Kathmandu

Kathmandu

Hectische hoofdstad van Nepal

Kathmandu is een stad die alle zintuigen prikkelt. Een plek waar chaotisch verkeer, vuilnis, straatkinderen en stroomuitval aan de orde van de dag zijn. Tegelijkertijd geeft de Nepalese hoofdstad stof tot nadenken, dankzij de vele paleizen en tempels waar je inkijkje krijgt in eeuwenoude gebruiken en rituelen.

Kathmandu

Indringend Kathmandu is de springplank voor een avontuur in de Himalaya, het startpunt van een reis door de overweldigende bergketens van Nepal. In 2015 ging het hele land gebukt onder de gevolgen van een catastrofale aardbeving, maar inmiddels wordt het land weer stukje bij beetje opgebouwd. En gelukkig maar, want de lokale bevolking heeft het toerisme hard nodig.

Kathmandu Durbar Square

Het oude centrum van Kathmandu wordt gevormd door Durbar Square, een historisch plein met koninklijke paleizen, monumenten en tempels. Jarenlang was dit dé bezienswaardigheid van Kathmandu, mede dankzij de vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Door de verwoestende aardbeving in april 2015 is het plein een stukje van zijn glans verloren. Talloze gebouwen zijn ingestort en de exemplaren die wel overeind staan worden door middel van steunpilaren bij elkaar gehouden. Toch is het de moeite waard om er een kijkje te nemen, al is het alleen maar om de lokale bevolking te steunen en te genieten van het dagelijks leven dat hier aan je voorbij trekt.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Patan Durbar Square

Kathmandu Durbar Square is niet het enige koninklijke plein in Kathmandu en omgeving. In totaal kun je er drie bezoeken. In het zuiden van Kathmandu ligt het Patan Durbar Square, dat vrijwel ongeschonden het natuurgeweld heeft doorstaan. Ook hier kun je talloze paleizen en tempels bewonderen, al zijn deze veel beter onderhouden en voorzien van prachtige details. Tot slot kun je het Bhaktapur Durbar Square bekijken, dat zo’n 13 kilometer ten oosten van Kathmandu ligt.

Monkey Temple

Een van de mooiste tempels van Kathmandu is de veelbezochte Swayambhunath, ook wel bekend als de Apentempel. Deze indrukwekkende tempel is gelegen op een heuvel en om er te komen moet je meer dan 350 traptreden beklimmen. Maar wees niet bang om je te vervelen, want onderweg heb je je handen vol aan alle brutale apen die je hier graag het leven moeilijk maken. Eenmaal boven wacht gelukkig een mooi uitzicht over de stad en kun je een kijkje nemen in dit prachtige complex dat bestaat uit een hoofdtempel en enkele kleinere stoepa’s.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Boudhanath

De meest iconische tempel van Kathmandu is zonder twijfel de Boudhanath. Deze prachtige stoepa is de grootste van Nepal en de meest heilige Tibetaanse tempel buiten Tibet. Helaas heeft ook hier de aardbeving huisgehouden, al is men in de maanden na de beving druk bezig geweest om de tempel in oorspronkelijke staat te restaureren. De Boudhanath stupa is het eerste bouwwerk dat sinds de aardbeving is opgeleverd en werd in november 2016 feestelijk geopend.

Thamel

Tijdens je reis naar Nepal en bezoek aan Kathmandu is de kans groot dat je verblijft in de wijk Thamel. Deze backpackerswijk stikt van de hotels, guesthouses, restaurants en outdoor winkels. Het is er verre van rustig, maar je komt er ongetwijfeld een hoop medereizigers tegen. En dat is helemaal prettig als je alleen reist, want in een groep is het altijd goedkoper om door Nepal te reizen. Je kunt hier ter plekke mooie trektochten door de Himalaya regelen, maar ook aan het eind van je reis terecht voor Tibetaanse souvenirs, zoals gebedsvlaggen en gebedsmolens.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Pashupatinath

