Turkije kent een gezonde keuken met veel groeten en fruit, vis en natuurlijk plantaardige olie. De Turkse keuken is zeer gevarieerd. Bij het ontbijt wordt vooral yoghurt, schapenkaas, tomaten, olijven en honing gegeten. Voor de lunch houden de Turken het meestal bij een Turkse pizza met gehakt of een plat rond brood met kaas of een döner kebab. Het traditionele avondmenu bestaat meestal uit vijf gangen: koude voorgerechten als humus, inktvis, gevulde wijnbladeren en schapenkaas; warme voorgerechten als deegrollen gevuld met schapenkaas en de gefrituurde mosselen; als hoofdgerecht vaak lamsvlees aan een pen, een lamskotelet of verse vis met rijst; als toetje zoete baklava of honing.
De bekende Turkse koffie wordt geserveerd in kleine kopjes compleet met drab op de bodem. Thee wordt zwart geserveerd in een tulpvormig glaasje. Probeer eens de mint- en appelthee! Houd er rekening mee dat de Turken vaak veel suiker in hun koffie en thee doen. Lokaal bier en Turkse wijn zijn aanzienlijk goedkoper dan buitenlandse. Ook bekend is de sterke anijsdrank Raki, die vooral in de late uurtjes gedronken wordt.
Meer weten over reizen naar Turkije?
Bekijk hier alle informatie