Bardia National Park

Bardia National Park

Het Nepalese Jungle Book

Dat Nepal meer te bieden heeft dan de prachtige bergen van de Himalaya is niet bij iedereen bekend. Het is een land met super gevarieerde klimaatzones. Wanneer het bovenop de bergtoppen vriest is het tegelijkertijd in het zuiden van het land tropisch warm. Zo heb je het beste van twee werelden te pakken, en één van die prachtige werelden is het Bardia National Park.

Bardia National Park

Je vind het park in het zuidwesten van Nepal, in de Terai regio. Stel je een soort Jungle Book achtige omgeving voor; rivieren met krokodillen en neushoorns, voorbij stampende olifantenkuddes en op de loer liggende tijgers. Een paradijs voor de wildlife en natuurliefhebber.

Off the beaten track

Bardia wordt vaak het ‘onbekende zusje van Chitwan National Park’ genoemd. Chitwan ligt voor veel reizigers op de route en staat dan ook vaak op alle must see lijstjes. Bardia daarentegen, ligt wat meer van het gebaande pad af en trekt daardoor een stuk minder toeristen. Het is een avontuur om er via land naartoe te reizen, vele uren in brakke bussen maar daar krijg je de safari ervaring van je leven voor terug.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wandelsafari

De reden waarom een safari in Bardia onvergetelijk is, is dat je in tegenstelling tot veel andere national parken niet met een jeep op zoek gaat naar dieren, maar te voet! Ja je leest het goed, met een gids ga je al wandelend en spoorzoekend door het park, een verhoogde hartslag en adrenaline rushes zijn gegarandeerd. Je zou kunnen denken dat in een park waar olifanten, tijgers en neushoorns rondlopen de gids waarschijnlijk wel een geweer met zich mee zou dragen. Maar nee, de gidsen in Bardia dragen geen geweren, ze hebben wel een stok…van bamboe. Wat je daar precies mee gaat doen in het geval van een boze neushoorn is niet volledig duidelijk, maar dodelijke ongelukken tijdens safaris zijn tot nu toe gelukkig beperkt gebleven. De veiligheidsbriefing die je krijgt is beknopt. Boze neushoorn, ren zigzaggend weg of klim in een boom. Boze tijger, ren niet weg maar hou oogcontact en loop zachtjes achteruit. Boze olifant, ren voor je leven. Om deze reden is het prettig als je redelijk fit bent en niet te bang bent aangelegd.

Jeep, olifant of raft

Als zo’n wandelsafari je iets te avontuurlijk in de oren klinkt, geen nood! Je kunt uiteraard ook met een jeep het park in, en zelfs op de rug van een olifant. Als de Karnali rivier hoog genoeg staat is het ook mogelijk om met een raft door het park te varen.

Tijdens een safari in Bardia is het nooit zeker of je de grote dieren allemaal zal tegenkomen. Vooral het spotten van een Bengaalse tijger is erg zeldzaam. Het hangt ook erg van het seizoen af, tussen maart en juni heb je de beste kans omdat het gras dan nog vrij laag staat. Maar met 30 verschillende soorten zoogdieren en meer dan 250 soorten vogels is de kans 100% dat je mooie dingen gaat zien.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Tharu

Het spotten van wilde dieren is voor veel mensen de reden om naar Bardia te reizen. Maar wat je vooral niet moet vergeten is het ontdekken van de omliggende Tharu dorpen. De Tharu zijn de oorspronkelijke bewoners van dit deel van Nepal en wonen aan de rand van het national park. Ze zijn omringd door de wilde dieren en proberen op de best mogelijke manier daarmee samen te leven. Helaas komt het regelmatig voor dat een olifant of neushoorn aangetrokken wordt door de groenten en fruit die ze verbouwen op hun akkers. Vaak gaat zo’n bezoek samen met het platwalsen van een woning of erger het (dodelijk) verwonden van één van de inwoners.

Een wandeling door de dorpen geeft je een inkijkje in een eeuwenoude cultuur van een gemoedelijk volk. De simpele maar prachtige huizen zijn volledig met de hand gemaakt door een mengsel van stro, modder en koeienmest. Alles wat ze gebruiken maken ze zelf, met veel oog voor detail en schoonheid. De traditionele samenleving is heel langzaam aan het moderniseren, reden genoeg om niet te lang te wachten met het brengen van een bezoek.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Bardia National Park — Hoe kom je er?

Als je naar Bardia wil gaan dan is het verstandig om van te voren te informeren bij de lodge of ze geopend zijn (dit hangt nogal af van het seizoen). Je kan vanuit Kathmandu vliegen naar Nepalganj. Over land reizen kan ook. Vanuit Kathmandu en Pokhara vertrekken bussen naar Ambassa. Hou rekening met een reistijd van 14 uur. Het is aan te raden om dit te verdelen over 2 dagen. De meeste lodges kunnen een pick-up regelen om je naar het park te brengen. Ook bij de lodges kun je alles regelen voor een safari.   

Wil je meer weten over reizen naar Nepal? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nepal

Andere bezienswaardigheden in Nepal

Alle bezienswaardigheden in Nepal

Nepal ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Bardia National Park ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nepal.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.8
Stranden
n.v.t.
Steden
8.3
Eten & drinken
7.9
Activiteiten
8.4
8,6

Prachtige mensen in Nepal

Nepal
Familiereis
09-02-2017

we hebben er kennissen wonen en steunen een meisje daar. de mensen daar zijn fantastisch

de tempels zijn het bezoeken waard. mijn broer heeft er gewerkt vandaar de kennissen.

hij heeft een stichting opgericht :www.stichtingbungkulung.nl

A. Luppers
Gereisd met partner in September 2011
10

Rust en Chaos in Nepal

Nepal
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Prachtig land met ontzettend mooie natuur. tussen de bergen gevaren op een meertje. Absolute hoogtepunten bouddhanath tempel en Durbar square. Ook een jongens klooster in de bergen bezocht. Prachtig kleurrijk volk en ontzettend vriendelijk. Ontzettend rustig bij tempels en in de natuur, daar tegenover een chaos in steden als kathmandu. Bezoek een marktje, worden ontzettend leuke souvenirs verkocht!

Niki
Gereisd met partner in October 2012
7,0

Een totaal andere wereld in terechtkomen

Nepal
Groepsrondreis met Djoser
10-01-2016

kloosters bezocht ...tussen honderde mensen mee gelopen tijdens een processie ...waarvan ook mensen zich op straat laten vallen en dan weer opstaan in hub handen klappen en doorgaan is heel indrukwekkend.vriendelijke lieve gezichten v.d.mensen .prachtige markten bezocht ...ach t is teveel om hier allemaal te vermelden!dit land moet je ruiken proeven en voelen!!!

Marianne geldels
Alleen gereisd in April 2015
5,4

Ontdek Nepal, ontdek jezelf

Nepal
Individuele rondreis met D-reizen
08-01-2016

Je land op het prachtige en indrukwekkende Katmandu. Waar je oneindig veel tempels ziet, waar lieve monikken je begroeten. Je kunt de bus pakken naar dhulikhel waar je fantastisch uitzicht heb op de himalaya. Niet te vergeten het sfeervolle pokhara en totaaleen hele andere nepal kun je ontdekken in chitwan. Namaste!

Donna koetsier
Alleen gereisd in April 2014
7,4

Super mooie rondreis

Nepal
04-01-2016

Een en al lof over de mensen. Prachtige natuur en veel historische bezienswaardigheden. Kortom een grote aanrader !

H Scheers
Alleen gereisd in November 2014