Cappadocië

Cappadocië

Één van de mooiste gebieden in Turkije

Cappadocië is een prachtige regio vol sprookjesachtige grotwoningen, grillige valleien en ondergrondse steden. Ontdek de regio te voet of te paard, of nog mooier: stap aan boord van een heteluchtballon en bekijk al het moois op grote hoogte.

Top reisorganisaties naar Turkije

Top reisorganisaties naar Turkije
Cappadocië

Het bijzondere tufsteenlandschap van Cappadocië is gevormd door uitbarstingen van de Dagi-vulkanen. De lavastromen vormden het gesteente, en regen en wind boetseerden er een surreëel landschap vol puntige rotsen van. En alsof dat nog niet genoeg was werden er complete ondergrondse steden uitgehakt. Maak kennis met het ongelofelijk mooie Cappadocië.

Ondergrondse stad Kaymakli

In totaal liggen er 36 ondergrondse steden in Cappadocië. Ze werden gebruikt als graftombe, opslagplaats voor voedsel of als schuilplaats in tijden van gevaar. De steden waren voorzien van ingenieuze beluchtingskanalen en bewoners konden het hier makkelijk een tijdje volhouden. De meest uitgestrekte ondergrondse stad is Kaymakli. Het labyrint aan tunnels en kamers gaat maar liefst acht verdiepingen onder de grond en is door omwonenden nog steeds deels in gebruik als opbergruimte. Als toerist kun je de bovenste vier verdiepingen bezoeken, maar je moet wel van kleine ruimtes houden. Zo'n ondergrondse stad is namelijk niet echt groot. 

Kasteel van Uçhisar

Niet ver van Göreme ligt het dorpje Uçhisar, gebouwd rondom een gigantisch uitgehakt kasteel. Het is een ware landmark, want de rots vol grotwoningen torent tientallen meters boven het dorpje uit en is vanuit de wijde omtrek te zien. Het complex is doorzeefd met tunnels en werd eeuwenlang door de dorpelingen gebruikt als toevluchtsoord toen vijandelijke legers de omringende vlaktes overvielen. Een klim naar de top leidt naar een prachtig uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de omringende rotsvalleien en ben je elke avond getuige van de mooiste zonsondergangen.

Uçhisar - Cappadocië
Uçhisar - Cappadocië

Openluchtmuseum van Göreme

Het openluchtmuseum van Göreme is de bekendste bezienswaardigheid van Cappadocië en een verplichte halte tijdens je bezoek aan de regio. Dit voormalig Byzantijnse kloostercomplex werd van de negende tot de elfde eeuw uitgehouwen in de rotsen en was in de zeventiende eeuw een belangrijk bedevaartsoord. Het museum omvat een indrukwekkende verzameling van kerken, kapellen en kloosters, allen voorzien van prachtige fresco’s. De kerken zijn zo gedetailleerd uitgehakt dat het maar moeilijk is voor te stellen dat je je in een rots bevindt. De bekendste kerken op het complex zijn de prachtige Karanlik Kilisi (Donkere Kerk) en de Tokali Kilisi (Kerk met de Gesp). Een alternatief is het openluchtmuseum van Zelve. Net zo mooi om te zien, maar een stuk minder druk.

Monnikenvallei

Voor een glimps van de wereldberoemde elfenschoorstenen moet je in de sprookjesachtige Monnikenvallei zijn. De pilaarvormige rotsformaties met hun puntige hoedje hebben iets sprookjesachtigs. De eerste bewoners van Cappadocië dachten dan ook dat het de schoorstenen waren van elfjes die onder de grond woonden. De vallei heeft zijn naam te danken aan de heilige St. Simeon, die in de vallei woonde. In een van de schoorstenen is tegenwoordig een kapel gewijd aan deze man. Je kunt de schoorsteen bezoeken en naar de top klimmen.

Cappadocië
Cappadocië

Maak een ballonvaart

Er zijn maar weinig plekken op aarde waar het zo mooi is om een ballonvaart te maken als in Cappadocië. Je vertrekt in alle vroegte en terwijl de zon langzaam opkomt zweef je boven al het moois dat de regio te bieden heeft. De laatste jaren is een tochtje in een heteluchtballon steeds populairder geworden, maar zelfs met tientallen andere luchtballonnen aan de horizon is de aanblik op de uitgehakte dorpjes een magisch gezicht.

Paardrijden

Cappadocië heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen en bij sommige bezienswaardigheden kan het nogal druk worden. Een leuke manier om de prachtige omgeving buiten de gebaande paden te verkennen is vanaf de rug van een paard. Overdag rijd je door het grillige landschap vol wonderlijke rotsformaties, canyons, kleurige tufsteenkegels en kom je langs charmante dorpjes. Aan het eind van de middag zet je je tentje midden in de natuur op onder de sterrenhemel en drink je tot laat in de avond zoete kopjes thee aan het kampvuur. Het zijn de ingrediënten voor een onvergetelijk avontuur.

Cappadocië
Cappadocië

Reizen naar Cappadocië — Hoe kom je er?

Cappadocië ligt in het midden van Turkije, vlakbij de luchthavens Kayseri Airport en Nevsehir Airport. Vanuit Nederland kun je daar met Turkish Airlines of Pegasus Airlines via Istanbul naartoe vliegen. De reis duurt ruim 6 uur en je betaalt vanaf € 150 voor een retourtje. Een andere en misschien wel betere optie is om via vliegveld Dusseldorf International te vliegen. Pegasus vliegt je dan in vier uur rechtstreeks naar Kayseri en de prijs voor een retourtje begint bij € 110. Vanaf beide luchthavens gaan vervolgens shuttlebussen naar Cappadocië.

Het is ook mogelijk om over land te reizen. Verschillende busmaatschappijen hebben lijnen die vanuit de grote steden vertrekken. De reis duurt 12 uur vanaf Istanbul, 9 uur vanaf Antalya en 5 uur vanaf Ankara.

Eenmaal in de buurt van Cappadocië is het aan te raden een auto te huren, de omgeving is uitgestrekt en er rijdt weinig openbaar vervoer.

Populaire reizen naar Cappadocië

Meer bezienswaardigheden in Turkije

Alle bezienswaardigheden in Turkije

Turkije ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Cappadocië ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Turkije.
Natuur & omgeving
7.5
Cultuur
7.5
Stranden
7.8
Steden
7.5
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.2
1,8

Het is niet meer wat het was

Turkije
Familiereis
11-08-2023

Ik vond Turkije vroeger een mooi land met mooie, behulpzame mensen. Mijn visie is nu compleet veranderd. Meeste Turken zijn racistisch geworden, onbehulpzaam, onvriendelijk, respectloos, gierig en als kers op de taart proberen ze je op te lichten waar dat maar kan. Zo lees je de prijzen op het menu en bereken je exact hoeveel het je gaat kosten, komt er opeens een rekening met allerlei ‘service charges’ en andere gedoe van honderden lira’s die nooit zijn besproken. Gastvrijheid is hier niet meer. Engels spreken wilt men niet of kan men niet, arrogantie ten top. De straten zijn vies en overal is er afval gedeponeerd, en arme dieren die niet goed worden verzorgd. Ik keer niet gauw terug naar dit verschrikkelijk land. Het bewijst maar weer eens waarom de inflatie zo erg is hier en waarom de Turkse economie zo slecht gaat, omdat ze niet eerlijk zijn.

Rya
9,4

Lokaal geboekt via www.etd-travel.com

Turkije
Groepsrondreis
30-05-2023

Nu al de derde rondreis geboekt via ETD-TRAVEL. Boetiekreizen met een familiair karakter. Altijd unieke programmas, uitstekend verzorgd en geweldige gidsen. Wij zijn nu in het oosten, het zuidoosten en het noorden van Turkije met hun geweest. Top service.

Necat Çidan
Gereisd met partner
7,5

Turkye is zo mooi

Turkije
Familiereis met Kras Reizen
12-02-2017

side moet je gezien hebben zo mooi//////// Turkey is een gastvry land super mooi toppie de hotels zyn zo mooi

Wilma
Gereisd met partner in March 2016
7,8

Gezellig turkey

Turkije
Familiereis met Kras Reizen
12-02-2017

side is super mooi dat moet je echt gezien hebben toppie ga gezellig op vakantie naar Turkey wees niet bang er kan overal wat gebeuren in de landen

Fred arendsen
Gereisd met partner in April 2016
9,0

Een schitterende bootreis met een gulet

Turkije
11-02-2017

Wij hebben al drie keer een bootreis in Turkije gemaakt langs de Turkse en Griekse eilanden.
Wij blijven het een fantastische vakantie vinden.
Met een klein gezelschap ongeveer 10 á 12 personen een week op een gulet. Wat een mooie herinneringen hebben wij daar van overgehouden.
Een echte aanrader!!

M.H.E.J. Schuurmans
Gereisd met partner in June 2015

Wil je meer weten over reizen naar Turkije? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Turkije