Kathmandu

Kathmandu

Hectische hoofdstad van Nepal

Kathmandu is een stad die alle zintuigen prikkelt. Een plek waar chaotisch verkeer, vuilnis, straatkinderen en stroomuitval aan de orde van de dag zijn. Tegelijkertijd geeft de Nepalese hoofdstad stof tot nadenken, dankzij de vele paleizen en tempels waar je inkijkje krijgt in eeuwenoude gebruiken en rituelen.

Top reisorganisaties naar Nepal

Top reisorganisaties naar Nepal
Kathmandu

Indringend Kathmandu is de springplank voor een avontuur in de Himalaya, het startpunt van een reis door de overweldigende bergketens van Nepal. In 2015 ging het hele land gebukt onder de gevolgen van een catastrofale aardbeving, maar inmiddels wordt het land weer stukje bij beetje opgebouwd. En gelukkig maar, want de lokale bevolking heeft het toerisme hard nodig.

Kathmandu Durbar Square

Het oude centrum van Kathmandu wordt gevormd door Durbar Square, een historisch plein met koninklijke paleizen, monumenten en tempels. Jarenlang was dit dé bezienswaardigheid van Kathmandu, mede dankzij de vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Door de verwoestende aardbeving in april 2015 is het plein een stukje van zijn glans verloren. Talloze gebouwen zijn ingestort en de exemplaren die wel overeind staan worden door middel van steunpilaren bij elkaar gehouden. Toch is het de moeite waard om er een kijkje te nemen, al is het alleen maar om de lokale bevolking te steunen en te genieten van het dagelijks leven dat hier aan je voorbij trekt.

Nepal, Kathmandu, Durbar Square
Nepal, Kathmandu, Durbar Square

Nepal, Kathmandu, Durbar Square
Nepal, Kathmandu, Durbar Square

Kathmandu, Nepal, Durbar Square
Kathmandu, Nepal, Durbar Square

Patan Durbar Square

Kathmandu Durbar Square is niet het enige koninklijke plein in Kathmandu en omgeving. In totaal kun je er drie bezoeken. In het zuiden van Kathmandu ligt het Patan Durbar Square, dat vrijwel ongeschonden het natuurgeweld heeft doorstaan. Ook hier kun je talloze paleizen en tempels bewonderen, al zijn deze veel beter onderhouden en voorzien van prachtige details. Tot slot kun je het Bhaktapur Durbar Square bekijken, dat zo’n 13 kilometer ten oosten van Kathmandu ligt.

Monkey Temple

Een van de mooiste tempels van Kathmandu is de veelbezochte Swayambhunath, ook wel bekend als de Apentempel. Deze indrukwekkende tempel is gelegen op een heuvel en om er te komen moet je meer dan 350 traptreden beklimmen. Maar wees niet bang om je te vervelen, want onderweg heb je je handen vol aan alle brutale apen die je hier graag het leven moeilijk maken. Eenmaal boven wacht gelukkig een mooi uitzicht over de stad en kun je een kijkje nemen in dit prachtige complex dat bestaat uit een hoofdtempel en enkele kleinere stoepa’s.

Kathmandu, Nepal, Monkey Temple
Kathmandu, Nepal, Monkey Temple

Kathmandu, Nepal, Monkey temple
Kathmandu, Nepal, Monkey temple

Kathmandu, Nepal, Boudhanath
Kathmandu, Nepal, Boudhanath

Kathmandu, Nepal, Boudhanath
Kathmandu, Nepal, Boudhanath

Boudhanath

De meest iconische tempel van Kathmandu is zonder twijfel de Boudhanath. Deze prachtige stoepa is de grootste van Nepal en de meest heilige Tibetaanse tempel buiten Tibet. Helaas heeft ook hier de aardbeving huisgehouden, al is men in de maanden na de beving druk bezig geweest om de tempel in oorspronkelijke staat te restaureren. De Boudhanath stupa is het eerste bouwwerk dat sinds de aardbeving is opgeleverd en werd in november 2016 feestelijk geopend.

Thamel

Tijdens je reis naar Nepal en bezoek aan Kathmandu is de kans groot dat je verblijft in de wijk Thamel. Deze backpackerswijk stikt van de hotels, guesthouses, restaurants en outdoor winkels. Het is er verre van rustig, maar je komt er ongetwijfeld een hoop medereizigers tegen. En dat is helemaal prettig als je alleen reist, want in een groep is het altijd goedkoper om door Nepal te reizen. Je kunt hier ter plekke mooie trektochten door de Himalaya regelen, maar ook aan het eind van je reis terecht voor Tibetaanse souvenirs, zoals gebedsvlaggen en gebedsmolens.

Kathmandu, Nepal, thamel
Kathmandu, Nepal, thamel

Kathmandu, Nepal, thamel
Kathmandu, Nepal, thamel

Kathmandu, Nepal
Kathmandu, Nepal

Kathmandu, Nepal, Pashupatinath
Kathmandu, Nepal, Pashupatinath

Pashupatinath

Pashupinath is de belangrijkste hindoetempel van Nepal en een indringende plek waar de vergankelijkheid van het leven centraal staat. Langs de oevers van de heilige Bagmati-rivier worden overleden gelovigen verbrand voor het oog van de toegestroomde toeristen, waarna de as in de rivier wordt uitgestrooid. Als niet-Hindoe mag je de tempel niet betreden, maar je kunt wel vanaf de nabijgelegen heuvel een kijkje nemen bij de verbrandingen. Wil je meer weten over deze bijzondere traditie, dan kun je een gids nemen voor de nodige duiding.

Garden of dreams

In het hectische Kathmandu is een zeldzaam moment van stilte meer dan welkom, maar in de praktijk zijn er maar weinig plekken waar je echt rust vindt. Een uitzondering is de prachtige Garden of Dreams, een klassieke tuin in het hart van Kathmandu. Hier kan je wandelen over groene velden en tussen de kleurrijke bloemen, en wordt het geluid van verkeer voor heel eventjes overstemd door kwetterende vogels en kabbelend water. Er is een restaurant waar je kan aanschuiven voor traditionele gerechten uit de Nepalese keuken.

Kathmandu, Nepal, Garden of Dreams
Kathmandu, Nepal, Garden of Dreams

Kathmandu, Nepal, Garden of Dreams
Kathmandu, Nepal, Garden of Dreams

Kathmandu — Hoe kom je er?

Kathmandu wordt bediend door Tribhuvan International Airport, gelegen op slechts enkele kilometers van de populaire wijk Thamul. Vanuit Amsterdam gaan er geen directe vluchten naar Nepal, maar met een overstap in Dubai, Abu Dhabi, Istanbul of New Delhi kom je er gelukkig ook. De prijs voor een retourtje begint bij € 530, afhankelijk van wanneer je boekt en met welke maatschappij je vliegt. Eenmaal aangekomen in Kathmandu kun je het wandelen afwisselen met een ritje per riksja of taxi.

Populaire reizen naar Kathmandu

Blogs over Kathmandu

· Suzanne van Duijn
Vijf keer doen en zien in Kathmandu
Nepal, 'het dak van de wereld', heeft een enorme aantrekkingskracht op reizigers en dan vooral op liefhebbers van natuur en avontuurlijke outdooractiviteiten. Maar ook Kathmandu, de grootste stad van het land, mag niet ontbreken op je reis.
· Laurens Taekema
Foto van de dag - Kathmandu straat in in de avond
Het werd weer tijd: de Foto van de dag is deze keer een foto van mijn bezoek aan Kathmandu. Deze hoofdstad van Nepal lijkt net als New York ook nooit te slapen. Er lopen of fietsen altijd wel mensen door de straten. Althans in Thamel wel. Thamel is het drukke en chaotische stadscentrum van Kathmandu. Een zeer fascinerende plek al was het alleen al om die chaos overal.
· Redactie
Wat te doen in Kathmandu?
Kathmandu is de hoofdstad van Nepal en ligt op zo’n 1300 meter hoogte. In deze levendige stad wonen ongeveer een miljoen mensen en dat aantal groeit snel. Het bruist er van de energie en je vindt er tal van culturele bezienswaardigheden.

