Arenal vulkaan

Arenal vulkaan

De mooiste actieve vulkaan ter wereld

Hij rommelt, rookt en spuwt lava uit. De actieve Arenal vulkaan is één van de opvallendste natuurverschijnselen in Costa Rica. Bezoek de regio voor de mooiste uitzichten op de vulkaan, het nationale park, de natuurlijke warmtebronnen en de mysterieuze grotten.

Top reisorganisaties naar Costa Rica

Top reisorganisaties naar Costa Rica
Arenal vulkaan

De Arenal behoort tot de meest actieve vulkanen ter wereld. Eeuwenlang werd gedacht dat het hier om een uitgedoofde vulkaan ging, totdat in 1968 het tegendeel werd bewezen en 87 mensen overleden door het natuurgeweld. De jaren daarna bleef de vulkaan actief vuur spuwen en ook vandaag de dag rommelt het nog flink. De laatste grote uitbarsting was op 23 augustus 2000. Het is te gevaarlijk om de vulkaan zelf te beklimmen, maar er zijn genoeg andere dingen te doen in de omgeving.

National Park

De Arenal vulkaan ligt in het beschermde Parque Nacional Volcán Arenal. Het park omvat de Arenal en de kleinere Chato vulkaan, en bestaat voor de rest uit tropisch regenwoud. Onder het groene bladerdak groeien vele plantensoorten en maar liefst 75 procent van de 850 vogelsoorten in Costa Rica kun je hier zien rondfladderen. Andere bewoners van het woud zijn kapucijnaapjes, herten en slangen. In het park liggen verschillende wandelroutes en hoe dichter je bij de vulkaan komt, hoe spectaculairder het wordt. De berg rommelt en er komt een pluim rook uit de krater. Met een beetje geluk ben je ’s avonds zelfs getuige van een kleine eruptie, waarbij de lava naar beneden stroomt en brokstukken in de lucht worden geschoten.

La Fortuna

La Fortuna is een stadje aan de voet van de Arenal vulkaan. De stad is goed ingericht voor toeristen, maar heeft ook zeker zijn charme. La Fortuna dankt zijn bezoekers aan de vulkaan die boven alles in de stad uittorent, maar behalve dat is er nog een hoop te doen. Nergens in Costa Rica kun je zoveel uitstapjes maken als hier. In de omgeving kun je wakeboarden, paardrijden, vissen, ziplijnen, raften en natuurlijk het nationale park verkennen. Het is dé uitvalsbasis voor wie het gebied gaat ontdekken.

Arenal
Arenal

Warmtebronnen

Met al die vulkanische activiteit is het niet raar dat het in de regio rondom de Arenal stikt van de natuurlijke warmtebronnen. En na een hele dag sjouwen door het nationale park is er geen betere plek om bij te komen dan in het warme water vol mineralen. Neem plaats in een van de natuurlijk gevormde waterpoelen en geniet van het suizen van de watervallen, de serene rust en de prachtige omgeving. Is een plons in het warme water niet genoeg? Laat je dan verwennen bij één van de spa’s. Je kunt jezelf bijvoorbeeld laten inpakken met vulkanische modder of gescrubt worden met een mengsel van kokos en koffie. Nabij La Fortuna liggen de warmtebronnen Baldi, Ecotermales en Tabacon.

Fortunawaterval

De prachtige Fortunawaterval ligt zes kilometer buiten La Fortuna en bevindt zich temidden van het prachtige regenwoud. Om bij de waterval te komen moet je een flinke afdaling maken: Meer dan 200 traptreden leiden je in 20 minuten naar de voet van de waterval. Maar dat is het meer dan waard. Onderweg kom je door een prachtig woud en eenmaal beneden is het uitzicht verbluffend mooi. De waterval stort maar liefst 75 meter naar beneden en komt terecht in een helderblauwe waterpoel. Neem zwemkleding en een handdoek mee om een plons in het koele water te maken, of ga picknicken langs de kant. Voor het bezoeken van de waterval wordt een bescheiden entreeprijs gevraagd, die weer wordt gebruikt om de omgeving te onderhouden. Ook leuk: Je kunt een bezoek aan de waterval combineren met een tochtje op de rug van een paard. In La Fortuna zitten verschillende bureautjes die dit voor je kunnen regelen.

La Fortuna
La Fortuna

Venado grotten

Ten noordwesten van de vulkaan, op 45 kilometer rijden van La Fortuna, liggen de Venado grotten. De kalkstenen rotsformaties in dit ondergrondse gangencomplex zijn miljoenen jaren geleden gevormd en het is een waanzinnig avontuur om er in af te dalen. Tijdens een tocht door deze druipsteengrotten klauter je over grillige rotsen en door nauwe gangen. Je komt langs ondergrondse watervallen en door ruimtes vol fossielen en druipstenen, en je maakt kennis met bewoners van de grot: een kolonie vleermuizen. Je mag alleen onder begeleiding van een gids afdalen, en een tour duurt gemiddeld twee uur. 

Reizen naar de Arenal vulkaan — Hoe kom je er?

Er gaan geen directe vluchten van Amsterdam naar de Costa Ricaanse hoofdstad San José. Met Delta Airlines vlieg je vanaf € 550 retour en moet je twee keer overstappen in de Verenigde Staten. Sneller is met KLM via Panama (vanaf € 650) of met de Spaanse maatschappij Iberia via Madrid (vanaf € 750).

Hoofdstad San Jose heeft vervolgens een directe busverbinding met de Arenal vulkaan. Bussen vertrekken drie keer per dag van het Atlantico Norte Station en komen vier uur later aan in La Fortuna de San Carlos. Het stadje is ook te verreiken vanuit de stadjes San Ramón en Tilarán.

Populaire reizen naar Arenal vulkaan

Meer bezienswaardigheden in Costa Rica

Alle bezienswaardigheden in Costa Rica

Beoordelingen van Arenal vulkaan

De Arenal vulkaan ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Costa Rica en bezoek aan Arenal vulkaan.
7,0

Hot hot hot

Costa Rica
Arenal vulkaan
19-12-2020

Pakten de bus en ineens moesten er eruit. Vervolgens zeker 1,5 uur moeten lopen. Maar daarna een diep brommende vulkaan die rokende stenen uitspuugde. Fantastisch. Pet en voldoende water zou geen overbodige luxe zijn.

Onno
Gereisd met partner
9,0

Super Trekking voor mooi uitzicht Arenal vulkaan

Costa Rica
Arenal vulkaan
16-01-2017

wij hebben een trekking gedaan op de Cherro Chato vulkaam naast de Arenal. vanaf de rand van de krater een prachtig uitzicht gehad, ook nog kunnen zwemmen in de krater van de Cherro Chato vulkaan, dat is toch wel magisch

Maartje Lijnen
Gereisd met partner
9,0

Mooie bezienswaardigheid in Costa Rica

Costa Rica
Arenal vulkaan
14-12-2015

De Arenal Vulkaan mag je eigenlijk niet overslaan als je in Costa Rica aan het rondreizen bent. Deze mooie iconische vulkaan is zonder dat hij actief is al mooi om te zien, maar als hij wel actief is dan is het helemaal een mooie ervaring! Wij maakten een vroege ochtend hike naar een geweldig uitkijkpunt en konden de rode stenen zien vliegen. De omgeving is er ook mooi met watervallen, het stadje La Fortuna en warmwater bronnen.

Karin
Gereisd met partner

Wil je meer weten over reizen naar Costa Rica? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Costa Rica