Bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Turkije

Istanbul

Je kunt eenvoudigweg niet om Istanbul heen. Deze wereldstad op twee continenten heeft namelijk talloze historische monumenten en bovendien een unieke sfeer. Ga bijvoorbeeld eens naar het Topkapi-complex waar honderden jaren lang de Osmaanse sultans en de vrouwen van de harem woonden. Dit paleis is tegenwoordig als museum opengesteld voor het publiek. De Blauwe Moskee en de kerk Haghia Sophia zijn waarschijnlijk de twee bekendste monumenten van de stad. Beide staan op het Sultanahmet-plein. Ook de Bazaarwijk is een aanrader, want zo ver als het oog reikt wordt er handel gedreven.

Ankara

Ankara is een moderne hoofdstad en biedt plaats aan het mooiste museum van het land: het Museum van Antatolische Beschavingen. Als je nieuwsgierig bent naar allerlei interessante voorwerpen uit de Anatolische cultuur, waaronder schatten uit koningsgraven en hellenistische en Romeinse beelden, moet je hier zijn. Daarnaast kun je in de stad kijken naar het Presidentieel Paleis, de Citadel en de Kocatepe-moskee. En heb je die allemaal gezien, dan kun je lekker picknicken of wandelen in de natuur rondom Ankara.

Bodrum

Als uitvalsbasis voor zeiltochten is Bodrum al jaren bekend, maar er is ook veel uitgaansvertier te vinden. Het wordt niet voor niets het St. Tropez van Turkije genoemd: er is altijd iets te doen! De Petrusburcht is de belangrijkste bezienswaardigheid van de toeristenplaats Bodrum. Ga vooral kijken naar de glas- en scheepswrakkenzaal, de scheepswrakken uit de late Bronstijd en de Amfora's. Naast een culturele trekpleister is het schiereiland Bodrum een waar paradijs voor vakantiegangers. In de beschutte baaien zijn watersporters op hun best. Ook zonaanbidders, natuurliefhebbers en wandelaars halen hun hart op bij de zandstranden, rotsen en dichte naaldbossen.

Efeze

Efeze is een antieke stad, waarvan je de ruïnes nu nog kunt bekijken. Dat kan wel even duren trouwens, want het is zeer uitgebeid. Neem er dus de tijd voor. Veel van de bouwwerken die je hier vindt. zijn nog in opvallend goede staat. Helaas staat er nog maar één zuil overeind van de tempel van Artemis. De bibliotheek van Celsus, de tempel van Hadrianus en het theater zijn ook erg populair.

Pamukkale

Het feit alleen al dat de spectaculaire witte terrassen van Pamukkale een van de zeven wereldwonderen worden genoemd, is reden genoeg om er eens een kijkje te nemen. Als je van een afstandje kijkt, lijkt het net alsof de terrassen bedekt zijn met een laag sneeuw, maar dit is kalk. De naam Pamukkale betekent dan ook ‘katoenen kasteel’. Dankzij het warme bronwater kun je er lekker pootjebaden.

Meer weten over reizen naar Turkije?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Turkije