Home
Blog
Bestemmingen
2 weken rondreizen in Ecuador: Tips & Route

2 weken rondreizen in Ecuador: Tips & Route

4 minuten leestijd
2 weken rondreizen in Ecuador: Tips & Route

Ecuador staat bij velen enkel op de bucketlist vanwege de Galapagoseilanden. Maar mensen, Ecuador is meer dan dat! Met deze adviezen ontdek je deze Zuid-Amerikaanse parel in twee weken.

Gelegen tussen Colombia en Peru is Ecuador een van de kleinste landen van Zuid-Amerika. De naam van het land wordt ontleend aan de Spaanse term voor evenaar. Deze loopt namelijk dwars door het gevarieerde landschap dat dit rijk rijk is. We geven je tips over de route en zetten de plekken op een rij die je met eigen ogen wilt zien. Bereid je voor op een levendige trip!

1. Start in Quito

quito
quito

Hoewel de media vaak doet vermoeden dat Quito een van de gevaarlijkste steden van Zuid-Amerika is, weten wij inmiddels beter. Uiteraard heb je, zoals in elke grote stad, goed op te letten. Laat je daardoor echter niet ontmoedigen. Bezoek Mitad del Mundo, het centrum van de wereld, en loop mee met de gratis stadswandeling die je langs de vele historische hoogtepunten leidt. De basiliek van Voto Nacional is er daar één van. In de directe nabijheid van Quito vind je Mindo, bekend om zijn hike-mogelijkheden, tubing en vlindertuin. Tevens een absolute aanrader.

2. Surfen doe je in Mompiche en Montañita

mompiche
mompiche

Mompiche is een pittoresk vissersdorp en vooral geliefd onder surfers en backpackers. Buiten het strand en de zee is er niet veel te doen op deze plek. Maar met zeven kilometer aan zandstrand en de vetste golfbreaks is dat ook niet nodig. Hier haal je gegarandeerd de surf-dude in jezelf naar boven. Nog zo’n surferswalhalla, met golven tot wel drie meter hoog, is Montañita. Deze bruisende badplaats is te vergelijken met het Salou van Spanje en daarom vooral geliefd bij de wat jongere generaties.

3. Maak een stedentrip naar Guayaquil en Cuenca

guayapuil
guayapuil

Guayaquil heeft alles wat je van een Zuid-Amerikaanse stad verwacht: hoogbouw, uitzicht op heuvels met kleurrijke favela’s én een gezellig stadsplein. De malecón van de Río Guayas bepaalt de identiteit van de stad. Dompel je onder in het historische buurtje Las Peñas en waag een dansje in een van de vele bars. Ook de koloniale stad Cuenca is het bezoeken waard. Naast dat er een relaxte sfeer hangt, zijn de straten schoner dan in Guayaquil. In het stadscentrum vind je veel ambachtelijke tradities waaronder keramiek en metaalbewerking. Ook de internationaal beroemde panama-hoed is een bekend handelsmerk van Cuenca.

4. Ga naar de Galapagos

galapagos
galapagos

Wanneer je portemonnee het toelaat, mag je de Galapagoseilanden niet missen. Het is een van de mooiste plekken op aarde, zowel aan wal als onderwater. Spot haaien, hammerheads, schildpadden en zeeleeuwen aan de lopende band. Isla Santa Cruz biedt de perfecte uitvalsbasis om vandaan te eilandhoppen. Ga duiken, snorkelen en bezoek Tortuga Bay. Houd je van hiken? Trek dan de Sierra Negra Vulkaan op, op Isla Isabela. Je hebt hier een waanzinnig uitzicht over de bijzondere eilandengroep. Vliegen naar de Galapagos doe je vanuit Quito of Guayaquil.

5. Schommel in Baños

banos
banos

Misschien ken je wel het plaatje waarbij het lijkt alsof je boven een afgrond schommelt. In Baños, een groen bergstadje, vind je deze beruchte swing. Eerlijk is eerlijk, het lijkt spannender dan dat het in werkelijkheid is, maar vanwege het ruige landschap is het een bezoek meer dan waard. Naast schommelen, kun je hier ook prachtig fietsen en wandelen. Mountainbike de waterval-route en trek de bergen in voor een hike op jouw level. Ontspan bij terugkomst in een van de verschillende thermaalbaden. Je voelt je als herboren na een verblijf hier!

6. Devil's Nose is magisch

devil'snose
devil'snose

The Devil's Nose Treinroute is een unieke rit langs gigantische kloven. Houd je camera dus gereed! Vanuit Alausi boek je de trip die je langs de berg met loodrechte muren leidt. Via een zigzag-spoorlijn wordt de steile helling getrotseerd en heb je prachtig zicht op de smalle kloof van de rivier de Chanchán.

7. Ga op avontuur vanuit Latacunga

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Latacunga ligt op slechts drie uur van Quito en staat bekend om zijn tochten naar vulkaan Cotopaxi en Quilotoa. Doorgewinterde hikers wagen zich aan de vulkanische tocht. Maar onderschat ook de volledige Quilotoa Loop hike niet. Je hoeft overigens niet per se voor een van de zware tochten te gaan. Er zijn ook mogelijkheden om enkel het kratermeer te bezichtigen voor te gekke foto’s. Zorg voor voldoende water én neem zonnebrand mee!

8. Ervaren rafters gaan naar Tena

tena ecuador
tena ecuador

Tena zelf is niet heel spectaculair, de trekkingen in de omgeving des te meer. Zo maak je vanuit Tena de meest gave raft-tochten over rivier de Napo. Met een ligging aan de rand van de Amazone begrijp je dat dit fraaie plaatjes met zich meebrengt.

Geld en andere tips

Zodra je het land binnenkomt, krijg je automatisch toestemming om 90 dagen te verblijven. Er is dus geen visumplicht voor Nederlanders. Je betaalt met Amerikaanse dollars in Ecuador. Zorg dat je alvast wat flappen meeneemt vanuit Nederland of pin eenvoudig op het vliegveld. Wisselen in een wisselkantoor is het minst voordelig. Trek je de jungle in? Pin dan vooraf en zorg voor voldoende kleingeld. Creditcards worden enkel geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants van de grote steden. Weet ook dat afdingen gebruikelijk is in Ecuador. Laat je vooral op markten niet te makkelijk om de tuin leiden met hoge prijzen.

Reisroute Ecuador tips

Ecuador leent zich perfect voor een letterlijke rondreis. Reis vanuit Quito naar de kust. Diehard surfliefhebbers nemen de afslag naar Mompiche. Anderen dalen via Manta af naar Montañita. Doe vervolgens Guayaquil en Cuenca aan om vandaar uit via Riobamba, Baños en Latacunga weer naar Quito te reizen. Als je van raften houdt, wijk je vanuit Baños uit naar Tena. Nou is dit wellicht teveel om allemaal in twee weken te doen. Maak daarom een keuze uit jouw favoriete plekken en stel de ideale route samen. Waar je ook gaat, je zult op alle fronten positief verrast worden!

Top reizen naar Ecuador

Reisorganisaties met reizen naar Ecuador

Meer blogs over Ecuador

Beoordelingen van Ecuador

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
8.2
Stranden
7.6
Steden
7.6
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.6