Meer bezienswaardigheden in Nepal

Alle bezienswaardigheden in Nepal

Nepal ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Kathmandu ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nepal.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
8.9
Stranden
n.v.t.
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.5
10

Rondreis Nepal

Nepal
Individuele rondreis met Better Places
03-11-2022

Drie weken in Nepal waren werkelijk fantastisch, dat is nog zacht uitgedrukt!
Wat een indrukwekkend land,de woeste,ruige overweldigende natuur de sfeer die het uitstraalt ,de lokale bevolking,maaltijden,kleur, religie, behulpzaamheid,de brede glimlach...
Maaike heeft de trip helemaal naar wens gemaakt, persoonlijk en precies zoals ik het in mijn hoofd had,offroad en niet al te touristisch,ontmoetingen met locale families, complimenten hiervoor.
Start Kathmandu ,een mooi begin van de reis in de sfeervolle stad op pad met een cultuurgids,behulpzaam en heel gezellig, genoten van de eerste nieuwe indrukken,bedrijvige stad,wierook,kleur,tikka, bazaars,viering festival , talloze tempels en de indrukwekkende wereld van mandala art.
Vervolgens 8 dagen trecking.
De Tamang Heritage Trail was voor mij de highlight van deze reis,zwoegen, spannende paden, omgeven door gebergten, stilte en het adembenemende uitzicht op de Hymalaya's , overnachten bij de innemende locale families en hun kinderen ,avontuur,geweldig support,plezier en care van gids en drager ,dat was heel fijn ,gezien ik alleen reisde.
Diepe respect hiervoor!
Vervolgens van plaats naar plaats met auto en chauffeur, die zeer bekwaam reed over onverharde wegen ,langs diepe afgronden .
Mooie herinneringen aan ,Patan,Bandipur,Begnas ,dobberend in een bootje op het meer, overnachting in Begnas coffee house,het heerlijkste kopje koffie ooit gedronken ,de Pema T'sal Monestery ,een boeddhistische klooster gemeenschap Pokhara, ontmoetingen met de monniken hun gastvrijheid en open gesprekken.
Bezoek aan Bote gemeenschap in Madi valley,verblijf bij een lokale familie, genoten van een rit met buffelo's, dans en muziek avond .
Kanotocht in krokodillen rivier ,safari in National park in Chitwan .
Resque Olifant geaaid en
Neushoorn moeder en kind lieten zic even zien.
Weer terug in Kathmandu, als toetje de Seven Woman Guesthouse met kookworkshop.
Betterplaces heeft een prachtig concept, duurzaam reizen door ondersteuning te bieden aan ontwikkelings projecten ,inkomen lokale bevolking en behoud van natuur.

Een onvergetelijke reiservaring,die ik koester voor altijd. 🙏

Katinka Postma
Alleen gereisd
8,6

Prachtige mensen in Nepal

Nepal
Familiereis
09-02-2017

we hebben er kennissen wonen en steunen een meisje daar. de mensen daar zijn fantastisch

de tempels zijn het bezoeken waard. mijn broer heeft er gewerkt vandaar de kennissen.

hij heeft een stichting opgericht :www.stichtingbungkulung.nl

A. Luppers
Gereisd met partner in September 2011
10

Rust en Chaos in Nepal

Nepal
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Prachtig land met ontzettend mooie natuur. tussen de bergen gevaren op een meertje. Absolute hoogtepunten bouddhanath tempel en Durbar square. Ook een jongens klooster in de bergen bezocht. Prachtig kleurrijk volk en ontzettend vriendelijk. Ontzettend rustig bij tempels en in de natuur, daar tegenover een chaos in steden als kathmandu. Bezoek een marktje, worden ontzettend leuke souvenirs verkocht!

Niki
Gereisd met partner in October 2012
7,0

Een totaal andere wereld in terechtkomen

Nepal
Groepsrondreis met Djoser
10-01-2016

kloosters bezocht ...tussen honderde mensen mee gelopen tijdens een processie ...waarvan ook mensen zich op straat laten vallen en dan weer opstaan in hub handen klappen en doorgaan is heel indrukwekkend.vriendelijke lieve gezichten v.d.mensen .prachtige markten bezocht ...ach t is teveel om hier allemaal te vermelden!dit land moet je ruiken proeven en voelen!!!

Marianne geldels
Alleen gereisd in April 2015
5,4

Ontdek Nepal, ontdek jezelf

Nepal
Individuele rondreis met D-reizen
08-01-2016

Je land op het prachtige en indrukwekkende Katmandu. Waar je oneindig veel tempels ziet, waar lieve monikken je begroeten. Je kunt de bus pakken naar dhulikhel waar je fantastisch uitzicht heb op de himalaya. Niet te vergeten het sfeervolle pokhara en totaaleen hele andere nepal kun je ontdekken in chitwan. Namaste!

Donna koetsier
Alleen gereisd in April 2014

Wil je meer weten over reizen naar Nepal? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nepal