Efeze

Efeze

Fascinerende Turkse ruïnestad

In de Turkse provincie Izmir vind je aan de westkust één van de beste bewaarde antieke steden van Turkije: Efeze. Deze stad was vroeger een levendige haven- en handelsstad. Je kunt er nu nog vele prachtige opgravingen en bouwwerken uit de oudheid bekijken!

Efeze

Als je een vakantiebestemming in Turkije wilt bezoeken waar de sfeer echt geschiedenis ademt, dan is Efeze een uitstekende optie. De antieke stad werd ruim 3500 jaar geleden door de zoon van de Atheense koning, Androklos, gesticht. Onder meer de Lelegiers, de Perzen, de Byzantijnen, de Romeinen, de Cariers en de Grieken drukten in het verleden een stempel op de stad en dat heeft van Efeze een beroemde stad gemaakt. Efeze is na Istanbul niet voor niets de meest bezochte en populairste bezienswaardigheid van heel Turkije!

Archeologische opgravingen

Over de hele westerse wereld gezien behoort Efeze tot de best bewaarde steden met antieke waarde. De stad wordt ook gezien als plaats die behoort tot de meest fascinerende en interessante archeologische opgravingen die over de hele wereld zijn gedaan. Tot slot is het ook de meest druk bezochte bezienswaardigheid van heel het land. Efeze staat op de tweede plek op de lijst van grootste bewaard gebleven steden uit het oude Romeinse Rijk. Rome staat op de eerste plaats.

Efeze opgravingen
Efeze opgravingen

Marmeren straten

Efeze is werkelijk indrukwekkend om te zien en je komt eigenlijk nergens een stad ter wereld tegen die er zo bijzonder uitziet. De straten zijn niet gemaakt van stenen of tegels, maar van marmer. Het is een zeer unieke ervaring om door de brede marmeren straten te wandelen. Daarnaast vind je er een rijkdom aan cultuur, praal en kunst. De wegen zijn rijk gedecoreerd met interessante beeldhouwwerken en vrolijk gekleurde mozaïeken.  Overal waar je kijkt zie je prachtige fonteinen en zie je de mooie palmen lichtjes wuiven. De gebouwen maken het plaatje helemaal af. De oude gebouwen zijn allemaal opgetrokken uit de meest uiteenlopende kleuren marmer.

De Tempel van Artemis

In Efeze kun je een bezoek brengen aan de beroemde Tempel van Artemis. Deze tempel behoort tot de zeven wereldwonderen der oudheid en is meer dan een bezoekje waard. De tempel ligt net buiten het gebied dat ook wel wordt aangemerkt als het stadsgebied. Wanneer je wilt kun je een rondleiding door Efeze boeken. Dit kan bij een Nederlands sprekende gids. Dit is ideaal wanneer je alle bijzonderheden van Efeze niet alleen wilt zien, maar er ook meer over te weten wilt komen in je eigen taal. Tijdens deze tour door Efeze krijg je het hele verhaal te horen, door alle perioden heen, en krijg je meer inzicht in wat de stad door de eeuwen heen allemaal heeft doorstaan. Dit geeft nog meer waarde aan Efeze.

Efeze Artemis
Efeze Artemis

Bibliotheek van Celsus, Efeze
Bibliotheek van Celsus, Efeze

Bibliotheek van Celsus

Een ander zeer indrukwekkend gebouw in Efeze is die van de Bibliotheek van Celsus. Meer dan 120.000 rollen perkament behoren tot de inboedel van deze prachtige bibliotheek. Uniek is ook dat het pand voorzien is van dubbele wanden om de inboedel effectief te beschermen tegen vochtinslag van buiten. Het eerste idee van wat we nu kennen als de spouwmuur. De gevel biedt plaats aan vier indrukwekkende beelden met elk een eigen betekenis. Op de eerste plaats is er Sofia, die staat voor de Wijsheid. Op de tweede plaats is er Arete, die staat voor de Deugd. Op de derde plaats is er Ennoia, die staat voor Verstand, en tot slot is er Episeme, die staat voor Kennis.

Het theater

Efeze heeft een prachtig theater dat ruimte biedt aan maar liefst 24.000 bezoekers. Het theater was vaak de plek waar gevechten tussen de gladiatoren plaatsvonden en waar op zijn tijd een mooie dramavoorstelling werd gehouden. Echter, vandaag de dag is het theater ook nog steeds in gebruik, en dat is toch uniek. Nu worden er veel concerten gegeven. Zo hebben onder andere Diana Ross, Elton John, Tom Jones en Sting hier al een show weggegeven.

