Bezienswaardigheden die in het echt gewoon zwaar tegenvallen. Herkenbaar? Waarom bezoeken zoveel reizigers deze plekken? Van deze twaalf bestemmingen moet je niet al te hoge verwachtingen hebben...
Er zijn bestemmingen die op de bucketlist van vrijwel iedere reisliefhebber staan. Ook jij móet er een keer naartoe. Maar waarom eigenlijk? Omdat het een populaire plek is? Deze bestemmingen zijn zwaar overhyped.
Sorry New York, we houden van je, maar dat Vrijheidsbeeld waar we altijd van droomden is in het echt toch wel heel erg klein. Niks geen megarestaurant in de kroon van Lady Liberty, daar is echt geen plek voor hoor! Leuk om eens te zien, maar verwacht er niet te veel van.
Veel reizigers die Los Angeles bezoeken, vinden de stad an sich al tegenvallen. Helemaal als je dat afzet tegen New York of San Francisco. Maar de grootste domper van LA is ook meteen de bekendste: Hollywood. En de Walk of Fame. Daar is dus echt niets aan, tenzij je toeristen wilt spotten in een random straat.
Weer zo’n klein beeld met een grote bekendheid. Maar waarom? De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen is uiteraard nog kleiner dan het Vrijheidsbeeld, maar wordt jaarlijks toch nog door vele mensen bezocht. Dit resulteert in foto’s met vooral veel toeristen erop.
Mount Rushmore zegt je misschien niet meteen iets, maar je kent vast wel de vier uitgehakte gezichten van presidenten in die rots in Amerika? Het is de grootste trekpleister van South-Dakota, maar waarom eigenlijk? De sculpturen zijn achttien meter lang, maar zo ver weg dat ze vele malen kleiner lijken. Om daar nou voor naar South-Dakota te komen..?
De Engelse Stonehenges genieten wereldwijde bekendheid. Dat komt vooral doordat de bouwwerken al eeuwenoud zijn. De Stongehenges zouden voor het jaar nul gebouwd zijn en deden dienst als graven. Maar daarvoor kun je ook onze ‘eigen’ hunebedden in Drenthe gaan bekijken. Al vind je daar vooral spelende kinderen…
Wie een bezoekje brengt aan Singepore, verwacht vast een mooi stadsstrand. De Aziatische stad ligt immers naast tropisch en beeldschoon Maleisië, en vlakbij Indonesië. Voor prachtige stranden kun je echter beter in de buurlanden blijven. Sentosa Island bij Singapore is één groot attractiepark, met een pretpark, veel toeristen en uitzicht op de haven…
Malta mag over het algemeen dan vrij ondergewaardeerd worden (het is prachtig!), wat op het eiland overgewaardeerd wordt in de heuse ‘Blue Lagoon’. Zoals het met veel blue lagoons gaat, is het meertje helemaal niet zo blauw als de reisorganisaties je doen geloven. Maar wat Malta’s Blue Lagoon vooral doet tegenvallen, zijn de hordes toeristen (en het afval dat zij achterlaten).
Wie ooit aan de oostkust van Turkije is geweest, is ongetwijfeld overgehaald een toertje te boeken naar Pamukkale, een bekende Turkse bezienswaardigheid. Pamukkale betekent ‘kasteel van katoen’ en zo zou Pamukkale er dan ook uit moeten zien. In werkelijkheid bleek het echter een smerige bende. De ‘katoen’ is verre van wit en de warme baden zijn zo ondiep dat je er amper in kunt zitten. Ook was het vanuit Bodrum niet twee maar vijf uur rijden. Beetje jammer.
In de categorie tegenvallende beelden: mag ik van jou Manneken Pis? Het bekendste beeld van Brussel en omstreken is zó klein dat je er simpelweg voorbij zou lopen als er niet hordes toeristen om het beeldje zouden staan. Waarom ze dat doen? You tell me!
Een tripje naar Dublin, Ierland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoekje aan Temple Bar. Temple Bar staat bekend als het culturele centrum van de stad en de gezellige pubs. De cultuur die er in de uitgaansstraat te vinden is, is echter vooral die van dronken toeristen. Wil je het ‘echte’ Ierland beleven? Kies dan een andere pub uit in een onbekende(re) straat.
Wereldberoemd voor een beest dat niet bestaat… Dat is Loch Ness, een groot, diep meer in Schotland. Het meer is qua volume het grootste meer van Groot-Brittannië, en qua oppervlakte het op één na grootste. Kijk, dat is indrukwekkend, net als de natuur er omheen, maar bezoek het meer vooral niet om het monster van Loch Ness te spotten…
Geen beeld, maar een schilderij, maar minstens zo’n tegenvaller. Mona Lisa mag dan één van de bekendste schilderijen ter wereld zijn, het is ook zeker één van de kleinste bekende schilderijen ter wereld. Zeker omdat je het portret ook nog eens van een afstandje moet bekijken door de bescherming om het schilderij en de mensenmassa daarvoor… Beter bezoek je de nachtwacht!