Home
Blog
Algemeen
8 dingen die je leert als je alleen op reis gaat

8 dingen die je leert als je alleen op reis gaat

2 minuten leestijd
8 dingen die je leert als je alleen op reis gaat

Het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid, je eigen wil, creativteit en kracht, en nog heel veel meer. Dit leer je als je een soloreis maakt. 

Er zijn genoeg redenen te verzinnen om alleen op reis te gaan, maar dat het ontzettend leerzaam is, is misschien wel de beste reden. Goed excuus om snel een soloreis te maken, toch? Deze acht dingen leer je als je alleen op reis gaat.

1. Tijdens je soloreis ben je nooit écht alleen

Het heet dan wel ‘alleen reizen’, maar in de praktijk ben je dat zelden. Juist als je op soloreis bent ontmoet je veel nieuwe vrienden van over de hele wereld. Maar je maakt ook makkelijker contact met locals. En je ontdekt dat je het eigenlijk met (bijna) iedereen leuk kan hebben!

2. Doen waar je zelf zin in hebt

Als je je niets hoeft aan te trekken van anderen, en niemand zijn zin probeert door te drijven, heb je eindelijk tijd eens echt naar jezelf te luisteren. Wat wil jij het liefste doen vandaag? Bevrijdend voor mensen met en eigen willetje, en enorm leerzaam voor mensen die niet goed weten wat ze willen.

Solo trave;
Solo trave;

3. Het is heerlijk dingen in je eentje te doen

Hoewel die nieuwe vrienden natuurlijk hartstikke gezellig zijn, merk je dat je het ook fijn vindt om soms dingen alleen te doen. Als je in je eentje op pad bent, ga je vaak helemaal op in een nieuwe omgeving. Je kunt je namelijk niet focussen op een reisgenoot.

4. Echte vriendschap is zeldzaam

Dat je zelden alleen bent op reis, betekent niet dat je reisgenoten nu je nieuwe bff’s zijn. Hoe leuk ze ook zijn, het zijn niet je echte vrienden, die je door en door kennen. Na weken van oppervlakkig contact mis je je beste vrienden thuis. Andere ‘vrienden’ lijken juist niet meer te bestaan…

5. Je bent creatiever dan je denkt

Of het nu tegen verveling is of bij gebrek aan geld: wie alleen reist zal merken dat hij of zij creatiever is dan gedacht! Regent het al dagen terwijl jij op een Thais eiland zit? Dan ga je toch lekker verhalen schrijven, mediteren of je haar vlechten? En als je blut bent kom jij met allerlei manieren om toch wat leuks te kunnen doen.

Hiking solo
Hiking solo

6. What doesn’t kill you makes you stronger

Waarschuwing! Je zult ook moeilijke momenten hebben als je alleen op reis bent. Maar daardoor leer je wél om het alleen op te knappen. Je bent op jezelf aangewezen en zal uiteindelijk sterker uit de strijd komen en supertrots op jezelf zijn.

7. Reizen is goedkoper met zijn tweeën…

Tja, de keerzijde van de vrijheid van een soloreis: het is vaak voordelig om dingen met zijn tweeën te doen. Kamer delen? Taxi splitten? Allebei fijn als je er niet alleen voor hoeft op te draaien.

8. De Engelse taal

Of een andere taal natuurlijk, afhankelijk van waar je reist. Wie niet met een vriend van thuis op pad is, wordt gedwongen veel vaker een vreemde taal te spreken. Goed voor je skills! Achteraf ben je er blij om ;-)

Meer blogs