De Verboden Stad

De Verboden Stad

Prachtig voormalig Chinees paleis

De Verboden Stad was meer dan 500 jaar verboden voor het gewone volk, maar inmiddels mag iedereen genieten van de pracht en praal van dit prachtige paleizencomplex. Treed in de voetsporen van grootste Chinese leiders en maak een tocht door deze historische stad.

De Verboden Stad

De Verboden Stad was het keizerlijke paleis ten tijde van de Ming en Qing dynastieën. Het was de plek vanwaar de Chinese keizers hun rijk bestuurden, en streng verboden terrein voor de rest van het volk. Sinds 1925 is het paleizencomplex van de Verboden Stad een museum middenin Beijing, en kun je uren zoet zijn met een bezoek aan de oude keizerlijke vertrekken.

Architectuur

Aan het begin van de 15e eeuw werd opdracht gegeven voor de bouw van de Verboden Stad, en het duurde 14 jaar om het complex te voltooien. Het resultaat is een bijna eindeloze aaneenschakeling van imposante pleinen en bruggen, paviljoens en rijkversierde hallen. Het complex meet 750 bij 960 meter en is dankzij haar symmetrie en de reusachtige gebouwen een imponerend gezicht. De stad wordt daarnaast omringd door een enorme muur en een gracht van meer dan 50 meter breed. Keizerlijke afmetingen dus.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Poort van de Hemelse Vrede

De Poort van de Hemelse Vrede is de toegangspoort van de Verboden Stad, en is het symbool geworden van China. Het bouwwerk wordt opgesierd met een enorm portret van politicus Mao Zedong, die hier op 1 oktober 1949 de Volksrepubiek China uitriep. Wanneer je er onderdoor loopt kom je op het plein waar je een kaartje kan kopen voor de rest van het paleizencomplex.

Meridian Gate

De volgende poort die je tegenkomt is de kolossale Meridian Gate. Vanaf hier inspecteerde de keizer zijn troepen, veroordeelde hij gevangen en werden militairen na een succesvolle veldslag met veel toeters en bellen onthaald. Vroeger was dit de officiële ingang voor de keizer, en klonken er bellen en gongs wanneer hij het complex betrad of verliet. Militairen gebruikten de westelijke ingang, en het volk moest via de oostkant naar binnen. Tegenwoordig mogen ook de gewone stervelingen via deze hoofdingang het complex betreden, maar die moeten het wel doen zonder een muzikale begroeting.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hall of Supreme Harmony

Het paleizencomplex bestaat uit een aantal uitgestrekte pleinen en indrukwekkende bouwwerken, en het aanzien van een bepaald gebouw is op te maken uit het rijtje beeldjes op de dakrand: Hoe meer dieren, hoe belangrijker het gebouw. In de Verboden Stad is dat de Hall of Supreme Harmony. Het werd onder andere gebruikt voor ceremonies, de verjaardag van de keizer en voor benoemingen en kroningen. Het is niet toegestaan om de hal te betreden, maar van buiten is de drakentroon van de keizer gelukkig ook goed zien. De achtergelegen Hall of Preserving Harmony werd gebruikt voor keizerlijke bankets.

Galleries

De Verboden Stad huist een enorme kunstcollectie, die sinds de opening van het museum constant wordt aangevuld. Na een grootste inventarisatie in 1925 werden maar liefst 1,17 miljoen museumstukken gevonden, waaronder een grote hoeveelheid zeldzame boeken en historische documenten. Voor een mooi overzicht van alle schatten moet je in de paviljoens direct ten oosten van de Meridian Gate zijn. Van peperduur porselein tot perfect bewaarde schilderijen: In de Ceramics, Calligraphy en Paintings Gallery vind je uitgebreide tentoonstellingen van eeuwenoude Chinese kunstvormen en ambachten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Clock Exhibition Hall

De Clock Exhibition Hall is een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Verboden Stad. In deze prachtig gedecoreerde hal vind je een unieke verzameling van bijzondere uurwerken. Het waren cadeautjes aan de keizers en komen uit alle windstreken. Zo kun je klokken uit onder meer Zwitserland, Japan en Engeland bewonderen, maar het absolute topstuk van de collectie is de klok die is voorzien van een werkend model van ons zonnestelsel.

Imperial Garden

In het noorden van de Verboden Stad vind je de Imperial Gardens, een sereen stukje groen temidden van de hoge paleismuren. Het is een klassieke Chinese tuin, met prachtige rotsformaties, eeuwenoude bomen en kleine paviljoentjes. Het is de enige plek waar je bomen zal aantreffen, omdat bandieten en andere indringers zich in het groen konden schuilhouden. De noordelijke ingang van de tuin wordt bewaakt door twee knielende, bronzen olifanten. Het symboliseert de macht van de keizer: zelfs olifanten gingen voor hem op hun knieën.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar de Verboden Stad — Hoe kom je er?

De Verboden Stad ligt in het hart van de Chinese hoofdstad Beijing.

Vanuit Nederland gaan meerdere keren per dag vluchten naar het internationale vliegveld van de stad. De reis duurt ongeveer 12 uur en maatschappijen KLM en China Southern Airlines hebben een directe verbinding. De prijs voor een retourtje Amsterdam-Beijing begint bij € 500 (met overstap).

Beijing ligt vervolgens een stukje buiten de stad, maar met een taxi of de shuttlebus ben je zo in het centrum. Eenmaal in Beijing is de Verboden Stad vervolgens goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De ingang ligt naast een metrostation, en dankzij het uitgebreide metronetwerk is het paleizencomplex vanuit de hele stad te bereiken. Met de taxi kan natuurlijk. De prijzen voor een ritje zijn laag, en als het verkeer meewerkt ben je vrij snel op de plaats van bestemming.

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar China

Andere bezienswaardigheden in China

Alle bezienswaardigheden in China

Beoordelingen van De Verboden Stad

De De Verboden Stad ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis China en bezoek aan De Verboden Stad.

Verboden stad

China
Autorondreis met de Jong Intra
21-09-2021

het is heel leuk

Olaaa
Gereisd met gezin
9,0

Op zoek naar de krekel in de Verboden Stad

China
17-01-2017

De Verboden Stad is een enorm complex waar je uren rond kunt dwalen. Extra interessant wordt het wanneer je voor je bezoek de film The Last Emperor bekijkt over het leven Pu Yi, de laatste keizer van China. In de film haalt hij bijvoorbeeld een krekelkooitje achter zijn vroeger troon in de Verboden Stad vandaan en daarmee toont hij, inmiddels gewoon burger, aan dat hij ooit keizer van China was. Door het bekijken van de film gaat de Verboden Stad voor je leven en is het niet een saai groot complex zoals veel mensen denken.
Ga ook eens naar het Jingshanpark en beklim de 45 meter hoge Kolenheuvel, vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de Verboden Stad.

Ilja
Gereisd met gezin
9,0

De Verboden stad in China

China
04-01-2016

De verboden stad...Toen keizer Yongle (1360-1424) de bouw in 1406 startte, wilde hij een rijk scheppen dat onafhankelijk van Beijing stond. Het was een imponerend fort en machtscentrum voor de keizer. Hier was hij veilig voor moordlustige vijanden en kon hij zijn land regeren. Niemand zou de stad zonder toestemming in of uit kunnen gaan. Nadien heeft deze stad nog een politieke betekenis gehad. Nu kan men als toerist de stad bezoek, helaas mag men niet in de gebouwen, de ramen en deuren staan wel open en laten u toe om zo van de pracht en rijkdom te genieten. Een aanrader is om een audio tour te doen, in de Engelse taal, je wordt dan meegesleept door de mooie stem van Roger Moore, perfect Engels geeft je ook nog een 'koninklijk' gevoel.

Marleen Tutenel
Gereisd met partner