Home
Blog
Algemeen
11x Tips voor wie gaat backpacken in Zuid-Amerika

11x Tips voor wie gaat backpacken in Zuid-Amerika

op 13 februari 2017
4 minuten leestijd
11x Tips voor wie gaat backpacken in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is groots en veelzijdig. Neem deze elf tips ter harte en maak de reis van je leven door dit prachtige continent.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Sowieso natuurlijk, maar wanneer je gaat backpacken in Zuid-Amerika zeker! De diversiteit in landschappen is er zo verschillend dat je de ene keer blij bent dat je die ene extra sweater of regenjas toch maar wel in je backpack gepropt hebt, terwijl je je een andere dag in de brandende zon afvraagt waarom je diezelfde kledij in hemelsnaam meesleept. Pak dus gevarieerd in en neem de volgende elf tips ook direct mee!

1. Leer Spaans

In veel gevallen spreekt de lokale bevolking een aardig woordje Engels, maar vaak ook gewoon niet. Jezelf verstaanbaar maken met wat basis Spaans kan je veel gedoe schelen. Buiten dat wordt het vooral enorm gewaardeerd als je locals in hun eigen taal benaderd.

2. Heb geduld

Mañana mañana is een bekend fenomeen in de Spaanse cultuur en zo ook in Zuid-Amerika. Calculeer met alles wat je doet extra tijd in en schrap het woord ‘haast’ uit je woordenboek. Of het nu gaat om het doen van een simpele boodschap, een excursie of busreis. Heb geduld en alles komt op z’n pootjes terecht. Zodanig dat je je, zodra je weer terug in Nederland bent na je rondreis, gaat afvragen waarom velen toch al flippen bij slechts vijf minuten vertraging.

chicken bus
chicken bus

3. Train je zitvlees

Zuid-Amerika is uitgestrekt en de af te leggen afstanden zijn groot. Een busreis van vier uur is peanuts. Met gemak neemt een reis tien tot soms wel twintig uur in beslag. (Nacht)bussen zijn in veel gevallen de voordeligste manier van reizen. Colombia is een uitzondering op deze regel. Een vliegticket met Viva Colombia is vaak goedkoper dan de bus. Wil je geen tijd verliezen aan lange busreizen, dan is het aan te raden om gebruik te maken van binnenlandse vluchten, die dus over het algemeen wel duurder zijn.

4. Houd een reëel dagbudget aan

Je kan je reis natuurlijk zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Waar je echter in Azië voor tien euro met gemak als een god in Frankrijk leeft, heb je daar in Zuid-Amerika wel iets meer voor nodig. Verkijk je niet op de kosten, maar laat je er ook zeker niet door ontmoedigen. Het is nog steeds goed mogelijk dit geweldige continent met een relatief laag budget, zo’n 28 - 35 euro per dag, te verkennen.

5. Eet lokaal

De ultieme manier om kosten te besparen is lokaal te eten. In veel landen is het zogenaamde streetfood vers en van goede kwaliteit. Locals zijn maar wat trots op het resultaat van hun kookkunsten en delen deze graag met je. Ook op markten eet je vaak voor een prikkie. Superleuk om je ook daar onder de lokale bevolking te mengen.

streetfood
streetfood

6. Heb je reisapotheek op orde

Zuid-Amerika is een divers continent. Waar je de ene week op avontuur gaat in tropische regenwouden, bevindt je je de week erna letterlijk op grote hoogte. Elk paradijs komt met een prijs. Zorg daarom dat je voorbereid bent op deze verschillende condities. Denk naast de noodzakelijke vaccinaties bijvoorbeeld ook aan malaria- en hoogte pillen. Goede mugwerende middelen mogen tevens niet ontbreken in je backpack!

7. Boek tripjes ter plaatse

Een echte backpacker plant niet te ver vooruit, maar laat zich leiden door het moment. Boek dan ook niet je excursies al vooraf vanuit Nederland. Buiten het feit dat je daarmee gegarandeerd de hoofdprijs betaalt, ben je er stukke minder flexibel door. Go with the flow en shop ter plekke goed rond, informeer bij locals en vraag naar ervaringen van andere reizigers. Ga niet op het eerste beste aanbod in, maar vergelijk prijzen en kwaliteit. Goedkoop is namelijk niet altijd duurkoop op de populaire toeristische bestemmingen.

8. Stel je open voor (heel!) nauw contact

Als je enorm gesteld bent op je persoonlijke ruimte en deze liever niet te pas en onpas deelt met een vreemdeling kan het lokale transport een uitdaging voor je zijn. Elk Zuid-Amerikaans land heeft wel een eigen versie van de ‘chickenbus’ of ‘guagua’ (transportbus) waarmee je samen met locals en andere reizigers van de ene plaats naar de andere vervoerd wordt. In deze bussen is altijd plek. Altijd! Ook als je denkt dat er niemand meer bij kan. Stel je dus open voor een gezellig ritje, maak een praatje en snuif de lokale geuren op…of soms beter niet ;-)

waterfalls
waterfalls

9. Ding af en laat je niet gek maken

Voor de één is afdingen een tweede natuur, een ander weet bij voorbaat al dat hij teveel gaat betalen. Met een woordje Spaans, een grote glimlach en wat ‘kijken kijken niet kopen’-trucjes kom je een heel eind. Omdat je als westerling voor een gemiddelde local als reizende portemonnee gezien wordt, ligt de eerst gevraagde prijs vaak standaard te hoog. Afdingen is dus het devies.

10. Gebruik je boerenverstand

Volgens de media kun je veel gebieden in Zuid-Amerika maar beter mijden. Uiteraard zijn er plekken waar je meer moet uitkijken dan elders. Dit is home sweet home echter niet anders. Laat je goed informeren over de veiligheid in de buurt waar je verblijft en waar je wel en beter niet alleen over straat kan. Gebruik vooral je gezonde verstand en doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen.

11. Stop een wc rol in je handbagage

Je weet nooit waar je onderweg terecht komt en waar je je behoefte zal doen. De ene keer maak je gebruik van een vertrouwd zittoilet, de andere keer hang je boven een gat in de grond. Het is altijd een verrassing of er wc-papier aanwezig is. Schroom vooral niet om dit zelf mee te nemen en gooi het vervolgens niet in het toilet maar netjes ernaast om verstoppingen te voorkomen.

ecuador
ecuador

Meer blogs