De Verboden Stad

De Verboden Stad

Prachtig voormalig Chinees paleis

De Verboden Stad was meer dan 500 jaar verboden voor het gewone volk, maar inmiddels mag iedereen genieten van de pracht en praal van dit prachtige paleizencomplex. Treed in de voetsporen van grootste Chinese leiders en maak een tocht door deze historische stad.

De Verboden Stad

De Verboden Stad was het keizerlijke paleis ten tijde van de Ming en Qing dynastieën. Het was de plek vanwaar de Chinese keizers hun rijk bestuurden, en streng verboden terrein voor de rest van het volk. Sinds 1925 is het paleizencomplex van de Verboden Stad een museum middenin Beijing, en kun je uren zoet zijn met een bezoek aan de oude keizerlijke vertrekken.

Architectuur

Aan het begin van de 15e eeuw werd opdracht gegeven voor de bouw van de Verboden Stad, en het duurde 14 jaar om het complex te voltooien. Het resultaat is een bijna eindeloze aaneenschakeling van imposante pleinen en bruggen, paviljoens en rijkversierde hallen. Het complex meet 750 bij 960 meter en is dankzij haar symmetrie en de reusachtige gebouwen een imponerend gezicht. De stad wordt daarnaast omringd door een enorme muur en een gracht van meer dan 50 meter breed. Keizerlijke afmetingen dus.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Poort van de Hemelse Vrede

De Poort van de Hemelse Vrede is de toegangspoort van de Verboden Stad, en is het symbool geworden van China. Het bouwwerk wordt opgesierd met een enorm portret van politicus Mao Zedong, die hier op 1 oktober 1949 de Volksrepubiek China uitriep. Wanneer je er onderdoor loopt kom je op het plein waar je een kaartje kan kopen voor de rest van het paleizencomplex.

Meridian Gate

De volgende poort die je tegenkomt is de kolossale Meridian Gate. Vanaf hier inspecteerde de keizer zijn troepen, veroordeelde hij gevangen en werden militairen na een succesvolle veldslag met veel toeters en bellen onthaald. Vroeger was dit de officiële ingang voor de keizer, en klonken er bellen en gongs wanneer hij het complex betrad of verliet. Militairen gebruikten de westelijke ingang, en het volk moest via de oostkant naar binnen. Tegenwoordig mogen ook de gewone stervelingen via deze hoofdingang het complex betreden, maar die moeten het wel doen zonder een muzikale begroeting.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hall of Supreme Harmony

Het paleizencomplex bestaat uit een aantal uitgestrekte pleinen en indrukwekkende bouwwerken, en het aanzien van een bepaald gebouw is op te maken uit het rijtje beeldjes op de dakrand: Hoe meer dieren, hoe belangrijker het gebouw. In de Verboden Stad is dat de Hall of Supreme Harmony. Het werd onder andere gebruikt voor ceremonies, de verjaardag van de keizer en voor benoemingen en kroningen. Het is niet toegestaan om de hal te betreden, maar van buiten is de drakentroon van de keizer gelukkig ook goed zien. De achtergelegen Hall of Preserving Harmony werd gebruikt voor keizerlijke bankets.

Galleries

De Verboden Stad huist een enorme kunstcollectie, die sinds de opening van het museum constant wordt aangevuld. Na een grootste inventarisatie in 1925 werden maar liefst 1,17 miljoen museumstukken gevonden, waaronder een grote hoeveelheid zeldzame boeken en historische documenten. Voor een mooi overzicht van alle schatten moet je in de paviljoens direct ten oosten van de Meridian Gate zijn. Van peperduur porselein tot perfect bewaarde schilderijen: In de Ceramics, Calligraphy en Paintings Gallery vind je uitgebreide tentoonstellingen van eeuwenoude Chinese kunstvormen en ambachten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Clock Exhibition Hall

De Clock Exhibition Hall is een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Verboden Stad. In deze prachtig gedecoreerde hal vind je een unieke verzameling van bijzondere uurwerken. Het waren cadeautjes aan de keizers en komen uit alle windstreken. Zo kun je klokken uit onder meer Zwitserland, Japan en Engeland bewonderen, maar het absolute topstuk van de collectie is de klok die is voorzien van een werkend model van ons zonnestelsel.

Imperial Garden

In het noorden van de Verboden Stad vind je de Imperial Gardens, een sereen stukje groen temidden van de hoge paleismuren. Het is een klassieke Chinese tuin, met prachtige rotsformaties, eeuwenoude bomen en kleine paviljoentjes. Het is de enige plek waar je bomen zal aantreffen, omdat bandieten en andere indringers zich in het groen konden schuilhouden. De noordelijke ingang van de tuin wordt bewaakt door twee knielende, bronzen olifanten. Het symboliseert de macht van de keizer: zelfs olifanten gingen voor hem op hun knieën.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar de Verboden Stad — Hoe kom je er?

De Verboden Stad ligt in het hart van de Chinese hoofdstad Beijing.

Vanuit Nederland gaan meerdere keren per dag vluchten naar het internationale vliegveld van de stad. De reis duurt ongeveer 12 uur en maatschappijen KLM en China Southern Airlines hebben een directe verbinding. De prijs voor een retourtje Amsterdam-Beijing begint bij € 500 (met overstap).

Beijing ligt vervolgens een stukje buiten de stad, maar met een taxi of de shuttlebus ben je zo in het centrum. Eenmaal in Beijing is de Verboden Stad vervolgens goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De ingang ligt naast een metrostation, en dankzij het uitgebreide metronetwerk is het paleizencomplex vanuit de hele stad te bereiken. Met de taxi kan natuurlijk. De prijzen voor een ritje zijn laag, en als het verkeer meewerkt ben je vrij snel op de plaats van bestemming.

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar China

Blogs over De Verboden Stad

· Suzanne van Duijn
De Verboden Stad: Must-see in Peking
Besluit je naar China af te reizen, dan zijn Shanghai, Hong Kong en de Chinese Muur populaire bestemmingen. Maar een misschien wel net zo indrukwekkende bezienswaardigheid is de Verboden Stad in Peking, het tegenwoordige Beijing.

Andere bezienswaardigheden in China

Alle bezienswaardigheden in China

China ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg De Verboden Stad ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis China.
Natuur & omgeving
8.3
Cultuur
8.9
Stranden
4.9
Steden
8.3
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
7,0

Ontdek dat China meer te bieden heeft dat rijst en drukke steden.

China
17-02-2015

Gedurende mijn verblijf van een half jaar in China heb ik geleerd dat China vol zit met prachtige bestemmingen die je echt gezien wilt hebben. Beklim de Emei Shan, waar je naar een geweldige wandeling op de top wordt beloond met een prachtig uitzicht over het wolken dek en gigantisch goud boeddha beeld, bezoek Zhangjiajie en waan je in het magische decor van de Avatar film,en bezoek de kleine dorpen tussen de mooie natuur rondom Guilin het zuiden van China, waar je een boottocht kan maken tussen de bergen op de Li-rivier en je kan wandelen langs de rijst en thee velden, waar de boeren met de hand hun land verbouwen.

Juliëtte
Alleen gereisd in May 2021
8,0

Shanghai you where amazing

China
18-02-2015

Een van de drukste steden die ik heb bezocht. Maar ondanks de drukte en vele indrukken blijft het zo'n gave stad. Overdag het oude Shanghai verkennen en savonds heerlijk eten en drinken op de Bund. Met uitzicht op de rivier die prachtig verlicht wordt door als die kleine lichtjes in de mega gebouwen. Zeker de moeite waard is Club M1NT, het kan daar niet gek genoeg, flessen moët die om de have klap worden geopend, mooie danseres op de bar, te gekke muziek en niet te vergeten de haaien! Kortom Shanghai heeft voor ieder wat wils, sightseeing, relaxen, maar ook lekker uit je dak gaan!

Anne Smilde
Gereisd met partner in May 2021
8,0

China heeft zoveel onverwachts moois te bieden

China
03-03-2015

Tijdens mijn verblijf in China heb ik over de stadmuren van Xi'an gefietst, Het terra cotta leger gezien en op de Chinese muur geweest. We hebben over het vredesplein gelopen en de verboden stad bezocht. We zijn langs de locals geweest en bij een meneer geweest die een bidsprinkhaan heeft die kampioen is. (Hij heeft er zelfs boeken en krantenknipsels van). We hebben hotpot style en pekingeend gegeten, een thee ceremonie bijgewoond en het vogelnest bezocht. We hebben werknemers voor hun bedrijf aerobics zien doen en mensen (wel honderden) horen zingen. De lucht leek zwanger van het gegons, zó bijzonder!!!

Selvi
Gereisd met partner in May 2021
9,0

Reizen door China

China
02-04-2015

Zes weken heb ik in Shanghai gewoond en Engelse les gegeven op een lagere school. Het lessysteem, de collega's, de kinderen het was een grote bijzondere ervaring. De totaal andere reuze interessante cultuur met dito eten. Communiceren is heel lastig, maar zeker geen belemmering om het prachtige land te ontdekken (neem een plaatjesboekje mee voor de communicatie). De steden zijn mega groot, druk met grote verschillen tussen arm en rijk en tradiotoneel Chinees en verwesterde delen. Voor de echte Chinese cultuur vond ik Beijing interessanter en leuker dan Shanghai. En de natuur in het zuiden, het Kartsgebergte; wonderschoon!

Nienke
Gereisd met vrienden in May 2021
8,8

Het land van de vele miljoenensteden

China
30-09-2015

Als onderdeel van mijn stage heb ik stage gelopen in een hotel vlakbij Hangzhou. Vanuit daar bezocht ik de meest toeristische steden en dorpen van China: Shanghai, Suzhou, Xi'an, Beijing, Hong-Kong, Wuhan en Hangzhou. Een geweldig land met haar vele miljoenensteden, een hele onbekende stad heeft namelijk in China al vaal meer dan 1 miljoen inwoners en daarom zijn de meeste steden qua inwonersaantal al meteen groter dan onze grootste stad: Amsterdam! Het is eten is ook super lekker! Van Peking eend tot noodles en van noodles tot dumplings, heerlijk! De mensen zijn super vriendelijk en China is zeer toeristisch ingesteld mede omdat haar eigen bevolking vaak binnenlandse vakanties hebben. China is en wordt een grote toeristische attractie!

Mikey
Gereisd met vrienden in May 2021