Chitwan National Park

Chitwan National Park

Op safari in Nepal

Olifanten, tijgers, krokodillen, luipaarden en neushoorns, het Chitwan National Park is dé plek in Nepal om wilde dieren te spotten. Nergens ter wereld vind je een grotere populatie van de Indische neushoorn en de kans is groot dat je onderweg oog in oog staat met deze bijzondere dieren.

Top reisorganisaties naar Nepal

Top reisorganisaties naar Nepal
Chitwan National Park

Het Chitwan National Park omvat bijna 1000 vierkante kilometer aan tropische vegetatie, grasland en oerwoud. Het is hier doorgaans iets warmer dan in de rest van Nepal en juist die afwisseling maakt het zo'n leuke halte tijdens je reis door Nepal. Heb je genoeg van de steile bergwandelingen en wil je op je gemak dieren spotten? Plan dan een bezoekje aan het Chitwan National Park.

Indische neushoorn spotten

Het Chitwan National Park werd in 1973 opgericht met als belangrijkste doel om de Indische neushoorn te beschermen. Deze diersoort werd bedreigd door stropers die de hoorns verkochten aan handelaren in China, en als er niet werd ingegrepen zou deze neushoorn uitsterven. Met succes, want sinds de laatste telling leven inmiddels meer dan 600 Indische neushoorns in het park en nergens ter wereld heb je meer kans om een exemplaar te spotten. Tijdens een bezoek aan het nationale park ga je samen met een ranger op pad en kan je onderweg zomaar een van de neushoorns tegenkomen.

Nepal, Chitwan National Park, Neushoorn
Nepal, Chitwan National Park, Neushoorn

Nepal, Chitwan National Park,
Nepal, Chitwan National Park,

Nepal, Chitwan National Park
Nepal, Chitwan National Park

Jungle Trek

Er zijn twee manieren om het Chitwan National Park te bezoeken, tijdens een jungle trek en tijdens een jeep safari. Met een jungle trek ga je te voet het park en wandel je door de afwisselende landschappen en langs traditionele Tharu-dorpjes. Onderweg sta je oog in oog met de ongerepte natuur en heb je volop kans om wilde dieren te spotten. Behalve Indische neushoorns leven hier namelijk ook apen, herten, olifanten, wilde zwijnen en tijgers, al is de kans erg klein dat je die laatste tegenkomt. Uiteraard ga je samen met een lokale gids op pad, die niet alleen de beste plekjes kent, maar je ook een hoop kan vertellen over de tradities van de lokale Tharu-bewoners.

Jeep Safari

Een andere manier om het park te verkennen is tijdens een jeep safari. Het voordeel is dat je met een jeep veel dieper het park kan inrijden en dus in theorie meer wilde dieren zou kunnen spotten, het nadeel is dat de dieren in het park doorgaans worden verjaagd door de ronkende motoren. Daarnaast zul je het overgrote deel van de safari op de grote wegen doorbrengen, terwijl de wilde dieren zich graag ophouden in het struikgewas.

Nepal, Chitwan National Park, Neushoorn
Nepal, Chitwan National Park, Neushoorn

Nepal, Chitwan National Park,
Nepal, Chitwan National Park,

Zwemmen in de Rapti Rivier

Een bezoek aan het Chitwan National Park is niet compleet zonder een boottochtje gemaakt te hebben over de Rapti River, want op het water zou je nog wel eens een krokodil of neushoorn kunnen tegenkomen. Het is mogelijk om je jungle trek met een boottochtje te combineren, want op deze manier kun je een heel stuk verder de jungle in. En vind je dat frisse water er ook zo aantrekkelijk uitzien? Voor de echte durfals is het een optie om af te koelen in de rivier. Nadat je gids het water heeft vrijgemaakt van bijtgrage krokodillen kun je naar hartelust zwemmen en plonzen. Je moet het maar durven.

Elephant Breeding Centre

In het Elephant Breeding Centre is een goede plek om olifanten van dichtbij te bekijken. Hier worden de grote dikhuiden verzorgd en gevoerd, en kun je met een beetje geluk zelfs babyolifantjes spotten. Het centrum biedt ook jungletochten aan waarbij je de wildernis op de rug van een olifant doorkruist. Klinkt als een mooi avontuur, maar denk goed na of je wel op een olifant wil rijden, het is namelijk niet bepaald een diervriendelijk uitje. In deze blog lees je waarom je in Azië nooit op een olifant moet stappen.

Nepal, Chitwan National Park,
Nepal, Chitwan National Park,

Nepal, Chitwan National Park,
Nepal, Chitwan National Park,

Nepal, Chitwan National Park,
Nepal, Chitwan National Park,

Tharu Cultural Show & Tharu Cultural Museum

Het Chitwan National Park wordt bewoond door traditionele Tharu-stammen en dat zal niet onopgemerkt blijven tijdens je verblijf. In het stadje Sauhara, gelegen net buiten de grenzen van het park kun je een bezoekje brengen aan het Tharu Cultural Museum, waar je een inkijkje krijgt in de lokale cultuur. Tentoonstellingen laten lokale kunstvormen en gebruiksvoorwerpen zien, en geeft een goed beeld van hoe de mensen hier leven. Later op de dag kun je in je guesthouse een dansvoorstelling bekijken. De meeste accommodaties hebben elke avond een voorstelling geprogrammeerd, waarbij traditionele liederen worden gezongen en gedanst wordt met stokken.

Reizen naar Chitwan National Park — Hoe kom je er?

Het Chitwan National Park ligt op zo’n 160 kilometer ten westen van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Vanuit zowel Kathmandu als Pokhara vertrekken elke ochtend bussen richting het park, die je vijf tot zeven uur later bij het dorpje Sauraha afzetten. Vanaf daar is het nog een klein stukje lopen naar de ingang van het park. Sauraha is de toegangspoort van het park en je vindt er tal van guesthouses en accommodaties waar je de nacht kan doorbrengen.

Populaire reizen naar Chitwan National Park

Meer bezienswaardigheden in Nepal

Alle bezienswaardigheden in Nepal

Nepal ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Chitwan National Park ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nepal.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
8.9
Stranden
n.v.t.
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.5
10

Rondreis Nepal

Nepal
Individuele rondreis met Better Places
03-11-2022

Drie weken in Nepal waren werkelijk fantastisch, dat is nog zacht uitgedrukt!
Wat een indrukwekkend land,de woeste,ruige overweldigende natuur de sfeer die het uitstraalt ,de lokale bevolking,maaltijden,kleur, religie, behulpzaamheid,de brede glimlach...
Maaike heeft de trip helemaal naar wens gemaakt, persoonlijk en precies zoals ik het in mijn hoofd had,offroad en niet al te touristisch,ontmoetingen met locale families, complimenten hiervoor.
Start Kathmandu ,een mooi begin van de reis in de sfeervolle stad op pad met een cultuurgids,behulpzaam en heel gezellig, genoten van de eerste nieuwe indrukken,bedrijvige stad,wierook,kleur,tikka, bazaars,viering festival , talloze tempels en de indrukwekkende wereld van mandala art.
Vervolgens 8 dagen trecking.
De Tamang Heritage Trail was voor mij de highlight van deze reis,zwoegen, spannende paden, omgeven door gebergten, stilte en het adembenemende uitzicht op de Hymalaya's , overnachten bij de innemende locale families en hun kinderen ,avontuur,geweldig support,plezier en care van gids en drager ,dat was heel fijn ,gezien ik alleen reisde.
Diepe respect hiervoor!
Vervolgens van plaats naar plaats met auto en chauffeur, die zeer bekwaam reed over onverharde wegen ,langs diepe afgronden .
Mooie herinneringen aan ,Patan,Bandipur,Begnas ,dobberend in een bootje op het meer, overnachting in Begnas coffee house,het heerlijkste kopje koffie ooit gedronken ,de Pema T'sal Monestery ,een boeddhistische klooster gemeenschap Pokhara, ontmoetingen met de monniken hun gastvrijheid en open gesprekken.
Bezoek aan Bote gemeenschap in Madi valley,verblijf bij een lokale familie, genoten van een rit met buffelo's, dans en muziek avond .
Kanotocht in krokodillen rivier ,safari in National park in Chitwan .
Resque Olifant geaaid en
Neushoorn moeder en kind lieten zic even zien.
Weer terug in Kathmandu, als toetje de Seven Woman Guesthouse met kookworkshop.
Betterplaces heeft een prachtig concept, duurzaam reizen door ondersteuning te bieden aan ontwikkelings projecten ,inkomen lokale bevolking en behoud van natuur.

Een onvergetelijke reiservaring,die ik koester voor altijd. 🙏

Katinka Postma
Alleen gereisd
8,6

Prachtige mensen in Nepal

Nepal
Familiereis
09-02-2017

we hebben er kennissen wonen en steunen een meisje daar. de mensen daar zijn fantastisch

de tempels zijn het bezoeken waard. mijn broer heeft er gewerkt vandaar de kennissen.

hij heeft een stichting opgericht :www.stichtingbungkulung.nl

A. Luppers
Gereisd met partner in September 2011
10

Rust en Chaos in Nepal

Nepal
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Prachtig land met ontzettend mooie natuur. tussen de bergen gevaren op een meertje. Absolute hoogtepunten bouddhanath tempel en Durbar square. Ook een jongens klooster in de bergen bezocht. Prachtig kleurrijk volk en ontzettend vriendelijk. Ontzettend rustig bij tempels en in de natuur, daar tegenover een chaos in steden als kathmandu. Bezoek een marktje, worden ontzettend leuke souvenirs verkocht!

Niki
Gereisd met partner in October 2012
7,0

Een totaal andere wereld in terechtkomen

Nepal
Groepsrondreis met Djoser
10-01-2016

kloosters bezocht ...tussen honderde mensen mee gelopen tijdens een processie ...waarvan ook mensen zich op straat laten vallen en dan weer opstaan in hub handen klappen en doorgaan is heel indrukwekkend.vriendelijke lieve gezichten v.d.mensen .prachtige markten bezocht ...ach t is teveel om hier allemaal te vermelden!dit land moet je ruiken proeven en voelen!!!

Marianne geldels
Alleen gereisd in April 2015
5,4

Ontdek Nepal, ontdek jezelf

Nepal
Individuele rondreis met D-reizen
08-01-2016

Je land op het prachtige en indrukwekkende Katmandu. Waar je oneindig veel tempels ziet, waar lieve monikken je begroeten. Je kunt de bus pakken naar dhulikhel waar je fantastisch uitzicht heb op de himalaya. Niet te vergeten het sfeervolle pokhara en totaaleen hele andere nepal kun je ontdekken in chitwan. Namaste!

Donna koetsier
Alleen gereisd in April 2014

Wil je meer weten over reizen naar Nepal? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nepal