Efeze
Efeze

Het mysterie van Efeze

Men werkt nog altijd aan het oplossen van het mysterie van Efeze. Al meer dan 130 jaar worden er opgravingen gedaan in de stad en er wordt nog altijd van alles uit de grond naar boven gehaald. Ieder object wordt grondig onderzocht om er een goede betekenis aan te geven, zodat het weer een puzzelstuk vormt in het grote mysterie. Men wil dan ook alles weten over het mystieke verleden van de stad. Zo is nog altijd niet duidelijk welke volken er allemaal in Efeze hebben gewoond. Natuurlijk zijn er wel al heel wat bolken bekend, zoals de Cariers, de Romeinen, de Byzantijnen en de Grieken, maar er moeten er nog veel meer geweest zijn. Daarnaast wil men alles weten over het opbouwen en herbouwen van de stad, zodat een volledige geschiedenis in kaart kan worden gebracht. Het is dan ook zeer de moeite waard om Efeze om de paar jaar eens te bezoeken, vooral omdat er steeds meer geschiedenis letterlijk naar boven komt.

Reizen naar Efeze – Hoe kom je er?

De meeste toeristen die Efeze bezoeken verblijven in de omgeving van Kusadasi. Als je in deze plaats verblijft, dan land je op het vliegveld van Izmir, dat op ongeveer 90 kilometer afstand van Kusadasi ligt. Het is vanaf Amsterdam een ruime drie uur vliegen naar Izmir. Als je vanaf Kusadasi naar Efeze wilt gaan, dan hoef je slechts een kleine twintig kilometer te reizen. Het is aan te raden dit in de vorm van een excursie te doen.

Meer bezienswaardigheden in Turkije

Alle bezienswaardigheden in Turkije

Turkije ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Efeze ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Turkije.
Natuur & omgeving
7.5
Cultuur
7.6
Stranden
7.8
Steden
7.6
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.2
7,5

Turkye is zo mooi

Turkije
Familiereis met Kras Reizen
12-02-2017

side moet je gezien hebben zo mooi//////// Turkey is een gastvry land super mooi toppie de hotels zyn zo mooi

Wilma
Gereisd met partner in March 2016
7,8

Gezellig turkey

Turkije
Familiereis met Kras Reizen
12-02-2017

side is super mooi dat moet je echt gezien hebben toppie ga gezellig op vakantie naar Turkey wees niet bang er kan overal wat gebeuren in de landen

Fred arendsen
Gereisd met partner in April 2016
9,0

Een schitterende bootreis met een gulet

Turkije
11-02-2017

Wij hebben al drie keer een bootreis in Turkije gemaakt langs de Turkse en Griekse eilanden.
Wij blijven het een fantastische vakantie vinden.
Met een klein gezelschap ongeveer 10 á 12 personen een week op een gulet. Wat een mooie herinneringen hebben wij daar van overgehouden.
Een echte aanrader!!

M.H.E.J. Schuurmans
Gereisd met partner in June 2015
9,3

All in Turkije, geweldig

Turkije
11-02-2017

We waren voor de 20e keer in Turkije. Het is en blijft een prachtig mooi land, met hele mooie stranden. De mensen zijn vriendelijk en zeer behulpzaam. Jou vakantie tot een onvegetelijke tijd maken is hun eerste doel. Dat lukt hun dan prima. Wandelen langs de promenade van het hotel naar Side is heerlijk en prachtig mooi om te doen. Tip, bekijk de zonsondergang, iedere dag weer een hoogtepunt.

Gina Steur
Gereisd met gezin in October 2016
6,5

Belek Relax weekje

Turkije
Familiereis met D-reizen
09-02-2017

Prima om te relaxen. De uitstapjes die je kan maken zijn zekerde moeite. Jeepsafari was zeker een aanrader, Antalya is ook echt een hele mooie en leuke stad alleen jammer dat je eerst naar een verschrikkelijke juwelier wordt gebracht, maar daardoor was het wel een lekker goedkoop tripje. KOOP ER NIKS!
Eten in het hotel was niet top

Sigrid
Gereisd met partner in November 2016

Wil je meer weten over reizen naar Turkije? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Turkije