Kathmandu

Kathmandu

Hectische hoofdstad van Nepal

Kathmandu is een stad die alle zintuigen prikkelt. Een plek waar chaotisch verkeer, vuilnis, straatkinderen en stroomuitval aan de orde van de dag zijn. Tegelijkertijd geeft de Nepalese hoofdstad stof tot nadenken, dankzij de vele paleizen en tempels waar je inkijkje krijgt in eeuwenoude gebruiken en rituelen.

Kathmandu

Indringend Kathmandu is de springplank voor een avontuur in de Himalaya, het startpunt van een reis door de overweldigende bergketens van Nepal. In 2015 ging het hele land gebukt onder de gevolgen van een catastrofale aardbeving, maar inmiddels wordt het land weer stukje bij beetje opgebouwd. En gelukkig maar, want de lokale bevolking heeft het toerisme hard nodig.

Kathmandu Durbar Square

Het oude centrum van Kathmandu wordt gevormd door Durbar Square, een historisch plein met koninklijke paleizen, monumenten en tempels. Jarenlang was dit dé bezienswaardigheid van Kathmandu, mede dankzij de vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Door de verwoestende aardbeving in april 2015 is het plein een stukje van zijn glans verloren. Talloze gebouwen zijn ingestort en de exemplaren die wel overeind staan worden door middel van steunpilaren bij elkaar gehouden. Toch is het de moeite waard om er een kijkje te nemen, al is het alleen maar om de lokale bevolking te steunen en te genieten van het dagelijks leven dat hier aan je voorbij trekt.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Patan Durbar Square

Kathmandu Durbar Square is niet het enige koninklijke plein in Kathmandu en omgeving. In totaal kun je er drie bezoeken. In het zuiden van Kathmandu ligt het Patan Durbar Square, dat vrijwel ongeschonden het natuurgeweld heeft doorstaan. Ook hier kun je talloze paleizen en tempels bewonderen, al zijn deze veel beter onderhouden en voorzien van prachtige details. Tot slot kun je het Bhaktapur Durbar Square bekijken, dat zo’n 13 kilometer ten oosten van Kathmandu ligt.

Monkey Temple

Een van de mooiste tempels van Kathmandu is de veelbezochte Swayambhunath, ook wel bekend als de Apentempel. Deze indrukwekkende tempel is gelegen op een heuvel en om er te komen moet je meer dan 350 traptreden beklimmen. Maar wees niet bang om je te vervelen, want onderweg heb je je handen vol aan alle brutale apen die je hier graag het leven moeilijk maken. Eenmaal boven wacht gelukkig een mooi uitzicht over de stad en kun je een kijkje nemen in dit prachtige complex dat bestaat uit een hoofdtempel en enkele kleinere stoepa’s.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Boudhanath

De meest iconische tempel van Kathmandu is zonder twijfel de Boudhanath. Deze prachtige stoepa is de grootste van Nepal en de meest heilige Tibetaanse tempel buiten Tibet. Helaas heeft ook hier de aardbeving huisgehouden, al is men in de maanden na de beving druk bezig geweest om de tempel in oorspronkelijke staat te restaureren. De Boudhanath stupa is het eerste bouwwerk dat sinds de aardbeving is opgeleverd en werd in november 2016 feestelijk geopend.

Thamel

Tijdens je reis naar Nepal en bezoek aan Kathmandu is de kans groot dat je verblijft in de wijk Thamel. Deze backpackerswijk stikt van de hotels, guesthouses, restaurants en outdoor winkels. Het is er verre van rustig, maar je komt er ongetwijfeld een hoop medereizigers tegen. En dat is helemaal prettig als je alleen reist, want in een groep is het altijd goedkoper om door Nepal te reizen. Je kunt hier ter plekke mooie trektochten door de Himalaya regelen, maar ook aan het eind van je reis terecht voor Tibetaanse souvenirs, zoals gebedsvlaggen en gebedsmolens.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Pashupatinath

Pashupinath is de belangrijkste hindoetempel van Nepal en een indringende plek waar de vergankelijkheid van het leven centraal staat. Langs de oevers van de heilige Bagmati-rivier worden overleden gelovigen verbrand voor het oog van de toegestroomde toeristen, waarna de as in de rivier wordt uitgestrooid. Als niet-Hindoe mag je de tempel niet betreden, maar je kunt wel vanaf de nabijgelegen heuvel een kijkje nemen bij de verbrandingen. Wil je meer weten over deze bijzondere traditie, dan kun je een gids nemen voor de nodige duiding.

Garden of dreams

In het hectische Kathmandu is een zeldzaam moment van stilte meer dan welkom, maar in de praktijk zijn er maar weinig plekken waar je echt rust vindt. Een uitzondering is de prachtige Garden of Dreams, een klassieke tuin in het hart van Kathmandu. Hier kan je wandelen over groene velden en tussen de kleurrijke bloemen, en wordt het geluid van verkeer voor heel eventjes overstemd door kwetterende vogels en kabbelend water. Er is een restaurant waar je kan aanschuiven voor traditionele gerechten uit de Nepalese keuken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Kathmandu — Hoe kom je er?

Kathmandu wordt bediend door Tribhuvan International Airport, gelegen op slechts enkele kilometers van de populaire wijk Thamul. Vanuit Amsterdam gaan er geen directe vluchten naar Nepal, maar met een overstap in Dubai, Abu Dhabi, Istanbul of New Delhi kom je er gelukkig ook. De prijs voor een retourtje begint bij € 530, afhankelijk van wanneer je boekt en met welke maatschappij je vliegt. Eenmaal aangekomen in Kathmandu kun je het wandelen afwisselen met een ritje per riksja of taxi.

Wil je meer weten over reizen naar Nepal? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nepal

Andere bezienswaardigheden in Nepal

Alle bezienswaardigheden in Nepal

Nepal ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Kathmandu ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nepal.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.8
Stranden
n.v.t.
Steden
8.3
Eten & drinken
7.9
Activiteiten
8.4
8,6

Prachtige mensen in Nepal

Nepal
Familiereis
09-02-2017

we hebben er kennissen wonen en steunen een meisje daar. de mensen daar zijn fantastisch

de tempels zijn het bezoeken waard. mijn broer heeft er gewerkt vandaar de kennissen.

hij heeft een stichting opgericht :www.stichtingbungkulung.nl

A. Luppers
Gereisd met partner in September 2011
10

Rust en Chaos in Nepal

Nepal
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Prachtig land met ontzettend mooie natuur. tussen de bergen gevaren op een meertje. Absolute hoogtepunten bouddhanath tempel en Durbar square. Ook een jongens klooster in de bergen bezocht. Prachtig kleurrijk volk en ontzettend vriendelijk. Ontzettend rustig bij tempels en in de natuur, daar tegenover een chaos in steden als kathmandu. Bezoek een marktje, worden ontzettend leuke souvenirs verkocht!

Niki
Gereisd met partner in October 2012
7,0

Een totaal andere wereld in terechtkomen

Nepal
Groepsrondreis met Djoser
10-01-2016

kloosters bezocht ...tussen honderde mensen mee gelopen tijdens een processie ...waarvan ook mensen zich op straat laten vallen en dan weer opstaan in hub handen klappen en doorgaan is heel indrukwekkend.vriendelijke lieve gezichten v.d.mensen .prachtige markten bezocht ...ach t is teveel om hier allemaal te vermelden!dit land moet je ruiken proeven en voelen!!!

Marianne geldels
Alleen gereisd in April 2015
5,4

Ontdek Nepal, ontdek jezelf

Nepal
Individuele rondreis met D-reizen
08-01-2016

Je land op het prachtige en indrukwekkende Katmandu. Waar je oneindig veel tempels ziet, waar lieve monikken je begroeten. Je kunt de bus pakken naar dhulikhel waar je fantastisch uitzicht heb op de himalaya. Niet te vergeten het sfeervolle pokhara en totaaleen hele andere nepal kun je ontdekken in chitwan. Namaste!

Donna koetsier
Alleen gereisd in April 2014
7,4

Super mooie rondreis

Nepal
04-01-2016

Een en al lof over de mensen. Prachtige natuur en veel historische bezienswaardigheden. Kortom een grote aanrader !

H Scheers
Alleen gereisd in November 2014