Bagan

Bagan

Magisch mooi tempelcomplex

Het hoogtepunt van een reis door Myanmar is een bezoek aan de mysterieuze tempelstad Bagan. Bekend om de vele prachtige tempels en pagodes, velen al honderden jaren oud. Huur een fiets en trek enkele dagen uit om zoveel mogelijk heiligdommen te bekijken.

Top reisorganisaties naar Myanmar

Top reisorganisaties naar Myanmar
Bagan

Nergens ter wereld vind je zoveel tempels en religieuze bouwwerken op dezelfde plek als in Bagan. De tempelstad werd gesticht in het jaar 849 en op een oppervlak van 104 vierkante meter zijn meer dan 2000 tempels en bouwwerken te bezichtigen. Sinds begin 2016 is het helaas verboden om de tempels in Bagan te beklimmen, en dat betekent dat de bijzondere en iconische uitzichten verleden tijd zijn. Vele tempels hebben al schade opgelopen en er is een terechte angst dat de eeuwenoude gebouwen zullen instorten onder het gewicht van alle toeristen. Gelukkig valt er vanaf de grond alsnog genoeg te zien en zijn er genoeg redenen om een paar dagen op deze boeiende plek te blijven hangen.

Bagan, Myanmar
Bagan, Myanmar

Anada Tempel, Bagan
Anada Tempel, Bagan

Anada Tempel

Een van de beroemdste en mooiste tempels van Bagan is de Ananda Tempel. Het is de meest heilige tempel van Bagan en werd gebouwd in het jaar 1091. De tempel is groter dan vele anderen op de vlakte en heeft een minstens zo indrukwekkend decor. Binnenin staan vier gouden boeddhabeelden, elk gericht in een andere windrichting en voorzien van prachtige details die je goed van dichtbij moet bekijken. Deze vier beelden staan voor de boeddha’s die het nirvana hebben bereikt. Momenteel worden delen van de tempel gerestaureerd, dus schrik niet van de steigers.

Dhammayangi Tempel

De Dhammayangi tempel is de meest kolossale tempel van Bagan. Zijn reusachtige voorkomen valt bovendien extra op vanwege het ontbreken van het topje van de stoepa, want deze tempel werd nooit helemaal afgemaakt. De tempel werd gebouwd in opdracht van koning Narathu, die zijn vader en oudste broer ombracht om aan de macht te komen. Hijzelf onderging eenzelfde lot en werd tijdens de constructie van de tempel gedood, waardoor de hele bouw uiteindelijk werd stilgelegd. Bekijk het bouwwerk vooral goed van de buitenkant, want de tempel is van binnen beperkt toegankelijk.

Dhammayangi Tempel, Bagan
Dhammayangi Tempel, Bagan

Bagan, Myanmar
Bagan, Myanmar

Manuhar Pagode

De Manuhar Pagode is een prachtig voorbeeld van Mon architectuur. Gebouwd door koning Manuhar van het nabijgelegen koninkrijk Thaton, die zijn juwelen verkocht om de bouw van de tempel te financieren. Ook in deze tempel kun je vier boeddha’s bekijken: drie zittende en één liggende. Vooral de zittende boeddha’s moet je even uitgebreid van dichtbij bekijken, de subtiele glimlach lijkt bij binnenkomst van de tempel namelijk te veranderen in een frons. Een verwijzing naar het verleden van de koning, die (net als de boeddha’s) een tijdje zat opgesloten in de gevangenis.

Gawdawpalin Tempel

De Gawdawpalin tempel komt uit de 13e eeuw en raakte in 1975 flink beschadigd door een zware aardbeving. Gelukkig werd al vlak daarna begonnen met de restauratie en inmiddels staat deze prachtige tempel weer fier overeind. De tempel wordt voornamelijk gebruikt voor meditatie en boeddhistische rituelen. De tempel bestaat uit twee verdiepingen en combineert Birmese en Indiase bouwstijlen. De Gawdawpalin tempel is de tweede hoogste tempel van Bagan en staat vooral tijdens het uur voor zonsondergang prachtig in het licht.

Gawdawpalin tempel, Bagan
Gawdawpalin tempel, Bagan

Bagan tempel in Myanmar
Bagan tempel in Myanmar

Shwezigon pagode, Bagan
Shwezigon pagode, Bagan

Shwezigon Pagode

De Shwezigon Pagode is een oogverblindend mooie tempel met een blinkend gouden stoepa die vele ansichtkaarten en reisgidsen van Myanmar siert. Volgens de verhalen huist de tempel een stuk bot en de tand van boeddha, en diende de Shwenzigon Pagode als voorbeeld voor vele andere bouwwerken. Op een zonnige dag is de gouden façade van ver te spotten, maar bekijk deze bijzondere tempel ook zeker van dichtbij.

Thatbyinnyu Pagode

De Thatbyinnyu Pagode is met 66 meter het hoogste bouwwerk van Bagan en in vergelijking met vele andere tempels een oase van rust. Tijdens je bezoek zul je maar weinig andere toeristen tegenkomen, waardoor je op je gemak de bijzondere mozaïeken en boeddhabeelden aan de binnenkant van deze 12de eeuwse tempel kan bekijken.

Thatbyinnyu, Bagan
Thatbyinnyu, Bagan

Luchtballon boven Bagan, Myanmar
Luchtballon boven Bagan, Myanmar

Reizen naar Bagan — Hoe kom je er?

Bagan is gelegen in centraal Myanmar en de meest gangbare toegangspoort tot de heiligdommen is het plaatsje Nyaung U, dat te bereiken is met per bus, trein, boot en vliegtuig. Grote steden Yangon en Mandalay hebben zowel over land als met het vliegtuig verbinding met Nyaung U.

Eenmaal in Bagan moet je eerst langs het loket, waar je op vertoon van je paspoort een toegangskaartje voor vier dagen kan kopen. Vervolgens kun je op verschillende manieren de tempels bekijken, maar houd er rekening mee dat de afstanden groot zijn en dat je wel even onderweg bent van de ene naar de andere tempel. De beste en meest efficiënte manier om de tempels te bezoeken is per fiets of e-bike. De meeste hotels en guesthouses hebben (elektrische) fietsen te huur en vooral op de warmere dagen is een beetje trapondersteuning geen overbodige luxe.

Wil je de tempels van grote hoogte bekijken? Klim aan boord van een luchtballon en zweef tijdens zonsopgang over de vlakte. Niet goedkoop, maar wel onvergetelijk mooi.

Populaire reizen naar Bagan

Meer bezienswaardigheden in Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Myanmar ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Bagan ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Myanmar.
Natuur & omgeving
7.9
Cultuur
8.7
Stranden
7
Steden
7.2
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
7.8
8,4

Veel mooie taferelen in cultuur en natuur.

Myanmar
Individuele rondreis met Van Verre
18-01-2017

We zijn begonnen in Yangon, een miljoenenstad waar veel mooie pagodes te zien zijn. Het Kandawgyi Palace Hotel, is een aanrader, prettig hotel met een enorm uitgebreid ontbijt, wat ik verder nergens in Myanmar meer ben tegengekomen.
Daarna naar Bagan waar het wemelt van de zeer oude pagodes. Een ballonvaart hebben wij niet gemaakt maar zal zeker mooie plaatjes opleveren! Wel een e-brommer gehuurd, leuk!
De topper vond ik het In-Lake gebied waar je ziet hoe de mensen op het water, leven, wonen en werken.

Silvia Heilbron
Gereisd met partner in December 2016
8,4

Unieke beleving !

Myanmar
Groepsrondreis met Sawadee
11-01-2017

Een land in opkomst, met mooie gebruiken. Mooie tempels.Het inlemeer met zijn beenroeiers. De tanaka, de longhi's. De aardige, altijd zwaaiende bevolking. Het prachtige Bagan met z'n honderden tempels. En de geweldige gids die elke weer zorgde voor een activiteit zoals fietsen door de rijstvelden en door een klein plaatsje of juist door het drukke verkeer. En eten in de plaatselijke restaurantjes. Heerlijk en geweldig om mee te maken. Goeie gids Ernst Jan.

Carin de Groot
Gereisd met partner in March 2015
5,5

Amazing Myanmar

Myanmar
Individuele rondreis met Kras Reizen
09-01-2017

Nog zo'n puur land met een bijzondere cultuur! Vriendelijke inwoners die gelukkig nog niet gewend zijn aan toeristen, en een ongelofelijk mooie natuur!

Ilse
Alleen gereisd in November 2016
5,8

Myanmar: azie op zn hartelijkst

Myanmar
Individuele rondreis
07-01-2016

Het is misschien even een drempel die je moet nemen, maar Myanmar is ondanks dat het toerisme nog niet zo lang op gang is, goed op de "bonnefooi" te doen. De mensen zijn oprecht vriendelijk en blij om buitenlanders te zien. Niet om geld van je af te troggelen (hoe wel die er ook wel zijn), maar omdat ze blij zijn om te zien dat de grenzen van hun land daadwerkelijk open staan. Om verhalen met je te kunnen delen. Wees dus voorbereid op heel wat aanspraak.
Nu kan je nog het " toeristische rondje" doen, zonder dat je je als een schaap in de massa(toerisme) voelt. Bagan voor oude cultuur; Inle meer voor huidige (dorps)cultuur op het water; Mandalay en Yangon voor de grote steden; Kalaw voor trekkingstochten waar je op bezoek kan gaan bij de lokale geneesheer; en ook heeft Myanmar een kust met mooie stranden, waar de locals met kleren (spijkerbroek en al) vertier zoeken in het water en op het strand.
Voor ieder wat wils. Een prachtland met geweldig mooie mensen. Wacht niet te lang, voordat het land globaliseert en zijn unieke karakter beetje bij beetje verliest!

Saskia.steur@yahoo.com
Alleen gereisd in November 2014
8,8

Myanmar daar moet je naartoe voordat het massatoerisme toeslaat, geweldig mooi land!

Myanmar
Groepsrondreis met Sawadee
04-01-2016

Bagan, is prachtig, sereen en overweldigend
Meerdaagse trekking is een geweldig leuke ervaring.
yangoon, heel veel te zien.
strand van Ngapali heerlijk relaxed en onontdekt. Lekker rustig cocktails drinken op het strand met je voeten in het zand.
fietsen op het platteland, leuk contact met de locals.
En niet te vergeten het Inle meer, wat een fantastische ervaring!
dus wij zeggen niet twijfelen naar gaan naar dit geweldige land!

Marjolijn nicolaas
Gereisd met partner in November 2014

Wil je meer weten over reizen naar Myanmar? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Myanmar