De Republiek Indonesië bestaat uit maar liefst 17.508 officieel geregistreerde eilanden! Hier kun je dus wel maanden lang vertoeven! De meeste mensen hebben echter helaas niet zo veel tijd, dus waar ga je beginnen? Niet alle eilanden zijn bewoond, en sommige eilanden zijn lastig te bereiken. We helpen je vandaag een eind op weg met de 7 mooiste eilanden van Indonesië. Waar ga jij je reis beginnen in dit eilandenparadijs?

Bali 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Als je aan Indonesië denkt, denk je al snel aan Bali. Het is het meest bezochte eiland en met de luchthaven in Denpasar is Bali ontzettend makkelijk te bereiken. Daarnaast is er ontzettend veel te doen en vul je een tweeweekse vakantie met gemak met leuke activiteiten. Ubud is een veelbezochte plek en een prima uitgangspunt om het eiland te ontdekken. Het is een cultuurrijke stad waar je bijvoorbeeld het Ubud Palace en de Saraswati Temple kunt bezoeken. Bij het Museum Puri Lukisan ontdek je schitterende Balinese kunstwerken en in Ubud leer je meer over de tradities van het eiland. Vergeet niet een uitstapje te maken naar de rijstvelden van Tegallalang.

Surfers vertoeven ook graag op Bali en met name de zuidkust heeft uitstekende surfmogelijkheden. Padang Padang Beach, het strand van Uluwatu, Suluban Beach en Kuta Beach zijn goede plekken om te leren surfen. Ervaren surfers zijn juist bij Green Bowl en Berawa op de juiste plek. Chillen kan natuurlijk ook en met name Kuta Beach kan erg druk zijn. Zoek je iets meer rust? Dan is Seminyak of Canggu wellicht iets voor jou.

Het eiland Nusa Penida ligt voor de kust van Bali en het is een spectaculair uitstapje om te maken. Je pakt de boot vanuit Sanur en de vaart duurt ongeveer 90 minuten. Kelingking Beach is één van de meest bezochte stranden op Bali en het uitzicht is fenomenaal! Het uitzicht bij het Thousand Island Viewpoint is net zo magisch en niet te missen! Ook op Bali zelf geniet je van de schitterende natuur en je kunt bijvoorbeeld de vulkanen Mount Batur en de Gunung Agung beklimmen. De rijstvelden van Jatiluwih staan bekend als de mooiste van heel Indonesië en de Ulun Danu Temple ligt beeldschoon aan Baratan Lake. Aan watervallen is eveneens geen gebrek en de Sekumpul waterval en de dubbele waterval van Banyumala zijn absolute aanraders.

Java

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië, en de kans is groot dat je je reis vanaf Java gaat beginnen. Alleen al op dit eiland wonen ruim 140 miljoen inwoners en het maakt Java het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Het is een uitstekende plek om meer te leren over de traditionele Indonesische cultuur en er wonen meerdere bevolkingsgroepen op het eiland. Het merendeel van Java is Moslim en de meeste mensen wonen in de stad Jakarta. 

Ooit werd Jakarta door de Nederlanders omgedoopt tot Batavia en sinds de onafhankelijk staat de stad weer bekend als Jakarta. Het Medan Merdeka plein staat als symbool voor de onafhankelijkheid van Indonesië en het is zeker een bezoek waard. Je kunt hier ook gelijk een bezoek brengen aan de  Istiqlal moskee, de op 3 na grootste moskee ter wereld en de grootste van Zuidoost-Azië! Andere interessante bezienswaardigheden zijn de oude haven Sunda Kelapa, het stadsdeel Kota met het Fatahillah Square en het Puppet Museum vol wajangpoppen. Naast deze enorme stad, heeft Java prachtige stranden en veel unieke plekjes in de natuur.

Dat merk je al bij Pangandaran Beach, een geliefde bestemming bij strandliefhebbers. Je kunt hier prima chillen, maar het strand is ook geliefd bij surfers. Of ontdek het Dieng Plateau in het midden van het eiland en geniet van de spectaculaire uitzichten. In deze hele regio zijn meer dan 400 tempels te ontdekken! Vroeger bestond het landschap uit actieve vulkanen en nu is het een enorme vlakte geworden. Wil je wel een vulkaan bezichtigen? Dan is de Bromo vulkaan een aanrader. Het is een pittige klim, maar daar staat een spectaculair uitzicht tegenover!

Een andere mooie stad om te bezoeken is Yogyakarta dat bekend staat als het culturele hart van Indonesië. Hier maak je kennis met oude tradities, leuke markten en tempels. Het is een knusse studentenstad en er zijn veel uitgaansmogelijkheden. Op de markt kun je prachtige batik bewonderen en kopen en een bezoek aan een poppenspel is natuurlijk een must. Een andere must is een bezoek aan de Borobudur en de tempel Prambanan net buiten de stad.

Lombok

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Lombok is een paradijs voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Het eiland ligt naast Bali en is makkelijk te bereiken. Toch komen er veel minder bezoekers dan naar het buureiland en op Lombok is onwijs veel te doen. Zo is er aan mooie stranden geen gebrek en met name Tanjung Aan Beach en Mawun Beach zijn erg geliefd. Hier kunt hier heerlijk ontspannen, maar ook uitstekend surfen! Een ander bijzonder strand is Pink Beach waar het zand écht roze is!

Het Mount Rinjani National Park is een waar paradijs met bergen en schitterende wandelroutes. Je ontdekt hier vulkanische kraters en je kunt bijvoorbeeld de 3.726 meter hoge vulkaan Rinjani gaan beklimmen. Je doet er meerdere dagen over, maar het wordt een tocht om nooit te vergeten! Uiteindelijk kom je uit bij het kratermeer en aan rijstvelden, watervallen en spectaculaire vergezichten is op Lombok geen gebrek! De Sembalun Vallei ligt even verderop en het is een rustige omgeving om te wandelen. Je hebt prachtige uitzichten op de vulkaan Rinjani en je kunt je beklimming in de vallei gaan beginnen.

Een bezoek aan de Gili eilanden mag niet ontbreken als je Lombok bezoekt. De eilanden Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air zijn behoorlijk toeristisch, maar het is makkelijk te zien waarom. Zo veel schoonheid heb je wellicht nog nooit gezien!  Het zijn kleine eilandjes en veel reizigers komen hier voornamelijk om te duiken en snorkelen. Gili Trawangan heeft de meeste faciliteiten zoals restaurants en hotels, terwijl Gili Meno perfect is voor rustzoekers. Gili Nanggu in het zuiden van Lombok zijn eveneens bounty eilanden waar bijna niemand komt! Wel even van tevoren reserveren, want er zijn weinig hotels! 

Kalimantan

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Borneo is het op twee na grootste eiland ter wereld en het eiland wordt door drie landen gedeeld; Indonesië, Maleisië en Brunei. Het Indonesische deel staat bekend als Kalimantan en het is het grootste eiland van Indonesië. Het is een natuurparadijs en je bent hier ver weg van het massatoerisme. Een paar weetjes: het eiland heeft geen vulkanen, er zijn veel eeuwenoude bossen en de evenaar loopt dwars door Kalimantan!

Een reis naar Kalimantan is echt een reis buiten de gebaande paden. Je zult voornamelijk veel tijd besteden in de ongerepte natuurparken en een goed voorbeeld daarvan is het Tanjung Puting National Park. Het landschap bestaat voornamelijk uit mangrovebossen en moerassen, maar de echte bekendheid komt door een bijzondere bewoner! Het is namelijk het leefgebied van de orang-oetans! Met een gids kun je op zoek gaan naar de dieren en de kans is groot dat je ook nog neusapen tegenkomt. Het Kayan Mentarang National Park ligt helemaal in het noorden en dit gebied staat bekend om het reusachtige regenwoud. Ook hier leven orang-oetans en neusapen, maar ook tal van vogels en andere dieren die nergens anders ter wereld te vinden zijn.

Op Kalimantan ben je vaak ver weg van de bewoonde wereld en zelfs de dorpjes die je tegenkomt liggen vaak erg afgelegen. Eén van deze unieke plekjes is Loksado aan de voet van de Meratus bergen. Het is dé plek om te raften en mooie watervallen te ontdekken. Bovendien gaan er veel wandeltochten naar nog meer afgelegen dorpen. Een paradijs voor avonturiers! Een andere waterrijke omgeving ontdek je bij het Danau Sentarum National Park, een enorm wetland met regenwoud en veenmoerassen. Voor een onvergetelijke boottocht door de jungle, kun je de rivier Sungai Mahakam bezoeken. Een goed beginpunt is bijvoorbeeld Samarinda.

Sumatra

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het eiland Sumatra is enorm divers en het landschap bestaat uit tropische stranden, hoge vulkanen, brede valleien, groene rijstvelden en jungles en een uitzonderlijke dierenwereld. Daarnaast zijn er veel gave activiteiten te doen en het is hier een stuk rustiger dan sommige andere eilanden. Laten we eens gaan kijken wat dit avontuurlijke eiland in de aanbieding heeft.

Ten eerste is er het prachtige Tobameer, het grootste meer van het land. Midden in het meer ligt een schiereiland dat graag bezocht wordt door toeristen. De stad Medan is de voornaamste stad op Sumatra en hier zijn nog veel invloeden van de Nederlandse koloniale geschiedenis te zien. Zo hebben een aantal gebouwen een behoorlijk Nederlands uiterlijk, maar er zijn ook veel andere bezienswaardigheden. Zo mag je de moskee Masjid Raya niet missen, en het Maimun Palace is ook zeker de moeite waard.