Pashupinath is de belangrijkste hindoetempel van Nepal en een indringende plek waar de vergankelijkheid van het leven centraal staat. Langs de oevers van de heilige Bagmati-rivier worden overleden gelovigen verbrand voor het oog van de toegestroomde toeristen, waarna de as in de rivier wordt uitgestrooid. Als niet-Hindoe mag je de tempel niet betreden, maar je kunt wel vanaf de nabijgelegen heuvel een kijkje nemen bij de verbrandingen. Wil je meer weten over deze bijzondere traditie, dan kun je een gids nemen voor de nodige duiding.

Garden of dreams

In het hectische Kathmandu is een zeldzaam moment van stilte meer dan welkom, maar in de praktijk zijn er maar weinig plekken waar je echt rust vindt. Een uitzondering is de prachtige Garden of Dreams, een klassieke tuin in het hart van Kathmandu. Hier kan je wandelen over groene velden en tussen de kleurrijke bloemen, en wordt het geluid van verkeer voor heel eventjes overstemd door kwetterende vogels en kabbelend water. Er is een restaurant waar je kan aanschuiven voor traditionele gerechten uit de Nepalese keuken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Kathmandu — Hoe kom je er?

Kathmandu wordt bediend door Tribhuvan International Airport, gelegen op slechts enkele kilometers van de populaire wijk Thamul. Vanuit Amsterdam gaan er geen directe vluchten naar Nepal, maar met een overstap in Dubai, Abu Dhabi, Istanbul of New Delhi kom je er gelukkig ook. De prijs voor een retourtje begint bij € 530, afhankelijk van wanneer je boekt en met welke maatschappij je vliegt. Eenmaal aangekomen in Kathmandu kun je het wandelen afwisselen met een ritje per riksja of taxi.

Wil je meer weten over reizen naar Nepal? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nepal

Populaire Rondreizen naar Kathmandu

Blogs over Kathmandu

· Suzanne van Duijn
Vijf keer doen en zien in Kathmandu
Nepal, 'het dak van de wereld', heeft een enorme aantrekkingskracht op reizigers en dan vooral op liefhebbers van natuur en avontuurlijke outdooractiviteiten. Maar ook Kathmandu, de grootste stad van het land, mag niet ontbreken op je reis.
· Laurens Taekema
Foto van de dag - Kathmandu straat in in de avond
Het werd weer tijd: de Foto van de dag is deze keer een foto van mijn bezoek aan Kathmandu. Deze hoofdstad van Nepal lijkt net als New York ook nooit te slapen. Er lopen of fietsen altijd wel mensen door de straten. Althans in Thamel wel. Thamel is het drukke en chaotische stadscentrum van Kathmandu. Een zeer fascinerende plek al was het alleen al om die chaos overal.
· Redactie
Wat te doen in Kathmandu?
Kathmandu is de hoofdstad van Nepal en ligt op zo’n 1300 meter hoogte. In deze levendige stad wonen ongeveer een miljoen mensen en dat aantal groeit snel. Het bruist er van de energie en je vindt er tal van culturele bezienswaardigheden.

Andere bezienswaardigheden in Nepal

Alle bezienswaardigheden in Nepal

Nepal ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Kathmandu ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nepal.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
8.9
Stranden
n.v.t.
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.5
10

Liftend door Nepal

Nepal
02-04-2015

Na een goede vlucht met Arke, ben ik door Nepal gelift. De mensen zijn zo ontzettend aardig en gastvrij dat dit heel veilig was. Maar wilt u een busje/auto huren of met het openbaar vervoer, ook dit is heel makkelijk en goed geregeld.
Een hele mooie bestemming voor prachtige natuurtochten en het leren kennen van een andere cultuur. Je kunt hier heerlijk wandelen door de rijstvelden, waar je overal hartelijk begroet word door de plaatselijke bevolking. De Himalaya is top voor bergbeklimmers, van hele makkelijke wandeltochten v een paar dagen tot wekenlange trektochten. Prachtige vergezichten, bloeiende rododendrons en goede ervaren gidsen. Er zijn kleine rustige steden met prachtige architectuur en mooie tempels, maar ook hele grote steden waar van alles te zien en te koop is. Kathmandu heeft bijzondere heilige plekken die op de werelderfgoedlijst voor komen en die absoluut het bekijken waard zijn. Maar ook elders in het land zijn enorme mooie tempelcomplexen en prachtige culturele hoogtepunten te vinden. Verder is het een schitterende afwisselende natuur, met verschillende super mooie wildparken. Hier zijn een aantal diersoorten te vinden die alleen nog maar hier voorkomen en beschermd worden, waar tal van boeiende activiteiten word aangeboden. Geen land voor eindeloze strandvakantie en overspoeld door toeristen, maar een land wat verder alles in zich heeft voor een onvergetelijke natuur/cultuurreis.

Rianne v pel
Gereisd met vrienden in May 2021
7,0

Vrijwilligster in Weeshuis.

Nepal
02-04-2015

Ik ben daar vrijwilligster geweest. Een prachtig land , met zulke hartelijke mensen. Mooie prachtige cultuur. Kloosters ....Geweldig.... En van alles te doen...

Jannie Vermaning
Alleen gereisd in May 2021
8,6

Ontdek gastvrij en kleurrijk Nepal !

Nepal
30-09-2015

Poonhill-trekking, goed te doen voor gemiddelde wandelaar. Prachtig levendig Kathmandu met mooie tempels, de gaths waar je stil van wordt. Pokhara, heerlijk meer, lekker shoppen, massage door blinden, tibetaans vluchtelingenkamp. Chitwan, prachtig natuurreservaat, lieflijk gastvrij Sauraha, prachtige Tharu cultuurdans. Lumbini, geboorteplaats van Buddha, prachtig park, imposante tempels. Bardya national park: rust en mooie safari. Maar vooral een land met bijzondere kleurrijke mensen. Ga eens van de geijkte paden af en kijk in het echte leven van de Nepalezen!

Peet de Jong
Alleen gereisd in May 2021
8,4

Wonen, werken, reizen

Nepal
30-09-2015

in dit land met een cultuur waar de wesrteuropese niet aan kan tippen en de vriendelijkste mensen van de wereld

Peter jonker
Gereisd met partner in May 2021
9,4

Alleen maar hoogtepunten in Nepal

Nepal
30-09-2015

Een rondreis door Nepal is niet te vergelijken met welk ander land in Azië dan ook. Vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt ben je in een compleet andere wereld. Het lijkt of je teruggaat in de tijd als je kijk naar de mensen en het straatbeeld om je heen. Nepal heeft mijn hart gestolen. Wat een prachtig veelzijdig land met lachende mensen. De straten en tempels zijn versierd met kleurrijke vlaggetjes wat het straatbeeld erg vrolijk maakt. Ondanks de drukte in Kathmandu is de sfeer toch relaxed door de manier waarop de mensen zich bewegen. Het letterlijke hoogtepunt van deze stad was voor mij een bezoek aan de tempel Swayambu. De zonsopgang vanaf Poonhill is de mooiste die ik ooit gezien heb. Het ultieme geluksgevoel is onbeschrijfelijk als je op de top staat omringd door besneeuwde bergen, de zon kleurt de hemel rood/roze. De vermoeide benen van de trekking voel je dan niet meer. Een ander hoogtepunt was het spotten van de eerste neushoorn in Chitwan N.P. na een paar uur rondrijden per jeep. Als kers op de taart sloten we onze reis af met het Holi Festival. Elk uur had ons gezicht een andere kleur van het poeder.

Lotte Aalders
Gereisd met vrienden in May 2021