Bagan

Bagan

Magisch mooi tempelcomplex

Het hoogtepunt van een reis door Myanmar is een bezoek aan de mysterieuze tempelstad Bagan. Bekend om de vele prachtige tempels en pagodes, velen al honderden jaren oud. Huur een fiets en trek enkele dagen uit om zoveel mogelijk heiligdommen te bekijken.

Bagan

Nergens ter wereld vind je zoveel tempels en religieuze bouwwerken op dezelfde plek als in Bagan. De tempelstad werd gesticht in het jaar 849 en op een oppervlak van 104 vierkante meter zijn meer dan 2000 tempels en bouwwerken te bezichtigen. Sinds begin 2016 is het helaas verboden om de tempels in Bagan te beklimmen, en dat betekent dat de bijzondere en iconische uitzichten verleden tijd zijn. Vele tempels hebben al schade opgelopen en er is een terechte angst dat de eeuwenoude gebouwen zullen instorten onder het gewicht van alle toeristen. Gelukkig valt er vanaf de grond alsnog genoeg te zien en zijn er genoeg redenen om een paar dagen op deze boeiende plek te blijven hangen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Anada Tempel

Een van de beroemdste en mooiste tempels van Bagan is de Ananda Tempel. Het is de meest heilige tempel van Bagan en werd gebouwd in het jaar 1091. De tempel is groter dan vele anderen op de vlakte en heeft een minstens zo indrukwekkend decor. Binnenin staan vier gouden boeddhabeelden, elk gericht in een andere windrichting en voorzien van prachtige details die je goed van dichtbij moet bekijken. Deze vier beelden staan voor de boeddha’s die het nirvana hebben bereikt. Momenteel worden delen van de tempel gerestaureerd, dus schrik niet van de steigers.

Dhammayangi Tempel

De Dhammayangi tempel is de meest kolossale tempel van Bagan. Zijn reusachtige voorkomen valt bovendien extra op vanwege het ontbreken van het topje van de stoepa, want deze tempel werd nooit helemaal afgemaakt. De tempel werd gebouwd in opdracht van koning Narathu, die zijn vader en oudste broer ombracht om aan de macht te komen. Hijzelf onderging eenzelfde lot en werd tijdens de constructie van de tempel gedood, waardoor de hele bouw uiteindelijk werd stilgelegd. Bekijk het bouwwerk vooral goed van de buitenkant, want de tempel is van binnen beperkt toegankelijk.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Manuhar Pagode

De Manuhar Pagode is een prachtig voorbeeld van Mon architectuur. Gebouwd door koning Manuhar van het nabijgelegen koninkrijk Thaton, die zijn juwelen verkocht om de bouw van de tempel te financieren. Ook in deze tempel kun je vier boeddha’s bekijken: drie zittende en één liggende. Vooral de zittende boeddha’s moet je even uitgebreid van dichtbij bekijken, de subtiele glimlach lijkt bij binnenkomst van de tempel namelijk te veranderen in een frons. Een verwijzing naar het verleden van de koning, die (net als de boeddha’s) een tijdje zat opgesloten in de gevangenis.

Gawdawpalin Tempel

De Gawdawpalin tempel komt uit de 13e eeuw en raakte in 1975 flink beschadigd door een zware aardbeving. Gelukkig werd al vlak daarna begonnen met de restauratie en inmiddels staat deze prachtige tempel weer fier overeind. De tempel wordt voornamelijk gebruikt voor meditatie en boeddhistische rituelen. De tempel bestaat uit twee verdiepingen en combineert Birmese en Indiase bouwstijlen. De Gawdawpalin tempel is de tweede hoogste tempel van Bagan en staat vooral tijdens het uur voor zonsondergang prachtig in het licht.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Shwezigon Pagode

De Shwezigon Pagode is een oogverblindend mooie tempel met een blinkend gouden stoepa die vele ansichtkaarten en reisgidsen van Myanmar siert. Volgens de verhalen huist de tempel een stuk bot en de tand van boeddha, en diende de Shwenzigon Pagode als voorbeeld voor vele andere bouwwerken. Op een zonnige dag is de gouden façade van ver te spotten, maar bekijk deze bijzondere tempel ook zeker van dichtbij.

Thatbyinnyu Pagode

De Thatbyinnyu Pagode is met 66 meter het hoogste bouwwerk van Bagan en in vergelijking met vele andere tempels een oase van rust. Tijdens je bezoek zul je maar weinig andere toeristen tegenkomen, waardoor je op je gemak de bijzondere mozaïeken en boeddhabeelden aan de binnenkant van deze 12de eeuwse tempel kan bekijken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Bagan — Hoe kom je er?

Bagan is gelegen in centraal Myanmar en de meest gangbare toegangspoort tot de heiligdommen is het plaatsje Nyaung U, dat te bereiken is met per bus, trein, boot en vliegtuig. Grote steden Yangon en Mandalay hebben zowel over land als met het vliegtuig verbinding met Nyaung U.

Eenmaal in Bagan moet je eerst langs het loket, waar je op vertoon van je paspoort een toegangskaartje voor vier dagen kan kopen. Vervolgens kun je op verschillende manieren de tempels bekijken, maar houd er rekening mee dat de afstanden groot zijn en dat je wel even onderweg bent van de ene naar de andere tempel. De beste en meest efficiënte manier om de tempels te bezoeken is per fiets of e-bike. De meeste hotels en guesthouses hebben (elektrische) fietsen te huur en vooral op de warmere dagen is een beetje trapondersteuning geen overbodige luxe.

Wil je de tempels van grote hoogte bekijken? Klim aan boord van een luchtballon en zweef tijdens zonsopgang over de vlakte. Niet goedkoop, maar wel onvergetelijk mooi.

Wil je meer weten over reizen naar Myanmar? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Myanmar

Populaire Rondreizen naar Bagan

Andere bezienswaardigheden in Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Myanmar ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Bagan ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Myanmar.
Natuur & omgeving
7.9
Cultuur
8.7
Stranden
7
Steden
7.2
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
7.8
8,0

Alleen maar lachende gezichten in Myanmar

Myanmar
19-02-2015

Na alles wat zich in Myanmar heeft afgespeeld (en nog steeds afspeelt) merk je niets als je de positief ingestelde bevolking ontmoet. Alleen maar lachende gezichten en je wordt met open armen ontvangen, hartverwarmend! Ruil de drukke stad Yangon in voor een meerdaagse trekking noordelijk van Mandalay. In het piepkleine stadje Kyaukme neemt de gids NineNine je graag mee naar kleine dorpjes in de jungle. Bij elk huisje op palen thee drinken omdat ze zo nieuwsgierig zijn naar buitenlanders. Fantastisch! En als je iets terug wilt doen door een zelfgemaakte waaier van bamboe te kopen willen ze liever een pen dan geld. Waar maak je dat nou nog mee..!!

Lotte Aalders
Gereisd met partner in May 2021
7,8

Een culturele reis door Birma

Myanmar
30-09-2015

Ik reis al jaren samen met mijn man door Azië. We reizen nooit zonder doel en genieten van de cultuur, waarin mensen in hun eigen land zich voort bewegen. Ook genieten van de natuur en het heerlijke eten. Birma was één van onze mooiste reizen. We zaten midden in het regenseizoen, ook al was het al oktober. Tijdens de regen zagen we hoe de mensen ondanks de armoede nergens een probleem zagen. "No problem" was hun motto.

Christien Hermens
Gereisd met partner in May 2021
8,8

Het mooiste paradijs op aarde

Myanmar
Individuele rondreis
04-01-2016

Wil je echt een authentiek land ontdekken dan moet je naar Myanmar gaan. Lekker eten voor weinig, geen massa toerisme. Heerlijke vriendelijke mensen, een natuur wat echt een paradijs is. Ik heb al veel gezien, maar dit land overtreft echt alles! Een land wat nog PUUR is.

Riek Fictorie
Gereisd met partner in November 2015
7,8

Een reis door een authentiek land

Myanmar
Groepsrondreis met Sawadee
04-01-2016

Drie weken lang rondgereisd door Myanmar. De absolute hoogtepunten: Bagan (de tempels moet je echt zien met zonsopkomst en zonsondergang) en het Inlemeer met zijn beenroeiers. Verder moet je ook echt Yangon en de Swedagon pagode, de Golden Rock en Manadalay gezien hebben.

Chantal Menting
Alleen gereisd in November 2014
8,2

Een onwijs gave reis door Myanmar

Myanmar
Groepsrondreis met Sawadee
04-01-2016

Een zeer gevarieerde reis met allerlei soorten van vervoer zoals paard en wagen, vliegtuig, taxi, plaatselijk busvervoer, fiets en per boot. Veel mooie natuur zoals het Inle meer. Allerlei tempels met goud in Yangoon en ban baksteen in Bagan. Zeer lekker eten en diverse wandelingen en een fietstocht van 2 dagen langs de U bein brug en diverse tempels

Roel Landegge
Alleen gereisd in February 2013