Home
Blog
Bestemmingen
India's andere Taj Mahal: Bibi Ka Maqbara

India's andere Taj Mahal: Bibi Ka Maqbara

op 14 november 2014
1 minuut leestijd
India's andere Taj Mahal: Bibi Ka Maqbara

Wist je dat India niet één, maar twee Taj Mahals heeft? Jep, er is een monument dat vrijwel identiek is aan de Taj Mahal: de Bibi Ka Maqbara.

De Bibi Ka Maqbara is net als de Taj Mahal een mausoleum, en staat in Aurangabad in Maharashtra. De naam betekend 'Graf van de Dame' en het werd gebouwd door Prins Azam Shah, de zoon van de zesde Mughal keizer Aurangzeb, tussen 1651 en 1661 als eerbetoon aan zijn moeder, Dilras Banu Begum.

De Bibi Ka Maqbara is geïnspireerd door de beroemde Taj Mahal van Agra, die werd gebouwd door de grootvader van Prins Azam Shah, Mughal-keizer Shah Jahan ter nagedachtenis aan zijn vrouw Mumtaz Mahal. Azam Shah was van plan om een rivaal voor de Taj Mahal te bouwen, maar helaas miste hij de schatkist waar zijn grootvader toegang tot had, alsmede geschoolde arbeidskrachten. Het resultaat is een slechte kopie van het origineel. Toch is de Bibi Ka Maqbara een architectonisch wonder met ingewikkelde ontwerpen, gesneden motieven, imposante structuur en een prachtig aangelegde tuin in Mughal stijl. Vanwege de sterke gelijkenis met de Taj Mahal, wordt hij ook wel liefdevol de 'Taj van de Deccan' genoemd.

Het mausoleum staat in het midden van een ruime behuizing van ongeveer 458 meter bij 275 meter, met axiale vijvers, fonteinen en water kanalen, vele gedefinieerd door stenen schermen en bekleed met brede paden. Het is gebouwd op een hoog vierkant platvorm met vier minaretten op de hoeken, precies zoals de Taj Mahal, en kan vanaf drie kanten via trappen benaderd worden. De belangrijkste uikoepel van de Maqbara is echter kleiner dan de koepel van de Taj en de minaretten korter.

Top reizen naar Taj Mahal

Meer blogs over Taj Mahal

Beoordelingen van Taj Mahal

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.