Home
Blog
Algemeen
19 Fouten die beginnende reizigers altijd maken

19 Fouten die beginnende reizigers altijd maken

5 minuten leestijd
19 Fouten die beginnende reizigers altijd maken

Geen vingertje wijzen, maar als jij straks je eerste reis gaat maken weet jij beter! Of beging jij deze rookie mistakes al?

Ervaren reizigers kunnen het vast beamen: er zijn van die dingen die je doet – of juist niet – tijdens je eerste verre reis, en daar later heel hard om kunt lachen. Met dit blogje kan iedereen straks gaan backpacken als een pro! Welke van deze 19 rookie mistakes zijn typisch jou?

1. Je niet verdiepen in de cultuur/gebruiken

Vol enthousiasme stap je in het vliegtuig, op weg naar je eerste backpackbestemming. Maar in alle opwinding heb je een minuscuul detail over het hoofd gezien: de lokale cultuur verschilt nogal van Nederland. En dus vertoon jij je de eerste avond om 18:00 uur in een restaurant. Veels te bloot gekleed. Met schoenen aan. En hoop je op biefstuk.

2. De wisselkoers vergeten en teveel geld uitgeven

Wat was die koers nou ook alweer? Was 10 euro nou 15.000 Indonesische rupiah of 150.000? Je neemt dat nulletje extra voor lief en boekt die hotelkamer maar gewoon. Tot je de afschrijving op je creditcard ziet… oeps!

3. Alleen zomerkleding meenemen, terwijl het er ook koud wordt

Huh, is het in Zuid-Afrika en Australië niet altijd warm dan? En in Vietnam regent het toch helemaal nooit? Think twice en inpakken die warme trui en lange broek. Of een waterdicht windjackje…

4. Teveel meenemen

Tijdens het inpakken slaat de stress toe. Want hoe kun je kiezen uit al je schoenen? Slippers, sneakers, stevige wandelschoenen en misschien nog een paar hakken voor ’s avonds? Oh, en twee lekkere dikke handdoeken is een luxe die jij jezelf echt niet wilt ontzeggen. En veertien onderbroeken. En zeven schone shirtjes. En… *15 kilo en een hernia later*

Thailand biertjes
Thailand biertjes

5. Alleen maar bier drinken en eigenlijk te weinig van het land zien

Tegen je ouders zeg je dat je gaat backpacken om ‘jezelf tegen te komen’, maar eigenlijk kom je vooral heel gezellige kroegen tegen. En chille mensen. En lekker bier. En dus wordt het elke avond laat, slaap je elke dag uit en gaat je budget hard. Wit, brak en blut kom je twee maanden later als je normale zelf weer terug.

6. Je shampoo vergeten in het hostel

Geen wereldramp, maar ie-de-reen vergeet wel eens wat in de gemeenschappelijke badkamer van het hostel. En in een privébadkamer ook trouwens! Gelukkig kun je altijd wel weer ergens een nieuwe shampoo kopen. Of – als je geluk hebt – kom je er één van iemand anders tegen in de douche!

Local transport
Local transport

7. Opgelicht worden

Moe en jetlagged kom je aan op het vliegveld. Taxichauffeurs overspoelen je. Vermoeid knik je ‘ja’ en loop je mee naar een taxi. Dat blijkt een normale auto te zijn. En het ritje blijkt vijf keer zo duur als normaal, zo lees je achteraf in de Lonely Planet. Tip: ga ook eens prijzen vergelijken met reisgenoten op een tourtje. Wedden dat iedereen iets anders heeft betaald? Hopelijk zit jij aan de goede kant!

8. Te koud in het vliegtuig

Vanuit Bangkok pak je een binnenlands vluchtje naar Phuket. Je bent al even op reis, en dus heb je je normale uniform aan: slippers, shortje, tanktop. Dan blijkt het in het vliegtuig plots 15 graden te zijn. Hallo airco! Voortaan doe je toch maar je lange broek, vest en schoenen aan, of neem je in ieder geval een grote sjaal of sarong mee.

9. Te laat een pinautomaat vinden

Gierig als je bent stel je pinnen tot het laatste moment uit. En eigenlijk maak je er ook een beetje een sport van. Hoelang kan je met je gepinde 5.000 Baht doen? Tot het op is en je niet snel genoeg een pinautomaat kan vinden. En er dan een spoedgevalletje tussendoor komt… Zorg altijd voor voldoende (reserve)geld. Punt.

Local food
Local food

10. Geen local food durven te eten

Dat je op de eerste dag nog een beetje bang bent voor die Thaise kruiden en Vietnamese geuren, dat begrijpen we nog wel. Maar dat je de tweede dag weer naar de McDonalds gaat en de derde dag een burger besteld in een heerlijk Aziatisch restaurantje, is gewoon zonde. Het lokale eten is verrukkelijk. Ook – juist – op straat trouwens!

11. Teveel in je reis willen proppen

In twee weken rondreizen door Thailand én Cambodja? In vier weken naar Australië? En in drie maanden een rondje wereld? Alles mag natuurlijk, maar besef goed dat je dan zeker niet alles van een land kunt zien. Het ‘echte’ Thailand/Cambodja/Australië/etc. ervaar je pas als je er even zit. Bovendien kun je ter plekke niet altijd op stipt openbaar vervoer vertrouwen, of kom je wel eens een plek tegen waar je liever nog even blijft. Laat los die strakke planning en geniet!

12. Kraanwater drinken

Als Nederlander ben jij gewend om altijd uit de kraan te kunnen drinken. En ons kraanwater is nog lekker ook. Dat is in Azië wel andere koek. Het is niet alleen vies, maar je kunt er ook ziek van worden. Nu niet bang worden hoor, tandenpoetsen kan best!

13. Mobiel internet aan laten staan

Mails komen automatisch binnen. Facebook laat je weten dat er iemand jarig is. En je favoriete vlogger heeft net een nieuwe video op YouTube gezet. En dan besef je dat je mobiele internet nog aan staat. Snel uitzetten, want internetten in het buitenland is een dure grap. Bovendien heb je op zoveel plekken (gratis) wifi!

Kikker souvernirs Thailand
Kikker souvernirs Thailand

14. Te vroeg souvenirs kopen en overal meesjouwen (of te laat)

Al op de eerste dag spot je het meest schattige olifantenbeeldje ooit. En een fantastische houten kikker die een prachtig geluid kan produceren. Ook die tailor made kleding is een koopje en kun je niet laten liggen. Tot je later in je reis merkt dat je overal die souvenirs kunt kopen. En nog goedkoper ook. Had je een hoop gesjouw bespaard… Zie je overigens écht iets unieks? Koop het dan direct, anders krijg je later spijt als je het nergens meer tegenkomt!

15. Gemeen doen en de ander nog eens tegenkomen

Backpacken in Azië is net als wonen in een dorp. Iedereen kent iedereen, en mensen waarvan je dacht afscheid te hebben genomen, duiken later ineens weer op. Wees dus niet al te onaardig tegen andere reizigers. Grote kans dat je ze later in je reis weer ergens tegenkomt. Bijvoorbeeld tijdens een tour waar je ze niet kunt negeren ;-)

16. Je wereldstekker vergeten

Wat voor stopcontacten hebben ze in Azië, Australië, Amerika, Afrika? Weet jij het uit je hoofd? Wij ook niet. Zoek het dus vooral voor je reis nog even uit, anders zit je straks met een lege fotocamera, smartphone, etc.

17. Een klamboe meenemen

Nog zoiets wat iedereen doet als er voor het eerst wordt gebackpackt: een klamboe meenemen. En dan vaak zo’n ongelofelijk irritant ding dat je nooit meer terug in de verpakking krijgt, en vervolgens je hele backpack wordt ingenomen door die klamboe. En dan het ergste: je hebt ‘m niet eens nodig. Op sommige plekken hangen al klamboe’s, op andere plekken zijn er geen muggen of komen ze toch wel door je klamboe heen ;-)

Wandelschoenen
Wandelschoenen

18. Dure wandelschoenen kopen en nooit aantrekken

Ik ga op reis en ik neem mee… oja, van die stevige, dure wandelschoenen. Wie heeft ze niet aangeschaft voor het eerste backpackavontuur? Dan kun je vast beamen dat je de schoenen weinig tot nooit hebt gedragen. En dat rotsen beklimmen echt prima kan op slippers (of in ieder geval sneakers).

19. Handdoek vergeten bij het douchen... 

Voor je gaat slapen, besluit je nog even een verfrissende douche te nemen in de iets minder frisse gemeenschappelijke badkamer. In de al donkere dorm grits je snel je shampoo, douchegel en slaapoutfit bij elkaar. Hmm, heerlijk zo’n warme douche! Even waan je je in je luxe badkamer in Nederland. Tot je erachter komt dat er geen handdoek naast de douche hangt. Vergeten in de kamer! Kletsnat je pyjama in of naakt de gang over..?

Meer blogs