Home
Blog
Bestemmingen
Madagaskar: insider tips voor een uniek eiland

Madagaskar: insider tips voor een uniek eiland

op 7 april 2015
3 minuten leestijd
Madagaskar: insider tips voor een uniek eiland

Het is het oudste eiland ter wereld: Madagaskar. 80% van de flora en fauna is endemisch en komt alleen in dit land voor. De bevolking is een unieke mix van Indonesiërs en Afrikanen en de natuur is enorm gevarieerd.

Van avontuurlijke tochten met een 4WD tot het zien van de migratie van walvissen, Madagaskar doet elke reizigers versteld staan. Frank, de lokale reisexpert van reisorganisatie Better Places geeft zijn insider tips.

Miljoenen jaren geleden brak Madagaskar af van het oercontinent. Dankzij haar afgelegen locatie heeft het eiland een unieke biodiversiteit. Een groot deel van de planten en dieren komt alleen op Madagaskar voor, waaronder de lemuren. “Madagaskar heeft wel iets van de Galapagos-eilanden”, zegt Frank, de lokale reisexpert van Beter Places. “Het is alleen veel groter. De natuur is hier heel divers. Door het centrum van het eiland loopt een bergrug met pieken van 2600 meter hoog. Het oosten is de natte kant en daar vind je prachtige regenwouden. De westkant is de droge kant, met woestijnen, savannes en Baobab-bomen. Tot slot is er de eindeloze kustlijn, met witte stranden, mangroven en tropische eilandjes. Hier kun je prachtig snorkelen en duiken.”

Mix van volkeren

De meeste mensen denken bij Madagaskar aan natuur. Maar ook op cultureel gebied heeft het eiland veel te bieden. “De mensen zijn hier ook uniek”, weet Frank. “Tweeduizend jaar geleden was Madagaskar nog onbewoond, maar 1900 jaar terug kwamen er mensen uit Borneo overgevaren. Zij vestigden zich in het centrale hoogland. Duizend jaar geleden kwam er een tweede groep uit Indonesië op het eiland terecht. Zij verdreven de eerste kolonisten en namen de hooglanden over. Daar ontstond de rijstcultuur van het eiland.

In de binnenlanden lijkt het vanwege al die groene rijstterrassen soms net Zuidoost-Azië. Pas vijfhonderd jaar geleden zetten de eerste Oost-Afrikanen voet aan land. Zij namen koeien mee en vestigden zich aan de kust.” Het is leuk om een wandeling te maken over het platteland, de bijzondere architectuur van de Indonesiërs te bekijken en kennis te maken met de hartelijke lokale bevolking.

Kalkstenen massief

Eén van de favoriete plekken van Frank is het Ambohitra-gebergte in het midden van Madagaskar. Hier vind je prachtige valleien met granieten rotsen, perfect om te wandelen en te klimmen. In dit gebied zijn ook meerdaagse kampeertochten mogelijk. “In het westen ligt de Tsingy, een kalkstenen massief dat vanuit zee is opgedrukt”, zegt Frank. “De rotsen zijn heel puntig geërodeerd en dat ziet er spectaculair uit. Via hangbruggen kun je het landschap bekijken. De weg ernaartoe is ook geweldig: vanaf de kust reis je via een zandpad diep de bush in. Vaak moet je gebruik maken van bushferries over brede rivieren, geweldig.”

Baobab Avenue

Ook de Baobab Avenue, een perfecte laan met Baobab-bomen is een prachtige plek. Net als het Isalo National Park, een zandstenen rotsmassief waar de geologische geschiedenis van Madagaskar zich in de rotswanden weerspiegelt. In het Andasibe-regenwoud vind je de grootste nog levende lemurensoort, met dieren van een meter groot. Wil je echt van de gebaande paden af, dan is het kanaal van Pangdalanes een aanrader. “Dit is een watergebied van zeshonderd kilometer lang”, vertelt Frank. “Het is een aaneenschakeling van meertjes, rivierarmen en kreken, waar je vogels kunt spotten en boottochten kunt maken. Weer heel anders dan de rest van Madagaskar.”

Extra: nog vijf insider-tips

Frank heeft nog vijf insider tips voor unieke plekken en ervaringen:

1. Beleef de migratie van de bultrugwalwissen. In de maanden juli, augustus en september zwemmen er honderden walwissen voor de kust van Madagaskar, die daar hun jongen baren en voeden.

2. Woon een lokaal begrafenisfeest bij. De bewoners van het centrale hoogland begraven hun overledenen in familiegraven. Eens in de paar jaar houden de rijkere familie een feest voor de doden. De bundels met botten worden uit het familiegraf gehaald en dan wordt er met hen gefeest. Inclusief muziekgroepen en kraampjes.

3. In de hooglanden is de Nederlandse stichting Madalief actief, die wezen en alleenstaande moeders helpt. Je kunt slapen in het duurzame guesthouse Madalief in Antsirabe, dat gerund wordt door lokale mensen en waarvan de inkomsten ten goede komen aan de stichting.

4. Proef het nationale gerecht Romazava, een smakelijke maaltijdsoep op basis van rijst en waterkers. Afhankelijk van het gebied is de soep gevuld met vlees of vis.

5. Trek met een 4WD de binnenlanden van Madagaskar in. Zo kom je in alle uithoeken van het land, op plekken waar bijna niemand komt. Je ontdekt de bush, stopt in kleine dorpjes en kampeert in een tent op de mooiste plekjes. Het ultieme avontuur!

Zo reis je door Madagaskar

Wil je in veel zien van Madagaskar en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.

Tekst: Karlijn Meulman

Top reizen met Better Places

Meer blogs over Better Places

Beoordelingen van Better Places

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
8.6
Vervoer
8.9
Reisleiding
9.2
Prijs / Kwaliteit
8.8
Algemeen
9.1