Home
Blog
Algemeen
Veilig rondreizen in Zuid-Amerika: 15 tips

Veilig rondreizen in Zuid-Amerika: 15 tips

op 23 december 2019
4 minuten leestijd
Veilig rondreizen in Zuid-Amerika: 15 tips

De veiligheid in Zuid-Amerika doet bij menigeen veel stof opwaaien. Wij geven je 15 do’s en dont’s waarmee jouw rondreis door dit waanzinnige werelddeel een succes wordt!

Reizen door Zuid-Amerika is zeker niet zonder gevaar. Net zoals een Amsterdamse steeg inlopen op een zaterdagnacht ook de nodige gevolgen kan hebben. Zonder gekheid, het is absoluut geboden extra op te letten tijdens je trip. Met een gerichte voorbereiding en goede voorzorgsmaatregelen kun je de risico’s echter prima verkleinen en met een gerust hart afreizen naar Zuid-Amerika. Neem deze tips in ieder geval met je mee.

1. Lees je in op de bestemming

Naast dat je je reisschema bepaalt en een to-do-lijst maakt van de geweldige dingen die je allemaal gaat zien, check ook de actuele veiligheidsstatus. Wat wordt er geadviseerd? Naar welke gebieden kun je beter niet afreizen? Heb je wellicht medische voorzorgsmaatregelen te nemen? Naast dat er op het internet veel te vinden is over de al dan niet gevaarlijke delen van Zuid-Amerika, is het tevens belangrijk hier met de lokale bevolking over te praten. Vraag zodra je aankomt in het ho(s)tel uitgebreid advies aan degene die je incheckt. Locals leven daar immers dag in dag uit en weten als geen ander wat wel en niet te doen. Luister daar naar!

patagonia
patagonia

2. Pin binnen

Maak zo min mogelijk gebruik van openbare pinautomaten, maar kies eerder voor cashmachines in winkelcentra of banken. Pin daarbij niet te veel in één keer. Zo voorkom je dat je met grote bedragen contant geld op straat loopt. Want hoe je het ook wendt of keert, dat loopt niet ontspannen.

3. Bewaar belangrijke papieren verspreid

Waardevolle zaken, zoals je paspoort, verzekerings- en medische papieren draag je het liefst onder je kleding. Wanneer je deze in het ho(s)tel kunt achterlaten, is dat natuurlijk nóg veiliger. Berg ze dan bij voorkeur op, op verschillende plekken in je tas.

waterfalls
waterfalls

4. Sluit een goede reisverzekering af

Over verzekeringspapieren gesproken: sluit een goede reisverzekering af. Check daarbij sowieso de dekking ten aanzien van gestolen bagage en het onverhoopt eerder terugkeren naar huis. Zo kom je nooit voor vervelende financiële verrassingen te staan.

5. Boek een geregistreerde taxi

Er worden nogal eens taxiberovingen gerapporteerd in met name de grote metropolen van Zuid-Amerika. Onder dwang word je ontdaan van je bagage en/of pinpas inclusief pincode. Voorkom dit eenvoudig door gebruik te maken van services als Uber, Tappsi en Easy Taxi.

patagonia
patagonia

6. Vraag toestemming bij het maken van foto’s

Voorkom dat je achterna gezeten wordt voor een financiële bijdrage nadat je een foto hebt gemaakt en vraag simpelweg van tevoren of de persoon in kwestie oké is met een kiekje. Wees overigens extra voorzichtig bij het fotograferen van politiemensen en militairen. Die zijn daar meestal niet van gediend.

7. Check reviews van touroperators

Overal in Zuid-Amerika kun je fantastische trekkingen en tours maken. Dat weten ook de malafide touroperators die graag een slaatje slaan uit het toerisme. Laat je niet snel iets wijsmaken en ga bij voorkeur eerst ervaringen van andere reizigers na.

peru
peru

8. Wees alert bij ‘opbotsende mensen’

Je kent het wel: een situatie op straat waarbij iemand ‘per ongeluk’ tegen je aanloopt of water over je heen morst. Een schouwspel aan verontschuldigingen volgt. Waarbij je, als je slechts een paar seconden later wegloopt, opmerkt dat je zakken leeg zijn. Zakkenrollers zijn overal, ook in Zuid-Amerika!

9. Straal zelfverzekerdheid uit

Loop rechtop, kijk om je heen en maak oogcontact met mensen. Zo wek je met je lichaamshouding en uitstraling het idee dat je prima weet waar je bent en waar je naartoe gaat. Criminelen die kwaad in de zin hebben, hebben het in eerste instantie veelal voorzien op twijfelend ogende reizigers. En dat ben jij bij deze natuurlijk verre van!

buenos aires
buenos aires

10. Kleed je basic

Laat opvallende sierraden thuis. Ga evenmin lopen zwaaien met je dure smartphone en/of laptop. Trek eenvoudige kleding aan en neem simpelweg enkel het hoognodige mee zodra je de deur uit loopt. Zo ben je geen doelwit.

11. De politie is niet altijd je beste vriend

Op diverse plekken in Zuid-Amerika is de politie corrupt. Dit is op wel meerdere plaatsen in de wereld het geval. Informeer jezelf daarom vooraf hoe dit geldt op jouw vakantiebestemming. Knoop daarbij het volgende in de oren: als je staande gehouden wordt door een politieagent in burger, stap dan nooit mee een auto in. Geef ook geen documenten of geld. Sta je mannetje en zeg dat je enkel dingen wenst te regelen in het daadwerkelijke politiebureau. Wanneer je hieromtrent voet bij stuk houdt, haken ‘de neppers’ al snel af.

latin america
latin america

12. Laat je goed informeren over drugs

Voor velen gaat een reis naar Zuid-Amerika gepaard met het experimenteren van geestverruimende middelen. Wellicht ten overvloede, maar pas daarmee op! Neem niet zomaar iets aan op straat. Áls je dan iets wilt proberen, doe dat in een vertrouwde ambiance en ga grondig na waar de middelen vandaan komen.

13. Neem een klein hangslot mee

Zowel in de accommodatie waar je overnacht als tijdens een busreis onderweg is het handig om een klein doch ferm hangslot bij je te hebben. Het verkleint de kans dat snelle grijpgrage handen buit maken.

colombia
colombia

14. Vervoer waardevolle spullen in je handbagage

Wanneer je jezelf verplaatst met een bus zorg dan dat je geen waardevolle attributen stopt in de koffer of backpack die het busruim ingaat. Eenvoudigweg omdat je daar geen zicht op hebt. Houd waardevolle zaken dicht bij je, in je day-pack.

15. Vermijd hoofdsteden

Hoewel de grote steden van Zuid-Amerika bol staan van historie en cultuur, is het er qua veiligheid vaak het minst aantrekkelijk. Als je in de hoofdstad hebt te zijn, boek dan een verblijfplaats in een goede, rustige wijk. Schroom ook niet om daar wat extra’s voor te betalen, dat is het dubbel en dwars waard!

N.B. dit artikel is niet geschreven om je bang te maken. Simpelweg geldt: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Geniet maximaal van je rondreis door Zuid-Amerika, want het is er prachtig!

Meer blogs