Quito

Quito

De hoogste hoofdstad ter wereld

De hoofdstad van Ecuador heeft een verrassend mooi historisch centrum vol koloniale bouwwerken die perfect bewaard zijn gebleven. Het is een feest om hier rond te lopen en de stad staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Top reisorganisaties naar Ecuador

Top reisorganisaties naar Ecuador
Quito

Quito is de hoogste hoofdstad ter wereld en dat betekent dat je er ruim de tijd moet nemen om te acclimatiseren. De stad ligt 2800 meter boven het zeeniveau en het kan voorkomen dat je last krijgt van hoogteziekte. De beste remedie is om het even rustig aan te nemen, maar dat is gelukkig geen straf in deze boeiende stad.

Het historische centrum van Quito

De geschiedenis van Quito gaat honderden jaren terug, want de huidige stad werd gebouwd op de funderingen van een oude Indianenstad. Het oude centrum dateert uit de zestiende eeuw en heeft de tand des tijds bijzonder goed doorstaan. Het levendige centrum omvat anno nu prachtige koloniale bouwwerken en nauwe, geplaveide straatjes die worden geflankeerd door gekleurde huisjes. Rondlopen is hier een feestje, want er valt ontzettend veel te zien. In de vroege ochtend is het rustig, maar al snel vullen de straten zich met marktkooplui, muzikanten en andere kleurrijke figuren.

Quito, historische centro
Quito, historische centro

Quito, Ecuador
Quito, Ecuador

Plaza de la Independencia

Een van de hoogtepunten van Quito is het mooie Plaza de la Independencia, dat wordt omringd door koloniale architectuur. Dit is het belangrijkste plein van de stad en staat symbool voor de uitvoerende macht van Ecuador. In het centrum staat een monument ter ere van de onafhankelijkheid en rondom het plein vind je onder andere het presidentieel paleis en de kathedraal van Quito.

El Telerifico

Een van de hoogste kabelbanen ter wereld vind je in Quito, en er is geen betere manier om de stad op je gemak te bekijken dan vanuit een schommelend karretje. El Telerifico brengt je naar de top van de Pichincha vulkaan, en overbrugt een afstand van maar liefst vier kilometer. Het uitzicht vanuit zowel de kabelbaan als de top van de vulkaan is magnifiek, en op een heldere dag kun je kilometers ver kijken.

Quito, Ecuador, Telerifico
Quito, Ecuador, Telerifico

Quito, Ecuador
Quito, Ecuador

El Panecillo

In het zuiden van de stad ligt een heuvel vanwaar je uitstekend uitzicht hebt over Quito: El Panecillo. Omgekeerd kun je vanuit bijna de hele stad de berg zien liggen, want bovenop prijkt het iconische beeld van La Vírgen del Panecillo. Deze engel is het symbool van de Quito en waakt vanaf deze mooie plaats over de stad. Neem de taxi omhoog om aan haar zijde te genieten van het geweldige uitzicht.

Basilica del Voto National

Aan koloniale kerken geen gebrek in het oude centrum van Quito, maar de mooiste is zonder twijfel de Basilica del Voto National. Dit reusachtige kerkgebouw is gelegen op een heuvel in het noorden van de stad en je kan hem al van ver zien liggen. De kerk is 140 meter lang, 35 meter breed en de kerktorens zijn met 115 meter de hoogsten van Ecuador. Het kolossale gebouw is volledig opgetrokken in neogotische stijl en heeft details die je misschien wel herkent van je reis door Ecuador. Zo is de gevel versiert met schildpadden en iguana’s die je kan spotten op de Galapagos eilanden. Ondanks dat de bouw al in 1892 is begonnen, is de kerk overigens nog steeds niet officieel voltooid.

Quito, Ecuador, Basilica
Quito, Ecuador, Basilica

Quito, Ecuador
Quito, Ecuador

Musea in Quito

Quito vormt het culturele hoogtepunt van Ecuador en je kunt je dagen vermaken met het bezoeken van musea. Een van de beste musea van het land is Museo del Banco Central, dat zich richt op pre-Columbiaanse voorwerpen en koloniale schatten. Casa de la Cultura heeft exposities van lokale kunstenaars en in het Museo de la Ciudad krijg je een goed beeld van de verschillende periodes in Ecuador. Zo zijn er tentoonstellingen over het dagelijks leven van de inwoners, kun je een kijkje nemen in een traditioneel huis en leer je meer over het gevecht tegen de Spanjaarden.

La Mitad del Mundo

Ecuador ligt op de evenaar en tijdens je verblijf moet je toch echt éven met elk been op een ander halfrond hebben gestaan. Dat kan in La Mitad del Mando, waar je een monument vindt dat is gewijd aan de evenaar. Het 30 meter hoge monument herbergt een uitkijkplatform en een museum met foto’s en attributen, maar het interessantste is natuurlijk de opvallende gele lijn die de evenaar markeert.

Mitad del Mundo
Mitad del Mundo

Ecuador, Quito, Mitad del Mundo
Ecuador, Quito, Mitad del Mundo

Reizen naar Quito — Hoe kom je er?

De hoofdstad van Ecuador wordt bediend door Aeropuerto Internacional Mariscal Sucre en ligt 18 kilometer ten oosten van de stad. Vanuit Nederland kun je niet direct naar Quito vliegen, maar met een overstap in bijvoorbeeld Madrid, Panama City of Guayaquil kom je er ook. De prijs voor een retourtje begint bij € 600, afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt en hoe vaak je onderweg bereid bent om over te stappen.

Eenmaal in Quito kun je gebruik maken van het openbaar vervoer, de taxi of lekker op z’n Hollands de fiets pakken. Fietsen wordt steeds populairder in Quito en zowel locals als toeristen springen graag op een tweewieler om de stad te leren kennen.

Populaire reizen naar Quito

Blogs over Quito

· Redactie
Quito: oud vs. nieuw
De hoofdstad van Ecuador is een stad met twee gezichten: het historische hart van de stad versus het moderne nieuwe gedeelte.

Meer bezienswaardigheden in Ecuador

Alle bezienswaardigheden in Ecuador

Ecuador ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Quito ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Ecuador.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
8.2
Stranden
7.6
Steden
7.6
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.6
9,3

Zeer afwisselende reis qua natuur klimaat en bevolking.

Ecuador
Groepsrondreis met FOX Vakanties
10-02-2017

heel afwisselend . de ene dag beklim je een vulkaan en de volgende dag heerlijk ontspannen in warmwaterbronnen .
of in ochtend sta je voor een besneeuwde berg in de kou en in de middag lig je aan het strand te genieten van de zon en de zee.
Of je brengt je dag door met excursies in het amazone gebied .

I. v Dommelen
Alleen gereisd in April 2014
8,5

Prachtige rondreis door de Amazone en de Andes!

Ecuador
Individuele rondreis
13-01-2017

Februari 2015 hebben wij een prachtige reis door de Amazone en de Andes mogen maken. Een land van uitersten. Prachtig en gastvrij. Van een meerdaagse jungletocht tot een meerdaagse vulkanentocht. We hebben zo veel mogelijk geprobeerd alles uit onze reis te halen!!!

Esther van der Vaart
Gereisd met partner in October 2015
7,8

Rondreis Ecuador

Ecuador
Individuele rondreis met WTC.nl Verre reizen
19-11-2015

Backpacken van de Amazoe tot de Galapagos eilanden

Hans Harmsen
Gereisd met partner in May 2021
8,2

Ecuador heeft het allemaal!

Ecuador
30-09-2015

Veelzijdig Ecuador: wat je ook zoekt, je vindt het! Een rijke historie, indrukwekkende cultuur, prachtige natuur in de vorm van jungle, andes en strand, fantastisch lieve, behulpzame mensen en mooie koloniale steden! Verhongeren hoef je ook niet, ze hebben een overvloed aan lokale specialiteiten en heerlijk fruit!

Nathalie Verloop
Gereisd met vrienden in May 2021
7,7

Veelzijdige landschappen

Ecuador
30-09-2015

Ecuador hebben wij bezocht met Shoestring in 2012. Het was een prachtige rondreis die de veelzijdigheid van dit land goed laat zien. Zo veel verschillende landschappen binnen 1 land, prachtig! We hebben genoten van de warmwaterbronnen, de jungle, de bergen, vulkanen, zee. De bevolking was heel vriendelijk en behulpzaam en had prachtige kleding aan. Heel autentiek. Er waren genoeg activiteiten te ondernemen, vooral in Banos. Daar hebben we een raftingtrip ondernomen en we gingen paraseilen. De Cotopaxi vulkaan beklimmen was een fysieke uitdaging maar alles waard, zo bijzonder! Het uitzicht en het landschap zijn onbeschrijfelijk mooi. Isla de la plata (klein Galapagos) was ook de moeite waard. (als je niet zeeziek bent :) Mooie vogelsoorten ontdekt. Kortom, voor een veelzijdige reis waar de balans van cultuur, natuur en sportiviteit perfect klopt.

Danielle van der Spek
Gereisd met partner in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Ecuador? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Ecuador