Varanasi

Varanasi

Spiritueel India

Maak kennis met het spirituele hoogtepunt van India: de stad Varanasi. Gelegen aan de oevers van de rivier de Ganges en een bedevaartsoord voor hindoes. Een heftige en kleurrijke stad, maar ook een bestemming waar je van gaat houden als je haar beter leert kennen.

Varanasi

Varanasi is een bestemming voor op je wensenlijstje, want er zijn maar weinig plekken die zoveel indruk zullen maken. Heb je het geluk dat je tijdens een reis door India in Varanasi verzeild raakt? Hieronder vind je een overzicht van de hoogtepunten van Varanasi.

Het oude centrum van Varanasi

Varanasi is een van de oudste steden op aarde en het historische centrum bestaat uit een wirwar van smalle steegjes. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan, want auto’s en moderne elementen zijn weinig te zien in het straatbeeld. Hier maak je kennis met het echte India en zul je je verbazen over de hectiek op straat. Verdwalen is er aan de orde van de dag, maar er is altijd wel een vriendelijke local die je de weg kan wijzen. Ondertussen moet je vooral gewoon volop genieten van alles wat je hier ziet gebeuren, want in India speelt het leven zich grotendeels op straat af. Je kunt street food eten, souvenirs kopen en genieten van alle indrukken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Ganges

Varanasi is gelegen aan de oevers van de heilige Ganges rivier en dat maakt het een van de bekendste bedevaartsplekken in India. De Ganges speelt een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking en daar kun je als toerist maar moeilijk omheen. Vanaf de terrassen aan de rand van de rivier zie je mensen een duik nemen in het vervuilde water en elke avond worden er ceremonies gehouden met kaarsen.

Ghats

Varanasi is een van de indringendste bestemmingen in heel Azië en dat heeft alles te maken met de zogenoemde Burning Ghats. Dit zijn plekken langs de rivier waar je wordt gecremeerd. Volgens het hindoeïstische geloof moet je na je dood namelijk worden gecremeerd aan de oevers van de rivier en vervolgens worden uitgestrooid in de Ganges, want alleen op die manier bereik je als gelovige het Nirvana. Sterven in Varanasi is het hoogst haalbare en daarom zul je ook veel zieke, oude en verzwakte mensen tegenkomen rondom de Ghats. Als toerist is het mogelijk om een van de openbare crematies bij te wonen, maar het is niet zo’n gezellig gezicht. Houd in ieder geval redelijk wat afstand en maak geen foto’s, want dat is natuurlijk niet echt gepast tijdens een crematie.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Boottocht over de Ganges

Een van de leukste dingen die je kan doen in Varanasi is een boottochtje maken over de Ganges. Langs de oevers liggen tal van houten bootjes te dobberen en de eigenaren staan te springen om je mee te nemen op een tochtje over hun geliefde rivier. Al peddelend word je vervolgens langs de skyline van Varanasi gevaren en zie je Ghats, tempels en bijzondere tafereeltjes voorbij schieten.

Tempels in Varanasi

Een bezoek aan Varanasi geldt voor veel mensen als het hoogtepunt van hun reis naar India, maar het aantal bezienswaardigheden is verrassend genoeg vrij laag. Behalve de Ghats en de Ganges kun je er eigenlijk vooral veel tempels spotten. Tijdens een wandeling door de stad kom je ze in ieder geval overal tegen. Sommigen zijn goed verstopt achter anonieme deuren, anderen zijn een prominent element in het straatbeeld. Een van de bekendste tempels in het centrum van Varanasi is de Vishvanat Tempel, die dateert uit het jaar 1776. De tempel is opgedragen aan Hindoegod Shiva, en de toren van het complex is bedekt met 800 kg aan goud. Wil je deze tempel bezoeken, houd er dan rekening mee dat je flink aan de tand wordt gevoeld door beveiligingspersoneel.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Sarnath

Op ongeveer 10 kilometer buiten Varanasi ligt Sarnath, een klein dorpje dat bekend staat om zijn Boeddhistische tempels en ruïnes. Volgens de verhalen is Buddha hier geweest nadat hij verlichting vond in Bodhgaya. In de derde eeuw voor Christus verrezen hier dan ook tal van Boeddhistische bouwwerken, maar de stad raakte door de komst van moslims in verval en vergetelheid. Een bezoekje waard.

Reizen naar Varanasi — Hoe kom je er?

Varanasi is gelegen in noordoosten van India, ongeveer halverwege de steden New Delhi en Calcutta. De stad wordt bediend door het Lal Bahadur Shastri International Airport, dat verbindingen heeft met vrijwel alle grote steden in India en ook enkele buitenlandse bestemmingen. Daarnaast is het mogelijk om met de trein naar Varanasi te reizen. Vanuit New Delhi kun je met de nachttrein in ongeveer 11 uur rechtstreeks naar Varanasi reizen met de nachttrein.

Eenmaal in Varanasi is het oude centrum alleen te voet te ontdekken, de straatjes zijn namelijk te smal voor auto’s. Gelukkig liggen zowel hotels als bezienswaardigheden op loopafstand en kun je al wandelend een hoop zien.

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar India

Populaire Rondreizen naar Varanasi

Blogs over Varanasi

· Redactie
Agra en Varanasi: plaatsen die je wilt bezoeken en fotograferen
India is een enorm fotogeniek land en twee steden die er misschien wel uitspringen zijn Agra en Varanasi. Kijk mee en laad je batterijen maar vast op voor deze twee steden!
· Redactie
Spiritueelste stad op aarde: Varanasi
De meest spirituele en tegelijkertijd heftigste stad op aarde? Varanasi, in het noordoosten van India.. Wat Mekka is voor moslims, is Varanasi voor hindoes.
· Redactie
Heilig Varanasi
De meest heilige stad voor hindoes is waarschijnlijk Varanasi in India. De pelgrims komen van heinde en verre, soms zelfs op blote voeten. Varanasi is gelegen aan de rivier de Ganges, een heilige rivier die voor hindoes veel betekent.

Andere bezienswaardigheden in India

Alle bezienswaardigheden in India

India ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Varanasi ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis India.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5
8,2

India moet je ruiken, voelen, proeven...

India
30-09-2015

Rondreis Rajasthan. Mandawa, bikaner, jaisalmer, jodhpur, ranakpur, udaipur, pushkar, agra, jaipur, delhi. Hectisch Delhi, rustig Mandawa met mooie haveli's; t fort in Bikaner, lekker plaatsje om rond te struinen. Jaisalmer, prachtige woestijn waar van alles mogelijk is; blue city Jodhpur met fort: prachtig en authentiek. Parel van rust: ranakpur, met prachtige Jaintempel. Kamelensafari in Pushkar; taj Mahal moet je gezien hebben; shoppen in Jaipur; zoveel moois te zien en te doen! Prachtige sari's, heerlijke geuren, zalig eten, mooie mensen. Dompel je onder in een warme cultuur...

Peet de Jong
Gereisd met gezin in May 2021
8,4

De gouden driehoek in India

India
30-09-2015

De gouden driehoek van India is een mooie start om kennis te maken met India. New Dehli is een grote, drukke stoffige stad. Daar moet je van houden en het bedelen moet je tegen kunnen. Interessant is het zeker! Zodra je de stad verlaat (boek de trein op tijd, maar verwacht niet dat de trein op tijd rijdt...) en in de kleine dorpen komt zie je de prachtige natuur en de gastvrijheid van de mensen. Het (mega pittige) eten is heerlijk en zolang je het niet haalt bij dubieuze wegrestaurantjes (onze maag is daar niet tegen op gewassen) is er niets aan de hand.
En reis je de gouden driehoek, maar dan even een omwegje lang Pushkar. Slapende mensen en vliegerende kinderen op de platte daken en hele fijne markt met een heilig meer. Na de rust van het kleine stadje, kun je de drukte van de grote steden moeiteloos aan.

Nienke
Gereisd met vrienden in May 2021
8,8

Verrassend India

India
30-09-2015

Rondreis door het noorden brengt je op de meest bijzondere plekken.
De steden aan de Ganges veel gelovige mensen. Er gebeurt altijd wel wat.
Het bijzondere Dharamsala waar veel Tibetanen wonen. Het klooster is absoluut een bezoek waard.
Op elke hoek vind je wel bijna een tempel.
Uiteraard is de Taj Mahal een bezoek meer dan waard.
In de heetste tijd van het jaar heb je de Taj bijna voor jezelf.
De treinreizen zijn ook een uitdaging op zich. Vooral de nachttreinen.
Maak wel je bagage vast met een slotje!!
Het eten is gewoon fantastisch!!!
Je moet wel een beetje door de viezigheid heen kijken.

India...............gewoon doen.

Esther Henneman
in May 2021
7,2

C H A O S

India
30-09-2015

Puurheid ten top. Chaos, verkeersdrukte met koeien die overal op straat lopen, geuren, kleuren, alles! Goedkoop en perfect voor mooie souvenirs. Eten is niet altijd even lekker als je niet van curry houdt, maar wow ik ben verliefd op India.

Jolien Oomens
Gereisd met partner in May 2021
4,3

Fantastisch land en erg indrukwekkend

India
30-09-2015

Tah mahal bekeken, jaipur geweest, mumbai gezien, bharatpur, goa, varanasi, delhi, kerala, cochin en backwaters. Allemaal verschillend en allemaal mooi. Helaas ook veel armoede, maar wat hebben wij veel gezien en meegemaakt

Priti
Gereisd met partner in May 2021