Home
Blog
Bestemmingen
De natste plek op aarde: Mawsynram

De natste plek op aarde: Mawsynram

op 21 oktober 2014
1 minuut leestijd

Ok, in Nederland mag er dan veel regen vallen, zoals op een gure dag als vandaag, maar er is een plek die het nog veel zwaarder te verduren heeft. Welkom in Mawsynram, de natste plek op aarde.

Bovenop een bergkam in de Khasi Hills van noord-oost India ligt het dorpje Mawsynram. Bij een bezoek aan deze plek kun je je zonnebril wel thuislaten en doe je er beter aan om een paraplu mee te nemen, want Mawsynram heeft het hoogste gemiddelde aan regenval van onze planeet. Het noordoosten van India staat er sowieso bekend voor dat het er altijd nat is, maar Mawsynram krijgt gemiddeld maar liefst 1. 186 cm regen per jaar. Dit dankzij zomerse luchtstromen die over de uiterwaarden van Bangladesh komen en vocht verzamelen als ze naar het noorden bewegen.

Wanneer de resulterende wolken de steile heuvels van Meghalaya bereiken, worden ze 'uitgeknepen' door de vernauwde opening in de atmosfeer en worden ze gecomprimeerd tot het punt waarop ze het vocht niet langer kunnen vasthouden. Met als resultaat dat het dorp er om bekend staat dat het er vrijwel altijd regent.

De lokale bevolking laat de regen echter niet in de weg staan om hard te werken of een goed feest te vieren, zoals bijvoorbeeld het traditionele Khasi festival in Mawsynram. Boeren hebben hier slimme manieren ontwikkeld om zich tegen de regen te wapenen. Ze dragen traditionele 'knups' gemaakt van bamboe en bananenbladeren, zodat ze altijd hun handen vrij houden om te werken en toch weer en wind kunnen doorstaan.

 

 

Top reizen naar India

Reisorganisaties met reizen naar India

Meer blogs over India

Beoordelingen van India

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5