Tibet

Tibet

Ontdek het dak van de wereld

Er zijn maar weinig "landen" waar je zo moeilijk binnen komt als Tibet. Maar als je er eenmaal bent, dan is het alle moeite waard. De stilte, de schoonheid, de rituelen en de spiritualiteit maken van Tibet een ervaring om nooit meer te vergeten.

Top reisorganisaties naar China

Top reisorganisaties naar China
Tibet

Het autonome Tibet gaat gehuld in mysteries, die het verdienen om te worden ontrafeld. Ga dwalen door de oude steden, beding de hoogste bergen en kijk je ogen uit. Want dat Tibet een bijzondere bestemming is, dat moge duidelijk zijn!

Let wel: Tibet is een omstreden gebied vanwege de gevoelige verhoudingen met China. Tibet ziet zichzelf sinds 1912 als onafhankelijk, maar in 1950 werd Tibet na een invasie (gedwongen) onderdeel van China. Reis je door Tibet (hiervoor is een permit nodig) dan hoef je niet bang te zijn dat het onveilig is. De Tibetanen zijn een prachtig en vredig volk en het is er veilig om te reizen, maar de onderdrukking door China is wel merkbaar en Rondreis.nl is van mening dat je er goed aan doet om je hierover in te lezen. Op FreeTibet.org vind je meer informatie.

Lhasa

Lhasa is het traditionele, politieke en spirituele centrum van Tibet. Het is de hoofdstad van de regio, en de belangrijkste bestemming voor een Tibetaanse bedevaart. Hoewel Tibet niet heel erg toegankelijk is, is Lhasa de laatste jaren steeds beter uitgerust op toeristen. Er zijn genoeg hotels en restaurants in alle prijsklassen. Het is bovendien de enige plek in Tibet waar je zonder gids mag ronddwalen, dus maak daar zeker gebruik van. 

Neem ruim de tijd om te wennen aan de hoogte, en ga op ontdekking door de eeuwenoude straatjes. Bekende bezienswaardigheden zijn de Jokhang-tempel en het levendige Barkhorplein dat ernaast ligt. Het meest in het oog springende gebouw is echter het Potalapaleis. Dit imposante paleis torent hoog boven de rest van de stad uit, en was de vroegere residentie van de Dalai Lama tot hij naar India moest vluchten. Het paleis bestaat uit talloze gebedsruimtes en kapellen, en staat vol bijzondere beelden en stoepa’s. 

Lhasa, Tibet
Lhasa, Tibet

Lhasa, Tibet
Lhasa, Tibet

Lhasa, Tibet
Lhasa, Tibet

Mount Kailash, Tibet
Mount Kailash, Tibet

Mount Kailash

Mount Kailash is de heiligste berg van heel Azië en wordt aanbeden door én Boeddhisten én Hindu’s. Deze 6714 meter hoge, piramidevormige berg is de bron van de vier grootste rivieren van Azië. Voor Boeddhisten is Kailash het domein van de boeddha Demchok, Hindu’s geloven dat de berg de woning is van Shiva. Wie de pelgrimstocht rondom de berg aflegt zal al zijn zonden worden vergeven. Tibetanen doen dat vaak in één dag, maar de meeste reizigers maken er een driedaagse tocht van. Iedereen met een gemiddelde conditie kan de tocht afleggen, waarbij je gemiddeld 16 kilometer per dag loopt en ’s nachts in een klooster of guesthouse logeert.

Mount Everest

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld, en Tibet wordt dan ook vaak het dak van de aarde genoemd. Op doorreis naar buurland Nepal, of met een excursie vanuit Lhasa kun je een kijkje nemen bij het Everest Base Camp, op 5150 meter hoogte. Vanaf hier heb je spectaculair mooie uitzichten en je kunt er natuurlijk geweldige wandelingen maken. ’s Nachts slaap je in kamers met een waanzinnig uitzicht of in een traditionele nomadentent die wordt warmgestookt met yakpoep. Het is alleen niet toegestaan om als toerist bij het kamp van de échte klimmers in de buurt te komen, maar desalniettemin zal een bezoek aan het Everest Base Camp een bijzondere ervaring zijn.

Mount Everest, Tibet
Mount Everest, Tibet

Mount Everest, Tibet
Mount Everest, Tibet

Samye, Tibet
Samye, Tibet

Samye-klooster

Het bijzondere Samye-klooster ligt op 170 kilometer ten zuidoosten van Lhasa. Het is het allereerste klooster van Tibet, en werd in 775 na Christus gebouwd. Het bouwwerk, met haar witte, rode én gouden accenten heeft de vorm van een enorme mandala: De centrale tempel moet de mythische berg Meru, het centrum van het universum, voorstellen. De omringende tempels staan voor de oceanen, continenten en andere elementen uit de Boeddhistische kosmos.

Let wel op: Wanneer je een Tibetaans klooster zoals Samye bezoekt, moet je op een aantal dingen letten. Zo hoor je altijd met de klok mee te lopen, mag je geen foto’s maken tijdens een dienst en is het ’t best als je je door een Tibetaanse gids laat rondleiden. De kennis van de Chinese gidsen laat namelijk soms nogal te wensen over.

Shigatse

Shigatse is met 80.000 inwoners de tweede stad van Tibet. De historie van deze stad gaat tot 600 jaar terug en was lange tijd de plek vanwaar grote delen van Tibet werden bestuurd. De stad is tegenwoordig opgedeeld in een Chinees en een Tibetaans district. Het Chinese deel oogt erg modern, en je vindt hier dan ook de meeste hotels en restaurants. Het Tibetaanse deel bestaat vooral uit laagbouw en stoffige steegjes, er staan rijen met gebedsmolens en overal lopen pelgrims in kleurrijke gewaden. De belangrijkste bezienswaardigheid van Shigaste is het indrukwekkende Tashilhunpo klooster. Dit bijzondere klooster is bijna een dorp op zich en de zetel van de Panchen Lama. Trek hier zeker een halve dag voor uit. Ook leuk is een bezoekje aan de Tibetaanse markt. Het is de perfecte plek om bijzondere souvenirtjes op de kop te tikken.

Shigatse, Tibet
Shigatse, Tibet

Shigatse monnik, Tibet
Shigatse monnik, Tibet

Shigatse tempel, Tibet
Shigatse tempel, Tibet

Reizen naar Tibet — Hoe kom je er?

Om door Tibet te reizen moet je wel een beetje moeite doen. Ten eerste moet je er natuurlijk zelf geraken. Dat kan door via China of Nepal te reizen. Vlieg bijvoorbeeld op Beijing (vanaf € 500) of Kathmandu (vanaf € 550) en neem daar een binnenlandse vlucht naar hoofdstad Lhasa. Om er ook daadwerkelijk toegelaten te worden, is wat moeilijker. Ten eerste heb je een Chinees visum nodig, en dan moet je nog een permit voor Tibet krijgen. En die laatste is alleen van tevoren via een reisagent te regelen. Houd er daarnaast rekening mee dat je niet in je eentje mag reizen (met z’n tweeën mag wel), en dat je altijd vergezeld wordt door een gids (Lhasa uitgezonderd). Het kost dus even wat regelwerk, maar dan ga je ook een geweldige reis tegemoet.

Het is ook mogelijk om per trein van Shanghai naar Lhasa te reizen. Dit is een prachtige treinreis die je in drie dagen van de metropool Shanghai naar het Tibetaanse plateau brengt.

De toelating tot Tibet is echter de afgelopen jaren nog al eens aan verandering onderhevig geweest. China probeert op allerlei manieren de touwtjes in handen te houden en het is in het verleden ook voorgekomen dat er helemaal geen toeristen toegelaten werden in Tibet. Zorg dus altijd dat je dit eerst zeker weet of je überhaupt Tibet wel in kunt komen.

Tibet, China
Tibet, China

Beste reistijd Tibet

De beste periode om een rondreis door Tibet te maken is in principe tussen april en oktober. Het hoogseizoen loopt van mei tot september. Dit zijn de warmste maanden en trekkings en het transport zijn dan het makkelijkst. De prijzen van ho(s)tels zijn in deze periode ook het hoogst, met name in juli en augustus. Het laagseizoen is in december tot februari. Tijdens deze wintermaanden gaan er maar weinig reizigers naar Tibet. Ben je echter in goede conditie, avontuurlijk en wil je Tibet eens van een andere kant zien, dan kun je Tibet ook gerust in de winter bezoeken. Hotels en restaurants (hoewel niet allemaal open) zullen tot wel 50% goedkoper zijn.

Populaire reizen naar Tibet

Blogs over Tibet

· Laurens Taekema
Foto van de dag - Potala paleis in Tibet (China)
Vandaag weer een nieuwe Foto van de dag en dit keer weer eens een foto van een bekend gebouw: het Potala paleis in Lhasa! Toch één van de meest gefotografeerde gebouwen in China en zeker in Tibet een begrip.
· Laurens Taekema
Foto van de dag - Tibetaanse jongen
Deze foto is gemaakt in Lhasa, hoofdstad van de "regio" Tibet in China. Rondlopen en reizen in Tibet is één van de mooiste dingen die ik ooit op reis heb meegemaakt. Wat een prachtig volk en geweldig landschap! Er zullen voor de "Foto van de dag" ook zeker nog veel meer foto's uit Tibet volgen!
· Redactie
Tibet gesloten voor toeristen in maart
De Chinese autoriteiten hebben beslist om gedurende de maand maart geen toestemming te geven aan buitenlanders om naar Tibet te reizen.

Meer bezienswaardigheden in China

Alle bezienswaardigheden in China

China ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Tibet ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis China.
Natuur & omgeving
8.3
Cultuur
8.9
Stranden
4.9
Steden
8.3
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
9,0

Een reis om nog een keer te doen.

China
Groepsrondreis met FOX Vakanties
12-02-2017

De grote steden zoal Honkong, Beeing, waren zeer indrukwekkend, de muur, de Terracotta leger Keizerlijk paleis.
De fietstocht door de rijstvelden, schitterend ,te veel om op te noemen
De vriendelijkheid van de mensen zoveel diversiteit heeft het land.
Het heeft zo'n indruk gemaakt ,dat ik mijn ogen maar hoef te sluiten en ik beleef de hele reis weer
Ook de reisleider heeft daar natuurlijk aan mee gewerkt . Een pracht groep het klikte, wat natuurlijk de reis ook nog mooier maakt. Zou het zo weer op nieuw willen beleven.

J Hogendorp
Gereisd met partner in May 2013
8,8

Fascinerende rondreis door China met zeer deskundige reisleiding. Reden genoeg om met Kras het 'rondreizen' voort te zetten!

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

Alle bekende hoogtepunten en steden aan de oostkust en omgeving en binnenland bezocht. De reisleiding had een zeer grote meerwaarde bij deze reis. Zeer informatief over een indrukwekkende geschiedenis en cultuur. De reis vond voornamelijk plaats in de urbanisatie van China, ik zou een volgende keer voor een reis met meer natuur kiezen en geweldige landschappen ontdekken en dan voornamelijk in de richting van zuid- en oostelijk China.
Inmiddels met Kras rondreis door Afrika/Namibië gedaan en nu staat zuid-Amerika op de lijst met Kras!

Bert Meijer
Gereisd met partner in October 2012
8,6

Cultuurshock :)

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
09-02-2017

Zoveel gezien en gedaan, in 21 dagen in een wervelwind door China heen
mooie tuinen, de grote steden, boottochten. Uiteraard de muur wat een klim was dat.
dan een persoonlijk hoogtepunt was voor mij toch wel het terracotta leger... prachtig!

M LIEFTINK
Gereisd met partner in October 2015
8,2

Waanzinnige rollercoaster

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
15-01-2017

Van Beijing naar Hong Kong, groepsrondreis. Slaaptrein, hoge snelheidstrein, binnenlandse vlucht,, boottocht over de river ferry naar Hong Kong noem het maar op. Zeer afwisselend en een hele goede indruk van het land van de natuur,cultuur enz. Zowel het oude als het nieuwe China en een top gids.

J Mooij
Gereisd met partner in August 2015
7,8

Mooie rondreis door China

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

heel veel cultuur en natuur en grote steden gezien
zeer mooie reis

Henk Mulder
Gereisd met partner in April 2016

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar China