Home
Blog
Bestemmingen
Avontuurlijke bestemmingen in Oost-Europa

Avontuurlijke bestemmingen in Oost-Europa

op 8 juli 2019
5 minuten leestijd
Avontuurlijke bestemmingen in Oost-Europa

Omdat een avontuurlijke reis niet altijd naar de andere kant van de wereld hoeft te zijn, kan je vanaf nu ook Europese bestemmingen bezoeken met Better Places. Bekijk waar je naartoe kunt met deze fijne reisorganisatie!

Maar hoe kies je nou de juiste, uit deze nog relatief onbekende landen: Albanië, Moldavië, Kosovo, Roemenië en Montenegro. Better Places zet de voor- en nadelen per land voor je op een rij, om de keus wat makkelijker te maken. Lees gauw verder om te zien wat het beste bij jouw wensen past.

Indrukwekkende bergen en prachtige stranden in Albanië

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Albanië heeft de reiziger veel te bieden. In het noorden kan je volop (berg-)wandelen in indrukwekkende landschappen, die de Alpen laten verbleken. Hier is de natuur zo ongerept en mooi, dat je nooit meer weg wilt. Niet alleen de getrainde bergwandelaars zitten hier goed. Er zijn ook genoeg mogelijkheden voor eenvoudigere wandelingen. In het zuiden zal de kustlijn, met haar witte stranden en bizar blauwe baaien je absoluut versteld doen staan. Hier kan je heerlijk relaxen en ook mooie één- of meerdaagse uitstappen in de omgeving maken. Zo is de natuur in het achterland ook hier prachtig en kan je cultuur snuiven in de bergdorpjes Berat en Gjirokastër of de ruïnes van de eeuwenoude Griekse stad Butrint. Engels wordt nog niet erg veel gesproken in Albanië, maar de bevolking is ongelooflijk gastvrij en behulpzaam. De Albanese keuken is bovendien heerlijk, dus het proberen van lokale gerechten is zeker aan te raden.

Voordelen van reizen in Albanië

Albanië is een enorm afwisselend, maar best compact land. Je kan hier ’s ochtends een bergwandeling maken en ’s middags in zee plonzen. De natuur hier is schitterend en heel toegankelijk. De bevolking is bijzonder gastvrij en behulpzaam.

Nadelen van reizen in Albanië

Als je in deze regio alleen Albanië bezoekt is het soms lastig een route te vinden die een logisch rondje vormt. Daardoor maak je soms een langere reisdag, of je neemt ergens een zelfde route weer terug. Met het openbaar vervoer reizen is op sommige plekken een uitdaging. Zonder eigen (huur-)auto kom je niet overal.

Authentiek Kosovo

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Waar steeds meer mensen Albanië weten te vinden als vakantiebestemming, blijft het aantal toeristen in Kosovo nog altijd flink achter. Daarmee heb je echt het gevoel een unieke en bijzondere bestemming te ontdekken, als je de stap wel waagt. Daar komt bij dat het land nog altijd erg traditioneel is. Zo dragen mensen, zeker op het platteland, geregeld nog traditionele kleding en herders met grote kuddes geiten of schapen banen zich een weg door de buitenwijken van stadjes. Sta er niet van te kijken als je in een verkeersopstopping van honderden stuks vee terecht komt. In Kosovo vind je prachtige natuur, met ruige berglandschappen en lieflijke dalen. De rijke historie zie je terug in de vele stenen boogbruggen en de goed bewaard gebleven kloosters en moskeeën.

Voordelen van reizen in Kosovo

Ongerept en authentiek is Kosovo zeker. Je ziet hier een puur land, dat er zonder toerisme exact zo uit zou zien: prachtig. De bevolking zal je met open armen ontvangen.

Nadelen van reizen in Kosovo

Kosovo heeft geen strand. Ook de ijskoude bergmeertjes zijn niet erg aangenaam om in te zwemmen. Politiek gezien is Kosovo nog altijd behoorlijk onstabiel. Dit is iets om rekening mee te houden: controleer altijd de huidige situatie voor vertrek.

Spectaculaire en afwisselende landschappen in Montenegro

Montenegro is een land vol afwisseling. Hier maak je spectaculaire roadtrips langs hoge bergen, steile kliffen en diepe canyons. Maar ook geniet je van luie dagen aan één van de mooie stranden, of klim je juist zwetend naar het mooiste uitzichtpunt boven de Kotor baai. En dan heeft Montenegro ook nog eens een portie gave outdooractiviteiten én interessante cultuur. In het voor- of najaar reis je hier door 4 seizoenen in één dag. Terwijl je aan het strand in de zon kan liggen, stap je in de bergen de sneeuw in.

Voordelen van reizen in Montenegro
In Montenegro maak je een zeer complete rondreis, vol afwisseling en avontuur in relatief korte afstand. In de bergen zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten in een homestay, dé manier om het lokale leven van dichtbij mee te maken.

Nadelen van reizen in Montenegro
In de zomermaanden kan het langs de kust van Montenegro best druk worden. In en rond Kotor ook in het voor- en naseizoen trouwens, vanwege de vele cruiseschepen die hier aanmeren.

Bakermat van cultuur in Roemenië

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In Roemenië kan je volop cultuur snuiven. In Transsylvanië, de bekendste regio van het land, staan de meest indrukwekkende kastelen. Zelfs graaf Dracula’s beroemde kasteel kan je hier bezoeken. Daarnaast vind je hier sfeervolle stadjes, met kinderkopjes in plaats van asfalt en van die pastelkleurige huizen aan pleinen die sinds de Middeleeuwen weinig veranderd lijken. Op het platteland staan tradities nog hoog in het vaandel. Kleinschalige boeren werken hier hard om een bestaan op te bouwen. In de noordelijke regio Maramures ga je werkelijk terug in de tijd. Hier kan je bovendien eeuwenoude, kleurrijk beschilderde kerken bewonderen en lokale veemarkten bezoeken. De natuur is in Roemenië nog onbedorven, ook al zijn de bergen minder ruig en een stukje lager dan verder naar het zuiden en oosten. Vanuit Viseu de Sus kan je genieten van de berglandschappen vanuit een stoomtrein, die dagelijks heen en weer rijdt naar het grensgebied met Oekraïne.

Voordelen van reizen in Roemenië

Het toerisme is met name in Transsylvanië al wat meer ontwikkeld en daardoor zijn er best wat comfortabele voorzieningen. Ondanks de vele bekende bezienswaardigheden in deze regio is het toch niet moeilijk om het gebaande pad te verlaten. Behalve cultuur en natuur is er in Roemenië ook strand, toch fijn voor een ontspannen afsluiting van je reis.

Nadelen van reizen in Roemenië

Door het toenemende aantal toeristen is het prijspeil in Roemenië de afgelopen jaren gestegen. Dat mag de pret niet drukken, want naar West-Europese normen is dit nog steeds een heel betaalbare bestemming.

Onbekend Moldavië

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ben je op zoek naar een echt unieke vakantiebestemming, dan is Moldavië zeker een aanrader. Dit kleine land wordt nog amper bezocht door buitenlandse toeristen, maar heeft toch genoeg te bieden. Zeker als je houdt van de sfeer van weleer en interesse hebt in de oude Sovjetcultuur kan je hier je hart ophalen. In de afgescheiden regio Transnistrië waan je jezelf echt af en toe in het oude Rusland. Ook wie graag een wijntje lust zit in Moldavië goed. Hier komen de lekkerste wijnen uit Oost-Europa vandaan. Wijnboerderijen zijn een leuke plek om de lokale wijn te proeven en soms kan je er zelfs heel sfeervol overnachten.

Voordelen van reizen in Moldavië

Het land is compact en makkelijk met een huurauto zelf te bezoeken. De mensen zullen je zeker gastvrij ontvangen.

Nadelen van reizen in Moldavië

Doordat Moldavië een relatief klein land is en de bezienswaardigheden beperkt zijn, ben je er in relatief korte tijd uitgekeken. Wil je toch langer op vakantie, dan is dit land wel prima te combineren met Roemenië.

Ook een avontuurlijke reis maken in Oost-Europa?

Better Places is een snelgroeiend reisplatform en biedt kwalitatief hoogstaande reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking. Samen met een reisexpert die al jaren in een bestemming woont stel je je rondreis samen, helemaal zoals je zelf wilt. Better Places is de eerste reisorganisatie in Nederland met een internationale B Corp certificering. De reisorganisatie compenseert de CO2-uitstoot van al haar reizigers, inclusief internationale vluchten middels een Gold Standard project.

Top reizen met Better Places

Meer blogs over Better Places

Beoordelingen van Better Places

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
8.6
Vervoer
8.9
Reisleiding
9.2
Prijs / Kwaliteit
8.8
Algemeen
9.1