Taj Mahal

Taj Mahal

Majestueus hoogtepunt van India

De Taj Mahal is sprookjesachtig mooi met zijn witte marmeren voorkomen, strakke tuinen en prachtige ligging aan de oever van de heilige Yamunarivier. Een bezoek aan India is niet compleet zonder dit imposante liefdesmonument gezien te hebben.

Taj Mahal

Een explosie van kleuren, geuren en constante hectiek is waar India om bekend staat, maar de Taj Mahal is met zijn majestueuze voorkomen een brandschone uitzondering op de regel. Smetteloos wit, perfect symmetrisch en bovendien vrij van koeien. De Taj Mahal in Agra is hét symbool van India en een zeldzaam rustpunt tijdens een rondreis door het kleurrijkste land ter wereld.

Tragische liefdesgeschiedenis

De Taj Mahal werd in 2007 bekroond tot één van de zeven moderne wereldwonderen, maar achter de uiterlijke schijn gaat een tragische liefdesgeschiedenis schuil. Shah Jahan, vijfde heerser van het Mogolrijk, liet het immense monument tussen 1632 en 1648 bouwen voor zijn vrouw Mumtaz Mahal, die stierf bij het baren van hun veertiende kind. Shah Jahan was ontroostbaar en niet veel later werd gestart met de bouw van een gigantisch grafmonument: de Taj Mahal (Paleis van de Kroon).

Het duurde twintig jaar om het iconische mausoleum te voltooien, maar Shah Jahan heeft er maar weinig van kunnen genieten. Hij werd gevangen genomen door zijn zoon en opgesloten in het Rode Fort, een paar kilometer verderop. Tot aan zijn dood heeft Shah Jahan zijn levenswerk alleen van een afstandje kunnen bekijken, hij werd pas na zijn dood weer met zijn vrouw en geliefde Taj Mahal herenigd.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het complex

Plekken zo fraai en verfijnd als de Taj Mahal kom je maar weinig tegen in het hectische India. Het brandschone mausoleum vormt het symmetrische middelpunt van een uitgestrekt complex aan de oevers van de heilige Yamunarivier. Het gebouw is opgetrokken uit wit marmer en wordt omringd door een strak aangelegde tuin en drie zandstenen gebouwen: een toegangspoort, een moskee en een gastenverblijf. Gun jezelf de tijd om het gebouw en zijn geometrische patronen uitgebreid te observeren, en vergeet niet om ook op de spiegeling in het watertje van de tuin te letten. Over symmetrie gesproken..

Details

Behalve de Taj Mahal als geheel is het ook zeker de moeite waard om op de bijzondere details te letten. Maak een ommetje rondom het enorme bouwwerk en bekijk hoe deze rijk is versierd met subtiele kunstwerkjes. Doe een stap dichterbij om de precieze kalligrafie, de geometrische muurschilderingen en de uitgesneden bloemmotieven te inspecteren. Ga met je hand over het koele marmer en bewonder het eeuwenoude vakmanschap.

Ook aan de binnenkant van het mausoleum is veel aandacht besteed aan decoraties. De grafsteen van Mumtaz Mahal vormt het exacte middelpunt van het mausoleum, maar het mooiste detail is de manier waarop het licht naar binnen valt. De opengewerkte ramen filteren het zonlicht, en geven haar laatste rustplaats een sprookjesachtig voorkomen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bezoek aan de Taj Mahal

Wil je de Taj Mahal bezoeken, dan loont het om de wekker te zetten. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe drukker het wordt. Vaak sta je uren in de rij, en eenmaal binnen ziet het zwart van de mensen. De poorten gaan open bij zonsondergang, dus zorg dat je op tijd bent. Met een beetje geluk is het helder en kun je de Taj Mahal in het prachtige ochtendlicht vereeuwigen. 

Rode Fort

Behalve de Taj Mahal staat in Agra nog een ander beroemd bouwwerk. Combineer een bezoekje met de Taj Mahal met het Rode Fort, op een steenworp afstand van het witte mausoleum. Dit is het belangrijkste fort uit de Indiase geschiedenis, en tevens de plek waar Shah Jahan de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Het fort is gemaakt van roodbruin zandsteen, en binnen de kilometerslange verdedigingsmuren vind je verschillende paleizen, moskeeën en monumenten. Je kan uren door de gangen en over de binnenplaatsen dwalen, maar vergeet ook zeker niet een keer je hoofd door een raampje naar buiten te steken: het uitzicht op de Taj Mahal en de kronkelende Yamunarivier is fenomenaal.

Reizen naar de Taj Mahal — Hoe kom je er?

De Taj Mahal ligt in het stadje Agra, op ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad New Delhi. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je met KLM rechtstreeks op New Delhi vliegen. De reis duurt 8 uur en de prijs voor een retourtje begint bij € 700. Goedkoper kan ook. Met een beetje goed zoeken moet je zeker voor minder dan € 500 een ticket met overstap kunnen vinden. Vlieg bijvoorbeeld via steden als Londen, Frankfurt of Istanbul, maar houd wel rekening met een langere reistijd.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Eenmaal in New Delhi kun je een georganiseerde tour boeken of de trein pakken. Omdat de wegen en het verkeer in India een chaotische bedoening kunnen zijn, is het niet aan te raden om zelf een auto te huren. Vanaf het centrale treinstation in New Delhi gaan meerdere keren per dag treinen naar Agra en de treinreis duurt ongeveer drie uur. Van het station in Agra is het vervolgens nog een kwartiertje per motorriksja naar de poorten van de Taj Mahal.

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar India

Andere bezienswaardigheden in India

Alle bezienswaardigheden in India

India ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Taj Mahal ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis India.
Natuur & omgeving
7.7
Cultuur
8.8
Stranden
5.8
Steden
7.7
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
8.3

Fffffffffff

India
Autorondreis
12-07-2022

fffffffffffffff

Gaat je niks aan
9,0

Super rondreis door de noordelijke helft van India

India
Individuele rondreis met YourWay2GO
10-02-2017

In dit deel van India liggen prachtige steden én ook fantastische landschappen daar tussenin. In een paar uur rijden kun je je van een uitgestrekte woestijn naar een jungle verplaatsen. De steden zijn oud en mooi, met veel tempels en ook leuke kleine straatjes, erg fotogeniek allemaal. Het hoogtepunt van deze reis was voor mij het bezoeken van de Taj Mahal, die echt nog mooier is dan op alle foto's!

Sybrich
Gereisd met gezin in July 2013
9,0

Terug naar mijn ROOTS

India
Singlereis
16-01-2017

Familie, cultuur, bezienswaardigheden, teveel om op te noemen. Prachtig land.

S. timorason
Alleen gereisd in August 2017
8,4

Overweldigende kleurrijke reis

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

We zijn in Delhi vertrokken, erg druk en chaotisch , wat een cultuurverschil. Kleurrijke mensen ontmoet, een sikh-tempel bezocht met grote keuken. Mooie forten gezien, een reis met de nachttrein naar Varanasi is een ervaring die je ooit meegemaakt moet hebben. Bij de Taj Mahal moet je even slikken, wat indrukwekkend!
Maria onze reisleidster was heel goed, wist veel van het land, had haar adresjes b.v. voor een zieke reisgenoot die ze dan naar een mooi hotelletje bracht.

A. Louwers
Alleen gereisd in March 2012
10

Rondreis India en Nepas

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-01-2017

Vorig jaar besloot ik alleen op reis te gaan en me aan te sluiten bij de groepsreis India en Nepal van april 2016. Dit was de beste beslissing uit mijn leven! Wat een ervaring, wat een leuke groep en vooral ook wat een leuke reisleider was Paul. India en Nepal hebben mijn hart gestolen, de tijd van mijn leven heb ik gehad tijdens deze 16 dagen durende vakantie. Zo goed bevallen om met een groep te reizen en met Kras dat ik deze week opnieuw een groepsreis bij Kras heb geboekt. Deze keer naar Mexico! Hopelijk wordt deze reis net zo bijzonder als die van vorig jaar.

Caroline Duinhouwer
Alleen gereisd in April 2016