Home
Blog
Bestemmingen
De 9 mooiste plekken van Laos

De 9 mooiste plekken van Laos

4 minuten leestijd
De 9 mooiste plekken van Laos

Backpacken in Thailand is hot. Cambodja en Vietnam worden dan vaak meteen even meegepakt. En als je er dan toch bent, mag Laos zeker niet ontbreken op deze route. Wij geven je daarvoor negen verdomd goede redenen.

Laos heeft in tegenstelling tot haar buurtjes Thailand, Vietnam en Cambodja geen kustlijn met bountystranden voor een stereotype chill en relax vakantie. Maar Laos heeft iets wat haar buurlanden niet hebben en dat is een sprookjesachtige, ongerepte natuur en een ontzettend vriendelijke en ingetogen bevolking. Van alle genoemde landen is Laos waarschijnlijk nog het puurst. Laos is een absolute must-see die je zeker niet wilt missen. Dit zijn de negen must-sees.

1. Luang Prabang

luang prabang
luang prabang

Laos kent geen echt grote steden en de hoofdstad Vientiane is eerlijk gezegd niet echt de moeite waard. Maar Luang Prabang in het noorden van het land is een absolute aanrader. De stad staat op op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet zonder reden. Er hangt een authentieke Laotiaanse sfeer: rustig en gezellig. De stad is prima te voet te verkennen en er liggen een aantal bijzondere tempels. That Chomsi tempel ligt boven op Phu Si Hill en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Ook Wat Xieng Thong en Wat Wisunalat zijn een hoogtepunt. Er zijn genoeg gezellige, kleinschalige guesthouses en een hapje en een drankje doe je in een van de vele restaurantjes, kleine cocktailbarretjes of op de gezellige night market. Er is genoeg te doen en te beleven in Luang Prabang en van hieruit zijn er veel prachtige plekken in de omgeving te bezoeken.

2. Kuang Si watervallen

kuang si waterfall
kuang si waterfall

Geloof ons, deze wil je niet missen! Scootertje huren en op naar de Kuang Si watervallen ten zuiden van Luang Prabang. Misschien wel de mooiste watervallen van Zuidoost-Azië. Verken de onwaarschijnlijk mooie watervallen te voet en neem een frisse duik in het heldere, turquoise blauwe water. Je vindt hier ook het Tat Kuang Si Bear Rescue Centre waar je grote Aziatische zwarte beren kunt zien dollen. Zorg dat je lekker vroeg komt, dan is het hier nog niet zo druk en heb je de watervallen voor jou alleen.

3. Nong Khiaw

nong khiaw
nong khiaw

Vanuit Luang Prabang met de bus naar het slaperige rivierdorpje Nong Khiaw. Of nog beter, je pakt de boot. Tijdens deze prachtige boottrip vang je een glimp op van het authentieke, dagelijkse Laotiaanse leven. De tijd heeft hier stil gestaan. Nong Khiaw zelf is omgeven door een spectaculair karstgebergte met in de omgeving grotten en watervallen. Er is in het dorpje zelf eigenlijk weinig te doen, maar dat geeft deze plek zijn charme. Heerlijk om een paar dagen in een simpele, houten bungalow aan de rivier Nam Ou te vertoeven en tot rust te komen.

4. Vang Vieng & omgeving

vang vieng
vang vieng

Vang Vieng is het tegenovergestelde van Nong Khiaw. Het dorp is berucht om het (inmiddels soort van verboden) tuben. De hordes zuipende toeristen die om die reden naar Vang Vieng toekomen hebben de stad overgenomen. Hier is niets Laotiaans meer aan. De reden om tóch naar Vang Vieng te gaan is de prachtige omgeving. Als je een scooter of fiets huurt, kun je een heerlijke trip maken door de onbeschrijfelijk mooie limestone bergen omgeving. Bezoek de indrukwekkende grotten, zoals de Elephant Cave (Tham Jang) en natuurlijk neem je een verfrissende duik in één van de blue lagoons.

5. Luang Namtha

luang namtha
luang namtha

Luang Namtha in het noorden van Laos is een ondergewaardeerd stadje. Het ligt temidden van schitterende natuur en in Nam Ha National Park kun je prachtig hiken, mountainbiken en kajakken. Er hangt een ontzettende relaxte vibe in het stadje en voordat je het weet blijf je hier langer hangen dan gepland. Op de night market kun je heerlijke lokale lekkernijen proberen.

6. Vieng Xai (Pathet Lao grotten)

cave laos
cave laos
In het noordoosten van het land, vlakbij de Vietnamese grens, ligt Vieng Xai. Alleen al de route ernaartoe is de moeite waard, omdat je zo écht wat mee krijgt van het authentieke Laos. Maar dé reden om dit plaatsje te bezoeken is voor een bezoek aan de Pathet Lao grotten. Dit is een ondergronds netwerk van grotten waar de leiders van het communistische Pathet Lao en de lokale bevolking zich verscholen hielden tijdens de Vietnam oorlog. Met een gids of audiotour kom je meer te weten over de geschiedenis van deze plek. Erg indrukwekkend.

7. Bolaven plateau

bolaven plateau
bolaven plateau

In het zuiden van Laos ligt het Bolaven Plateau, een hoogvlakte op 1.500 meter boven de Mekong-vallei. Het is een prachtig gebied met veel bossen, watervallen en nationale parken. Pakse en Paksong zijn een ideale uitvalsbasis om een tour te maken door de prachtige omgeving met rijstvelden en koffieplantages. Wil je meer te weten komen over Arabica of Robusta koffie, kun je een excursie boeken naar een van de vele koffieplantages.

8. Si Phan Don (4.000 islands)

si phan don
si phan don

Ben je na je hele tour door Laos toe aan wat rust en ontspanning, dan is Si Phan Don dé ideale plek om even lekker te gaan chillen. Er hangt een magische laid-back sfeer op de 4.000 eilanden. Don Khong en Don Det zijn de grootste en meest populaire eilanden. Een ideale plek om heerlijk te relaxen in een hangmat, te kajakken op de Mekong of op een fiets het eiland te verkennen. Misschien spot je ook nog wel een roze gekleurde Irrawaddy dolfijn! Been there, don det ;-)

9. Gibbon Experience

gibbon experience laos
gibbon experience laos

Al is de sfeer in Laos in vergelijking met veel andere Zuidoost-Aziatische landen behoorlijk relaxt, ook aan adrenaline junkies is gedacht. Toegegeven, het mag wat kosten, maar de Gibbon Experience - opgezet om het Bokeo Nature Reserve te beschermen - is zeker de moeite waard. Gelegen nabij het noordelijke Huay Xai kun je hier een twee- of driedaagse trip hiken en ziplinen door de jungle boeken met overnachting in een boomhut. Drie dagen natuur, back to basic en dolle pret. Dikke kans dat je oog in oog komt te staan met de met uitsterven bedreigde gibbon apen.

Top reizen naar Laos

Reisorganisaties met reizen naar Laos

Meer blogs over Laos

Beoordelingen van Laos

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.6
Stranden
n.v.t.
Steden
7.4
Eten & drinken
7.7
Activiteiten
8.4