Terracottaleger

Terracottaleger

Eeuwenoude handgemaakte beelden

Hij was de eerste keizer van China en zij bewaakten meer dan 2000 jaar zijn graf. De duizenden levensgrote strijders uit de Qin-dynastie zijn samen een van 's werelds belangrijkste archeologische vondsten, en dit wereldberoemde Terracottaleger uit Xi'an mag je dan ook absoluut niet missen tijdens een rondreis door China.

Top reisorganisaties naar China

Top reisorganisaties naar China
Terracottaleger

Doodstil staan ze op een rijtje, de 8000 strijders uit Xi'an. Ze lijken allemaal in gedachten verzonken en zich te concentreren op de veldslag die gaat komen. De een heeft een hoofddeksel op, de ander draagt zijn haar in een staartje. Elke soldaat is uniek, maar één ding hebben deze mannen gemeen: Ze zijn gemaakt van klei. Het Terracottaleger is een unieke verzameling van aardewerken soldaten uit het oude China.

Keizer Qin Shi Huang

Qin Shi Huang (259 – 210 voor Chr.) wordt ook wel de eerste keizer van China genoemd. Door middel van eindeloze veldtochten wist hij van China één rijk te maken en het was Qin die opdracht gaf om de losse verdedigingsmuren van China om te bouwen tot een lange verdedigingslinie: de Chinese Muur.

Toen Qin aan de macht kwam begon hij vrijwel gelijk met het bouwen van zijn eigen graftombe. Het complex was bedoeld als onderkomen voor de eeuwigheid, want Qin wist zeker dat zijn leven onder de grond verder zou gaan. Om er zeker van te zijn dat hij niets tekort zou komen, werden tientallen grafkamers vol giften ingericht. Het daartoe behorende Terracottaleger was bedoeld om hem te vergezellen en te beschermen tijdens zijn verblijf in het hiernamaals

De vondst

Het Terracottaleger was na de dood van Qin ruim 2000 jaar bedekt met een dikke laag aarde, tot boeren in 1974 bij toeval op een paar levensgrote beelden stuitten tijdens het graven van een put. Het was slechts het spreekwoordelijke topje van de ijsberg, want na grootschalig archeologisch onderzoek werden in de omgeving nog veel en veel meer terracotta soldaten en paarden uit de grond gehaald.

Het bijzondere aan het Terracottaleger is dat elke soldaat uniek is. Ieder beeld verschilt qua uniform, gezichtsuitdrukking en lengte. Er zijn er niet twee gelijk en de kans is groot dat echte mensen model stonden voor deze duizenden beelden. Uit onderzoek is gebleken dat de beelden vroeger waren beschilderd met felle kleuren, maar bij het opgravingsproces zijn die kleuren grotendeels verloren gegaan.

Terracotta Army
Terracotta Army

De vindplaats staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar het archeologische onderzoek is nog lang niet afgerond. Tot op de dag van vandaag zijn nog niet alle grafkamers geopend, en wordt er rondom Xi'an nog hard gewerkt door archeologen.

Het museum

De locatie van het Terracottaleger is sinds 1979 een museum, en trekt sindsdien jaarlijks miljoenen bezoekers. Het museum bestaat uit drie grote overdekte hallen waarin verschillende beelden zijn te bewonderen (Pit 1, 2 en 3).

Pit 1 is de grootste hal. Op deze plek zouden maar liefst 6000 beelden zijn gevonden, en 2000 daarvan kun je hier zien. Behalve soldaten staan ook paarden en een aantal strijdwagens opgesteld. In Pit 2 heb je de mogelijkheid om een aantal beelden van heel dichtbij te bekijken. Let in deze hal vooral op de details, je zult zien dat de gezichtsuitdrukking, de haardracht en het wapen bij elk beeld uniek is. Van Pit 3 wordt gedacht dat deze plek het hoofdkwartier van het leger was, omdat hier heel veel hoge officieren werden gevonden. Het is de kleinste hal en hier vind je dan ook maar 72 beelden. Omdat Pit 1 eigenlijk het meest interessant is, is het aan te raden om de hallen in omgekeerde volgorde te bekijken.

Een bezoek aan het Terracottaleger valt verder goed te combineren met het bezichtigen van de tombe van keizer Qin Shi Huang. De tombe is gratis te bezoeken op vertoon van je museumkaartje en ligt 2 kilometer ten westen van het museum.

Reizen naar het Terracottaleger — Hoe kom je er?

Miljoenenstad Xi'an ligt in het binnenland van China en is per vliegtuig goed te bereiken vanuit Beijing, Chengdu, Guangzhou en Shanghai. China Eastern Airlines vliegt dagelijks tussen deze steden op en neer, maar ook vanuit de buurlanden kun je rechtstreeks op Xi'an vliegen. Onder meer Hong Kong, Seoul, Bangkok en Tokio hebben een directe vliegverbinding met Xi'an.

Een goedkopere optie is om de trein te pakken, want Xi'an is via het spoornetwerk goed aangesloten op een aantal grote steden. Bereid je dan wel voor op een lange zit. Afhankelijk van het type trein doe je er vanuit Beijing minstens 11,5 uur over, en de reis van Shanghai naar Xi'an kan tussen de 14 en 22 uur duren.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Eenmaal in Xi'an is het vervolgens vrij makkelijk om het Terracottaleger te bezoeken. De opgravingen liggen op ongeveer 30 kilometer ten oosten van de stad, maar vanaf het treinstation gaan zeer regelmatig bussen. Vanaf de parkeerplaats van het Xi'an Train Station rijden groene minibusjes speciaal voor toeristen op en neer naar het museum, maar je kan daar ook de reguliere bus 306 pakken. De ritprijs is gelijk en beide bussen doen er ongeveer een uur over. Vanaf de parkeerplaats bij het museum is het nog een kwartiertje lopen. De bussen die terug gaan naar Xi'an vertrekken vanaf diezelfde plek.

Populaire reizen naar Terracottaleger

Blogs over Terracottaleger

· Redactie
Terracottaleger uitgebreid
Tijdens een rondreis door het machtige China mag een bezoek aan het wereldberoemde terracottaleger natuurlijk niet ontbreken. De archeologische vondst werd in 1974 gedaan door boeren en men ging ervan uit dat alle soldaten en paarden die vervolgens uit de grond tevoorschijn kwamen, het complete leger vormden.

Meer bezienswaardigheden in China

Alle bezienswaardigheden in China

Beoordelingen van Terracottaleger

De Terracottaleger ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis China en bezoek aan Terracottaleger.
8,0

Xian, mooie stad, terracotta site geweldig

China
Terracottaleger
17-04-2021

Terracotta, is natuurlijk eweldige ervaring. Uren om alles te zien.
De stad xian met zijn ommuurde binnenstad is ook geweldig. Samen met mijn broer bezocht in 2017

George Thoonsen
10

Fantastisch, een wereld wonder.

China
Terracottaleger
01-11-2016

Je kan zo lang binnen blijven als je wilt, ondanks berichten, dat je er maar een uurtje binnen kan! Een unieke ervaring.

P.Gans
Gereisd met partner
7,0

Terracotta leger bijzonder, maar prijzig

China
Terracottaleger
07-01-2016

Het terracotta leger is bijzonder om te zien! Wij stonden wel met een uurtje weer buiten en dat terwijl je er best veel entree moet betalen. Tip: neem de bus ipv een excursie, je stopt zo wat voor de deur en je betaald dan bijna niets voor je vervoer. Ook hebben veel toeristische bezienswaardigheden studentenkorting, neem dus je studentenpas mee als je deze hebt, dat kan zo maar 50!!!% schelen op de toegangsprijs. En aangezien de toegangsprijzen aardig hoog zijn...

Isabel
Gereisd met partner

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar China