Home
Blog
Bestemmingen
11 Tips voor wie gaat backpacken in Vietnam

11 Tips voor wie gaat backpacken in Vietnam

op 23 augustus 2016
3 minuten leestijd
11 Tips voor wie gaat backpacken in Vietnam

Vietnam is een fantastisch én makkelijk land om een rondreis te maken. Zeker met dit blogje! Knoop deze elf gouden tips in je oren en jij gaat straks Vietnamees backpacken als een pro!

Geen warme kleding meenemen, je shampoo vergeten in de douche van het hostel, niet genoe geld bij je hebben als je van de gebaande paden afwijkt… Het zijn zo maar wat klassieke fouten die elke reizigers maakt tijdens de eerste keer backpacken. Ook – zeker – in Vietnam liggen ze weer op de loer. Daarom hier twaalf tips waarmee rondreizen in Vietnam superchil gaat worden!

1. Tourtje boeken? Shoppen loont!

Oké, je bent aangekomen in Hanoi. Grote kans dat je vanaf hier een tourtje boekt naar Sapa of Halong Bay. Maar wees gewaarschuwd: de verschillende touroperators en boekingskantoortjes (ja, ook je hostel) hanteren nogal eens wat uiteenlopende prijzen. Vergelijk dus een aantal tours voordat je boekt, of vraag andere reizigers waar zij hun tour hebben geboekt en voor welke prijs.

2. Vraag de prijs voor je eet

Echt duur is het eten in Vietnam niet, maar toch is het handig even naar de prijs van een gerecht te vragen voor je het bestelt en opeet. Aan menukaarten doen veel (lokale) restaurants niet, en dus kunnen ze je van alles wijs maken als je het gerecht al in je buik hebt.

Vietnam restaurant
Vietnam restaurant

Springrolls
Springrolls

3. Oefen je squat

Niet alleen goed voor een mooie ronde bips, maar ook superhandig als je gaat backpacken in Vietnam: leer squatten. De Vietnamezen zijn kampioen in hurken en dat doen ze dan ook overal. Op de markt tijdens het schoonmaken van de vis, tijdens een praatje met de buurman of tijdens het eten, op een ieniemini stoeltje. Om die kleine plastic stoeltjes kan je trouwens niet heen, dus wen er maar aan en hurken maar!

4. Koop een bus-pas

De nachtbus in Vietnam hoort er gewoon bij. Welke backpacker heeft er niet heel wat uurtjes doorgebracht? Maar bovenal is de bus ook de meest praktische manier om Vietnam te bereizen. Vietnam is een langgestrekt land, wat het ideaal maakt om van noord naar zuid te reizen (of andersom). Koop daarom een busabonnement waarmee je van noord naar zuid kunt reizen (of andersom). Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Nog voordelig ook!

5. Leer oversteken in Hanoi of Saigon

Tja, dit is wel een dingetje als je net bent aangekomen in Vietnam. Oversteken lijkt op het eerste gezicht onmogelijk. Het is druk en de honderden scooters razen je in rijen dik voorbij. Tot je een Vietnamees of andere, ervaren reiziger gewoon de weg op ziet lopen. De scooters rijden er als stromend water omheen! Niet bang zijn en gewoon gaan, dat is het devies!

Bus Vietnam
Bus Vietnam

Saigon traffic
Saigon traffic

6. Ken de wisselkoers

In Vietnam ben je al snel miljonair. Circa 25.000 Vietnameze Dong is één euro. Kortom, als jij 100 euro wilt pinnen, ben je al gauw 2.500.000 Dong rijker! Hartstikke leuk natuurlijk, maar dat betekent ook dat je goed en snel moet kunnen rekenen om domme wisseltrucjes te voorkomen. Even oefenenen en je zult je niet meer verrekenen!

7. Leer koffiedrinken op z’n Vietnamees

Bereid je maar vast voor: de koffie in Vietnam is uniek in zijn soort! Niet alleen qua bonen (die daar volop groeien), maar ook qua manier van serveren en drinken. De Vietnamese koffie (Cà phê đá) is doorgaans koud en zoet. Dit door de ijsblokjes en gecondenseerde melk in de koffie. De koffie zelf wordt gezet met een origineel Vietnamees koffiefilter (phin filter). Bestellen dus en genieten van de ervaring!

8. Houd niet vast aan de loempia’s die je kent van thuis

Niet alleen zijn de loempia’s in Vietnam vele malen lekkerder dan thuis (of waar dan ook), maar ook zijn er meerdere soorten en worden ze geen loempia’s genoemd. De gefrituurde springrolls (loempia’s) zoals wij die kennen van de Vietnamese loempiakraam in het winkelcentrum, staan in Vietnam bekend als chả giò. Maar er worden ook volop verse springrolls ‘goi cuon’ gegeten. Dit zijn zachte, niet-gefritueerde loempia’s maar minstens zo lekker!

Vietnam coffee
Vietnam coffee

springrolls
springrolls
S

9. Verdiep je in de geschiedenis van Vietnam

Reis jij door Vietnam? Dan zal je vader of moeder je waarschijnlijk vaak aan de Vietnam-oorlog herinneren. En dat is natuurijk hartstikke bijzonder, want in hun tijd was reizen door Vietnam ondenkbaar (en onwenselijk). Ook de Vietnamezen zelf hebben de oorlog nog helder op het netvlies staan, en een beetje kennis van de geschiedenis en de politieke situatie is dan ook wel handig. Gelukkig zijn er in Saigon (en Hanoi) verschillende musea die je in korte tijd wat bij kunnen brengen over de ‘American War’.

10. Spring (achter)op een motor

Oké, toegegeven, dit lijkt een beetje eng. Zeker in de grote steden (zie punt 5). Maar de Vietnamezen zijn ervaren rijders en weten wat ze doen. Zelf een scooter of motor huren is dan ook zeker aan te raden. Niet alleen praktisch, maar ook voor de ervaring. Zo zie je de mooiste plekjes buiten de gebaande paden! Toch te eng? Maak dan een ritje op een motortaxi op spring achterop bij een Easy Rider!

11. Houd niet vast aan een Westers ontbijt

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: dompel je alsjeblieft onder in de Vietnameze eetcultuur! Eet die springrolls, drink die koffie en laat je verrassen door al het andere dat Vietnam je smaakpapillen te bieden heeft. Dat wil zeggen: ook bij het ontbijt. Een noedelsoepje is altijd een goed idee, dus ook om 7:00 uur ’s morgens. En als je niet weet wat je moet bestellen, dan vraag je het toch gewoon aan de serveerster? Als je noedels lust, ben je een heel eind!

Top reizen naar Vietnam

Reisorganisaties met reizen naar Vietnam

Meer blogs over Vietnam

Beoordelingen van Vietnam

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
8.8
Stranden
7.6
Steden
8.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.5