Het andere Bali

op 15 oktober 2014
2 minuten leestijd
Het andere Bali

Druk, toeristisch, te populair. Dat wordt vaak gezegd over Bali. En de zuidkust is inderdaad overspoeld door toeristen. Maar Bali is veel meer dan alleen strand en feesten.

Trek je het binnenland in, dan kun je fietsen langs rijstvelden, vulkanen beklimmen, kennismaken met de unieke Balinese cultuur en slapen in kleinschalige ecolodges. En dan begrijp je écht waarom Bali het Godeneiland wordt genoemd.

Natuurlijk heeft de zuidkust, met onder andere de plaatsen Sanur en Seminyak, ook zijn goede kanten. Hier kun je leren surfen (bijvoorbeeld bij een stichting die met haar winst Balinese jongeren ondersteunt), kun je kiezen uit talloze hippe restaurants en is het nachtleven bruisend. Maar dit is niet de plek om kennis te maken met het traditionele Bali. Dat vind je pas in het binnenland.

Betoverend binnenland

Bali is betoverend. De rijstterrassen zijn felgroen. Aan de horizon verschijnen vulkanen, in een kratermeer drijft een prachtige tempel. Lange stranden, een prachtige
onderwaterwereld, koffie- en cacaoplantages...enorm afwisselend. Elke dag worden traditionele ceremonies gehouden, bijvoorbeeld in de vorm van begrafenissen. Grote kans dat je een optocht van traditioneel geklede Balinezen tegenkomt, die enorme offers op hun hoofd dragen.

Indrukwekkende tempels

In Balinese dorpjes struikel je over de kleine offers met bloemen en wierook die op straat liggen. In het dagelijks leven van de Balinezen speelt het Hindoeïsme nog altijd een hoofdrol. Het eiland is dan ook bezaaid met levendige tempels en indrukwekkende tempelcomplexen. Aanraders zijn Pura Besakih, de moedertempel en Tirta Empul, een tempel met een heilige waterbron. Heiligdom Pura Beji is prachtig versierd met gedetailleerde reliëfs en beelden.

Fietsen op Bali

Kunstenaarsdorpje Ubud is een handige uitvalsbasis om Bali te ontdekken. Maar je kunt ook kiezen voor een rondreis, met auto of fiets. Dan heb je alle tijd om het eiland rustig te beleven. Je kunt kleine dorpjes bezoeken en kennismaken met de inwoners, bijvoorbeeld door bij een Balinese familie te gaan lunchen of je rond te laten leiden door een rijstboer. Je bezoekt watervallen, beklimt vulkanen, ontspant in natuurlijke warmwaterbronnen en wandelt rond op levendige markten. Vergeet ook niet om te genieten van de Balinese keuken: het is een aanrader om tijdens een kookcursus te leren hoe je zelf de lekkerste saté, pittige visgerechten en sajoer groenten op tafel zet.

Duurzaam overnachten

Qua overnachtingen kun je in Bali alle kanten op. Aan de kust vind je luxe resorts, maar er zijn ook volop bijzondere, kleinschalige hotels. Bali heeft verschillende mooie ecohotels midden in de natuur, gebouwd van natuurlijke materialen. Deze hotels werken op een duurzame manier. Ze gaan bijvoorbeeld zuinig om met energie en water en leveren een positieve bijdrage aan de lokale bevolking.

Puri Lumbung in Munduk

Een voorbeeld van zo’n bijzondere accommodatie is Puri Lumbung in het bergachtige, koele Munduk. Dit hotel ligt midden tussen de rijstvelden. Traditionele rijstschuren zijn omgebouwd tot comfortabele cottages met een fijn terras, waar je geniet van een prachtig uitzicht over de bergen. Hier kun je helemaal tot rust komen (er is zelfs een spa), maar ook leuke workshops volgen, zoals Balinees koken en meditatie. Alle inkomsten van deze activiteiten komen ten goede aan de lokale bevolking. Zo levert jouw reis de Balinezen ook echt iets op.

Zo reis je op Bali

Wil je ook het andere Bali ontdekken, bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers en lokale reisprofessionals, zodat je in overleg met een lokale expert je ideale reis kunt samenstellen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal. Kijk voor meer informatie op http://www.betterplaces.nl

Tekst: Karlijn Meulman

Top reizen met Better Places

Meer blogs over Better Places

Beoordelingen van Better Places

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
8.6
Vervoer
8.9
Reisleiding
9.2
Prijs / Kwaliteit
8.8
Algemeen
9.1