Varanasi

Varanasi

Spiritueel India

Maak kennis met het spirituele hoogtepunt van India: de stad Varanasi. Gelegen aan de oevers van de rivier de Ganges en een bedevaartsoord voor hindoes. Een heftige en kleurrijke stad, maar ook een bestemming waar je van gaat houden als je haar beter leert kennen.

Top reisorganisaties naar India

Top reisorganisaties naar India
Varanasi

Varanasi is een bestemming voor op je wensenlijstje, want er zijn maar weinig plekken die zoveel indruk zullen maken. Heb je het geluk dat je tijdens een reis door India in Varanasi verzeild raakt? Hieronder vind je een overzicht van de hoogtepunten van Varanasi.

Het oude centrum van Varanasi

Varanasi is een van de oudste steden op aarde en het historische centrum bestaat uit een wirwar van smalle steegjes. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan, want auto’s en moderne elementen zijn weinig te zien in het straatbeeld. Hier maak je kennis met het echte India en zul je je verbazen over de hectiek op straat. Verdwalen is er aan de orde van de dag, maar er is altijd wel een vriendelijke local die je de weg kan wijzen. Ondertussen moet je vooral gewoon volop genieten van alles wat je hier ziet gebeuren, want in India speelt het leven zich grotendeels op straat af. Je kunt street food eten, souvenirs kopen en genieten van alle indrukken.

Varanasi, India
Varanasi, India

Varanasi, India
Varanasi, India

De Ganges

Varanasi is gelegen aan de oevers van de heilige Ganges rivier en dat maakt het een van de bekendste bedevaartsplekken in India. De Ganges speelt een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking en daar kun je als toerist maar moeilijk omheen. Vanaf de terrassen aan de rand van de rivier zie je mensen een duik nemen in het vervuilde water en elke avond worden er ceremonies gehouden met kaarsen.

Ghats

Varanasi is een van de indringendste bestemmingen in heel Azië en dat heeft alles te maken met de zogenoemde Burning Ghats. Dit zijn plekken langs de rivier waar je wordt gecremeerd. Volgens het hindoeïstische geloof moet je na je dood namelijk worden gecremeerd aan de oevers van de rivier en vervolgens worden uitgestrooid in de Ganges, want alleen op die manier bereik je als gelovige het Nirvana. Sterven in Varanasi is het hoogst haalbare en daarom zul je ook veel zieke, oude en verzwakte mensen tegenkomen rondom de Ghats. Als toerist is het mogelijk om een van de openbare crematies bij te wonen, maar het is niet zo’n gezellig gezicht. Houd in ieder geval redelijk wat afstand en maak geen foto’s, want dat is natuurlijk niet echt gepast tijdens een crematie.

Varanasi, India
Varanasi, India

Varanasi, India
Varanasi, India

Varanasi, India
Varanasi, India

Boottocht over de Ganges

Een van de leukste dingen die je kan doen in Varanasi is een boottochtje maken over de Ganges. Langs de oevers liggen tal van houten bootjes te dobberen en de eigenaren staan te springen om je mee te nemen op een tochtje over hun geliefde rivier. Al peddelend word je vervolgens langs de skyline van Varanasi gevaren en zie je Ghats, tempels en bijzondere tafereeltjes voorbij schieten.

Tempels in Varanasi

Een bezoek aan Varanasi geldt voor veel mensen als het hoogtepunt van hun reis naar India, maar het aantal bezienswaardigheden is verrassend genoeg vrij laag. Behalve de Ghats en de Ganges kun je er eigenlijk vooral veel tempels spotten. Tijdens een wandeling door de stad kom je ze in ieder geval overal tegen. Sommigen zijn goed verstopt achter anonieme deuren, anderen zijn een prominent element in het straatbeeld. Een van de bekendste tempels in het centrum van Varanasi is de Vishvanat Tempel, die dateert uit het jaar 1776. De tempel is opgedragen aan Hindoegod Shiva, en de toren van het complex is bedekt met 800 kg aan goud. Wil je deze tempel bezoeken, houd er dan rekening mee dat je flink aan de tand wordt gevoeld door beveiligingspersoneel.

Varanasi, India
Varanasi, India

Varanasi, India
Varanasi, India

Sarnath

Op ongeveer 10 kilometer buiten Varanasi ligt Sarnath, een klein dorpje dat bekend staat om zijn Boeddhistische tempels en ruïnes. Volgens de verhalen is Buddha hier geweest nadat hij verlichting vond in Bodhgaya. In de derde eeuw voor Christus verrezen hier dan ook tal van Boeddhistische bouwwerken, maar de stad raakte door de komst van moslims in verval en vergetelheid. Een bezoekje waard.

Reizen naar Varanasi — Hoe kom je er?

Varanasi is gelegen in noordoosten van India, ongeveer halverwege de steden New Delhi en Calcutta. De stad wordt bediend door het Lal Bahadur Shastri International Airport, dat verbindingen heeft met vrijwel alle grote steden in India en ook enkele buitenlandse bestemmingen. Daarnaast is het mogelijk om met de trein naar Varanasi te reizen. Vanuit New Delhi kun je met de nachttrein in ongeveer 11 uur rechtstreeks naar Varanasi reizen met de nachttrein.

Eenmaal in Varanasi is het oude centrum alleen te voet te ontdekken, de straatjes zijn namelijk te smal voor auto’s. Gelukkig liggen zowel hotels als bezienswaardigheden op loopafstand en kun je al wandelend een hoop zien.

Populaire reizen naar Varanasi

Blogs over Varanasi

· Redactie
Agra en Varanasi: plaatsen die je wilt bezoeken en fotograferen
India is een enorm fotogeniek land en twee steden die er misschien wel uitspringen zijn Agra en Varanasi. Kijk mee en laad je batterijen maar vast op voor deze twee steden!
· Redactie
Spiritueelste stad op aarde: Varanasi
De meest spirituele en tegelijkertijd heftigste stad op aarde? Varanasi, in het noordoosten van India.. Wat Mekka is voor moslims, is Varanasi voor hindoes.
· Redactie
Heilig Varanasi
De meest heilige stad voor hindoes is waarschijnlijk Varanasi in India. De pelgrims komen van heinde en verre, soms zelfs op blote voeten. Varanasi is gelegen aan de rivier de Ganges, een heilige rivier die voor hindoes veel betekent.

Meer bezienswaardigheden in India

Alle bezienswaardigheden in India

India ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Varanasi ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis India.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5
8,5

Schitterende rondreis door Noord India,

India
Individuele rondreis met Better Places
20-03-2023

Na mijn werkzaamheden in Ahmedabad, kon ik nog een weekje rondreizen. Shalome heeft dit bijzonder knap ingevuld. Onwijs veel gezien in slechts een weekje. o.a. Cultuur in Varanasi, Wildlife in Bandhavgarh en Panna (tijgers), Tempels in Khajuharo en Orchha en uiteraard de Taj Mahal in Agra. Optimaal reisadvies.

Ton Huitink
Alleen gereisd
9,0

Super rondreis door de noordelijke helft van India

India
Individuele rondreis met YourWay2GO
10-02-2017

In dit deel van India liggen prachtige steden én ook fantastische landschappen daar tussenin. In een paar uur rijden kun je je van een uitgestrekte woestijn naar een jungle verplaatsen. De steden zijn oud en mooi, met veel tempels en ook leuke kleine straatjes, erg fotogeniek allemaal. Het hoogtepunt van deze reis was voor mij het bezoeken van de Taj Mahal, die echt nog mooier is dan op alle foto's!

Sybrich
Gereisd met gezin in July 2013
9,0

Terug naar mijn ROOTS

India
Singlereis
16-01-2017

Familie, cultuur, bezienswaardigheden, teveel om op te noemen. Prachtig land.

S. timorason
Alleen gereisd in August 2017
8,4

Overweldigende kleurrijke reis

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

We zijn in Delhi vertrokken, erg druk en chaotisch , wat een cultuurverschil. Kleurrijke mensen ontmoet, een sikh-tempel bezocht met grote keuken. Mooie forten gezien, een reis met de nachttrein naar Varanasi is een ervaring die je ooit meegemaakt moet hebben. Bij de Taj Mahal moet je even slikken, wat indrukwekkend!
Maria onze reisleidster was heel goed, wist veel van het land, had haar adresjes b.v. voor een zieke reisgenoot die ze dan naar een mooi hotelletje bracht.

A. Louwers
Alleen gereisd in March 2012
10

Rondreis India en Nepas

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-01-2017

Vorig jaar besloot ik alleen op reis te gaan en me aan te sluiten bij de groepsreis India en Nepal van april 2016. Dit was de beste beslissing uit mijn leven! Wat een ervaring, wat een leuke groep en vooral ook wat een leuke reisleider was Paul. India en Nepal hebben mijn hart gestolen, de tijd van mijn leven heb ik gehad tijdens deze 16 dagen durende vakantie. Zo goed bevallen om met een groep te reizen en met Kras dat ik deze week opnieuw een groepsreis bij Kras heb geboekt. Deze keer naar Mexico! Hopelijk wordt deze reis net zo bijzonder als die van vorig jaar.

Caroline Duinhouwer
Alleen gereisd in April 2016

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar India