Chinese Muur

Chinese Muur

Enorm indrukwekkend bouwwerk

De Chinese Muur slingert over hoge bergen, door groene valleien en langs uitgestrekte steppen. Ooit gebouwd om het rijke China te verdedigen, maar tegenwoordig vooral een plek om je te vergapen aan ongerept natuurschoon en spectaculaire uitzichten. De Chinese Muur is dé topattractie van China.

Chinese Muur

Één van de bekendste fabels over Chinese Muur is dat deze te zien zou zijn vanuit de ruimte. Onzin, de muur is weliswaar ontzettend lang, maar te smal om vanaf zo'n afstand te kunnen zien. Desondanks is het beklimmen van de muur meer dan de moeite waard. Een bezoek aan de Chinese hoofdstad Beijing is gewoonweg niet compleet zonder de Chinese Muur te hebben gezien. Een waanzinnige ervaring die je meegemaakt moet hebben.

Badaling

De bekendste plek om de muur op te gaan is bij Badaling. Dit stuk is vanuit Beijing het makkelijkst te bereiken en werd in 1957 helemaal opgeknapt. Hier word je als toerist op je wenken bedient met souvenirwinkels, restaurants, een museum en zelfs een dierentuin. Maar waar het natuurlijk echt om gaat zijn de verbluffende uitzichten, en die heb je hier volop. Mocht het druk worden (en die kans is aanwezig in Badaling), loop dan een stukje de muur op. Verderop is het al een stuk rustiger.

Ook fijn: Er is een speciale toegang voor bezoekers die in een rolstoel zitten, en er gaat een kabelbaan omhoog. Dat laatst is zeker een uitkomst als je slecht ter been bent of wanneer je geen puf hebt om omhoog te lopen: het kan je een flinke klim schelen.

Mutianyu

De Chinese Muur is onderdeel van een bijna tienduizend kilometer lange verdedigingslinie en diende als barrière tegen vijandige nomadenstammen uit het noorden. Het stuk bij Mutianyu heeft een lengte van drie kilometer, en vanaf de 26 uitkijktorens heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Mutianyu werd een aantal jaren geleden volledig gerestaureerd en is ook een uitstekende plek voor een bezoek aan de Chinese Muur. Het grote verschil met Badaling is echter dat er een stuk minder tourgroepen naartoe gaan, en dat scheelt in de drukte. Dit stuk is daarnaast ook voor gezinnen met kinderen een aanrader: Je kunt namelijk met de kabelbaan omhoog, en met een rodelbaan weer naar
beneden.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Van Jinshanling naar Simatai

Wil je de muur nagenoeg voor jezelf en heb je een redelijke conditie? Ga dan voor een wandeling op een afgelegener stuk muur. Een goede optie is om de muur bij Jinshanlin te betreden en vanaf daar door te lopen naar Simatai, zo'n zeven kilometer verderop. Deze hike is een geweldige ervaring voor de actieve reiziger, want grote delen van de muur gaan stijl omhoog en weer net zo stijl naar  beneden. Klauter met je handen en voeten van wachttoren naar wachttoren en geniet van het adembenemende uitzicht van de muur die door het landschap kronkelt.

Let wel goed op, flinke delen van de muur zijn hier vervallen en deels ingestort. Zorg voor stevige wandelschoenen en neem voldoende eten en drinken mee. In tegenstelling tot Mutianyu en Badaling kom je hier namelijk maar weinig eetstalletjes en verkopers tegen.

De Chinese Muur bezoeken — Hoe doe je dat?

De Chinese hoofdstad Beijing is het perfecte startpunt voor een bezoek aan de Chinese Muur. De vlucht van Amsterdam naar Beijing duurt ongeveer 12 uur, en als je goed zoekt kun je al vanaf 500 euro heen en weer (met overstap). In Beijing bieden vrijwel alle hotels en guesthouses georganiseerde tripjes naar de muur aan, maar op eigen gelegenheid is doorgaans goedkoper. Vanaf verschillende plekken in de stad vertrekken meerdere malen per dag bussen naar onder meer Badaling en Mutianyu. Een kaartje kost doorgaans maar een paar euro.

Neem bijvoorbeeld op het Dongzhimen Wai busstation bus 867 naar Mutianyu. De bus vertrekt om 7 uur en half 9 in de ochtend, en gaat weer terug om 2 en 4 uur 's middags. De reis duurt ongeveer 2,5 uur. Een andere optie is om van de Dongzhimen Transit Hub bus 916 naar Huairou te pakken, uit te stappen bij Mingzhu Guangchang en daar een minibus naar de muur te nemen.

Om met het openbaar vervoer bij Badaling te komen kun je de hele dag de bussen 877, 919 en 880 vanaf Deshengmen Gateway nemen. Maar met de trein kan ook. De tocht van Beijing North Station naar Badaling Train Station duurt ongeveer 75 minuten en treinen gaan meerdere keren per dag op en neer.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Als je de wat afgelegener stukken muur wilt bekijken, of als je niet gebonden wil zijn aan bustijden, dan is een huurauto of een auto met chauffeur een goede optie. Als je van plan bent om te gaan hiken kun je met de chauffeur afspreken dat je op een bepaald punt weer wordt opgepikt. Een auto met chauffeur is uiteraard een stukje duurder dan met het openbaar vervoer, maar over alles valt te onderhandelen en met een grotere groep zijn de prijzen goed te doen.

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar China

Populaire Rondreizen naar Chinese Muur

Andere bezienswaardigheden in China

Alle bezienswaardigheden in China

China ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Chinese Muur ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis China.
Natuur & omgeving
8.3
Cultuur
8.9
Stranden
4.9
Steden
8.3
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
7,0

Ontdek dat China meer te bieden heeft dat rijst en drukke steden.

China
17-02-2015

Gedurende mijn verblijf van een half jaar in China heb ik geleerd dat China vol zit met prachtige bestemmingen die je echt gezien wilt hebben. Beklim de Emei Shan, waar je naar een geweldige wandeling op de top wordt beloond met een prachtig uitzicht over het wolken dek en gigantisch goud boeddha beeld, bezoek Zhangjiajie en waan je in het magische decor van de Avatar film,en bezoek de kleine dorpen tussen de mooie natuur rondom Guilin het zuiden van China, waar je een boottocht kan maken tussen de bergen op de Li-rivier en je kan wandelen langs de rijst en thee velden, waar de boeren met de hand hun land verbouwen.

Juliëtte
Alleen gereisd in May 2021
8,0

Shanghai you where amazing

China
18-02-2015

Een van de drukste steden die ik heb bezocht. Maar ondanks de drukte en vele indrukken blijft het zo'n gave stad. Overdag het oude Shanghai verkennen en savonds heerlijk eten en drinken op de Bund. Met uitzicht op de rivier die prachtig verlicht wordt door als die kleine lichtjes in de mega gebouwen. Zeker de moeite waard is Club M1NT, het kan daar niet gek genoeg, flessen moët die om de have klap worden geopend, mooie danseres op de bar, te gekke muziek en niet te vergeten de haaien! Kortom Shanghai heeft voor ieder wat wils, sightseeing, relaxen, maar ook lekker uit je dak gaan!

Anne Smilde
Gereisd met partner in May 2021
8,0

China heeft zoveel onverwachts moois te bieden

China
03-03-2015

Tijdens mijn verblijf in China heb ik over de stadmuren van Xi'an gefietst, Het terra cotta leger gezien en op de Chinese muur geweest. We hebben over het vredesplein gelopen en de verboden stad bezocht. We zijn langs de locals geweest en bij een meneer geweest die een bidsprinkhaan heeft die kampioen is. (Hij heeft er zelfs boeken en krantenknipsels van). We hebben hotpot style en pekingeend gegeten, een thee ceremonie bijgewoond en het vogelnest bezocht. We hebben werknemers voor hun bedrijf aerobics zien doen en mensen (wel honderden) horen zingen. De lucht leek zwanger van het gegons, zó bijzonder!!!

Selvi
Gereisd met partner in May 2021
9,0

Reizen door China

China
02-04-2015

Zes weken heb ik in Shanghai gewoond en Engelse les gegeven op een lagere school. Het lessysteem, de collega's, de kinderen het was een grote bijzondere ervaring. De totaal andere reuze interessante cultuur met dito eten. Communiceren is heel lastig, maar zeker geen belemmering om het prachtige land te ontdekken (neem een plaatjesboekje mee voor de communicatie). De steden zijn mega groot, druk met grote verschillen tussen arm en rijk en tradiotoneel Chinees en verwesterde delen. Voor de echte Chinese cultuur vond ik Beijing interessanter en leuker dan Shanghai. En de natuur in het zuiden, het Kartsgebergte; wonderschoon!

Nienke
Gereisd met vrienden in May 2021
8,8

Het land van de vele miljoenensteden

China
30-09-2015

Als onderdeel van mijn stage heb ik stage gelopen in een hotel vlakbij Hangzhou. Vanuit daar bezocht ik de meest toeristische steden en dorpen van China: Shanghai, Suzhou, Xi'an, Beijing, Hong-Kong, Wuhan en Hangzhou. Een geweldig land met haar vele miljoenensteden, een hele onbekende stad heeft namelijk in China al vaal meer dan 1 miljoen inwoners en daarom zijn de meeste steden qua inwonersaantal al meteen groter dan onze grootste stad: Amsterdam! Het is eten is ook super lekker! Van Peking eend tot noodles en van noodles tot dumplings, heerlijk! De mensen zijn super vriendelijk en China is zeer toeristisch ingesteld mede omdat haar eigen bevolking vaak binnenlandse vakanties hebben. China is en wordt een grote toeristische attractie!

Mikey
Gereisd met vrienden in May 2021