Home
Blog
Algemeen
20x Absolute must-do's bij je eerste wereldreis

20x Absolute must-do's bij je eerste wereldreis

5 minuten leestijd
20x Absolute must-do's bij je eerste wereldreis

Ga je voor de eerste keer een wereldreis maken? Vergeet dan zeker niet om deze 20 dingen te doen en te onthouden.

Klamme handjes, een versnelde hartslag en gigantische stress omdat je niet weet wat je te wachten staat? Je gaat op wereldreis en vraagt je af waar je in godsnaam aan bent begonnen, maar weet diep vanbinnen dat dit de ervaring van je leven gaat zijn.

Ja! Je eerste wereldreis kan ontzettend spannend en eng zijn. Hoe ga je er alles uithalen? En wat is goed om in gedachten te houden? Wij zetten 20 dingen voor jou op een rij die je tijdens je eerste wereldreis echt gedaan moet hebben om jouw ervaring onvergetelijk te maken. 

1. Maak een heleboel vrienden

Er komt geen betere gelegenheid om, naast veel van het land te zien, ook nieuwe vrienden te maken. Hoe vaak komt het immers voor dat je met zoveel mensen in aanraking komt? Op het vliegveld, in het hotel, als je een activiteit onderneemt: die vrienden liggen voor het oprapen. Maak van deze mogelijkheid gebruik en leer nieuwe mensen kennen die misschien wel je vrienden voor het leven worden.

locals peru
locals peru

2. Word halsoverkop verliefd

Liefde kun je niet tegenhouden. Zo ook niet op wereldreis. Kom je iemand tegen met wie het ontzettend goed klikt? Sta jezelf dan toe om verliefd te worden. Denk niet vooruit (“maar hoe gaat dit werken?”), maar leef in het moment en heb lief op dat moment.

3. Geld is niet altijd alles

Op een budget leven is natuurlijk helemaal niet erg. Maar durf tijdens je wereldreis dit budget ook los te laten. Het zou zonde zijn als je die bijzondere helikoptertocht, duikactiviteit of bezienswaardigheid overslaat – en daar achteraf spijt van hebt – omdat het niet binnen je budget past. Je bent er nu en geniet ervan!

plane
plane

4. Ga waar de wind je brengt

Het leuke aan een wereldreis is dat je niet alles op de voorhand kunt voorspellen. Soms is het vervelend (als je je koffer kwijt bent), maar andere keren kan het erg verfrissend werken. Probeer daarom met de flow mee te gaan en jezelf aan het moment over te geven. Wie weet waar je dan terecht komt en wat voor uniek verhaal je eraan overhoudt.

5. Verblijf in een hostel

Een betere plek om leuke mensen te leren kennen bestaat bijna niet. Vaak maken deze mensen hetzelfde mee, lopen ze tegen dezelfde problemen op en hebben ze vaak dezelfde kijk op het leven. Over die klik hoef jij je dus geen zorgen te maken.

travel
travel

6. Maak heel veel foto’s en deel ze

Iedereen weet dat foto’s maken een must is als je op wereldreis bent. Wat nog leuker is? Al je vrienden en vriendinnen in the heat of the moment meenemen. Dit doe je door je foto’s op social media te delen en hen up te daten over jouw avontuur. Je weet uiteindelijk nooit wie je er mee inspireert.

7. Bezoek minimaal één van de zeven wereldwonderen

Hoe je wereldreis er ook uitziet – of waar je ook naartoe gaat - probeer in ieder geval één van de zeven wereldwonderen mee te pakken. Neem een bezoek aan de Machu Picchu als je in Peru bent, bekijk de rotswanden in Petra in Jordanië of aanschouw de schitterende Taj Mahal in India. Cliché, maar stiekem hoort het wel bij het maken van een wereldreis.

india
india

8. Raak bevriend met een local

De mooiste plekjes ontdek je niet uit een reisgids, maar van iemand die al zijn hele leven op die plek woont. Om die reden is het aan te raden om bevriend te raken met een local. Je vindt de leukste plekjes en ontdekt hoe het dagelijkse leven er écht uitziet. Klinkt interessant toch?

9. Reflecteer op je leven

Ver van huis en zonder bekende mensen? Het is het ideale moment om even te reflecteren op jouw thuissituatie. Wat vind je geweldig aan je wereldreis? En wat mis je op dit moment? Soms ontdek je door de wereldreis dingen die je nooit anders had gezien. Ontdek dus niet alleen de wereld, maar ook jezelf!

african children
african children

10. Leer een nieuwe taal (of meerdere)

Een nieuwe taal leren is niet alleen heel leuk, maar ook heel handig als je op wereldreis bent. Zo kun je bijvoorbeeld eten bestellen of een slaapplaats regelen. Daarnaast zijn mensen altijd erg vriendelijk als jij laat zien dat jij hun taal spreekt (of je best daarvoor doet). Wie wil dat nou niet?

11. Omarm het onbekende

Het is heel simpel om nee te zeggen tegen iets wat je niet kent of nog nooit hebt gedaan. Doe dit tijdens je wereldreis – hoe eng ook - minder. Als je namelijk voor de eerste keer op wereldreis bent, zijn er genoeg dingen die onbekend zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het eten? Of de activiteiten die je kunt ondernemen? Zeg dus wat vaker ja en omarm wat je niet kent.

volkswagen
volkswagen

12. Reis met een open hart

Er is geen reden om ervan uit te gaan dat iemand een oplichter of zelfs een moordenaar is. Probeer dit in gedachte te houden en mensen te verwelkomen die je pad kruizen. Als jij met een open hart durft te reizen, ontdek je hoeveel vriendelijke mensen er op deze aardbol rondlopen. Mensen die jou willen helpen en gewoon vriendelijk zijn.

13. Stort jezelf in de festiviteiten

Zoals wij in Nederland Koningsdag vieren, zijn er genoeg festiviteiten in andere landen om te ontdekken en te vieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Tomatenfeest in Spanje of het Chinees nieuwjaar in China? Kijk van tevoren welke festiviteiten wanneer plaatsvinden en zorg dat je aanwezig bent.

world
world

14. Leef vanuit 'minder is meer'

Als je op wereldreis bent bestaat de kans dat je overal een souvenir mee wilt nemen. Doe dit niet! Een minder rommelig leven – of in jouw geval rugzak – geeft ruimte om te ademen en daadwerkelijk te genieten. Investeer dus in ervaringen op je wereldreis en niet in materiele voorwerpen.

15. Expect nothing, appreciate everything

Een bekend gezegde, maar tijdens een wereldreis nog veel belangrijker om te onthouden. Hoe minder je verwacht, hoe meer je geniet van alle onverwachte momenten die je pad gaan kruizen. En hoe meer je geniet, hoe intenser je de hele reis gaat ervaren.

jordan
jordan

16. Train jezelf om geduldig te zijn

Als er een eigenschap is die je nodig hebt op wereldreis, is het geduldig zijn. De treinen of bussen rijden immers niet zo vaak als in Nederland (als ze überhaupt rijden). En het leven – en de mensen – zijn niet allemaal zo vluchtig als in Nederland. Het is goed om je dit te realiseren en alvast op te trainen. Dat bezorgt je uiteindelijk een stuk minder hoofdpijn.

17. Wees een spons voor informatie

Je gaat nergens zoveel leren als tijdens je eerste wereldreis. Over de mensen om je heen, over jezelf, over de geschiedenis van een land of het land zelf. Wees dus een spons en probeer zoveel mogelijk mee te nemen van deze openbare ‘universiteit’.

peru
peru

18. Angsten zijn om te overwinnen

De emotie angst ga je zeker tegenkomen op wereldreis. De kunst is echter om je hierdoor niet tegen te laten houden. Neem zo af en toe een risico, doe iets waar je hart sneller van gaat kloppen en doe iets waarvan je de uitkomst niet weet. Dat is hoe jij ervaring op gaat doen en jouw eerste wereldreis voor de volle 100% gaat ervaren.

19. Lach, lach en lach nog meer

Want een lach zegt per slot van rekening meer dan woorden ooit kunnen. Geniet!

smile
smile

20. Niet alles doen ik ook oké

De druk om veel dingen te zien en te ondernemen is groot als je op wereldreis gaat. Zorg ervoor dat je jezelf hierdoor niet gek maakt. Kies de dingen uit die jou aanspreken en laat andere dingen voor wat ze zijn. Jij bepaalt namelijk hoe jouw reis eruitziet en welke ervaringen jij wenst op te doen. Dat kan niemand anders je afpakken.

Meer blogs