Mrauk U

Mrauk U

Afgelegen tempelstadje in ongerept Myanmar

Mrauk U is een afgelegen tempelstadje in het westen van Myanmar en na Bagan de meest beroemde archeologische vindplaats van het land. Het is het ongerepte antwoord op zijn drukbezochte tegenhanger. Want dankzij de geïsoleerde ligging maak je hier kennis met het échte Myanmar.

Top reisorganisaties naar Myanmar

Top reisorganisaties naar Myanmar
Mrauk U

Wil je Mrauk U bezoeken, dan kun je maar beter een paar dagen uittrekken om er te komen. De reis gaat hoe dan ook een dag in beslag nemen, en als je de ferry net hebt gemist kan je gerust twee dagen zitten wachten. Maar eenmaal daar wacht een unieke bestemming met prachtige tempels. En het mooie: in het Myanmar dat elke maand populairder wordt heb je deze plek nagenoeg voor jezelf.

Shittaung Paya

De bekendste tempel van Mrauk U is de prachtige Shittaung Paya, daterend uit 1535 en gebouwd door Koning Minbin. De tempel bestaat uit talloze stoepa’s in verschillende vormen en maten, en volgens de vertellingen waren hier ooit 80.000 heilige beelden en beeltenissen te bewonderen. Of dat aantal ook daadwerkelijk klopt is niet bekend, maar dat de rijkversierde hallen met de prachtige reliëfs het bezoeken waard zijn moge duidelijk zijn.

Shittaung Paya van binnen
Shittaung Paya van binnen

Tempel in Mrauk U, Myanmar
Tempel in Mrauk U, Myanmar

Kothaung Paya

Kothaung Paya is de grootste tempel van Mrauk U, en werd in 1553 gebouwd door Koning Mintaikkha met als doel zijn vaders Shittaung Paya tempel te overtreffen. In dit vierkante bouwwerk zijn 90.000 beelden te bewonderen en de vijf terrassen waren ooit bezaaid met maar liefst 108 stoepas. Vanwege onbekende reden raakte de tempel in verval, maar een grondige renovatie heeft het bouwwerk weer iets van zijn oorspronkelijke glans teruggegeven.

Dukkanthein Paya

De indrukwekkende Dukkathein Paya behoort tot de hoogtepunten van Mrauk U en is gelegen op een eenzame bergtop tegenover de Shittaung Paya. De tempel omvat een grote klokvormige stoepa die wordt omringd door vier kleinere exemplaren. Het complex bestaat uit een lange, spiraalvormige hal met reliëfs van onder andere boeddha en maakt drie rondes voordat deze eindigt in een mysterieuze ruimte met daarin het grootste boeddhabeeld van de tempel.

Mahabodhi Shwegu

De achthoekige Mahabodhi Shwegu ligt goed verstopt in het groen op een heuvel ten noordwesten van het paleis. De eenvoudige tempel werd halverwege de vijftiende eeuw gesticht en ligt aan een het eind van een overwoekerd pad. Het halletje van de tempel is voorzien van prachtige reliëfs en als je doorloopt kom je bij een levensgroot beeld van Boeddha uit.

Dukkanthein Paya
Dukkanthein Paya

Pagoda's van Mrauk U
Pagoda's van Mrauk U

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Royal Palace

Ooit was Mrauk U een koninklijke hoofdstad en stond hier een groots paleis met muren die een gebied van bijna 2 vierkante kilometer omringden. Het houten paleis uit de 15e eeuw heeft de tand des tijds niet weten te doorstaan, maar de ruïnes geven een redelijk beeld van de vroegere pracht en praal. Het meest interessante deel van het oude paleis is echter het Archeologisch Museum van Mrauk U, te vinden in het westelijk deel van het paleis. Hier bewonder je een interessante collectie van Boeddhabeelden, munten, schilderijen en oude foto’s, verzameld bij verschillende tempelruïnes in Mrauk U.

Chin-dorpen

Als je eenmaal in Mrauk U bent, ga je natuurlijk niet meteen weer weg. Je kan ervoor kiezen om het rustig aan te doen, maar een uitstapje naar de nabijgelegen Chin-dorpen behoort ook tot de mogelijkheden. De Chin-vrouwen staan bekend om hun getatoeëerde gezichten en tijdens een excursie ben je getuige van hun lokale tradities en gebruiken. Een dagtrip langs 2 à 3 dorpjes is eenvoudig te regelen bij je hotel of een bureautje in de stad.

Vrouw met gezichtstatoeage in Chin Myanmar
Vrouw met gezichtstatoeage in Chin Myanmar

Jonge monnikken in een tempel in Myanmar
Jonge monnikken in een tempel in Myanmar

Wethali

Op enkele kilometers ten noorden van Mrauk U ligt het kleine dorpje Wethali. Van het jaar 327 tot in de achtste eeuw na Christus was dit gehucht de hoofdstad van het Wethali-koninkrijk, maar helaas is er maar weinig overeind blijven staan. Tempels zijn verwoest en verdwenen en van het voormalige paleis is alleen de fundering nog te zien. Het enige aandenken aan die tijd is de zogenoemde Great Image of Hsu Taung Pre, een vijf meter hoog boeddhabeeld dat uit één stuk steen is gehouwen en net zo oud als het koninkrijk zelf. Vanuit Mrauk U is het ongeveer twee uur fietsen naar Wethali.

Mrauk U — Hoe kom je er?

Mrauk U is vrij geïsoleerd gelegen in het oosten van het land en het is nogal een uitdaging om in deze uithoek te geraken. Vanuit Bagan kun je een bus nemen naar Magwe, 3 à 4 uur verderop, en daar overstappen op een bus naar Mrauk U. Deze doet er vervolgens nog 14 à 19 uur over, dus bereid je voor op een lange zit.

Een alternatief (en eigenlijk veel leuker) is een tochtje met de boot. Neem vanuit Yangon het vliegtuig naar Sittwe en pak daar de ferry naar Mrauk U. Deze vaart je in 7 uur via de prachtige backwaters naar Mrauk U, en combineert op die manier het noodzakelijke met het aangename.

Eenmaal in Mrauk U kom je te voet een heel eind, maar het is ook zeker een aanrader om een fiets te huren en op die manier alle bezienswaardigheden af te strepen.

Populaire reizen naar Mrauk U

Meer bezienswaardigheden in Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Myanmar ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Mrauk U ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Myanmar.
Natuur & omgeving
7.9
Cultuur
8.7
Stranden
7
Steden
7.2
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
7.8
8,4

Veel mooie taferelen in cultuur en natuur.

Myanmar
Individuele rondreis met Van Verre
18-01-2017

We zijn begonnen in Yangon, een miljoenenstad waar veel mooie pagodes te zien zijn. Het Kandawgyi Palace Hotel, is een aanrader, prettig hotel met een enorm uitgebreid ontbijt, wat ik verder nergens in Myanmar meer ben tegengekomen.
Daarna naar Bagan waar het wemelt van de zeer oude pagodes. Een ballonvaart hebben wij niet gemaakt maar zal zeker mooie plaatjes opleveren! Wel een e-brommer gehuurd, leuk!
De topper vond ik het In-Lake gebied waar je ziet hoe de mensen op het water, leven, wonen en werken.

Silvia Heilbron
Gereisd met partner in December 2016
8,4

Unieke beleving !

Myanmar
Groepsrondreis met Sawadee
11-01-2017

Een land in opkomst, met mooie gebruiken. Mooie tempels.Het inlemeer met zijn beenroeiers. De tanaka, de longhi's. De aardige, altijd zwaaiende bevolking. Het prachtige Bagan met z'n honderden tempels. En de geweldige gids die elke weer zorgde voor een activiteit zoals fietsen door de rijstvelden en door een klein plaatsje of juist door het drukke verkeer. En eten in de plaatselijke restaurantjes. Heerlijk en geweldig om mee te maken. Goeie gids Ernst Jan.

Carin de Groot
Gereisd met partner in March 2015
5,5

Amazing Myanmar

Myanmar
Individuele rondreis met Kras Reizen
09-01-2017

Nog zo'n puur land met een bijzondere cultuur! Vriendelijke inwoners die gelukkig nog niet gewend zijn aan toeristen, en een ongelofelijk mooie natuur!

Ilse
Alleen gereisd in November 2016
5,8

Myanmar: azie op zn hartelijkst

Myanmar
Individuele rondreis
07-01-2016

Het is misschien even een drempel die je moet nemen, maar Myanmar is ondanks dat het toerisme nog niet zo lang op gang is, goed op de "bonnefooi" te doen. De mensen zijn oprecht vriendelijk en blij om buitenlanders te zien. Niet om geld van je af te troggelen (hoe wel die er ook wel zijn), maar omdat ze blij zijn om te zien dat de grenzen van hun land daadwerkelijk open staan. Om verhalen met je te kunnen delen. Wees dus voorbereid op heel wat aanspraak.
Nu kan je nog het " toeristische rondje" doen, zonder dat je je als een schaap in de massa(toerisme) voelt. Bagan voor oude cultuur; Inle meer voor huidige (dorps)cultuur op het water; Mandalay en Yangon voor de grote steden; Kalaw voor trekkingstochten waar je op bezoek kan gaan bij de lokale geneesheer; en ook heeft Myanmar een kust met mooie stranden, waar de locals met kleren (spijkerbroek en al) vertier zoeken in het water en op het strand.
Voor ieder wat wils. Een prachtland met geweldig mooie mensen. Wacht niet te lang, voordat het land globaliseert en zijn unieke karakter beetje bij beetje verliest!

Saskia.steur@yahoo.com
Alleen gereisd in November 2014
8,8

Myanmar daar moet je naartoe voordat het massatoerisme toeslaat, geweldig mooi land!

Myanmar
Groepsrondreis met Sawadee
04-01-2016

Bagan, is prachtig, sereen en overweldigend
Meerdaagse trekking is een geweldig leuke ervaring.
yangoon, heel veel te zien.
strand van Ngapali heerlijk relaxed en onontdekt. Lekker rustig cocktails drinken op het strand met je voeten in het zand.
fietsen op het platteland, leuk contact met de locals.
En niet te vergeten het Inle meer, wat een fantastische ervaring!
dus wij zeggen niet twijfelen naar gaan naar dit geweldige land!

Marjolijn nicolaas
Gereisd met partner in November 2014

Wil je meer weten over reizen naar Myanmar? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Myanmar