Yangon

Yangon

Hoofdstad van Myanmar

Yangon is een stad met koloniale architectuur, rijkversierde tempels van blinkend goud en enorme boeddhabeelden. Een plek met Engelse, Birmese, Chinese en Indiase invloeden, en genoeg bezienswaardigheden om een paar dagen rond te kijken.

Top reisorganisaties naar Myanmar

Top reisorganisaties naar Myanmar
Yangon

Yangon (vroeger bekend als Rangoon) was tot 2005 de hoofdstad van Myanmar, maar is nog steeds de grootste en meest dynamische stad van het land. De bekendste plekken zijn de Schwedagon Pagode en de Bogyoke Aung San Market, maar maak ook zeker een ritje met de trein voor een kijkje in het dagelijks leven van de lokale bewoners.

Schwedagon Pagode

De indrukwekkende Schwedagon Pagode behoort tot de meest heilige boeddhistische plaatsen ter wereld en trekt pelgrims aan uit alle windstreken. Dit bijzondere tempelcomplex met de prachtige gouden koepel en talloze kleinere bouwwerken met minstens zoveel pracht en praal zou acht haren van Gautama Boeddha moeten herbergen, evenals relieken van drie andere boeddha’s. Bijzonder mooi om te zien bij zonsondergang, maar eigenlijk is deze tempel op elk moment van de dag het bezoeken waard. Kom vroeg om de andere toeristen te vermijden en bedek knieën en schouders want de kledingvoorschriften zijn streng.

Schwedagon Pagode, Yangon
Schwedagon Pagode, Yangon

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bogyoke market in Yangon, Myanmar
Bogyoke market in Yangon, Myanmar

Bogyoke Aung San Market

Je hoeft niet van winkelen te houden om je te vermaken op de Bogyoke Aung San Market, een enorme overdekte mark met meer dan 2000 winkeltjes vol bijzondere souvenirs en handgemaakte schatten. Je vindt er zowel goedkope prullaria als bijzondere kunstwerken en antiek.

Inya Lake

Een klein stukje buiten het centrum van Yangon ligt het Inya Lake, een romantisch en sereen plekje dat in schril contrast staat met de rest van de stad. Je kunt er niet zwemmen, maar wel mooie wandelingen maken door de omringende tuin en picknicken aan de waterkant. Vooral de locals komen hier graag om te genieten van het vredige sfeertje.

Inya Lake, Yangon
Inya Lake, Yangon

Sule Pagode, Yangon
Sule Pagode, Yangon

Sule Pagode

De Sule Pagode is gelegen in het hart van Yangon aan de rand van de koloniale wijk, en bevindt zich in het midden van een druk kruispunt. De pagode werd 2500 jaar geleden gebouwd en is zelfs ouder dan de beroemde Schwedagon Pagode. Het complex was regelmatig het toneel van politieke protesten, maar tegenwoordig vind je er als toerist een oase van rust en lijkt zelfs het razende verkeer even heel erg ver weg.

Ngahtatgyi Buddha Temple

De Ngahtatgyi Buddha Temple is de plek waar je een prachtige, zittende boeddha kan bekijken. De boeddha is gehuld in een gouden gewaad met gedetailleerde kunstwerkjes. De achtergrond is gemaakt van donker houtsnijwerk, vakmanschap zoals je niet vaak tegenkomt. Zonder twijfel een van de meest indrukwekkende boeddhabeelden van het land.

Ngahtatgyi Buddha Temple, Yangon
Ngahtatgyi Buddha Temple, Yangon

Chaukhtatgyi, Yangon
Chaukhtatgyi, Yangon

Chaukhtatgyi Buddha Temple

Als je de zittende boeddha hebt gezien, dan moet je natuurlijk ook de beroemde liggende boeddha van Yangon hebben bekeken. Deze reusachtige boeddha ligt comfortabel op zijn zij en is wederom gehuld in een gouden gewaad. Op zijn hoofd draagt deze boeddha een prachtige kroon met edelstenen en zelfs de voetzolen zijn ware kunstwerkjes die je goed moet bekijken.

Taukkyan Oorlogsbegraafplaats

Op zo’n 25 kilometer buiten Yangon en op ongeveer een uurtje rijden ligt de indringende oorlogsbegraafplaats Taukkyan. Op deze goed onderhouden begraafplaats vind je de graven van meer dan 6000 Engelse soldaten die zijn overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Birma. Aan het begin van het ereveld staan grote zuilen met daarop de namen van alle 27.000 slachtoffers. Een plek waar je stil van wordt.

Taukkyan Oorlogsbegraafplaats, Yangon
Taukkyan Oorlogsbegraafplaats, Yangon

Yangon National Museum
Yangon National Museum

National Museum

Als je interesse hebt in de geschiedenis van Yangon dan moet je zeker even een bezoekje brengen aan het National Museum. Het museum is gevestigd in een vrij lelijk gebouw en de ruimtes zijn slecht verlicht, maar de tentoonstellingen maken gelukkig een hoop goed. Het museum heeft een bijzonder uitgebreide collectie van prachtige Birmese kunst, gouden voorwerpen en een mooie tentoonstelling over lokale klederdracht. Je krijgt er een goede indruk van de enorme rijkdom van de vroegere Birmese koningen en de cultuur van Myanmar.

Circular Train

Een van de leukste manieren om Yangon te bekijken is door een ritje te maken in de Circular Train. Het perfecte voorbeeld van slow travel, want deze trein maakt in drie uur tijd een rondje door de buitenwijken van Yangon en komt onderweg langs levendige markten en rijstvelden. Vanuit de trein trekt het dagelijks leven van de lokale bewoners aan je raampje voorbij. Bekijk de enthousiast zwaaiende kinderen langs de kant, de vrouwen op de markt en zie van dichtbij hoe de mensen hier wonen: veel bewoners moeten het met een heel weinig luxe doen. Onderweg kun je uitstappen en een rondkijken bij de verschillende haltes.

Circular Train Yangon
Circular Train Yangon

Reizen naar Yangon — Hoe kom je er?

Yangon International Airport ligt op 30 minuten ten noorden van het centrum. Vanuit Nederland is het onmogelijk om direct naar Myanmar te vliegen, maar als je overstapt in bijvoorbeeld Singapore, Kuala Lumpur of Bangkok kom je er ook.

De meeste reizigers zullen echter over land naar Myanmar reizen en de grens oversteken in Thailand. De bekendste route is via de grens van Mea Sot en Myawaddy, met directe verbindingen vanuit Bangkok en Chiang Mai. Eenmaal over de grens kun je de bus nemen naar Yangon.

Populaire reizen naar Yangon

Meer bezienswaardigheden in Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Myanmar ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Yangon ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Myanmar.
Natuur & omgeving
7.9
Cultuur
8.7
Stranden
7
Steden
7.2
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
7.8
8,4

Veel mooie taferelen in cultuur en natuur.

Myanmar
Individuele rondreis met Van Verre
18-01-2017

We zijn begonnen in Yangon, een miljoenenstad waar veel mooie pagodes te zien zijn. Het Kandawgyi Palace Hotel, is een aanrader, prettig hotel met een enorm uitgebreid ontbijt, wat ik verder nergens in Myanmar meer ben tegengekomen.
Daarna naar Bagan waar het wemelt van de zeer oude pagodes. Een ballonvaart hebben wij niet gemaakt maar zal zeker mooie plaatjes opleveren! Wel een e-brommer gehuurd, leuk!
De topper vond ik het In-Lake gebied waar je ziet hoe de mensen op het water, leven, wonen en werken.

Silvia Heilbron
Gereisd met partner in December 2016
8,4

Unieke beleving !

Myanmar
Groepsrondreis met Sawadee
11-01-2017

Een land in opkomst, met mooie gebruiken. Mooie tempels.Het inlemeer met zijn beenroeiers. De tanaka, de longhi's. De aardige, altijd zwaaiende bevolking. Het prachtige Bagan met z'n honderden tempels. En de geweldige gids die elke weer zorgde voor een activiteit zoals fietsen door de rijstvelden en door een klein plaatsje of juist door het drukke verkeer. En eten in de plaatselijke restaurantjes. Heerlijk en geweldig om mee te maken. Goeie gids Ernst Jan.

Carin de Groot
Gereisd met partner in March 2015
5,5

Amazing Myanmar

Myanmar
Individuele rondreis met Kras Reizen
09-01-2017

Nog zo'n puur land met een bijzondere cultuur! Vriendelijke inwoners die gelukkig nog niet gewend zijn aan toeristen, en een ongelofelijk mooie natuur!

Ilse
Alleen gereisd in November 2016
5,8

Myanmar: azie op zn hartelijkst

Myanmar
Individuele rondreis
07-01-2016

Het is misschien even een drempel die je moet nemen, maar Myanmar is ondanks dat het toerisme nog niet zo lang op gang is, goed op de "bonnefooi" te doen. De mensen zijn oprecht vriendelijk en blij om buitenlanders te zien. Niet om geld van je af te troggelen (hoe wel die er ook wel zijn), maar omdat ze blij zijn om te zien dat de grenzen van hun land daadwerkelijk open staan. Om verhalen met je te kunnen delen. Wees dus voorbereid op heel wat aanspraak.
Nu kan je nog het " toeristische rondje" doen, zonder dat je je als een schaap in de massa(toerisme) voelt. Bagan voor oude cultuur; Inle meer voor huidige (dorps)cultuur op het water; Mandalay en Yangon voor de grote steden; Kalaw voor trekkingstochten waar je op bezoek kan gaan bij de lokale geneesheer; en ook heeft Myanmar een kust met mooie stranden, waar de locals met kleren (spijkerbroek en al) vertier zoeken in het water en op het strand.
Voor ieder wat wils. Een prachtland met geweldig mooie mensen. Wacht niet te lang, voordat het land globaliseert en zijn unieke karakter beetje bij beetje verliest!

Saskia.steur@yahoo.com
Alleen gereisd in November 2014
8,8

Myanmar daar moet je naartoe voordat het massatoerisme toeslaat, geweldig mooi land!

Myanmar
Groepsrondreis met Sawadee
04-01-2016

Bagan, is prachtig, sereen en overweldigend
Meerdaagse trekking is een geweldig leuke ervaring.
yangoon, heel veel te zien.
strand van Ngapali heerlijk relaxed en onontdekt. Lekker rustig cocktails drinken op het strand met je voeten in het zand.
fietsen op het platteland, leuk contact met de locals.
En niet te vergeten het Inle meer, wat een fantastische ervaring!
dus wij zeggen niet twijfelen naar gaan naar dit geweldige land!

Marjolijn nicolaas
Gereisd met partner in November 2014

Wil je meer weten over reizen naar Myanmar? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Myanmar