Mandalay is de tweede stad van Myanmar en voor veel reizigers een plek waar je niet al te lang blijft hangen. Niet helemaal terecht, want er valt ontzettend veel moois te zien. Prachtige paleizen en indrukwekkende heiligdommen bijvoorbeeld. Mandalay is een fascinerende stad waar je niet uitgekeken raakt.
Mandalay werd in 1859 gesticht door koning Mindon, die hier zijn paleizen liet bouwen en de stad benoemde tot hoofdstad van Birma. Een sprookje dat niet lang mocht duren, want al snel werd de stad overgenomen door de Engelsen. Brand en oorlogen maakten een einde aan de prachtige houten paleizen, maar gelukkig is er inmiddels weer een heleboel heropgebouwd.
Mahamuni Pagoda behoort tot Myanmar’s meest heilige plekken. Dit rijkversierde tempelcomplex is een plaatje om te zien, maar de echte aandacht gaat uit naar het 4 meter hoge boeddhabeeld dat is versierd met een dikke laag puur goud en juwelen. Tijdens je bezoek aan het heiligdom kun je een zakje bladgoud kopen om het beeld mee te bedekken, wat het beeld inmiddels een gouden schil van zo’n 15 centimeter dik heeft opgeleverd. Dit is echter alleen voor mannen weggelegd, vrouwen mogen de boeddha alleen van een afstandje bekijken. Bij de uitgang kun je nog een kijkje nemen bij het museum.
Het koninklijk paleis van Mandalay is een stad binnen een stad, vergelijkbaar met de Verboden Stad in Beijing. Het complex werd halverwege de 19e eeuw gebouwd, maar werd volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heropgebouwde complex bestaat uit verschillende gebouwen, torens en de koninklijke tombes. Een interessante plek om een kijkje te nemen en alle pracht en praal van dichtbij te bekijken. In het westelijke deel van het paleis is een interessant museum met wapens, uniformen en foto’s. Toeristen mogen het ommuurde complex alleen betreden via de oostelijke ingang.
Het Shwenandaw Monastry is ongetwijfeld een van de mooiste kloosters die je ooit hebt gezien. Het gebouw is volledig opgetrokken uit prachtig bewerkt teakhout en werd in 1880 gebouwd binnen de muren van het koninklijk paleis. Het gebouw deed dienst als woning van koning Mindon, maar zijn zoon verplaatste het later naar een ander deel van Mandalay. Maar goed ook: het was het enige koninklijke gebouw dat de Tweede Wereldoorlog overleefde, en is daarmee het laatste stukje van het originele paleis dat je vandaag de dag nog kunt bewonderen.
Mandalay Hill is een 230 meter hoge heuvel die uitkijkt over Mandalay. Op de top bevinden zich enkele prachtige pagodes en tempels, maar ook tijdens je voettocht omhoog word je beloond met talloze kleinere tempels en kloosters die op de heuvel liggen. Met 1700 traptreden is het een flinke klim naar de top, maar de prachtig versierde tempels met kleurrijke mozaïeken en het uitgestrekte uitzicht zijn de inspanning absoluut waard.
Aan de voet van Mandalay Hill ligt de Kuthodaw Pagode, een prachtig bouwwerk uit de achttiende eeuw. Het complex bestaat uit 729 stoepa’s die elk onderdak bieden aan een bladzijde uit het grootste boek ter wereld. De dubbele pagina’s zijn gemaakt van een dikke plak marmer en meten 107 centimeter in de breedte, 153 centimeter in de lengte en 13 centimeter in de dikte. Het boek omvat de Pali-canon, een vroeg-boeddhistische verzameling van de toespraken van Boeddha.
Ten zuiden van de Kuthodaw Pagoda ligt het Atumashi Monastry, een indrukwekkend klooster dat oorspronkelijk in 1857 werd gebouwd en tot de meest indrukwekkende bouwwerken van heel Zuidoost Azië behoorde. Helaas werd het originele klooster volledig verwoest tijdens een brand in 1890 en lag het vervolgens nog bijna 100 jaar in puin. Pas in de jaren-90 werd besloten om het voormalige klooster in ere te stellen en werd het heiligdom heropgebouwd.
Op enkele kilometers ten zuiden van Mandalay vind je het mooiste plekje om de zonsondergang te bekijken. De U Bein Bridge is ruim een kilometer lang en volledig opgetrokken uit teakhout. De brug stamt uit 1870, loopt over het Taungthaman Meer, en is de langste teakhouten voetgangersbrug ter wereld. Zowel locals als toeristen verzamelen zich hier aan het eind van de middag om de prachtige zonsondergang te bekijken. Zoek een plekje op de brug of kom op tijd en regel een bootje die je over het water peddelt.
Mandalay is gelegen in het hart van Myanmar en beschikt over een eigen hypermodern vliegveld, op ongeveer 45 kilometer buiten de stad. Onder andere budgetmaatschappij Airasia verbindt de stad met de rest van Azië; zo is Mandalay eenvoudig te bereiken vanuit Chiang Mai, Bangkok en Singapore.
Reis je met het openbaar vervoer, dan heb je keuze uit de bus of de trein. Vanuit Yangon vertrekken elke dag meerdere (nacht)treinen naar Mandalay, al zijn de coupés niet heel erg comfortabel en moet je rekening houden met een reis van zeker 15 uur. Mandalay beschikt daarnaast over drie busstations en is met de bus te bereiken vanuit onder andere Yangon, Bagan en Inle Lake.
We zijn begonnen in Yangon, een miljoenenstad waar veel mooie pagodes te zien zijn. Het Kandawgyi Palace Hotel, is een aanrader, prettig hotel met een enorm uitgebreid ontbijt, wat ik verder nergens in Myanmar meer ben tegengekomen.
Daarna naar Bagan waar het wemelt van de zeer oude pagodes. Een ballonvaart hebben wij niet gemaakt maar zal zeker mooie plaatjes opleveren! Wel een e-brommer gehuurd, leuk!
De topper vond ik het In-Lake gebied waar je ziet hoe de mensen op het water, leven, wonen en werken.
Een land in opkomst, met mooie gebruiken. Mooie tempels.Het inlemeer met zijn beenroeiers. De tanaka, de longhi's. De aardige, altijd zwaaiende bevolking. Het prachtige Bagan met z'n honderden tempels. En de geweldige gids die elke weer zorgde voor een activiteit zoals fietsen door de rijstvelden en door een klein plaatsje of juist door het drukke verkeer. En eten in de plaatselijke restaurantjes. Heerlijk en geweldig om mee te maken. Goeie gids Ernst Jan.
Nog zo'n puur land met een bijzondere cultuur! Vriendelijke inwoners die gelukkig nog niet gewend zijn aan toeristen, en een ongelofelijk mooie natuur!
Het is misschien even een drempel die je moet nemen, maar Myanmar is ondanks dat het toerisme nog niet zo lang op gang is, goed op de "bonnefooi" te doen. De mensen zijn oprecht vriendelijk en blij om buitenlanders te zien. Niet om geld van je af te troggelen (hoe wel die er ook wel zijn), maar omdat ze blij zijn om te zien dat de grenzen van hun land daadwerkelijk open staan. Om verhalen met je te kunnen delen. Wees dus voorbereid op heel wat aanspraak.
Nu kan je nog het " toeristische rondje" doen, zonder dat je je als een schaap in de massa(toerisme) voelt. Bagan voor oude cultuur; Inle meer voor huidige (dorps)cultuur op het water; Mandalay en Yangon voor de grote steden; Kalaw voor trekkingstochten waar je op bezoek kan gaan bij de lokale geneesheer; en ook heeft Myanmar een kust met mooie stranden, waar de locals met kleren (spijkerbroek en al) vertier zoeken in het water en op het strand.
Voor ieder wat wils. Een prachtland met geweldig mooie mensen. Wacht niet te lang, voordat het land globaliseert en zijn unieke karakter beetje bij beetje verliest!
Bagan, is prachtig, sereen en overweldigend
Meerdaagse trekking is een geweldig leuke ervaring.
yangoon, heel veel te zien.
strand van Ngapali heerlijk relaxed en onontdekt. Lekker rustig cocktails drinken op het strand met je voeten in het zand.
fietsen op het platteland, leuk contact met de locals.
En niet te vergeten het Inle meer, wat een fantastische ervaring!
dus wij zeggen niet twijfelen naar gaan naar dit geweldige land!
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar Myanmar? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar Myanmar