De Verboden Stad was meer dan 500 jaar verboden voor het gewone volk, maar inmiddels mag iedereen genieten van de pracht en praal van dit prachtige paleizencomplex. Treed in de voetsporen van grootste Chinese leiders en maak een tocht door deze historische stad.
De Verboden Stad was het keizerlijke paleis ten tijde van de Ming en Qing dynastieën. Het was de plek vanwaar de Chinese keizers hun rijk bestuurden, en streng verboden terrein voor de rest van het volk. Sinds 1925 is het paleizencomplex van de Verboden Stad een museum middenin Beijing, en kun je uren zoet zijn met een bezoek aan de oude keizerlijke vertrekken.
Aan het begin van de 15e eeuw werd opdracht gegeven voor de bouw van de Verboden Stad, en het duurde 14 jaar om het complex te voltooien. Het resultaat is een bijna eindeloze aaneenschakeling van imposante pleinen en bruggen, paviljoens en rijkversierde hallen. Het complex meet 750 bij 960 meter en is dankzij haar symmetrie en de reusachtige gebouwen een imponerend gezicht. De stad wordt daarnaast omringd door een enorme muur en een gracht van meer dan 50 meter breed. Keizerlijke afmetingen dus.
De Poort van de Hemelse Vrede is de toegangspoort van de Verboden Stad, en is het symbool geworden van China. Het bouwwerk wordt opgesierd met een enorm portret van politicus Mao Zedong, die hier op 1 oktober 1949 de Volksrepubiek China uitriep. Wanneer je er onderdoor loopt kom je op het plein waar je een kaartje kan kopen voor de rest van het paleizencomplex.
De volgende poort die je tegenkomt is de kolossale Meridian Gate. Vanaf hier inspecteerde de keizer zijn troepen, veroordeelde hij gevangen en werden militairen na een succesvolle veldslag met veel toeters en bellen onthaald. Vroeger was dit de officiële ingang voor de keizer, en klonken er bellen en gongs wanneer hij het complex betrad of verliet. Militairen gebruikten de westelijke ingang, en het volk moest via de oostkant naar binnen. Tegenwoordig mogen ook de gewone stervelingen via deze hoofdingang het complex betreden, maar die moeten het wel doen zonder een muzikale begroeting.
Het paleizencomplex bestaat uit een aantal uitgestrekte pleinen en indrukwekkende bouwwerken, en het aanzien van een bepaald gebouw is op te maken uit het rijtje beeldjes op de dakrand: Hoe meer dieren, hoe belangrijker het gebouw. In de Verboden Stad is dat de Hall of Supreme Harmony. Het werd onder andere gebruikt voor ceremonies, de verjaardag van de keizer en voor benoemingen en kroningen. Het is niet toegestaan om de hal te betreden, maar van buiten is de drakentroon van de keizer gelukkig ook goed zien. De achtergelegen Hall of Preserving Harmony werd gebruikt voor keizerlijke bankets.
De Verboden Stad huist een enorme kunstcollectie, die sinds de opening van het museum constant wordt aangevuld. Na een grootste inventarisatie in 1925 werden maar liefst 1,17 miljoen museumstukken gevonden, waaronder een grote hoeveelheid zeldzame boeken en historische documenten. Voor een mooi overzicht van alle schatten moet je in de paviljoens direct ten oosten van de Meridian Gate zijn. Van peperduur porselein tot perfect bewaarde schilderijen: In de Ceramics, Calligraphy en Paintings Gallery vind je uitgebreide tentoonstellingen van eeuwenoude Chinese kunstvormen en ambachten.
De Clock Exhibition Hall is een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Verboden Stad. In deze prachtig gedecoreerde hal vind je een unieke verzameling van bijzondere uurwerken. Het waren cadeautjes aan de keizers en komen uit alle windstreken. Zo kun je klokken uit onder meer Zwitserland, Japan en Engeland bewonderen, maar het absolute topstuk van de collectie is de klok die is voorzien van een werkend model van ons zonnestelsel.
In het noorden van de Verboden Stad vind je de Imperial Gardens, een sereen stukje groen temidden van de hoge paleismuren. Het is een klassieke Chinese tuin, met prachtige rotsformaties, eeuwenoude bomen en kleine paviljoentjes. Het is de enige plek waar je bomen zal aantreffen, omdat bandieten en andere indringers zich in het groen konden schuilhouden. De noordelijke ingang van de tuin wordt bewaakt door twee knielende, bronzen olifanten. Het symboliseert de macht van de keizer: zelfs olifanten gingen voor hem op hun knieën.
De Verboden Stad ligt in het hart van de Chinese hoofdstad Beijing.
Vanuit Nederland gaan meerdere keren per dag vluchten naar het internationale vliegveld van de stad. De reis duurt ongeveer 12 uur en maatschappijen KLM en China Southern Airlines hebben een directe verbinding. De prijs voor een retourtje Amsterdam-Beijing begint bij € 500 (met overstap).
Beijing ligt vervolgens een stukje buiten de stad, maar met een taxi of de shuttlebus ben je zo in het centrum. Eenmaal in Beijing is de Verboden Stad vervolgens goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De ingang ligt naast een metrostation, en dankzij het uitgebreide metronetwerk is het paleizencomplex vanuit de hele stad te bereiken. Met de taxi kan natuurlijk. De prijzen voor een ritje zijn laag, en als het verkeer meewerkt ben je vrij snel op de plaats van bestemming.
De grote steden zoal Honkong, Beeing, waren zeer indrukwekkend, de muur, de Terracotta leger Keizerlijk paleis.
De fietstocht door de rijstvelden, schitterend ,te veel om op te noemen
De vriendelijkheid van de mensen zoveel diversiteit heeft het land.
Het heeft zo'n indruk gemaakt ,dat ik mijn ogen maar hoef te sluiten en ik beleef de hele reis weer
Ook de reisleider heeft daar natuurlijk aan mee gewerkt . Een pracht groep het klikte, wat natuurlijk de reis ook nog mooier maakt. Zou het zo weer op nieuw willen beleven.
Alle bekende hoogtepunten en steden aan de oostkust en omgeving en binnenland bezocht. De reisleiding had een zeer grote meerwaarde bij deze reis. Zeer informatief over een indrukwekkende geschiedenis en cultuur. De reis vond voornamelijk plaats in de urbanisatie van China, ik zou een volgende keer voor een reis met meer natuur kiezen en geweldige landschappen ontdekken en dan voornamelijk in de richting van zuid- en oostelijk China.
Inmiddels met Kras rondreis door Afrika/Namibië gedaan en nu staat zuid-Amerika op de lijst met Kras!
Zoveel gezien en gedaan, in 21 dagen in een wervelwind door China heen
mooie tuinen, de grote steden, boottochten. Uiteraard de muur wat een klim was dat.
dan een persoonlijk hoogtepunt was voor mij toch wel het terracotta leger... prachtig!
Van Beijing naar Hong Kong, groepsrondreis. Slaaptrein, hoge snelheidstrein, binnenlandse vlucht,, boottocht over de river ferry naar Hong Kong noem het maar op. Zeer afwisselend en een hele goede indruk van het land van de natuur,cultuur enz. Zowel het oude als het nieuwe China en een top gids.
heel veel cultuur en natuur en grote steden gezien
zeer mooie reis
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar China