Taj Mahal

Taj Mahal

Majestueus hoogtepunt van India

De Taj Mahal is sprookjesachtig mooi met zijn witte marmeren voorkomen, strakke tuinen en prachtige ligging aan de oever van de heilige Yamunarivier. Een bezoek aan India is niet compleet zonder dit imposante liefdesmonument gezien te hebben.

Taj Mahal

Een explosie van kleuren, geuren en constante hectiek is waar India om bekend staat, maar de Taj Mahal is met zijn majestueuze voorkomen een brandschone uitzondering op de regel. Smetteloos wit, perfect symmetrisch en bovendien vrij van koeien. De Taj Mahal in Agra is hét symbool van India en een zeldzaam rustpunt tijdens een rondreis door het kleurrijkste land ter wereld.

Tragische liefdesgeschiedenis

De Taj Mahal werd in 2007 bekroond tot één van de zeven moderne wereldwonderen, maar achter de uiterlijke schijn gaat een tragische liefdesgeschiedenis schuil. Shah Jahan, vijfde heerser van het Mogolrijk, liet het immense monument tussen 1632 en 1648 bouwen voor zijn vrouw Mumtaz Mahal, die stierf bij het baren van hun veertiende kind. Shah Jahan was ontroostbaar en niet veel later werd gestart met de bouw van een gigantisch grafmonument: de Taj Mahal (Paleis van de Kroon).

Het duurde twintig jaar om het iconische mausoleum te voltooien, maar Shah Jahan heeft er maar weinig van kunnen genieten. Hij werd gevangen genomen door zijn zoon en opgesloten in het Rode Fort, een paar kilometer verderop. Tot aan zijn dood heeft Shah Jahan zijn levenswerk alleen van een afstandje kunnen bekijken, hij werd pas na zijn dood weer met zijn vrouw en geliefde Taj Mahal herenigd.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het complex

Plekken zo fraai en verfijnd als de Taj Mahal kom je maar weinig tegen in het hectische India. Het brandschone mausoleum vormt het symmetrische middelpunt van een uitgestrekt complex aan de oevers van de heilige Yamunarivier. Het gebouw is opgetrokken uit wit marmer en wordt omringd door een strak aangelegde tuin en drie zandstenen gebouwen: een toegangspoort, een moskee en een gastenverblijf. Gun jezelf de tijd om het gebouw en zijn geometrische patronen uitgebreid te observeren, en vergeet niet om ook op de spiegeling in het watertje van de tuin te letten. Over symmetrie gesproken..

Details

Behalve de Taj Mahal als geheel is het ook zeker de moeite waard om op de bijzondere details te letten. Maak een ommetje rondom het enorme bouwwerk en bekijk hoe deze rijk is versierd met subtiele kunstwerkjes. Doe een stap dichterbij om de precieze kalligrafie, de geometrische muurschilderingen en de uitgesneden bloemmotieven te inspecteren. Ga met je hand over het koele marmer en bewonder het eeuwenoude vakmanschap.

Ook aan de binnenkant van het mausoleum is veel aandacht besteed aan decoraties. De grafsteen van Mumtaz Mahal vormt het exacte middelpunt van het mausoleum, maar het mooiste detail is de manier waarop het licht naar binnen valt. De opengewerkte ramen filteren het zonlicht, en geven haar laatste rustplaats een sprookjesachtig voorkomen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bezoek aan de Taj Mahal

Wil je de Taj Mahal bezoeken, dan loont het om de wekker te zetten. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe drukker het wordt. Vaak sta je uren in de rij, en eenmaal binnen ziet het zwart van de mensen. De poorten gaan open bij zonsondergang, dus zorg dat je op tijd bent. Met een beetje geluk is het helder en kun je de Taj Mahal in het prachtige ochtendlicht vereeuwigen. 

Rode Fort

Behalve de Taj Mahal staat in Agra nog een ander beroemd bouwwerk. Combineer een bezoekje met de Taj Mahal met het Rode Fort, op een steenworp afstand van het witte mausoleum. Dit is het belangrijkste fort uit de Indiase geschiedenis, en tevens de plek waar Shah Jahan de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Het fort is gemaakt van roodbruin zandsteen, en binnen de kilometerslange verdedigingsmuren vind je verschillende paleizen, moskeeën en monumenten. Je kan uren door de gangen en over de binnenplaatsen dwalen, maar vergeet ook zeker niet een keer je hoofd door een raampje naar buiten te steken: het uitzicht op de Taj Mahal en de kronkelende Yamunarivier is fenomenaal.

Reizen naar de Taj Mahal — Hoe kom je er?

De Taj Mahal ligt in het stadje Agra, op ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad New Delhi. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je met KLM rechtstreeks op New Delhi vliegen. De reis duurt 8 uur en de prijs voor een retourtje begint bij € 700. Goedkoper kan ook. Met een beetje goed zoeken moet je zeker voor minder dan € 500 een ticket met overstap kunnen vinden. Vlieg bijvoorbeeld via steden als Londen, Frankfurt of Istanbul, maar houd wel rekening met een langere reistijd.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Eenmaal in New Delhi kun je een georganiseerde tour boeken of de trein pakken. Omdat de wegen en het verkeer in India een chaotische bedoening kunnen zijn, is het niet aan te raden om zelf een auto te huren. Vanaf het centrale treinstation in New Delhi gaan meerdere keren per dag treinen naar Agra en de treinreis duurt ongeveer drie uur. Van het station in Agra is het vervolgens nog een kwartiertje per motorriksja naar de poorten van de Taj Mahal.

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar India

Populaire Rondreizen naar Taj Mahal

Blogs over Taj Mahal

· Redactie
India's andere Taj Mahal: Bibi Ka Maqbara
Wist je dat India niet één, maar twee Taj Mahals heeft? Jep, er is een monument dat vrijwel identiek is aan de Taj Mahal: de Bibi Ka Maqbara.
· Redactie
Waarom je nù de Taj Mahal moet bezoeken
De Taj Mahal in India is 's werelds meest uitgebreide en bekendste mausoleum en trekt jaarlijks 3 miljoen bezoekers. Dat kan echter binnen vijf jaar wel eens gaan veranderen en in dit artikel lees je waarom je juist nù de Taj Mahal zou moeten bezoeken.
· Redactie
FOTOSERIE: Taj Mahal
In de stad Agra, 200 kilometer onder Delhi, staat het volgens velen mooiste bouwwerk ter wereld: de Taj Mahal. Het van wit marmer gemaakte mausoleum werd in de 17e eeuw door een groot¬mogol gebouwd voor zijn overleden echtgenote.

Andere bezienswaardigheden in India

Alle bezienswaardigheden in India

India ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Taj Mahal ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis India.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5
8,2

India moet je ruiken, voelen, proeven...

India
30-09-2015

Rondreis Rajasthan. Mandawa, bikaner, jaisalmer, jodhpur, ranakpur, udaipur, pushkar, agra, jaipur, delhi. Hectisch Delhi, rustig Mandawa met mooie haveli's; t fort in Bikaner, lekker plaatsje om rond te struinen. Jaisalmer, prachtige woestijn waar van alles mogelijk is; blue city Jodhpur met fort: prachtig en authentiek. Parel van rust: ranakpur, met prachtige Jaintempel. Kamelensafari in Pushkar; taj Mahal moet je gezien hebben; shoppen in Jaipur; zoveel moois te zien en te doen! Prachtige sari's, heerlijke geuren, zalig eten, mooie mensen. Dompel je onder in een warme cultuur...

Peet de Jong
Gereisd met gezin in May 2021
8,4

De gouden driehoek in India

India
30-09-2015

De gouden driehoek van India is een mooie start om kennis te maken met India. New Dehli is een grote, drukke stoffige stad. Daar moet je van houden en het bedelen moet je tegen kunnen. Interessant is het zeker! Zodra je de stad verlaat (boek de trein op tijd, maar verwacht niet dat de trein op tijd rijdt...) en in de kleine dorpen komt zie je de prachtige natuur en de gastvrijheid van de mensen. Het (mega pittige) eten is heerlijk en zolang je het niet haalt bij dubieuze wegrestaurantjes (onze maag is daar niet tegen op gewassen) is er niets aan de hand.
En reis je de gouden driehoek, maar dan even een omwegje lang Pushkar. Slapende mensen en vliegerende kinderen op de platte daken en hele fijne markt met een heilig meer. Na de rust van het kleine stadje, kun je de drukte van de grote steden moeiteloos aan.

Nienke
Gereisd met vrienden in May 2021
8,8

Verrassend India

India
30-09-2015

Rondreis door het noorden brengt je op de meest bijzondere plekken.
De steden aan de Ganges veel gelovige mensen. Er gebeurt altijd wel wat.
Het bijzondere Dharamsala waar veel Tibetanen wonen. Het klooster is absoluut een bezoek waard.
Op elke hoek vind je wel bijna een tempel.
Uiteraard is de Taj Mahal een bezoek meer dan waard.
In de heetste tijd van het jaar heb je de Taj bijna voor jezelf.
De treinreizen zijn ook een uitdaging op zich. Vooral de nachttreinen.
Maak wel je bagage vast met een slotje!!
Het eten is gewoon fantastisch!!!
Je moet wel een beetje door de viezigheid heen kijken.

India...............gewoon doen.

Esther Henneman
in May 2021
7,2

C H A O S

India
30-09-2015

Puurheid ten top. Chaos, verkeersdrukte met koeien die overal op straat lopen, geuren, kleuren, alles! Goedkoop en perfect voor mooie souvenirs. Eten is niet altijd even lekker als je niet van curry houdt, maar wow ik ben verliefd op India.

Jolien Oomens
Gereisd met partner in May 2021
4,3

Fantastisch land en erg indrukwekkend

India
30-09-2015

Tah mahal bekeken, jaipur geweest, mumbai gezien, bharatpur, goa, varanasi, delhi, kerala, cochin en backwaters. Allemaal verschillend en allemaal mooi. Helaas ook veel armoede, maar wat hebben wij veel gezien en meegemaakt

Priti
Gereisd met partner in May 2021