Ladakh

Ladakh

Het land van de hoge bergpassen

In het uiterste noorden van India, tegen de Tibetaanse grens, vind je een landschap waar je hart harder van gaat kloppen. Letterlijk en figuurlijk, enerzijds is de overweldigende schoonheid van de bergen in Ladakh betoverend. Anderzijds zorgt de hoogte van zo'n 3000 meter boven zeespiegel ervoor dat je hart daadwerkelijk harder moet werken. Maar de eventuele hoogteziekte is een bezoek aan deze regio zeker waard!

Top reisorganisaties naar India

Top reisorganisaties naar India
Ladakh

Als je tijdens een rondreis door India genoeg hebt van de hitte, vochtigheid en de hectiek van het zuiden dan is Ladakh de plek om op adem te komen. Ladakh is het hoogste plateau van India en is omzoomd door de indrukwekkende bergketens van de Himalaya en de Karakoram. De vallei van de rivier de Indus doorkruist het landschap. Doordat de Himalaya de moesson wolken tegenhoudt heeft de regio een woestijnklimaat. Het is een zeer dunbevolkt gebied en qua cultuur en geschiedenis is het zeer verwant aan Tibet. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Leh

De stad Leh was ooit een belangrijke knooppunt in de zijderoute, vandaag de dag is het een laid back plek waarvandaan je de regio kan gaan verkennen. De stad ligt op 3500 meter hoogte en waarschijnlijk een van de mooiste uitzichten ter wereld. Een panorama van super hoge besneeuwde bergtoppen, one of a kind! Alleen het staren naar de piek van de Stok Kangri (6121 meter) is een activiteit op zich, maar er is meer te doen. Leh was ooit de zetel van de koninklijke familie van Ladakh, het paleis uit 1600 is een bezoekje waard. Het vertoont veel overeenkomsten met het beroemde Potala Palace in Tibet. De stad is inmiddels behoorlijk ingericht op toeristen, je vindt er veel hotels, guesthouses en goede restaurants. Ook voor souvenirs ben je hier aan het juiste adres, Tibetaanse sieraden en kunst zoals mandala's en thangka's zijn te koop in leuke winkeltjes. Het is een klein maar levendig stadje, met marktjes waar je - als het seizoen het toelaat - vers geplukt fruit zoals abrikozen kan kopen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Klooster roadtrip

Dat Ladakh zeer veel overeenkomsten vertoont met Tibet is ook te zien aan de vele gompa's (kloosters) en stupa's die je in het landschap ziet. Tibetaans boeddhisme is de grootste religie en het bezoeken van een klooster is een must. De monniken in hun karmozijnrode pijen, de draaiende gebedswielen en de prachtige schilderingen maken grote indruk. De gompa's van Thiksey, Disket en Chemrey zijn beroemd en zeer de moeite waard. Wil je iets meer van het gebaande pad af dan zijn de gompa's van Likir en Alchi in Choskor echt prachtig. Op weg ernaartoe kan je een kijkje nemen op de plek waar de rivier de Indus samenkomt met de Zanskar rivier. Het is een populaire plek om te raften. Een roadtrip door het ruige berglandschap van Ladakh is er eentje die je niet snel zal vergeten. Onderweg tref je redelijk wat Indiërs - en soms een dappere westerse reiziger - die op Royal Enfield motoren de bergpassen bedwingen. Het is een populaire manier om het gebied te verkennen, maar minder geschikt voor de onervaren motorrijder. Onderweg kom je nogal eens voor uitdagingen te staan. Zoals grote gaten in het wegdek, rivieren die moeten worden overgestoken en plotseling veranderende weersomstandigheden.        

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst
Hikes

Als je een beetje gewend bent aan de hoogte dan kun je in de omgeving van Leh prachtige hikes en bergbeklimmingen doen. In de periode juni tot en met augustus is het mogelijk om de Stok Kangri (6121 meter) te beklimmen. Enige klimervaring is wel handig omdat je voor het laatste deel ijsbijlen, touwen en crampons moet gebruiken. Een gids en permit zijn verplicht. Hou je het liever bij hiken dan is een meerdaagse wandeling in de Markha Valley een aanrader. Heb je kort de tijd dan is de 1 daagse Rumba Yurutse hike ook een goede optie. Hou tijdens het hiken je ogen open voor yaks!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst
Eten

Als je dan na een hike hongerig terugkomt dan zal de Ladakhi keuken je niet teleurstellen. De gerechten hebben meer overeenkomsten met de Tibetaanse en Nepalese keuken dan met de curries van India. Populaire gerechten zijn thupka (noodle soep), tsampa (een soort pap) en momo’s (dumplings).

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Militaire aanwezigheid

Als je Ladakh verkent dan zal de militaire aanwezigheid je niet ontgaan, vlak buiten Leh staat een grote legerbasis. Ladakh grenst aan het politiek gezien onrustige Kashmir district. In de regio zijn meerdere oorlogen gevoerd tussen Pakistan en India die beide aanspraak maken op het gebied. Maar geen zorgen, in het kalme Ladakh zal je los van de legerbasis verder niks mee krijgen van het conflict. 

Reizen naar Ladakh — Hoe kom je er?

Ja dit is wel even een ‘dingetje’. Er zijn namelijk maar 2 wegen die naar Leh leiden. Vanaf Manali, een lange maar prachtige weg. En de andere weg gaat vanaf Srinagar via de gevaarlijke Zoji La pas. Beide wegen zijn niet voor de ‘faint hearted’ en ieder jaar zijn er (dodelijke) ongelukken op de smalle bergwegen. Vanaf oktober tot mei (winter) zijn de 2 wegen naar Leh sowieso gesloten en is er geen mogelijkheid om er te komen via de weg. Maar Leh heeft ook een vliegveld waar je vanuit de meeste grote steden in India direct op kan vliegen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Populaire reizen naar Ladakh

Meer bezienswaardigheden in India

Alle bezienswaardigheden in India

India ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Ladakh ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis India.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5
8,5

Schitterende rondreis door Noord India,

India
Individuele rondreis met Better Places
20-03-2023

Na mijn werkzaamheden in Ahmedabad, kon ik nog een weekje rondreizen. Shalome heeft dit bijzonder knap ingevuld. Onwijs veel gezien in slechts een weekje. o.a. Cultuur in Varanasi, Wildlife in Bandhavgarh en Panna (tijgers), Tempels in Khajuharo en Orchha en uiteraard de Taj Mahal in Agra. Optimaal reisadvies.

Ton Huitink
Alleen gereisd
9,0

Super rondreis door de noordelijke helft van India

India
Individuele rondreis met YourWay2GO
10-02-2017

In dit deel van India liggen prachtige steden én ook fantastische landschappen daar tussenin. In een paar uur rijden kun je je van een uitgestrekte woestijn naar een jungle verplaatsen. De steden zijn oud en mooi, met veel tempels en ook leuke kleine straatjes, erg fotogeniek allemaal. Het hoogtepunt van deze reis was voor mij het bezoeken van de Taj Mahal, die echt nog mooier is dan op alle foto's!

Sybrich
Gereisd met gezin in July 2013
9,0

Terug naar mijn ROOTS

India
Singlereis
16-01-2017

Familie, cultuur, bezienswaardigheden, teveel om op te noemen. Prachtig land.

S. timorason
Alleen gereisd in August 2017
8,4

Overweldigende kleurrijke reis

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

We zijn in Delhi vertrokken, erg druk en chaotisch , wat een cultuurverschil. Kleurrijke mensen ontmoet, een sikh-tempel bezocht met grote keuken. Mooie forten gezien, een reis met de nachttrein naar Varanasi is een ervaring die je ooit meegemaakt moet hebben. Bij de Taj Mahal moet je even slikken, wat indrukwekkend!
Maria onze reisleidster was heel goed, wist veel van het land, had haar adresjes b.v. voor een zieke reisgenoot die ze dan naar een mooi hotelletje bracht.

A. Louwers
Alleen gereisd in March 2012
10

Rondreis India en Nepas

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-01-2017

Vorig jaar besloot ik alleen op reis te gaan en me aan te sluiten bij de groepsreis India en Nepal van april 2016. Dit was de beste beslissing uit mijn leven! Wat een ervaring, wat een leuke groep en vooral ook wat een leuke reisleider was Paul. India en Nepal hebben mijn hart gestolen, de tijd van mijn leven heb ik gehad tijdens deze 16 dagen durende vakantie. Zo goed bevallen om met een groep te reizen en met Kras dat ik deze week opnieuw een groepsreis bij Kras heb geboekt. Deze keer naar Mexico! Hopelijk wordt deze reis net zo bijzonder als die van vorig jaar.

Caroline Duinhouwer
Alleen gereisd in April 2016

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar India