Mumbai is de stad van Bollywood, sloppenwijken en Brits erfgoed, en voor veel reizigers het startpunt van een reis door India. Een hectisch begin waar je je meteen kan onderdompelen in de Indiase cultuur.
Mumbai ligt pal aan zee en is een indrukwekkende metropool vol kleuren, geuren en indrukken. Er valt een hoop te zien en te doen, dus blijf zeker een paar dagen hangen voordat je verder reist naar andere bestemmingen in India.
De Gateway of India is een majestueuze triomfboog die is gelegen in de haven van Mumbai. Het is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Mumbai en werd in het jaar 1911 gebouwd ter gelegenheid van een bezoek van de Engelse koning en koningin. Het wordt de toegangspoort tot India genoemd, omdat men vroeger hier met de boot arriveerde. Het bouwwerk was destijds een van de eerste gebouwen die je dan vanaf het water kon zien. Vanaf hier is het maar een klein stukje lopen naar het Taj Mahal Palace Hotel, een van de duurste hotels in Mumbai. Hier kun je aanschuiven voor een geweldige high tea met uitzicht over de Gateway of India.
De huidige toegangspoort tot de stad is het historische treinstation in Mumbai. Officieel draagt deze de onuitspreekbare naam Chhatrapati Shivaji Terminus, maar Victoria Terminus mag ook. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een schitterend staaltje architectuur, met invloeden uit Victoriaanse én Indiase bouwstijlen. Het is een van de drukste treinstations ter wereld en je eerste kennismaking met de Indiase spoorwegen. Ook als je niet van plan bent om te gaan treinen in India, dan is het een aanrader om hier even binnen te kijken.
Tijdens een wandeling door de stad zal het Prince of Wales Museum je ongetwijfeld opvallen. Dit gebouw lijkt op het sprookjespaleis van Alladin, maar huist in werkelijkheid een van de belangrijkste musea in Mumbai. De collectie bestaat uit maar liefst 50.000 items die de geschiedenis van India weerspiegelen, en je kunt er uren rondkijken. Het museum wordt bovendien omringd door een tropische tuin met palmbomen en bloemenvelden, dus vergeet niet om ook daar een kijkje te nemen. Nog meer cultuur snuiven? Het is ook de moeite waard om binnen te kijken in de nabijgelegen Jehangir Art Gallery.
Mumbai ligt aan zee en je kan uren flaneren over de boulevard langs het water. Heb je behoefte aan een beetje zon, zee en strand, dan kun je net als de locals koers zetten naar Chowpatty Beach. Dit is het bekendste strand van de stad en op een warme zaterdag is het hier gigantisch druk. Het zeewater is ernstig vervuild, maar je kunt er wel mooi wandelen en mensen kijken. Er zijn bovendien tal van stalletjes waar je street food kan eten. Let op: het is voor vrouwen niet gebruikelijk om in je badkleding te zonnen, dus je kunt beter je kleding aanhouden.
Zeg je Mumbai, dan zeg je Bollywood. Mumbai is de thuishaven van deze grootste filmindustrie ter wereld en zelfs als toerist kun je daar maar moeilijk omheen. Overal op straat zie je posters hangen van bekende filmsterren en recente kaskrakers, en als je de tijd hebt moet je zeker een avondje naar de bioscoop gaan. Films zijn in het Hindi en hebben doorgaans geen ondertiteling, maar de verhalen zijn niet moeilijk om te volgen. Daarnaast is het ook mogelijk om een rolletje in een van de films te bemachtigen, want scouts zijn regelmatig op zoek naar Westerse figuranten. Schrik niet als je ergens op straat wordt aangesproken door iemand die in de filmindustrie werkt.
Laten we niet vergeten dat ook in Mumbai grote verschillen zijn tussen arm en rijk, en dat grote delen van de stad bestaan uit sloppenwijken. Een van de bekendste sloppenwijken van Mumbai is de Dharavi Slum, ook wel bekend als de grootste sloppenwijk in Azië. Misschien dat je de naam kent uit de film Slumdog Millionaire, waar kinderen uit Dharavi een figurantenrol hadden. Als toerist kom je doorgaans niet in dit soort gebieden, maar er zijn speciale tours die je op sleeptouw nemen door dit deel van de stad. De opbrengsten van deze rondleidingen gaan volledig naar de lokale bewoners en zijn bedoeld om aandacht te vragen voor de omstandigheden in de wijk.
Mumbai ligt op ongeveer 9 uur vliegen van Amsterdam en er gaan dagelijks vluchten heen en weer. Vliegtuigmaatschappijen Jet Airways en KLM bieden een rechtstreekse verbinding en voor minder dan € 500 kun je al naar India vliegen.
Eenmaal aangekomen in Mumbai kun je het best een taxi nemen naar je hotel, maar je kunt in de stad ook gebruik maken van de bus, trein of metro. In het centrum van de stad liggen de meeste bezienswaardigheden vlak bij elkaar, en kom je wandelend een heel eind.
Na mijn werkzaamheden in Ahmedabad, kon ik nog een weekje rondreizen. Shalome heeft dit bijzonder knap ingevuld. Onwijs veel gezien in slechts een weekje. o.a. Cultuur in Varanasi, Wildlife in Bandhavgarh en Panna (tijgers), Tempels in Khajuharo en Orchha en uiteraard de Taj Mahal in Agra. Optimaal reisadvies.
In dit deel van India liggen prachtige steden én ook fantastische landschappen daar tussenin. In een paar uur rijden kun je je van een uitgestrekte woestijn naar een jungle verplaatsen. De steden zijn oud en mooi, met veel tempels en ook leuke kleine straatjes, erg fotogeniek allemaal. Het hoogtepunt van deze reis was voor mij het bezoeken van de Taj Mahal, die echt nog mooier is dan op alle foto's!
Familie, cultuur, bezienswaardigheden, teveel om op te noemen. Prachtig land.
We zijn in Delhi vertrokken, erg druk en chaotisch , wat een cultuurverschil. Kleurrijke mensen ontmoet, een sikh-tempel bezocht met grote keuken. Mooie forten gezien, een reis met de nachttrein naar Varanasi is een ervaring die je ooit meegemaakt moet hebben. Bij de Taj Mahal moet je even slikken, wat indrukwekkend!
Maria onze reisleidster was heel goed, wist veel van het land, had haar adresjes b.v. voor een zieke reisgenoot die ze dan naar een mooi hotelletje bracht.
Vorig jaar besloot ik alleen op reis te gaan en me aan te sluiten bij de groepsreis India en Nepal van april 2016. Dit was de beste beslissing uit mijn leven! Wat een ervaring, wat een leuke groep en vooral ook wat een leuke reisleider was Paul. India en Nepal hebben mijn hart gestolen, de tijd van mijn leven heb ik gehad tijdens deze 16 dagen durende vakantie. Zo goed bevallen om met een groep te reizen en met Kras dat ik deze week opnieuw een groepsreis bij Kras heb geboekt. Deze keer naar Mexico! Hopelijk wordt deze reis net zo bijzonder als die van vorig jaar.
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar India