Kathmandu Vallei

Kathmandu Vallei

Het culturele hoogtepunt van Nepal

Wie het culturele erfgoed van Nepal wil ontdekken doet er goed aan om een flink aantal dagen in de Kathmandu Vallei door te brengen. De vallei omvat een gebied van zo’n 600 vierkante meter en herbergt eeuwenoude steden en spectaculair Werelderfgoed.

Top reisorganisaties naar Nepal

Top reisorganisaties naar Nepal
Kathmandu Vallei

De Kathmandu Vallei is gelegen in het hart van Nepal en je vindt er de drie grootste steden van het land, verschillende kleine dorpjes en prachtige tempels en stoepa’s. De aardbeving van 2015 heeft een spoor van verwoesting achtergelaten, maar langzaam maar zeker worden tempels opgebouwd. Neem hoofdstad Kathmandu als uitvalsbasis voor dagtripjes in de omgeving, of reis van plaatsje naar plaatsje en maak kennis met het échte Nepal.

Kathmandu

De Nepalese hoofdstad Kathmandu is het startpunt van je bezoek aan de Kathmandu Vallei. Deze indringende stad prikkelt alle zintuigen en je kijkt er gegarandeerd je ogen uit op de mooie pleinen en in de rokerige tempels. Backpackers overnachten graag in de levendige wijk Thamel, je vindt er namelijk een heleboel betaalbare hostels en guesthouses. Hoogtepunten van de stad Kathmandu zijn UNESCO Werelderfgoed Durbar Square, de schitterende Monkey Temple en de bijzondere Pashupinath tempel, waar je getuige bent van rituele crematies langs de oevers van de heilige Bagmati-rivier.

Kathmandu, Nepal
Kathmandu, Nepal

Nepal, Boudhanath
Nepal, Boudhanath

Boudhanath

Een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Nepal is Boudanath, gelegen op zo’n 7 kilometer ten noordoosten van Kathmandu. Hier kun je een van de grootste Boeddhistische stoepa’s ter wereld bekijken en gelovigen vanuit alle windrichtingen komen hier om te bidden en mediteren. Het heilige bouwwerk werd tijdens de aardbeving in 2015 grotendeels verwoest, maar is inmiddels helemaal in oorspronkelijke staat hersteld. Nu kun je je weer als vanouds vergapen aan de grootsheid van deze heilige plek.

Bhaktapur

Bhaktapur is het culturele hoogtepunt van je bezoek aan de Kathmandu Vallei. In deze middeleeuwse stad vind je per vierkante meter meer tempels dan in Kathmandu of het nabijgelegen Patan, en op sommige momenten lijkt het alsof de tijd al honderden jaren stil staat. Helaas heeft ook hier de aardbeving flink huisgehouden en is een hoop van de historische pracht en praal ingestort. Toch valt er ondanks de ravage nog steeds genoeg te zien en is een uitstapje naar Bhaktapur zeker de moeite waard. Er zijn veel reizigers die Bhaktapur overslaan, en daarom heb je het rijk er grotendeels voor jezelf.

Nepal, Bhaktapur
Nepal, Bhaktapur

Nepal, Bhaktapur
Nepal, Bhaktapur

Nepal, Patan
Nepal, Patan

Nepal, Patan
Nepal, Patan

Patan

Patan ligt vrijwel tegen Kathmandu aan, je hoeft alleen de rivier over te steken en je staat in dit mooie stadje. Patan is bekend om het prachtige Patan Durbar Square, dat je niet moet verwarren met Durbar Square in Kathmandu. Ook hier kun je vind je historische bouwwerken en hoge tempels met veel details, maar in tegenstelling tot Kathmandu en Bhaktapur, staat Patan nog vrijwel helemaal overeind. Hier krijg je een goed beeld van hoe de pleinen in Kathmandu Vallei er voor het natuurgeweld moeten hebben uitgezien en het is een geruststellende gedachte dat niet al het moois is verwoest.

Panauti

Op 36 kilometer ten zuidoosten van Kathmandu ligt het historische stadje Panauti, een van de oudste steden van Nepal. De geschiedenis gaat terug tot honderden jaren gelegen en veel van de tempels die je hier kan zien dateren uit de 15de eeuw. Het opvallendste bouwwerk is de indrukwekkende Indreshwor tempel, waarbij je vooral moet letten op het gedetailleerde houtsnijwerk en de vele dierenbeelden.

Nepal, Panauti
Nepal, Panauti

Nepal, Panauti
Nepal, Panauti

Daksinkali, Nepal
Daksinkali, Nepal

Daksinkali, Nepal
Daksinkali, Nepal

Dakshinkali

In het zuiden van de vallei ligt het heilige oord Dakshinkali. Hier aan de oevers van de Bagmati-rivier komen gelovigen tweemaal per week samen om offers te brengen aan de god Kali. Schapen, varkens, kippen en geiten worden naar de tempel gebracht om vervolgens onthoofd en geslacht te worden. Voor westerse toeristen niet echt een heel prettige gedachte, maar omdat alles achter gesloten deuren gebeurt hoef je daar gelukkig geen getuige van te zien. Heel leuk is een bezoek echter niet, want je hoeft niet te raden naar het lot van de vele dieren die je hier tegenkomt.

Changunarayan

Het kleine stadje Changunarayan is de plek waar je de schitterende Changu Narayan tempel kan bewonderen. De tempel uit de vijfde eeuw is opgedragen aan Hindoegod Vishnu en wordt gezien als de oudste tempel van het land. Het is een van de mooiste bouwwerken in de hele Kathmandu Vallei, want de tempel heeft prachtige details en inscripties in het Sanskriet, en wordt omringd door diverse beelden van Vishnu, daterend uit verschillende periodes.

Nepal, Changunarayan
Nepal, Changunarayan

Nepal, Changunarayan
Nepal, Changunarayan

Reizen naar de Kathmandu Vallei — Hoe kom je er?

Toegangspoort tot de Kathmandu Vallei is natuurlijk de gelijknamige hoofdstad van Nepal: Kathmandu. Tribhuvan International Airport heeft geen directe verbindingen met Amsterdam, maar als je overstapt in Abu Dhabi, Istanbul of New Delhi kom je er ook. Eenmaal geland kun je met de taxi of het openbaar vervoer door de Kathmandu Vallei reizen, maar het is ook mogelijk om een georganiseerde tour bij een bureautje te boeken. In de wijk Thamel vind je genoeg plekken waar je een excursie kan regelen.

Populaire reizen naar Kathmandu Vallei

Meer bezienswaardigheden in Nepal

Alle bezienswaardigheden in Nepal

Nepal ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Kathmandu Vallei ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Nepal.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
8.9
Stranden
n.v.t.
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.5
10

Rondreis Nepal

Nepal
Individuele rondreis met Better Places
03-11-2022

Drie weken in Nepal waren werkelijk fantastisch, dat is nog zacht uitgedrukt!
Wat een indrukwekkend land,de woeste,ruige overweldigende natuur de sfeer die het uitstraalt ,de lokale bevolking,maaltijden,kleur, religie, behulpzaamheid,de brede glimlach...
Maaike heeft de trip helemaal naar wens gemaakt, persoonlijk en precies zoals ik het in mijn hoofd had,offroad en niet al te touristisch,ontmoetingen met locale families, complimenten hiervoor.
Start Kathmandu ,een mooi begin van de reis in de sfeervolle stad op pad met een cultuurgids,behulpzaam en heel gezellig, genoten van de eerste nieuwe indrukken,bedrijvige stad,wierook,kleur,tikka, bazaars,viering festival , talloze tempels en de indrukwekkende wereld van mandala art.
Vervolgens 8 dagen trecking.
De Tamang Heritage Trail was voor mij de highlight van deze reis,zwoegen, spannende paden, omgeven door gebergten, stilte en het adembenemende uitzicht op de Hymalaya's , overnachten bij de innemende locale families en hun kinderen ,avontuur,geweldig support,plezier en care van gids en drager ,dat was heel fijn ,gezien ik alleen reisde.
Diepe respect hiervoor!
Vervolgens van plaats naar plaats met auto en chauffeur, die zeer bekwaam reed over onverharde wegen ,langs diepe afgronden .
Mooie herinneringen aan ,Patan,Bandipur,Begnas ,dobberend in een bootje op het meer, overnachting in Begnas coffee house,het heerlijkste kopje koffie ooit gedronken ,de Pema T'sal Monestery ,een boeddhistische klooster gemeenschap Pokhara, ontmoetingen met de monniken hun gastvrijheid en open gesprekken.
Bezoek aan Bote gemeenschap in Madi valley,verblijf bij een lokale familie, genoten van een rit met buffelo's, dans en muziek avond .
Kanotocht in krokodillen rivier ,safari in National park in Chitwan .
Resque Olifant geaaid en
Neushoorn moeder en kind lieten zic even zien.
Weer terug in Kathmandu, als toetje de Seven Woman Guesthouse met kookworkshop.
Betterplaces heeft een prachtig concept, duurzaam reizen door ondersteuning te bieden aan ontwikkelings projecten ,inkomen lokale bevolking en behoud van natuur.

Een onvergetelijke reiservaring,die ik koester voor altijd. 🙏

Katinka Postma
Alleen gereisd
8,6

Prachtige mensen in Nepal

Nepal
Familiereis
09-02-2017

we hebben er kennissen wonen en steunen een meisje daar. de mensen daar zijn fantastisch

de tempels zijn het bezoeken waard. mijn broer heeft er gewerkt vandaar de kennissen.

hij heeft een stichting opgericht :www.stichtingbungkulung.nl

A. Luppers
Gereisd met partner in September 2011
10

Rust en Chaos in Nepal

Nepal
Groepsrondreis met FOX Vakanties
20-01-2016

Prachtig land met ontzettend mooie natuur. tussen de bergen gevaren op een meertje. Absolute hoogtepunten bouddhanath tempel en Durbar square. Ook een jongens klooster in de bergen bezocht. Prachtig kleurrijk volk en ontzettend vriendelijk. Ontzettend rustig bij tempels en in de natuur, daar tegenover een chaos in steden als kathmandu. Bezoek een marktje, worden ontzettend leuke souvenirs verkocht!

Niki
Gereisd met partner in October 2012
7,0

Een totaal andere wereld in terechtkomen

Nepal
Groepsrondreis met Djoser
10-01-2016

kloosters bezocht ...tussen honderde mensen mee gelopen tijdens een processie ...waarvan ook mensen zich op straat laten vallen en dan weer opstaan in hub handen klappen en doorgaan is heel indrukwekkend.vriendelijke lieve gezichten v.d.mensen .prachtige markten bezocht ...ach t is teveel om hier allemaal te vermelden!dit land moet je ruiken proeven en voelen!!!

Marianne geldels
Alleen gereisd in April 2015
5,4

Ontdek Nepal, ontdek jezelf

Nepal
Individuele rondreis met D-reizen
08-01-2016

Je land op het prachtige en indrukwekkende Katmandu. Waar je oneindig veel tempels ziet, waar lieve monikken je begroeten. Je kunt de bus pakken naar dhulikhel waar je fantastisch uitzicht heb op de himalaya. Niet te vergeten het sfeervolle pokhara en totaaleen hele andere nepal kun je ontdekken in chitwan. Namaste!

Donna koetsier
Alleen gereisd in April 2014

Wil je meer weten over reizen naar Nepal? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Nepal