Amritsar

Amritsar

Heilige stad in het noorden van India

Amritsar is de heilige stad van de Indiase staat Punjab, dat is gelegen in het noordwestelijke puntje van het land. De stad ligt op steenworp afstand van de grens met Pakistan en staat bekend om haar vele indrukwekkende tempels en street food cultuur.

Top reisorganisaties naar India

Top reisorganisaties naar India
Golden temple in Amritsar
Golden temple in Amritsar

Punjab is de regio van de Sikh-religie, met als toeristisch én religieus hoogtepunt de stad Amritsar. Hier moet je in ieder geval een bezoekje aan de Gouden tempel hebben gebracht, maar ook de indrukwekkende forten, paleizen en andere tempels zijn het bekijken waard.

Gouden tempel van Amritsar

De belangrijkste bezienswaardigheid van Amritsar en tevens de meest opvallende is de Gouden Tempel, oftewel de Harmandir Sahib. Het bouwwerk met de gouden gevel staat midden in het opvallend schone Sarovameer en wordt door middel van een brug met het vasteland verbonden. De tempel dateert oorspronkelijk uit 1604, maar moest in de 18de eeuw worden herbouwd na een verwoestende brand. De gouden gevel dateert uit 1830, toen de koepel werd bedekt met maar liefst 100 kilo aan bladgoud. Als toerist ben je van harte welkom om een kijkje in het complex te nemen, want de deuren staan open voor iedereen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst
Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Jallianwala Bagh Memorial

Jallianwala Bagh is een herdenkingsplek voor de vele doden die vielen tijdens het Vaisakhifestival in 1919. Tijdens het zogenoemde bloedbad van Amritsar werd door het Brits-Indische leger plotseling het vuur geopend op een grote groep ongewapende burgers. Officiële bronnen melden daags na het bloedbad 379 doden, maar volgens een plaatselijke chirurg lag dat aantal eerder rond de 1800. Jallianwala Bagh is de plek waar deze doden worden herdacht en je komt er meer te weten over deze gebeurtenis. Maak een rondje langs de verschillende bouwwerken, de prachtige tuinen en neem een kijkje in het bijbehorende museum.

Gobindgarh Fort

Als je een reis door India maakt, zullen de vele indrukwekkende forten je ongetwijfeld zijn opgevallen. Hoewel het fort van Amritsar niet zo mooi is als de forten in de woestijn Rajastan, is het zeker een aanrader om hier een kijkje te nemen. Het Gobindgarh Fort werd nog tot enkele jaren geleden gebruikt door het leger, maar is sinds 2017 opengesteld voor het publiek. Binnen de muren vind je enkele interessante musea, eetstalletjes en zelfs een bazaar waar je leuke souvenirs op de kop kan tikken. Er word daarnaast elke avond na zonsondergang een lichtshow opgevoerd met behulp van lasers en lichten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Durgiana Tempel

De Durgania Tempel lijkt qua uitstraling en bouwstijl aardig op de Gouden Tempel, maar richt zich op een hele andere groep gelovigen: de hindoes. Behalve gelovigen trekt ook deze tempel doorgaans een hoop toeristen en het is een aanrader om er een kijkje nemen tijdens je bezoek aan Amritsar. Het complex is klein en schoon, en binnen worden hindoegoden Durga, Laksmi en Vishnu geëerd. Let tijdens een bezoekje op de vele indrukwekkende details op de gevels en prachtige zilveren deuren.

Zomerpaleis

In vergelijking met de Gouden Tempel en de Durgiana Tempel ontbreekt het bij het Zomerpaleis van Amritsar aan de nodige blingbling, maar toch is deze plek het bekijken waard. Dit indrukwekkende paleis was de zomerresidentie van Maharaja Ranjit Singh, de grondlegger van het Sikh-geloof. Het werd gebouwd tussen 1818 en 1837, en wordt omringd door een prachtige tuin met met fonteinen, palmbomen en tropische planten. Tegenwoordig doet het bouwwerk dienst als een museum en kun je hier tal van bijzondere schilderijen, instrumenten en oude munten bewonderen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Doe een food tour

De lokale keuken van Amritsar is een harmonieuze samensmelting van traditionele gerechten en moderne technieken, en de leukste manier om die te doorgronden is tijdens een food tour. Tijdens zo’n tour ga je op pad met een local die precies weet welke gerechten je waar geproefd moet hebben. Onderweg kun je bovendien niet alleen het een en ander proeven, maar leer je ook een hoop over de stad en haar (eet)cultuur. Er zijn verschillende organisaties die zo’n rondleiding aanbieden, zo kun je een aansluiten bij een wandeltocht en een fietstour. Het is slim om de excursie direct aan het begin van je verblijf te plannen, zodat je de rest van je tijd in Amritsar wat aan de tips van je gids hebt.

Wagah Grensceremonie

Er is maar één echte grensovergang tussen India en buurland Pakistan, en dat punt ligt op ongeveer 30 kilometer buiten Amritsar. De grens wordt dagelijks met veel militair vertoon gesloten en is in de loop der jaren veranderd in een heuse toeristische attractie. De ceremonie duurt ongeveer 45 minuten en vanaf de tribune heb je goed uitzicht op de marcherende militairen in hun rijk versierde kostuums. De ceremonie is gratis toegankelijk.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Amritsar — Hoe kom je er?

De luchthaven van Amritsar ligt op ongeveer een kwartiertje rijden buiten het centrum van Amritsar. Je hebt directe verbindingen met binnenlandse bestemmingen zoals New Delhi, maar je kunt ook rechtstreeks vanuit Londen, Singapore, Kuala Lumpur en Doha naar Amritsar vliegen.

Populaire reizen naar Amritsar

Meer bezienswaardigheden in India

Alle bezienswaardigheden in India

India ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Amritsar ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis India.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5
8,5

Schitterende rondreis door Noord India,

India
Individuele rondreis met Better Places
20-03-2023

Na mijn werkzaamheden in Ahmedabad, kon ik nog een weekje rondreizen. Shalome heeft dit bijzonder knap ingevuld. Onwijs veel gezien in slechts een weekje. o.a. Cultuur in Varanasi, Wildlife in Bandhavgarh en Panna (tijgers), Tempels in Khajuharo en Orchha en uiteraard de Taj Mahal in Agra. Optimaal reisadvies.

Ton Huitink
Alleen gereisd
9,0

Super rondreis door de noordelijke helft van India

India
Individuele rondreis met YourWay2GO
10-02-2017

In dit deel van India liggen prachtige steden én ook fantastische landschappen daar tussenin. In een paar uur rijden kun je je van een uitgestrekte woestijn naar een jungle verplaatsen. De steden zijn oud en mooi, met veel tempels en ook leuke kleine straatjes, erg fotogeniek allemaal. Het hoogtepunt van deze reis was voor mij het bezoeken van de Taj Mahal, die echt nog mooier is dan op alle foto's!

Sybrich
Gereisd met gezin in July 2013
9,0

Terug naar mijn ROOTS

India
Singlereis
16-01-2017

Familie, cultuur, bezienswaardigheden, teveel om op te noemen. Prachtig land.

S. timorason
Alleen gereisd in August 2017
8,4

Overweldigende kleurrijke reis

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

We zijn in Delhi vertrokken, erg druk en chaotisch , wat een cultuurverschil. Kleurrijke mensen ontmoet, een sikh-tempel bezocht met grote keuken. Mooie forten gezien, een reis met de nachttrein naar Varanasi is een ervaring die je ooit meegemaakt moet hebben. Bij de Taj Mahal moet je even slikken, wat indrukwekkend!
Maria onze reisleidster was heel goed, wist veel van het land, had haar adresjes b.v. voor een zieke reisgenoot die ze dan naar een mooi hotelletje bracht.

A. Louwers
Alleen gereisd in March 2012
10

Rondreis India en Nepas

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-01-2017

Vorig jaar besloot ik alleen op reis te gaan en me aan te sluiten bij de groepsreis India en Nepal van april 2016. Dit was de beste beslissing uit mijn leven! Wat een ervaring, wat een leuke groep en vooral ook wat een leuke reisleider was Paul. India en Nepal hebben mijn hart gestolen, de tijd van mijn leven heb ik gehad tijdens deze 16 dagen durende vakantie. Zo goed bevallen om met een groep te reizen en met Kras dat ik deze week opnieuw een groepsreis bij Kras heb geboekt. Deze keer naar Mexico! Hopelijk wordt deze reis net zo bijzonder als die van vorig jaar.

Caroline Duinhouwer
Alleen gereisd in April 2016

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar India