Zeg je Maleisië, dan zeg je prachtige Expeditie Robinson-waardige eilanden. Sterker nog: Expeditie Robinson werd al vaak in Maleisië opgenomen. Maar het land heeft nog veel meer moois te bieden. Dit zijn de zeven must-sees van deze Aziatische parel.
Maleisië ligt ten zuiden van Thailand en ten noorden van Indonesië. Het land is net zo tropisch als zijn buren, maar is welvarender en minder uitgestrekt. Dit maakt Maleisië makkelijk bereisbaar. Gelukkig ook maar, want het land is te mooi en veelzijdig om links te laten liggen! Maleisië bestaat uit twee delen; het schiereiland dat aan Thailand (en Singapore) grenst, en de noorderhelft van het eiland Borneo, dat Maleisië met Indonesië deelt. De meeste toeristen kiezen voor ‘Peninsula Maleisië’, oftewel het schiereiland. En na het lezen van deze blog snap jij waarom.
De Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur (KL for insiders) bevindt zich op Peninsula Maleisië. Het is een veelvoorkomende overstapplaats in Azië, en daarmee een ideaal begin (of eind) van je reis door Maleisië. Kuala Lumpur doet je – met 1.6 miljoen inwoners – denken aan een klein Bangkok. Het is een moderne stad, maar heeft ook typische traditionele wijken. De bekendste bezienswaardigheid van KL is de 452 meter hoge Petronas Twin Towers. Dit torencomplex staat op de negende plaats van hoogste gebouwen ter wereld. Ook leuker en meer authentiek Maleisisch zijn de wijken Little India, China Town (Maleisië is één smeltkroes van culturen) en het koloniale gebied rondom Merdeka Square.
Langkawi is misschien wel het bekendste eiland van Maleisië. En toch weten veel mensen niet dat Langkawi eigenlijk verwijst naar een eilandengroep van bijna 100 eilandjes. Pulau Langkawi is het grootste eiland en een echte toeristenmagneet. Niet voor niets natuurlijk: Langkawi heeft prachtige stranden, luxe resorts en ongerept oerwoud. Bovendien kun je er duty-free shoppen en is het er – ondanks het toerisme – lekker rustig. Andere mogelijk te ondernemen activiteiten: een tochtje met de kabelbaan, grotten ontdekken, wildlife spotten, een boottochtje naar onbewoonde eilanden, snorkelen en duiken.
Middenin Peninsula Maleisië liggen de uitstrekte heuvels van de Cameron Highlands. Let op: deze heuvels liggen wel 1.500 meter hoog. Hierdoor is het klimaat iets koeler en daarmee ideaal voor het verbouwen van thee. Je vindt er dan ook uitgestrekte theeplantages. Sommige plantages staan er al sinds de negentiende eeuw, toen Britse kolonisten er de lakens uitdeelden. Grappig detail: in de Cameron Highlands tref je ook aarbeienplantages aan. Had je dat verwacht in een tropisch land als Maleisië?
De Parel van de Oriënt wordt het eiland ook wel genoemd. Penang is een populaire bestemming in West-Maleisië en ligt op een brug afstand van het Maleisische vaste land. Ook Penang huisvest vele culturen, en dat is terug te zien in de bruisende hoofdstad Georgetown, vol tempels van verschillende godsdiensten. Qua shoppen en eten zit je in Georgetown goed. Voor de prachtige stranden en jungle kun je de stad beter even verlaten. Tip: rondom Chinees Nieuwjaar is heel Penang is feeststemming.
Nog meer oerwoud, maar Taman Negara is wel het grootste en oudste regenwoud van Maleisië. Het is zelfs nog ouder dan het Amazone-regenwoud! Niet gek dus dat je er enórme bomen kunt vinden. Nog leuker is het om over de touwbruggen te lopen, die tussen de bruggen gespannen zijn. Wél je portie lef meenemen! Taman Negara leent zich ook uitstekend voor meerdaagse trekkingen. Tip: vaar Taman Negara binnen per longtailboot (vooraf boeken). Aziatischer dan dat wordt het niet!
Vergeet Langkawi en Penang! Voor écht paradijselijke eilanden moet je naar de Perhentian Islands, twee eilanden ten noordoosten van Peninsula Maleisië. Er zijn geen internationale, bekende hotels op het eiland. Back to basics is echter een optie. Je vindt op de Perhentians naast hutjes ook luxe resorts aan het strand. Voor duiken en snorkelen bevind je je op de juiste plek. Zorg alleen wel voor de juiste reistijd. Tussen oktober en maart kan er klink wat regen vallen. Dit is niet alleen vervelend voor strandliefhebbers, maar zorgt ook voor slechter zicht in de onderwaterwereld.
Vooruit, ook Maleisisch Borneo heeft zo zijn must-sees. De Kinabalu Berg is vier kilometer hoogte de op één na hoogste berg van Zuidoost-Azië. Alleen in Myanmar staat een hogere berg. Maar niet alleen op die reden in de Kinabali bekend. De berg kwam begin 2015 in het nieuws wegens de groep toeristen die bovenop Kinabalu naakt voor een foto poseerden. De toeristen, waaronder een Nederlanden, werden aangehouden door de Maleisische autoriteiten. Die zien de daad als een belediging, omdat de berg voor hun heilig is. Er werd zelfs een verband gelegd met een aardbeving, kort na de foto. Daarbij brak een deel van de top van de berg af. Ga Kinabalu snel zien dus (maar houd je kleding aan!).
Heb jij al eens een rondreis in Maleisië gemaakt? Wat mist er nog op dit lijstje?
Deel je ervaring en help andere reizigers!