Home
Blog
Algemeen
12x reistips voor wie een lange rondreis gaat maken

12x reistips voor wie een lange rondreis gaat maken

4 minuten leestijd
12x reistips voor wie een lange rondreis gaat maken

Droom jij ook van het maken van een lange reis? Pak die backpack (of rolkoffer) en stel het niet langer uit! Met deze twaalf tips ga je goed voorbereid op pad. 

Twee weken op vakantie is zó 2016. De wereld lonkt om verkend te worden! Heb jij ook de wens om nieuwe landen en culturen te ontdekken? Wacht niet langer en go for it! Aan het einde van je leven heb je vaker spijt van de dingen die je niet gedaan hebt dan van hetgeen je wel gedaan hebt. Met de volgende twaalf tips trek jij ontspannen de wijde wereld in.

1. Controleer je belangrijkste reisdocumenten

Zonder paspoort kom je nergens. Let op: in veel landen dient het paspoort nog minimaal een half jaar geldig te zijn na vertrek. En is er een speciaal visum vereist om het land van bestemming binnen te komen? Regel dit dan voor je vertrekt! Ook een goede reisverzekering mag niet ontbreken. Check de voorwaarden zorgvuldig op wat er wel en niet gedekt wordt en stel waar nodig bij. Tip: maak zowel fysieke- als digitale kopieën van tickets en belangrijke papieren. Mocht je onderweg iets kwijtraken, dan staat er altijd nog een exemplaar ‘in de cloud’.

2. Regel je geldzaken

Maak, nog voordat je vertrekt, je bankpas pin-klaar voor het continent waar je heen gaat. Niets is zo vervelend als zonder cash te komen staan in een vreemd land. Informeer welke lokale bank de laagste transactiekosten hanteert en pin een groter bedrag per opname om dergelijke kosten tot een minimum te beperken. Verdeel bankbiljetten en bankpassen over verschillende plaatsen in je bagage. Tip: stop je creditcard in een pakje met papieren zakdoekjes. Dit past precies en is, in worst case scenario’s, makkelijk terug te grijpen.

3. Heb je reisapotheek op orde

Remedies tegen typische reisziekten als diarree en verstopping mogen niet ontbreken in je toiletspullen. Iedere reiziger krijgt er wel een keer mee te maken. Ga minimaal een half jaar voor vertrek langs bij de GGD voor advies ten aanzien van medicatie en vaccinaties. Sommige vaccinaties vereisen meer prikken verspreid over een langere periode. Ga je naar een malaria- of dengue-gebied? Zorg dan voor voldoende muggenspray met het paardenmiddel ‘DEET’. Je lijf voldoende bedekken met kleding, het dragen van dichte schoenen met sokken en slapen onder een geïmpregneerde klamboe of anti-muggendeken, zijn eveneens aan te raden in gevaarlijke zones.

opera house sydney
opera house sydney

4. Pak in volgens het less-is-more-principe

Reis licht en neem alleen dát mee wat je werkelijk nodig hebt. Denk niet bij elk shirtje of broekje in termen als “voor het geval dat…”, maar wees streng naar jezelf op het moment dat je je bagage bij elkaar verzamelt. En laat die föhn en stijltang vooral thuis. Hoe lichter je bagage, hoe makkelijker je verplaatst. You can thank us later!

5. Plan niet te ver vooruit

Het is waardevol om een globaal idee te hebben van wat je wilt zien en doen. Dit geeft richting. Houd je echter strikt vast aan een vooropzet plan, dan mis je de clue van de reis an sich. Plannen kunnen veranderen. Ook weet je van te voren niet wie of wat je op je pad zal tegenkomen. Juist onverwachte, ongeplande ontmoetingen en situaties brengen je de meest waardevolle, onvergetelijke ervaringen.

6. Open je mind

In lijn met een niet te strakke planning ligt het openstellen van jezelf. Maak contact met locals en andere reizigers. Vraag om tips. Vraag naar gebruiken. Oordeel niet, maar blijf ontdekken, ervaren en leren. Wie weet krijg je zowaar een ander perspectief op je leven. Of leer je iets over jezelf waarvan je nog niet wist dat je het in je had.

mexico
mexico

7. Acclimatiseer

Gun jezelf de tijd en ruimte om te wennen aan nieuwe situaties. Dit is belangrijk als je verkast naar een ander gebied of land en, niet in de minste plaats, als je terugkeert naar Nederland. Sterker nog, je thuiskomst zou nog wel eens de grootste cultuurshock van allemaal kunnen worden als je merkt dat alles nog steeds hetzelfde gangetje gaat. Je realiseert je meer dan ooit hoe ontvankelijk je op reis hebt geleefd, hoe enorm je gegroeid bent als mens en hoeveel nieuwe inspiratie je hebt opgedaan.

8. Ken de lokale prijzen

Weet wanneer je minder kan betalen dan gevraagd en wanneer meer betalen op prijs gesteld wordt. Zo is in veel landen afdingen het devies bij eettentjes en souvenirkramen op markten. Bepaal wat iets je waard is en maak er een mooie onderhandel-sessie van. In restaurants daarentegen wordt een toegift vaak gewaardeerd. Soms is de fooi al inbegrepen, in andere gevallen is tien procent normaal of is het geheel vrijwillig wat je extra neertelt.

9. Luister naar anderen maar trek vervolgens je eigen plan

Ben je helemaal enthousiast over je reis, krijg je vervolgens vanuit je omgeving de ene waarschuwing na de andere om je oren... Ken je dat? Bedenk dan dat adviezen van anderen een reflectie zijn van hún angsten, niet de jouwe. Neem één en ander ter kennisgeving aan en trek vervolgens je eigen plan. Beter luister je goed naar de lokale bevolking. Als zij waarschuwen om je niet alleen op een bepaalde plek te begeven, doe dat dan ook niet.

great barrier reef
great barrier reef

10. Neem een goed hangslot mee

Slaap je tijdens je reis veel in hostels? Zorg dan dat je een goed hangslot meebrengt. Kluisjes worden over het algemeen beschikbaar gesteld. Voor een slot dien je in de meeste gevallen zelf te zorgen.

11. Vertel wat je gaat doen

Breng het thuisfront op de hoogte van je avonturen. Met name wanneer je voor langere periode de bewoonde wereld verlaat en tijdelijk niet bereikbaar zal zijn. Naast dat het natuurlijk leuk is om je belevenissen te delen met je naasten, zal dit hen vooral veel frustraties en zorgen besparen.

12. Gebruik je boerenverstand

Last but not least: doe in het buitenland geen dingen die je thuis ook niet zou doen. Klinkt logisch en dat is het ook. Zo, dat is duidelijk dan.

Meer blogs