Home
Blog
Bestemmingen
5x De mooiste bezienswaardigheden op Borneo

5x De mooiste bezienswaardigheden op Borneo

2 minuten leestijd
5x De mooiste bezienswaardigheden op Borneo

Borneo is het derde grootste eiland ter wereld en behoort tot drie landen: Maleisië, Indonesië en Brunei. Op zo’n groot eiland is natuurlijk veel meer te zien maar dit zijn dé vijf highlights van Borneo.

Borneo is de ideale vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je komt hier niet voor de steden maar wel voor het spotten van wildlife in de jungle en onderwater! Bij een reis naar Borneo kiezen de meeste mensen voor een bezoek aan het Maleisische gedeelte. Hier liggen veel bezienswaardigheden op een relatief klein gebied. Heb je meer tijd dan is Kalimantan (de naam voor het Indonesische gedeelte) ook zeker de moeite waard.

1. Orang-oetans spotten

orang-oetan borneo
orang-oetan borneo

Voor veel mensen is het spotten van orang-oetans de belangrijkse reden om naar Borneo te gaan. Borneo en Sumatra zijn de enige plekken ter wereld waar deze indrukwekkende apen nog in het wild leven. Helaas wordt het regenwoud (het leefgebied van de orang-oetans) nog steeds gekapt en wordt het steeds moeilijker om de orang-oetans in het wild te spotten. In Maleisisch Borneo heb je de meeste kans rond de Kinabatangan rivier en in het Indonesische gedeelte is het Tanjung Puting park de beste plek. Met meerdaagse tourtje ga je vanaf een bootje op zoek gaat naar orang-oetans en andere jungledieren.

2. Beklimmen van Mount Kinabalu

Kinabalu
Kinabalu

Mount Kinabalu ligt in de Maleisische provincie Sabah en is de hoogste berg van Maleisië. Het beklimmen van deze berg is een enorm populaire maar zware tocht. Omdat er maar een beperkt aantal mensen per dag naar boven kan is het verstandig om ruim van tevoren te boeken. Met een gids vertrek je ‘s ochtends vroeg en loop je via een steile klim naar de rusthut. Daar slaap je en vervolgens begin je de volgende ochtend heel vroeg in het donker aan de kllim naar de top. Daar ben je dan op tijd voor de zonsopgang en heb je een waanzinnig uitzicht over de omgeving. En dan nog weer naar beneden! Het is redelijk zwaar maar ook heel gaaf!

3. Duiken op Sipadan

Sipadan borneo
Sipadan borneo

Sipadan is een klein onbewoond eilandje voor de oostkust van Maleisisch Borneo. Sinds een paar jaar is het gebied rond dit eiland volledig beschermd en mogen er maximaal 120 mensen per dag duiken. Sipadan wordt vaak genoemd als mooiste of top vijf duikplek in de wereld. Het koraal is enorm kleurrijk en je hier grote scholen vissen, tientallen schildpadden, veel (vriendelijke) haaien en nog veel meer. Om te mogen duiken rond Sipadan moet je een vergunning hebben die je via de duikresorts kan regelen. Boek dit op tijd!

4. Bako National Park

bako national park
bako national park

Bako National Park is makkelijk te bereiken vanuit het stadje Kuching in Maleisisch Borneo. Een bootje zet je af bij de ingang van het park waar je verschillende wandelingen kan maken. Het is ook mogelijk om in het park te overnachten. Het park ligt aan de kust en de wandelingen lopen vooral door de jungle. Je spot hier onder meer neusapen, silver leaf monkeys, makaken en kleuurijke vogels en je mag alle wandelingen zonder gids doen.

5. Slapen bij de locals

longhouse
longhouse

Wil je zien hoe de locals leven? Breng dan een bezoekje aan een traditioneel longhouse bij een lokale stam, zoals de Iban in het Maleisische gedeelte. De Iban waren vroeger een gevaarlijk volk maar tegenwoordig zijn ze uiterst vriendelijk en gastvrij! Je kan blijven slapen in het longhouse, een enorme hut op houten palen waar meerdere families onder één dak wonen. Wil je wat meer afgelegen volken bezoeken, ga dan naar de Apokayan Highlands in het Indonesische gedeelte van Borneo.

Top reizen naar Borneo

Reisorganisaties met reizen naar Borneo

Meer blogs over Borneo

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1