Daarnaast zijn er unieke plekken zoals Bukit Lawang dat bekend staat om het ecotoerisme. Hier zijn namelijk orang-oetans te vinden en in het dorpje in de jungle geniet je ook nog eens van een hele ontspannen sfeer. Met behulp van de vele hangbruggen kun je een mooie wandeling maken langs de rivier en je kunt lekker in een hangmatje ploffen en genieten van het uitzicht. Het ligt aan de rand van het Gunung Leuser National Park waar niet alleen orang-oetans in het wild leven, maar ook olifanten, neushoorns, luipaarden en tijgers. Het hoogste punt in het park is de Leuser vulkaan en deze kun je zelfs beklimmen! Heb je geen zin in deze uitdagende hike? Dan is de slapende vulkaan Gunung Sibayak een makkelijkere beklimming. Daarna kun je heerlijk ontspannen in één van de vele warmwaterbronnen!

Flores

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het eiland Flores heeft zeker wel een luchthaven, maar één van de mooiste manieren om hier te komen is per boot vanaf Lombok! Het is een vrij primitieve manier van reizen en je overnacht 2 tot 4 nachten op het schip. Onderweg stop je bij een aantal eilanden tussen Lombok en Flores en dat maakt deze reis zo avontuurlijk en onvergetelijk! Kom je met het vliegtuig? Dan is de kans groot dat je bij het vliegveld Komodo International Airport aankomt. En de naam van de luchthaven geeft het grootste avontuur van Flores al weg.

Op dit eiland kun je namelijk komodovaranen tegenkomen! Het zijn de grootste hagedissen ter wereld en in het Komodo National Park komen ze nog voor. Een spectaculair gezicht natuurlijk om deze dieren in het echt te bewonderen! Pas wel op want ze kunnen snel rennen en ze lusten graag een hapje! Een andere prachtplek in de natuur het de Kelimutu vulkaan. De kleuren van de kratermeren veranderen continue en het is een heel bijzonder fenomeen om te zien. Het Kelimutu National Park is een uitstekende plek om te wandelen en er gaan dagelijks tours naar de top van de vulkaan. Als je wilt duiken en snorkelen, dan ontdek je een paradijs bij het 17 Islands Marine Park. Het kristalheldere water, de witte zandstranden en de onbewoonde eilanden maken deze plek écht een paradijs op aarde!

Flores heeft tal van piepkleine dorpjes zoals Wae Rebo Village. Het is al een heel avontuur om hier te komen omdat er geen wegen zijn! Na een 10 kilometer lange wandeling door de jungle geniet je hier van een hele traditionele omgeving. Bajawa is een andere onvergetelijke plek en je bent omringd door vulkanen. Er zijn veel traditionele dorpen in de omgeving te vinden en bij de hotsprings is het natuurlijk ook prima vertoeven. Riung ligt juist midden tussen de rijstvelden en langs de kust staan oude vissershuisjes.

Sulawesi

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Als laatste gaan we op avontuur op Sulawesi. Het is een natuurparadijs en met name duikers gaan hier genieten van een prachtige onderwaterwereld. De tropische stranden zijn natuurlijk al heel fijn om te chillen en er zijn tal van verborgen baaien zodat het net is alsof je het rijk voor je alleen hebt. Langs de kust van Sulawesi liggen onwijs veel koraalriffen die vele vissen en andere zeedieren aantrekken. Haaien, schildpadden en andere waterwezens zwemmen hier allemaal om je heen. De meest geliefde plekken om te duiken zijn onder andere het Bunaken Park, de Tukangbesi Eilanden en Wakatobi National Park.

Op het vasteland is echter ook genoeg te beleven en de hoofdstad Makassar is zeker de moeite waard. Er zijn een aantal overblijfselen uit de Nederlandse koloniale tijd te bezichtigen zoals het Fort Rotterdam. Rammang Rammang ligt midden in een karstgebergte en het landschap is inmiddels een beschermd gebied van UNESCO. Het is namelijk de op een na grootste kerstgebieden ter wereld en een boottocht door dit landschap is simpelweg magisch. Een andere sprookjesachtige plek is het Lore Lindu National Park waar overal vlinders fladderen, maar waar ook het bijzondere spookdiertje leeft! Ze zijn echter klein en vaak moeilijk te spotten!

In het uiterste noorden van Sulawesi ontdek je Tomohon, een stadje omringd door vulkanen. Het is de prima uitgangspositie op de hooglanden te gaan ontdekken en je kunt bijvoorbeeld de Mount Mahawu vulkaan beklimmen. Het Tangkoko Nature Reserve ligt hier ook vlakbij en de jungle is het leefgebied van neushoornvogels en zwarte makaken. Verder naar het zuiden ontdek je de regio Tana Toraja waar veel unieke woningen te bewonderen zijn. De daken zijn enorm groot en hebben een hele unieke vorm. Deze regio staat ook bekend om de traditionele ceremonies die worden gehouden als iemand overlijdt.

Zoals je wel merkt, is Indonesië een heel gevarieerd land en is er voor iedereen wel iets te doen. Of je nu houdt van de natuur, mooie stranden, de onderwaterwereld, een rijke cultuur of een strandfeest, je gaat hier ongetwijfeld een onvergetelijke vakantie meemaken.

Top reizen naar Indonesië

Reisorganisaties met reizen naar Indonesië

Meer blogs over Indonesië

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1