Pamukkale

Pamukkale

Uniek natuurverschijnsel

Voor één van de meest bizarre en imposante natuurverschijnselen van Turkije moet je in Pamukkale zijn. Hier vind je hotsprings en een werkelijk schitterend  netwerk van rotsformaties en terrassen.

Top reisorganisaties naar Turkije

Top reisorganisaties naar Turkije
Pamukkale

Pamukkale is een natuurfenomeen dat zeer indrukwekkend is. Het is te vinden in de vallei van de mooie Curuksu rivier in Turkije, in de zuidwestzijde van het binnenland om precies te zijn. Veel toeristen die naar Turkije gaan op vakantie brengen ook een bezoek aan Pamukkale, vooral omdat het een hele belevenis is om het te zien en mee te maken. Pamukkale betekent Kasteel van Katoen, maar dit heeft eigenlijk weinig betrekking op de betekenis of de uitstraling van het natuurverschijnsel.

Kasteel van Katoen

Pamukkale, ofwel het Kasteel van Katoen, is een geweldige bezienswaardigheid. Al vele honderden jaren stroomt een warme straal kalkhoudend water naar beneden via een zeer grote hoeveelheid terrassen. De stromen hebben steeds hun eigen weg gekozen langs de vele terrassen die tegen de helling aan te vinden zijn. Hierdoor heeft de heuvel nu een wel heel bijzondere uitstraling. Velen vergelijken het met een skipiste, maar dan toch net even anders. Het is inderdaad totaal wit en hier en daar zijn zelfs pegels te vinden, waardoor je zou denken dat je in de ijstijd beland bent. De waterstromen met koolzuur en kalk hebben een versteende waterval gevormd die spierwit van kleur is. Omdat dit er zo spectaculair uitziet wordt het Pamukkale genoemd. Het heeft dus in werkelijkheid niets met een kasteel te maken.

Pamukkale
Pamukkale

Pamukkale
Pamukkale

Kalkterrassen

Een vulkanisch verschijnsel heeft er aanvankelijk voor gezorgd dat de terrassen tegen de helling aan zijn ontstaan. Meer dan tweemiljoen jaren geleden vond er een plooiingsfase plaats in Pamukkale, wat toen uiteraard deze naam nog niet droeg. Hierdoor werden er veel nieuwe bergen ontwikkeld en begon de aardkorst te barsten. Dit zorgde ervoor dat het gebied zeer vatbaar was voor aardbevingen. Vele duizenden jaren lang stroomde er regenwater langs deze breuken en dit water kwam terecht op een laag kalksteen van enkele meters dik. De hitte zorgde ervoor dat het calciumcarbonaat verdampte uit dit water. Het kalkrijke water komt via diverse bronnen weer terug naar de oppervlakte wanneer het warmer is dan 35 graden Celsius. Als het weer koeler wordt, dan verdwijnt het koolzuur en blijft er een wit bezinksel over dat een kalkterras vormt. Zo zijn de vele kalkterrassen op Pamukkale ontstaan.

Pamukkale baden

Al vele eeuwen lang is men ervan overtuigd dat warm en zeer kalkrijk bronwater een goede werking heeft op de huidkwaliteit en het zou een helende werking hebben op alle zenuwen en spieren in het lichaam. De Romeinen waren hier ook van overtuigd en zij zagen de Pamukkale dan ook als een natuurlijk kuuroord waar zij graag tijd doorbrachten. Dit was al twee eeuwen voor Christus. De Griekse plaats Hierapolis lag niet erg ver van het zogenaamde Romeinse kuuroord af en ook tegenwoordig kun je nog prachtige ruines uit deze oude tijd terug vinden in het uitzicht vanaf Pamukkale. Je ziet er onder meer de Tempel van Apollo, een stadsmuur, een badhuis en een theater. De Pamukkale baden zijn nog altijd bijzonder populair.

Pamukkale
Pamukkale

Pamukkale
Pamukkale

UNESCO

In 1988 moest UNESCO hard ingrijpen toen de Pamukkale bedreigd werd door de mensheid. Toeristen van over de hele wereld kwamen naar Pamukkale om er in de baden te ontspannen, vooral in de hoop dat zij aanzienlijk gezonder terug zouden keren naar huis. Ondernemers zagen hier kansen in en op het plateau van de Pamukkale werden grote hotels gebouwd om de toeristen een plek zo dicht mogelijk bij het helende water te bieden. De hotels onttrokken het belangrijke kalk uit het water en er ontstond enorme schade aan Pamukkale wanneer er vervuild water van de hotels over de terrassen werd weggegooid. UNESCO kon niet langer aanzien hoe een natuurwonder als Pamukkale werd vernield door de mens en besloot het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te zetten. De hotels zijn hierop afgebroken.

