Bardia National Park

Bardia National Park

Het Nepalese Jungle Book

Dat Nepal meer te bieden heeft dan de prachtige bergen van de Himalaya is niet bij iedereen bekend. Het is een land met super gevarieerde klimaatzones. Wanneer het bovenop de bergtoppen vriest is het tegelijkertijd in het zuiden van het land tropisch warm. Zo heb je het beste van twee werelden te pakken, en één van die prachtige werelden is het Bardia National Park.

Top reisorganisaties naar Nepal

Top reisorganisaties naar Nepal
Bardia National Park

Je vind het park in het zuidwesten van Nepal, in de Terai regio. Stel je een soort Jungle Book achtige omgeving voor; rivieren met krokodillen en neushoorns, voorbij stampende olifantenkuddes en op de loer liggende tijgers. Een paradijs voor de wildlife en natuurliefhebber.

Off the beaten track

Bardia wordt vaak het ‘onbekende zusje van Chitwan National Park’ genoemd. Chitwan ligt voor veel reizigers op de route en staat dan ook vaak op alle must see lijstjes. Bardia daarentegen, ligt wat meer van het gebaande pad af en trekt daardoor een stuk minder toeristen. Het is een avontuur om er via land naartoe te reizen, vele uren in brakke bussen maar daar krijg je de safari ervaring van je leven voor terug.

bardia, nepal
bardia, nepal

bardia, nepal
bardia, nepal

Wandelsafari

De reden waarom een safari in Bardia onvergetelijk is, is dat je in tegenstelling tot veel andere national parken niet met een jeep op zoek gaat naar dieren, maar te voet! Ja je leest het goed, met een gids ga je al wandelend en spoorzoekend door het park, een verhoogde hartslag en adrenaline rushes zijn gegarandeerd. Je zou kunnen denken dat in een park waar olifanten, tijgers en neushoorns rondlopen de gids waarschijnlijk wel een geweer met zich mee zou dragen. Maar nee, de gidsen in Bardia dragen geen geweren, ze hebben wel een stok…van bamboe. Wat je daar precies mee gaat doen in het geval van een boze neushoorn is niet volledig duidelijk, maar dodelijke ongelukken tijdens safaris zijn tot nu toe gelukkig beperkt gebleven. De veiligheidsbriefing die je krijgt is beknopt. Boze neushoorn, ren zigzaggend weg of klim in een boom. Boze tijger, ren niet weg maar hou oogcontact en loop zachtjes achteruit. Boze olifant, ren voor je leven. Om deze reden is het prettig als je redelijk fit bent en niet te bang bent aangelegd.

Jeep, olifant of raft

Als zo’n wandelsafari je iets te avontuurlijk in de oren klinkt, geen nood! Je kunt uiteraard ook met een jeep het park in, en zelfs op de rug van een olifant. Als de Karnali rivier hoog genoeg staat is het ook mogelijk om met een raft door het park te varen.

Tijdens een safari in Bardia is het nooit zeker of je de grote dieren allemaal zal tegenkomen. Vooral het spotten van een Bengaalse tijger is erg zeldzaam. Het hangt ook erg van het seizoen af, tussen maart en juni heb je de beste kans omdat het gras dan nog vrij laag staat. Maar met 30 verschillende soorten zoogdieren en meer dan 250 soorten vogels is de kans 100% dat je mooie dingen gaat zien.

bardia, nepal
bardia, nepal

bardia, nepal
bardia, nepal

De Tharu

Het spotten van wilde dieren is voor veel mensen de reden om naar Bardia te reizen. Maar wat je vooral niet moet vergeten is het ontdekken van de omliggende Tharu dorpen. De Tharu zijn de oorspronkelijke bewoners van dit deel van Nepal en wonen aan de rand van het national park. Ze zijn omringd door de wilde dieren en proberen op de best mogelijke manier daarmee samen te leven. Helaas komt het regelmatig voor dat een olifant of neushoorn aangetrokken wordt door de groenten en fruit die ze verbouwen op hun akkers. Vaak gaat zo’n bezoek samen met het platwalsen van een woning of erger het (dodelijk) verwonden van één van de inwoners.

Een wandeling door de dorpen geeft je een inkijkje in een eeuwenoude cultuur van een gemoedelijk volk. De simpele maar prachtige huizen zijn volledig met de hand gemaakt door een mengsel van stro, modder en koeienmest. Alles wat ze gebruiken maken ze zelf, met veel oog voor detail en schoonheid. De traditionele samenleving is heel langzaam aan het moderniseren, reden genoeg om niet te lang te wachten met het brengen van een bezoek.

bardia, nepal
bardia, nepal

bardia, nepal
bardia, nepal

Reizen naar Bardia National Park — Hoe kom je er?

Als je naar Bardia wil gaan dan is het verstandig om van te voren te informeren bij de lodge of ze geopend zijn (dit hangt nogal af van het seizoen). Je kan vanuit Kathmandu vliegen naar Nepalganj. Over land reizen kan ook. Vanuit Kathmandu en Pokhara vertrekken bussen naar Ambassa. Hou rekening met een reistijd van 14 uur. Het is aan te raden om dit te verdelen over 2 dagen. De meeste lodges kunnen een pick-up regelen om je naar het park te brengen. Ook bij de lodges kun je alles regelen voor een safari.   

Populaire reizen naar Bardia National Park

Meer bezienswaardigheden in Nepal

Alle bezienswaardigheden in Nepal

Nepal ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Bardia National Park ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nepal.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
8.9
Stranden
n.v.t.
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.5
10

Rondreis Nepal

Nepal
Individuele rondreis met Better Places
03-11-2022

Drie weken in Nepal waren werkelijk fantastisch, dat is nog zacht uitgedrukt!
Wat een indrukwekkend land,de woeste,ruige overweldigende natuur de sfeer die het uitstraalt ,de lokale bevolking,maaltijden,kleur, religie, behulpzaamheid,de brede glimlach...
Maaike heeft de trip helemaal naar wens gemaakt, persoonlijk en precies zoals ik het in mijn hoofd had,offroad en niet al te touristisch,ontmoetingen met locale families, complimenten hiervoor.
Start Kathmandu ,een mooi begin van de reis in de sfeervolle stad op pad met een cultuurgids,behulpzaam en heel gezellig, genoten van de eerste nieuwe indrukken,bedrijvige stad,wierook,kleur,tikka, bazaars,viering festival , talloze tempels en de indrukwekkende wereld van mandala art.
Vervolgens 8 dagen trecking.
De Tamang Heritage Trail was voor mij de highlight van deze reis,zwoegen, spannende paden, omgeven door gebergten, stilte en het adembenemende uitzicht op de Hymalaya's , overnachten bij de innemende locale families en hun kinderen ,avontuur,geweldig support,plezier en care van gids en drager ,dat was heel fijn ,gezien ik alleen reisde.
Diepe respect hiervoor!
Vervolgens van plaats naar plaats met auto en chauffeur, die zeer bekwaam reed over onverharde wegen ,langs diepe afgronden .
Mooie herinneringen aan ,Patan,Bandipur,Begnas ,dobberend in een bootje op het meer, overnachting in Begnas coffee house,het heerlijkste kopje koffie ooit gedronken ,de Pema T'sal Monestery ,een boeddhistische klooster gemeenschap Pokhara, ontmoetingen met de monniken hun gastvrijheid en open gesprekken.
Bezoek aan Bote gemeenschap in Madi valley,verblijf bij een lokale familie, genoten van een rit met buffelo's, dans en muziek avond .
Kanotocht in krokodillen rivier ,safari in National park in Chitwan .
Resque Olifant geaaid en
Neushoorn moeder en kind lieten zic even zien.
Weer terug in Kathmandu, als toetje de Seven Woman Guesthouse met kookworkshop.
Betterplaces heeft een prachtig concept, duurzaam reizen door ondersteuning te bieden aan ontwikkelings projecten ,inkomen lokale bevolking en behoud van natuur.

Een onvergetelijke reiservaring,die ik koester voor altijd. 🙏

Katinka Postma
Alleen gereisd
8,6

Prachtige mensen in Nepal

Nepal
Familiereis
09-02-2017

we hebben er kennissen wonen en steunen een meisje daar. de mensen daar zijn fantastisch

de tempels zijn het bezoeken waard. mijn broer heeft er gewerkt vandaar de kennissen.

hij heeft een stichting opgericht :www.stichtingbungkulung.nl

A. Luppers
Gereisd met partner in September 2011
10

Rust en Chaos in Nepal

Nepal
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Prachtig land met ontzettend mooie natuur. tussen de bergen gevaren op een meertje. Absolute hoogtepunten bouddhanath tempel en Durbar square. Ook een jongens klooster in de bergen bezocht. Prachtig kleurrijk volk en ontzettend vriendelijk. Ontzettend rustig bij tempels en in de natuur, daar tegenover een chaos in steden als kathmandu. Bezoek een marktje, worden ontzettend leuke souvenirs verkocht!

Niki
Gereisd met partner in October 2012
7,0

Een totaal andere wereld in terechtkomen

Nepal
Groepsrondreis met Djoser
10-01-2016

kloosters bezocht ...tussen honderde mensen mee gelopen tijdens een processie ...waarvan ook mensen zich op straat laten vallen en dan weer opstaan in hub handen klappen en doorgaan is heel indrukwekkend.vriendelijke lieve gezichten v.d.mensen .prachtige markten bezocht ...ach t is teveel om hier allemaal te vermelden!dit land moet je ruiken proeven en voelen!!!

Marianne geldels
Alleen gereisd in April 2015
5,4

Ontdek Nepal, ontdek jezelf

Nepal
Individuele rondreis met D-reizen
08-01-2016

Je land op het prachtige en indrukwekkende Katmandu. Waar je oneindig veel tempels ziet, waar lieve monikken je begroeten. Je kunt de bus pakken naar dhulikhel waar je fantastisch uitzicht heb op de himalaya. Niet te vergeten het sfeervolle pokhara en totaaleen hele andere nepal kun je ontdekken in chitwan. Namaste!

Donna koetsier
Alleen gereisd in April 2014

Wil je meer weten over reizen naar Nepal? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nepal