Agra

Agra

Toegangspoort tot de Taj Mahal

De Indiase stad Agra staat wereldwijd bekend om de aanwezigheid van de Taj Mahal, maar wie de stad beter leert kennen zal ontdekken dat dat niet het enige noemenswaardige bouwwerk is. Agra is een geijkte halte op menig reis door India en mag zeker niet worden overgeslagen.

Top reisorganisaties naar India

Top reisorganisaties naar India
Agra
Mausoleums en tombes, in de stad Agra kun je er maar moeilijk omheen. Niet alleen vanwege de indrukwekkende architectuur, ook naar de verhalen moet geluisterd worden. Dompel je onder in de treurige liefdesgeschiedenis van de Taj Mahal, luister naar de verhalen van het Rode Fort en ontdek waarom Fatehpur Sikri de beroemdste spookstad van India is.

Taj Mahal

Het is de bekendste attractie van India en een van de beroemdste liefdesmonumenten wereldwijd: de Taj Mahal. Het indrukwekkende bouwwerk is volledig opgetrokken uit spierwit marmer en staat daarmee in schril contrast met de rest van kleurrijk India. Maak je een rondreis door India, dan mag je dit icoon natuurlijk niet overslaan. Onze tip: voor een bezoekje aan de Taj Mahal kun je het best de wekker zetten. Niet alleen is het in de vroege ochtend nog relatief rustig, je kunt dan ook genieten van het schitterende ochtendlicht dat het gebouw in vuur en vlam lijkt te zetten. Het mausoleum maakt onderdeel uit van een fotogeniek complex met verschillende bouwwerken. Neem zeker de tijd om alles op je gemak te kunnen bekijken.
 
Agra, India
Agra, India
 
Agra, India
Agra, India

Het Rode Fort

Het Rode Fort van Agra wordt in haar schoonheid een béétje overschaduwd door de aanwezigheid van de Taj Mahal, maar dit historische fort mag toch zeker tot de hoogtepunten van Noord-India gerekend worden. Met haar eindeloze gangenstelsels, paviljoens en beeldschone uitzichtpunten behoort ook het Rode Fort tot de mooiste bezienswaardigheden van Agra. Wist je trouwens dat de Taj Mahal en het Rode Fort van Agra een gezamenlijke geschiedenis delen? Tijdens je bezoek aan het fort wordt je dat allemaal duidelijk. Wandel op je gemak door de schitterende vertrekken en vergeet ook niet om te genieten van het uitzicht over de Yamuna rivier en de Taj Mahal in de verte.

Tombe van Itimad-Ud-Daulah

Aan de overkant van de Yamuna rivier ligt de Tombe van Itimad-Ud-Daulah. Qua voorkomen doet het je ongetwijfeld denken aan de Taj Mahal en het bouwwerk staat dan ook wel bekend als de Baby Taj. Feitelijk klopt dat echter niet helemaal, want de Taj Mahal werd pas een paar jaar later gebouwd en de tombe diende zelfs als inspiratiebron voor het beroemde mausoleum. Hoe dan ook, als je de tijd hebt moet je zeker een bezoekje brengen aan deze mooie tombe die één voordeel heeft ten opzichte van de Taj Mahal: je komt er veel minder toeristen tegen.
 
Agra, India
Agra, India
 
Agra, India
Agra, India

Mehtab Bagh

Pal tegenover de Taj Mahal, aan de overkant de van de Yamuna, ligt de tuin Mehtab Bagh. Dit is een populaire plek om de Taj Mahal te bewonderen, want je hebt er ongehinderd uitzicht over het bouwwerk. Plan je bezoek vlak voor zonsondergang, want dan zie je het bouwwerk op haar mooist. 

Sikandra

Op zo’n 10 kilometer afstand van de Taj Mahal ligt het fort van Sikandra, waar je het mausoleum van Akbar kan bezoeken. Het bouwwerk toont sterke overeenkomsten met de architectuur op het complex van de Taj Mahal en wordt gezien als een perfect voorbeeld van Mogolarchitectuur. Omdat Akbar’s Tombe een stukje verderop ligt, kun je het best met een taxi of riksja reizen. Heb je weinig tijd in Agra, maar wil je wel alle tombes en bezienswaardigheden zien? Met een beetje plannen kun je alle bovenstaande bezienswaardigheden in één dag afstrepen.
 
Agra, India
Agra, India
 
Agra, India
Agra, India

Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri ligt een stukje buiten Agra en veel reizigers combineren een bezoek aan Agra met een tussenstop in deze Indiase spookstad. Net als de Taj Mahal en het Rode Fort staat deze plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Fatehpur Sikri was tussen 1571 en 1585 de hoofdstad van het Mogolrijk en het vele schitterende erfgoed vormt de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad die sindsdien verlaten is. De roodbruine paleizen en gebedshuizen stikken van de details en tijdens een wandeling raak je niet uitgekeken. Het is ongelofelijk dat deze plek zo goed bewaard is gebleven, en je camera maakt er gegarandeerd overuren. Kom vroeg in de ochtend of juist aan het eind van de middag als je deze plek voor jezelf wilt. 

Reizen naar Agra — Hoe kom je er? 

Agra ligt op ongeveer 200 kilometer van de stad New Delhi en is uitstekend te bereiken per trein. Er vertrekken dagelijks zo’n 20 treinen die er tussen de 2 en 5 uur over doen. Het is ook mogelijk om met de bus naar Agra te reizen, die doen er 4 à 5 uur over. Wil je Agra als dagtrip vanuit New Delhi bezoeken, dan kun je terecht bij een van de vele excursiebureautjes in het toeristische centrum van de stad.

Populaire reizen naar Agra

Blogs over Agra

· Redactie
De 10 meest geïnstagramde plekken ter wereld
Instagram lijkt voor reizigers al bijna niet meer weg te denken als het gaat om het documenteren van hun avonturen. En hoe kun je beter je vrienden jaloers maken, dan met het delen van een vakkundige uitgesneden foto met je favoriete filter van je vakantiebestemming? Op welke plekken in de wereld dit het meest gedaan wordt lees je hier.
· Redactie
Agra en Varanasi: plaatsen die je wilt bezoeken en fotograferen
India is een enorm fotogeniek land en twee steden die er misschien wel uitspringen zijn Agra en Varanasi. Kijk mee en laad je batterijen maar vast op voor deze twee steden!
· Redactie
De meest 'geïnstagramde' plekken van 2013
Afgelopen week heeft het Amerikaanse bedrijf een lijst opgesteld van de meest 'geïnstagramde' plekken van 2013 en voor het tweede jaar op rij staat hierin een bestemming uit Bangkok op nummer één.

Meer bezienswaardigheden in India

Alle bezienswaardigheden in India

India ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Agra ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis India.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5
8,5

Schitterende rondreis door Noord India,

India
Individuele rondreis met Better Places
20-03-2023

Na mijn werkzaamheden in Ahmedabad, kon ik nog een weekje rondreizen. Shalome heeft dit bijzonder knap ingevuld. Onwijs veel gezien in slechts een weekje. o.a. Cultuur in Varanasi, Wildlife in Bandhavgarh en Panna (tijgers), Tempels in Khajuharo en Orchha en uiteraard de Taj Mahal in Agra. Optimaal reisadvies.

Ton Huitink
Alleen gereisd
9,0

Super rondreis door de noordelijke helft van India

India
Individuele rondreis met YourWay2GO
10-02-2017

In dit deel van India liggen prachtige steden én ook fantastische landschappen daar tussenin. In een paar uur rijden kun je je van een uitgestrekte woestijn naar een jungle verplaatsen. De steden zijn oud en mooi, met veel tempels en ook leuke kleine straatjes, erg fotogeniek allemaal. Het hoogtepunt van deze reis was voor mij het bezoeken van de Taj Mahal, die echt nog mooier is dan op alle foto's!

Sybrich
Gereisd met gezin in July 2013
9,0

Terug naar mijn ROOTS

India
Singlereis
16-01-2017

Familie, cultuur, bezienswaardigheden, teveel om op te noemen. Prachtig land.

S. timorason
Alleen gereisd in August 2017
8,4

Overweldigende kleurrijke reis

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

We zijn in Delhi vertrokken, erg druk en chaotisch , wat een cultuurverschil. Kleurrijke mensen ontmoet, een sikh-tempel bezocht met grote keuken. Mooie forten gezien, een reis met de nachttrein naar Varanasi is een ervaring die je ooit meegemaakt moet hebben. Bij de Taj Mahal moet je even slikken, wat indrukwekkend!
Maria onze reisleidster was heel goed, wist veel van het land, had haar adresjes b.v. voor een zieke reisgenoot die ze dan naar een mooi hotelletje bracht.

A. Louwers
Alleen gereisd in March 2012
10

Rondreis India en Nepas

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-01-2017

Vorig jaar besloot ik alleen op reis te gaan en me aan te sluiten bij de groepsreis India en Nepal van april 2016. Dit was de beste beslissing uit mijn leven! Wat een ervaring, wat een leuke groep en vooral ook wat een leuke reisleider was Paul. India en Nepal hebben mijn hart gestolen, de tijd van mijn leven heb ik gehad tijdens deze 16 dagen durende vakantie. Zo goed bevallen om met een groep te reizen en met Kras dat ik deze week opnieuw een groepsreis bij Kras heb geboekt. Deze keer naar Mexico! Hopelijk wordt deze reis net zo bijzonder als die van vorig jaar.

Caroline Duinhouwer
Alleen gereisd in April 2016

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar India