Mandalay

Mandalay

Voormalige hoofdstad vol paleizen en heiligdommen

Mandalay is de tweede stad van Myanmar en voor veel reizigers een plek waar je niet al te lang blijft hangen. Niet helemaal terecht, want er valt ontzettend veel moois te zien. Prachtige paleizen en indrukwekkende heiligdommen bijvoorbeeld. Mandalay is een fascinerende stad waar je niet uitgekeken raakt.

Mandalay

Mandalay werd in 1859 gesticht door koning Mindon, die hier zijn paleizen liet bouwen en de stad benoemde tot hoofdstad van Birma. Een sprookje dat niet lang mocht duren, want al snel werd de stad overgenomen door de Engelsen. Brand en oorlogen maakten een einde aan de prachtige houten paleizen, maar gelukkig is er inmiddels weer een heleboel heropgebouwd.

Mahamuni Pagoda

Mahamuni Pagoda behoort tot Myanmar’s meest heilige plekken. Dit rijkversierde tempelcomplex is een plaatje om te zien, maar de echte aandacht gaat uit naar het 4 meter hoge boeddhabeeld dat is versierd met een dikke laag puur goud en juwelen. Tijdens je bezoek aan het heiligdom kun je een zakje bladgoud kopen om het beeld mee te bedekken, wat het beeld inmiddels een gouden schil van zo’n 15 centimeter dik heeft opgeleverd. Dit is echter alleen voor mannen weggelegd, vrouwen mogen de boeddha alleen van een afstandje bekijken. Bij de uitgang kun je nog een kijkje nemen bij het museum.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Mandalay Palace

Het koninklijk paleis van Mandalay is een stad binnen een stad, vergelijkbaar met de Verboden Stad in Beijing. Het complex werd halverwege de 19e eeuw gebouwd, maar werd volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heropgebouwde complex bestaat uit verschillende gebouwen, torens en de koninklijke tombes. Een interessante plek om een kijkje te nemen en alle pracht en praal van dichtbij te bekijken. In het westelijke deel van het paleis is een interessant museum met wapens, uniformen en foto’s. Toeristen mogen het ommuurde complex alleen betreden via de oostelijke ingang.

Shwenandaw Monastry

Het Shwenandaw Monastry is ongetwijfeld een van de mooiste kloosters die je ooit hebt gezien. Het gebouw is volledig opgetrokken uit prachtig bewerkt teakhout en werd in 1880 gebouwd binnen de muren van het koninklijk paleis. Het gebouw deed dienst als woning van koning Mindon, maar zijn zoon verplaatste het later naar een ander deel van Mandalay. Maar goed ook: het was het enige koninklijke gebouw dat de Tweede Wereldoorlog overleefde, en is daarmee het laatste stukje van het originele paleis dat je vandaag de dag nog kunt bewonderen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Mandalay Hill

Mandalay Hill is een 230 meter hoge heuvel die uitkijkt over Mandalay. Op de top bevinden zich enkele prachtige pagodes en tempels, maar ook tijdens je voettocht omhoog word je beloond met talloze kleinere tempels en kloosters die op de heuvel liggen. Met 1700 traptreden is het een flinke klim naar de top, maar de prachtig versierde tempels met kleurrijke mozaïeken en het uitgestrekte uitzicht zijn de inspanning absoluut waard.

Kuthodaw Pagoda

Aan de voet van Mandalay Hill ligt de Kuthodaw Pagode, een prachtig bouwwerk uit de achttiende eeuw. Het complex bestaat uit 729 stoepa’s die elk onderdak bieden aan een bladzijde uit het grootste boek ter wereld. De dubbele pagina’s zijn gemaakt van een dikke plak marmer en meten 107 centimeter in de breedte, 153 centimeter in de lengte en 13 centimeter in de dikte. Het boek omvat de Pali-canon, een vroeg-boeddhistische verzameling van de toespraken van Boeddha.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Atumashi Monastry

Ten zuiden van de Kuthodaw Pagoda ligt het Atumashi Monastry, een indrukwekkend klooster dat oorspronkelijk in 1857 werd gebouwd en tot de meest indrukwekkende bouwwerken van heel Zuidoost Azië behoorde. Helaas werd het originele klooster volledig verwoest tijdens een brand in 1890 en lag het vervolgens nog bijna 100 jaar in puin. Pas in de jaren-90 werd besloten om het voormalige klooster in ere te stellen en werd het heiligdom heropgebouwd.

U Bein Bridge

Op enkele kilometers ten zuiden van Mandalay vind je het mooiste plekje om de zonsondergang te bekijken. De U Bein Bridge is ruim een kilometer lang en volledig opgetrokken uit teakhout. De brug stamt uit 1870, loopt over het Taungthaman Meer, en is de langste teakhouten voetgangersbrug ter wereld. Zowel locals als toeristen verzamelen zich hier aan het eind van de middag om de prachtige zonsondergang te bekijken. Zoek een plekje op de brug of kom op tijd en regel een bootje die je over het water peddelt.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Mandelay — Hoe kom je er?

Mandalay is gelegen in het hart van Myanmar en beschikt over een eigen hypermodern vliegveld, op ongeveer 45 kilometer buiten de stad. Onder andere budgetmaatschappij Airasia verbindt de stad met de rest van Azië; zo is Mandalay eenvoudig te bereiken vanuit Chiang Mai, Bangkok en Singapore.

Reis je met het openbaar vervoer, dan heb je keuze uit de bus of de trein. Vanuit Yangon vertrekken elke dag meerdere (nacht)treinen naar Mandalay, al zijn de coupés niet heel erg comfortabel en moet je rekening houden met een reis van zeker 15 uur. Mandalay beschikt daarnaast over drie busstations en is met de bus te bereiken vanuit onder andere Yangon, Bagan en Inle Lake

Wil je meer weten over reizen naar Myanmar? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Myanmar

Populaire Rondreizen naar Mandalay

Blogs over Mandalay

· Redactie
Van Bangkok naar Mandalay
Als je een trip naar Thailand in de planning hebt staan en nog wat tijd over hebt voor een extra reisje, dan kun je vanaf oktober met Thai Air Asia vanuit Bangkok naar Mandalay in Myanmar vliegen. Thai Air Asia is een budgetmaatschappij en Mandalay zal naast Yangon de tweede bestemming in Myanmar worden waarop ze vliegen.

Andere bezienswaardigheden in Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Myanmar ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Mandalay ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Myanmar.
Natuur & omgeving
7.9
Cultuur
8.7
Stranden
7
Steden
7.2
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
7.8
8,0

Alleen maar lachende gezichten in Myanmar

Myanmar
19-02-2015

Na alles wat zich in Myanmar heeft afgespeeld (en nog steeds afspeelt) merk je niets als je de positief ingestelde bevolking ontmoet. Alleen maar lachende gezichten en je wordt met open armen ontvangen, hartverwarmend! Ruil de drukke stad Yangon in voor een meerdaagse trekking noordelijk van Mandalay. In het piepkleine stadje Kyaukme neemt de gids NineNine je graag mee naar kleine dorpjes in de jungle. Bij elk huisje op palen thee drinken omdat ze zo nieuwsgierig zijn naar buitenlanders. Fantastisch! En als je iets terug wilt doen door een zelfgemaakte waaier van bamboe te kopen willen ze liever een pen dan geld. Waar maak je dat nou nog mee..!!

Lotte Aalders
Gereisd met partner in May 2021
7,8

Een culturele reis door Birma

Myanmar
30-09-2015

Ik reis al jaren samen met mijn man door Azië. We reizen nooit zonder doel en genieten van de cultuur, waarin mensen in hun eigen land zich voort bewegen. Ook genieten van de natuur en het heerlijke eten. Birma was één van onze mooiste reizen. We zaten midden in het regenseizoen, ook al was het al oktober. Tijdens de regen zagen we hoe de mensen ondanks de armoede nergens een probleem zagen. "No problem" was hun motto.

Christien Hermens
Gereisd met partner in May 2021
8,8

Het mooiste paradijs op aarde

Myanmar
Individuele rondreis
04-01-2016

Wil je echt een authentiek land ontdekken dan moet je naar Myanmar gaan. Lekker eten voor weinig, geen massa toerisme. Heerlijke vriendelijke mensen, een natuur wat echt een paradijs is. Ik heb al veel gezien, maar dit land overtreft echt alles! Een land wat nog PUUR is.

Riek Fictorie
Gereisd met partner in November 2015
7,8

Een reis door een authentiek land

Myanmar
Groepsrondreis met Sawadee
04-01-2016

Drie weken lang rondgereisd door Myanmar. De absolute hoogtepunten: Bagan (de tempels moet je echt zien met zonsopkomst en zonsondergang) en het Inlemeer met zijn beenroeiers. Verder moet je ook echt Yangon en de Swedagon pagode, de Golden Rock en Manadalay gezien hebben.

Chantal Menting
Alleen gereisd in November 2014
8,2

Een onwijs gave reis door Myanmar

Myanmar
Groepsrondreis met Sawadee
04-01-2016

Een zeer gevarieerde reis met allerlei soorten van vervoer zoals paard en wagen, vliegtuig, taxi, plaatselijk busvervoer, fiets en per boot. Veel mooie natuur zoals het Inle meer. Allerlei tempels met goud in Yangoon en ban baksteen in Bagan. Zeer lekker eten en diverse wandelingen en een fietstocht van 2 dagen langs de U bein brug en diverse tempels

Roel Landegge
Alleen gereisd in February 2013