Bootje baden

Nadat Pamukkale op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst, werd er ook direct een verbod op het zwemmen opgelegd. De beroemde kalkterrassen van Pamukkale mochten in de toekomst niet meer worden gebruikt als baden, maar moesten vooral met rust gelaten worden. Nog altijd lopen er veel toeristen in badkleding rond en, ondanks dat er niet meer uitgebreid in bad gegaan kan worden, wordt er nog wel veel pootje gebaad. Het levert vooral ook erg bijzondere foto’s op wanneer je in je badkleding op deze vlakte staat, waar het lijkt alsof je in een dikke laag sneeuw en ijs staat.

Pamukkale
Pamukkale

Reizen naar Pamukkale — Hoe kom je er?

Vanuit de meest uiteenlopende plaatsen in Turkije worden er excursies naar Pamukkale georganiseerd. Men mag geen geld meer verdienen aan hotels en horecagelegenheden op het natuurverschijnsel, maar er wordt wel nog steeds geld verdiend aan het natuurwonder. Nu in de vorm van excursies. Vanaf Alanya, een populaire badplaats, is het ongeveer twee uur rijden. De duur van de rit is dan ook afhankelijk van de vertrekplaats. De reis naar Turkije zelf duurt ongeveer vier uur, op basis van vertrek met het vliegtuig vanaf Schiphol Amsterdam.

Beste reistijd Pamukkale

De beste reistijd voor Pamukkale is in de herfst wanneer de grote massa's met toeristenbussen is vertrokken uit het gebied. Als je wel in de zomer naar Pamukkale gaat, dan zul je zeker niet de enige zijn, maar in dat geval is het het beste om in de vroege ochtend naar Pamukkale te reizen. De lente is ook prima om Pamukkale te bezoeken.

Blogs over Pamukkale

· Redactie
Het Turkse natuurwonder Pamukkale
Pamukkale betekent in het Turks 'kasteel van katoen' en wie hier een kijkje neemt zaal begrijpen waarom. Dit natuurwonder lijkt regelrecht uit een sprookje afkomstig.

Meer bezienswaardigheden in Turkije

Alle bezienswaardigheden in Turkije

Beoordelingen van Pamukkale

De Pamukkale ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Turkije en bezoek aan Pamukkale.
10

Heel mooi!

Turkije
Pamukkale
21-05-2019

Het was de beste vakantie die ik ooit had meegemaakt!!
We deden van alles:-)
Ik geef het een 10++++++
Is echt een aanrader!

Swaggy
Gereisd met gezin
10

Mooi om het gezien te hebben

Turkije
Pamukkale
20-04-2019

Schone wereld erfgoed en hoe het eeuwen geleden wel respect met natuur om werd gegaan je zit dat de laatste 150 jaar de mens de wereld kapot maakt

Michael
Gereisd met gezin
9,0

Echt heel gaaf

Turkije
Pamukkale
29-05-2018

smikkelboeffie was heel gaaf en nils was lekker aan t shinen in de zon terwijl ephrem een chickie deed en dries gewoon van de mooie natuur aan t genieten kortom een gewelde vakantie met allemaal leuke groenen natuurjtjes

Nils
Gereisd met vrienden
9,0

Wereldwonder, die langzáam schijnt te verdwijnen

Turkije
Pamukkale
24-05-2018

Hoewel Pamukkale nog steeds mooi & appart is om te zien, was het er gisteren slechter aan toe dan mijn laatste bezoek een paar jaar terug. De meeste terrassen met het prachtige turkooise water zijn verdwenen.
Het is ook niet meer zo wit als vroeger.
Toch moet men Pamukkale gezien hebben, als men Turkije bezoekt.

Joan Geerlings
Gereisd met partner
8,0

Prachtig Pamukkale

Turkije
Pamukkale
09-01-2017

Schitterende omgeving. Ontzettend grote archeologische plaats. Moeite waard!

Esmee
Alleen gereisd

Wil je meer weten over reizen naar Turkije? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Turkije