Pushkar

Pushkar

Toegangspoort tot de woestijn

Pushkar is bekend van haar jaarlijkse kamelenmarkt en vormt een populaire uitvalsbasis voor woestijnsafari’s. Het is een uiterst relaxt stadje, waar spiritualiteit een belangrijke rol speelt. Je komt hier niet voor de bezienswaardigheden, maar voor de ontspannen sfeer, een yogales of om bijvoorbeeld te mediteren.

Top reisorganisaties naar India

Top reisorganisaties naar India
Pushkar

Maak je een rondreis door India, dan is Pushkar een leuke plek om een paar dagen te blijven hangen. Het is een gezellig backpackersdorpje waar je gegarandeerd tot rust gaat komen en tegelijkertijd een glimp kan opvangen van lokale cultuur en gebruiken.

Het meer van Pushkar

Blikvanger in het centrum van Pushkar is natuurlijk het uitgestrekte meer. Binnen de Hindoe-cultuur wordt het meer als heilig beschouwd, en Pushkar is dan ook een belangrijk bedevaartsoord. Tijdens je verblijf is het een aanrader om een hotel aan de rand van het water te boeken, zodat je constant uitzicht hebt over de dagelijkse rituelen die hier worden uitgevoerd.

Pushkar, India
Pushkar, India

Pushkar, India
Pushkar, India

Bezoek de ghats van Pushkar

Langs de oevers van het meer zijn 52 ghats, dit zijn een soort trappen die naar het meer leiden en ken je misschien wel van andere Indiase steden. Dit is de plek om dagelijks leven van dichtbij te bekijken, want er valt altijd wat te zien. Lokale bewoners doen hier de was of nemen zelf een duik in het frisse water. In de avonduren wordt bij verschillende ghats een ceremonie gehouden, waaronder bij Varah Ghat. Kaarsjes worden ontstoken en er klinkt muziek. Het is heel bijzonder om daar een keer getuige van te zijn.

Brahma tempel

Echt veel bezienswaardigheden krijg je tijdens een bezoek aan Pushkar niet te zien. Het hoogtepunt is een bezoek aan de Brahma Tempel, een van de weinige tempels ter wereld die aan de god Brahma is opgedragen. In het kleurrijke bouwwerk worden zeer regelmatig rituelen opgevoerd en er klinkt altijd wel ergens gezang. Omdat het zo’n unieke plek is kunnen we het aanraden om een rondleiding door het complex te nemen, want alleen dan komen de verhalen tot leven.

Pushkar, India
Pushkar, India

Pushkar, India
Pushkar, India

Savatri tempel

De Savatri tempel is boven op een heuvel gelegen en qua architectuur iets minder interessant dan de Bramha tempel. Toch is het een aanrader om de steile trap omhoog te volgen, want het uitzicht vanaf de top is werkelijk prachtig. Je hebt een goed overzicht over het centrum van Pushkar en op een heldere dag kun je kilometers ver kijken.

Hotel Pushkar Palace

Een van de mooiste gebouwen langs het meer van Pushkar is Hotel Pushkar Palace. Een schitterend pand met mooie details én een onbetaalbaar uitzicht over het meer. Het paleis werd ooit gebouwd als gastenverblijf voor een hoge militaire commandant, maar werd al snel omgetoverd tot hotel. Het is een van de duurdere plekken om te overnachten in Pushkar, maar wanneer krijg je nou de kans om in een echt paleis wakker te worden?

Pushkar, India
Pushkar, India

Pushkar, India
Pushkar, India

Kamelensafari

Pushkar is gelegen in de woestijnprovincie Rajasthan en een van de leukste uitstapjes die je hier kan maken is een tocht naar de woestijn. Vanaf de rug van de kameel doorkruis je het droogste landschap van heel India en na een lange dag zet je je kamp op tussen de zandduinen. Altijd al in slaap willen vallen onder de sterrenhemel? Dit is je kans. Kamelensafari’s komen in allerlei gradaties van luxe. Kies je voor budget, dan slaap je op een deken in het zand. Kies je voor luxe, dan breng je de nacht door in een glamping tent en kom je helemaal niets tekort.

Kamelenmarkt

Misschien dat je de naam Pushkar al wel vaker hebt horen vallen of voorbij hebt zien komen in een reisgids. Het is namelijk een van de bekendste plekken van de provincie Rajasthan en dat heeft alles te maken met de jaarlijkse kamelenfair. Deze markt is een begrip in India en de meest hectische periode om de stad te bezoeken. Tegelijkertijd kijk je tijdens de markt je ogen uit. Op deze veertiendaagse markt worden meer dan 11.000 kamelen, paarden, ezels en ander vee verhandeld, en er komen honderduizenden mensen op af. Een bijzonder spektakel om mee te maken. Zorg wel dat je op tijd je accommodatie hebt geboekt, want kort van tevoren is nergens meer een bed te vinden.

Pushkar, India
Pushkar, India

Pushkar, India
Pushkar, India

Reizen naar Pushkar — Hoe kom je er?

Pushkar is gelegen in de woestijnprovincie Rajasthan, in het noordwesten van India. Het ligt nabij het stadje Ajmer en het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Jaipur. Vanaf Jaipur is het nog drie uur met de bus naar Pushkar, maar je kunt ook vanuit Udaipur (6 uur) of New Delhi (10 uur) reizen. Je kunt eventueel ook met de trein naar Ajmer reizen en voor het laatste stuk een taxi nemen.

Eenmaal aangekomen in Pushkar zul je al snel merken dat het centrum vrij klein is. Al wandelend kom je een heel eind, al is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een fiets of motor te huren.

Populaire reizen naar Pushkar

Meer bezienswaardigheden in India

Alle bezienswaardigheden in India

India ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Pushkar ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis India.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5
8,5

Schitterende rondreis door Noord India,

India
Individuele rondreis met Better Places
20-03-2023

Na mijn werkzaamheden in Ahmedabad, kon ik nog een weekje rondreizen. Shalome heeft dit bijzonder knap ingevuld. Onwijs veel gezien in slechts een weekje. o.a. Cultuur in Varanasi, Wildlife in Bandhavgarh en Panna (tijgers), Tempels in Khajuharo en Orchha en uiteraard de Taj Mahal in Agra. Optimaal reisadvies.

Ton Huitink
Alleen gereisd
9,0

Super rondreis door de noordelijke helft van India

India
Individuele rondreis met YourWay2GO
10-02-2017

In dit deel van India liggen prachtige steden én ook fantastische landschappen daar tussenin. In een paar uur rijden kun je je van een uitgestrekte woestijn naar een jungle verplaatsen. De steden zijn oud en mooi, met veel tempels en ook leuke kleine straatjes, erg fotogeniek allemaal. Het hoogtepunt van deze reis was voor mij het bezoeken van de Taj Mahal, die echt nog mooier is dan op alle foto's!

Sybrich
Gereisd met gezin in July 2013
9,0

Terug naar mijn ROOTS

India
Singlereis
16-01-2017

Familie, cultuur, bezienswaardigheden, teveel om op te noemen. Prachtig land.

S. timorason
Alleen gereisd in August 2017
8,4

Overweldigende kleurrijke reis

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

We zijn in Delhi vertrokken, erg druk en chaotisch , wat een cultuurverschil. Kleurrijke mensen ontmoet, een sikh-tempel bezocht met grote keuken. Mooie forten gezien, een reis met de nachttrein naar Varanasi is een ervaring die je ooit meegemaakt moet hebben. Bij de Taj Mahal moet je even slikken, wat indrukwekkend!
Maria onze reisleidster was heel goed, wist veel van het land, had haar adresjes b.v. voor een zieke reisgenoot die ze dan naar een mooi hotelletje bracht.

A. Louwers
Alleen gereisd in March 2012
10

Rondreis India en Nepas

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-01-2017

Vorig jaar besloot ik alleen op reis te gaan en me aan te sluiten bij de groepsreis India en Nepal van april 2016. Dit was de beste beslissing uit mijn leven! Wat een ervaring, wat een leuke groep en vooral ook wat een leuke reisleider was Paul. India en Nepal hebben mijn hart gestolen, de tijd van mijn leven heb ik gehad tijdens deze 16 dagen durende vakantie. Zo goed bevallen om met een groep te reizen en met Kras dat ik deze week opnieuw een groepsreis bij Kras heb geboekt. Deze keer naar Mexico! Hopelijk wordt deze reis net zo bijzonder als die van vorig jaar.

Caroline Duinhouwer
Alleen gereisd in April 2016

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar India