Yasuni National Park

Yasuni National Park

Het grootste nationale park van Ecuador

Een van de mooiste plekken in Ecuador is het Yasuni National Park. Een gebied dat grotendeels in de Amazone ligt, maar deels ook de uitlopers van het Andesgebergte bestrijkt. Het wat betreft biodiversiteit een van de meest gevarieerde plekken op aarde en een absoluut hoogtepunt van je reis naar Ecuador. 

Top reisorganisaties naar Ecuador

Top reisorganisaties naar Ecuador
Yasuni National Park

Het Yasuni National Park omvat een gebied van bij 10.000 vierkante kilometers en werd in 1919 al benoemd tot beschermd natuurgebied. Dit is het leefgebied van onder andere de jaguar en anaconda, maar je vindt er ook honderden verschillende soorten bomen en planten, en tal van wilde dieren die nergens anders ter wereld leven.

Boottochtjes

Het Yasuni National Park is gelegen in het Ecuadoriaanse Amazonegebied en bestaat dus grotendeels uit oerwoud en water. Bepaalde delen van het park zijn alleen te bereiken per boot, dus een goed excuus om in ieder geval één dag van je bezoek te reserveren voor een boottochtje. Er worden excursies georganiseerd met motorboten, maar je kunt ook kiezen voor een kano. Beiden hebben zo hun voordelen. Met een motorboot kun je veel grotere stukken afleggen en meer van het park zien, terwijl je met een kano juist doodstil over het water kan glijden en geen wilde dieren afschrikt.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wilde dieren

Wat betreft wildlife valt er aardig wat te zien in het Yasuni National Park. Omdat je midden in de Amazone zit, stikt het hier van de bijzondere wilde dieren. Sterker nog: het park staat bekend als een van de meest veelzijdige gebieden ter wereld op als het gaat om biodiversiteit. Tijdens een boottochtje heb je bijvoorbeeld kans om kaaimannen tegen te komen, maar op het vasteland wonen ook jaguars, anaconda’s en apen. Daarnaast heb je hier tal van kleurrijke vogels, zoals toekans en kolibries, en als je goed kijkt zul je de meest bijzondere insectensoorten tegenkomen.

Wandelen

Wandelaars kunnen hun hart ophalen tijdens een verblijf in het Yasuni National Park, want wat kun je hier mooi lopen. In het oerwoud zijn verschillende trails uitgezet die elk een ander deel van het park laten zien. Een van de bekendste wandelingen is de Amarun Nambi Trail, dat te combineren valt met een bezoek aan een klein museum. De wandeling is niet heel lang, maar er valt onderweg genoeg te zien. Van kleine vogeltjes tot bijzondere insecten en prachtig gekleurde bloemen die opvallend afsteken tegen alle groene bomen en planten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Indianen

Wat een bezoek aan het Yasuni National Park éxtra bijzonder maakt, is een mogelijke ontmoeting met de lokale indianenstammen. Het park wordt namelijk nog steeds bewoond door twee inheemse stammen: de Tagaeri stam en de Taromenane stam. Hoewel zij regelmatig in contact komen met de moderne Ecuadoriaanse bevolking en toeristen, leven zij nog steeds grotendeels naar traditionele standaarden. Tijdens een bezoek aan het park heb je zomaar kans om leden van de stam tegen te komen, en kennis te maken met hun cultuur. Deze locals laten je namelijk graag zien hoe hun leven in de jungle eruit ziet. Het is echter wel de vraag hoe lang nog: vanwege het boren naar olie wordt steeds meer van hun leefgebied afgepakt

Uitkijktoren

Het letterlijke hoogtepunt van het Yasuni National Park is de Cury Mullo Observation Tower. Deze 50 meter hoge uitkijktoren biedt een fantastisch uitzicht over het park en haar bewoners. Vanaf hier heb je spectaculair overzicht over de boomtoppen en met een verrekijker kun je verschillende dieren spoten. Zie hoe apen zich in de boomtoppen nestelen en ga op zoek naar kleurrijke vogelsoorten die zich schuilhouden in het bladerdak.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Overnachten

Om het park in volle glorie te ervaren, is het een aanrader om een paar dagen uit te trekken voor een bezoek. Neem zeker drie dagen de tijd om rond te kijken en uitstapjes te maken, want er valt genoeg te zien. Overnachten kan op een aantal plekken in het park, maar je moet wel op tijd boeken als je zeker wilt zijn van een bed. Zo zijn er een paar prachtig gelegen ecolodges, waar je in slaap valt met junglegeluiden op de achtergrond en kan aansluiten bij verschillende jungletochten en excursies. Een verblijf in het park is echter flink aan de prijs, maar gelukkig zijn er een aantal budget opties. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om bij sommig lodges te kamperen.

Reizen naar Yasuni — Hoe kom je er?

Yasuni ligt in het uiterste oosten van Ecuador, vlak bij de grens met Peru. Om er te komen ben je wel even onderweg, want er zijn geen directe verbindingen vanuit de hoofdstad Quito. De meeste mensen reizen naar Yasuni via het stadje Coca, waar je kant-en-klare tours kan boeken, maar ook op eigen gelegenheid naar Yasuni kan reizen. Daarvoor moet je een speedboot naar grensstadje Nuevo Rocafuerte nemen en vervolgens met een gids verder reizen naar het park.

Populaire reizen naar Yasuni National Park

Blogs over Yasuni National Park

· Redactie
Het Yasuni National Park in Ecuador
Ecuador is een relatief onbekende bestemming, maar is zeker voor natuurliefhebbers een interessante plek, met bijvoorbeeld het Yasuni National Park.

Meer bezienswaardigheden in Ecuador

Alle bezienswaardigheden in Ecuador

Ecuador ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Yasuni National Park ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Ecuador.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
8.2
Stranden
7.6
Steden
7.6
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.6
9,3

Zeer afwisselende reis qua natuur klimaat en bevolking.

Ecuador
Groepsrondreis met FOX Vakanties
10-02-2017

heel afwisselend . de ene dag beklim je een vulkaan en de volgende dag heerlijk ontspannen in warmwaterbronnen .
of in ochtend sta je voor een besneeuwde berg in de kou en in de middag lig je aan het strand te genieten van de zon en de zee.
Of je brengt je dag door met excursies in het amazone gebied .

I. v Dommelen
Alleen gereisd in April 2014
8,5

Prachtige rondreis door de Amazone en de Andes!

Ecuador
Individuele rondreis
13-01-2017

Februari 2015 hebben wij een prachtige reis door de Amazone en de Andes mogen maken. Een land van uitersten. Prachtig en gastvrij. Van een meerdaagse jungletocht tot een meerdaagse vulkanentocht. We hebben zo veel mogelijk geprobeerd alles uit onze reis te halen!!!

Esther van der Vaart
Gereisd met partner in October 2015
7,8

Rondreis Ecuador

Ecuador
Individuele rondreis met WTC.nl Verre reizen
19-11-2015

Backpacken van de Amazoe tot de Galapagos eilanden

Hans Harmsen
Gereisd met partner in May 2021
8,2

Ecuador heeft het allemaal!

Ecuador
30-09-2015

Veelzijdig Ecuador: wat je ook zoekt, je vindt het! Een rijke historie, indrukwekkende cultuur, prachtige natuur in de vorm van jungle, andes en strand, fantastisch lieve, behulpzame mensen en mooie koloniale steden! Verhongeren hoef je ook niet, ze hebben een overvloed aan lokale specialiteiten en heerlijk fruit!

Nathalie Verloop
Gereisd met vrienden in May 2021
7,7

Veelzijdige landschappen

Ecuador
30-09-2015

Ecuador hebben wij bezocht met Shoestring in 2012. Het was een prachtige rondreis die de veelzijdigheid van dit land goed laat zien. Zo veel verschillende landschappen binnen 1 land, prachtig! We hebben genoten van de warmwaterbronnen, de jungle, de bergen, vulkanen, zee. De bevolking was heel vriendelijk en behulpzaam en had prachtige kleding aan. Heel autentiek. Er waren genoeg activiteiten te ondernemen, vooral in Banos. Daar hebben we een raftingtrip ondernomen en we gingen paraseilen. De Cotopaxi vulkaan beklimmen was een fysieke uitdaging maar alles waard, zo bijzonder! Het uitzicht en het landschap zijn onbeschrijfelijk mooi. Isla de la plata (klein Galapagos) was ook de moeite waard. (als je niet zeeziek bent :) Mooie vogelsoorten ontdekt. Kortom, voor een veelzijdige reis waar de balans van cultuur, natuur en sportiviteit perfect klopt.

Danielle van der Spek
Gereisd met partner in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Ecuador? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Ecuador