Pingyao

Pingyao

Het best bewaarde historische dorpje in heel China

Maak je een rondreis door China, dan zul je maar weinig kleinere steden tegenkomen. Ze liggen veelal ver buiten de gebaande paden en zijn onbereikbaar voor de doorsnee toerist. Een uitzondering is het charmante Pingyao, een stadje met een kleine 30.000 inwoners.

Top reisorganisaties naar China

Top reisorganisaties naar China
Pingyao

Pingyao is een van de best bewaarde oud-Chinese stadjes. Het centrum is een aaneenschakeling van historische gebouwen en sfeervolle straatjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Vanwege haar unieke voorkomen is het een populaire stop op menig reisroute door China, maar onthoud: je moet het wel met veel andere toeristen delen.

Old town

De belangrijkste bezienswaardigheid van Pingyao is natuurlijk het oude centrum, met haar sfeervolle straten en historische gebouwen. Hier maak je kennis met het oude China en dat staat in schril contrast met miljoenensteden zoals Beijing of Shanghai. Het is een aanrader om gewoon een paar uur door het centrum te dwalen en lukraak steegjes in te slaan, want je komt op de mooiste plekjes terecht. Onderweg zie je kleurrijke gebouwen met gedetailleerde gevels en straatjes waar je de weg kan vinden met behulp van het licht van lampions. Het zal je dan ook niet verbazen dat het centrum van Pingyao op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het kloppend hart van historisch Pingyao wordt gevormd door Ming-Qing Street, de hoofdstraat van het stadje.

China, Pingyao
China, Pingyao

China, Pingyao
China, Pingyao

Stadsmuren

Het oude centrum van Pingyao wordt omringd door een hoge stadsmuur. De muur is gemiddeld 10 meter hoog, heeft een totale lengte van 6 kilometer en wordt onderbroken door maar liefst 72 wachttorens. De huidige omheining dateert uit de 14de eeuw, maar de allereerste stadsmuren stonden hier al tijdens de Westelijke Zhou-dynastie, zo’n 2700 jaar geleden. Naast de stadsmuren van Pingyao is het ook een aanrader om de verschillende stadspoorten te bekijken. Deze worden namelijk gerekend tot de mooisten van China en hebben de tand des tijds bijzonder goed doorstaan. Je kunt op je gemak een rondje over de stadsmuren lopen en in tegenstelling tot het straatniveau kom je er verrassend weinig andere toeristen tegen.

Rishengchang Financial House Museum

Het Rishengchang Financial House Museum is een van de meest interessante bezienswaardigheden in het centrum van Pingyao. Dit wordt gezien als de eerste echte bank van China en diende als plek waar handelaren hun zilver konden onderbrengen. Pingyao was vroeger namelijk een belangrijk handelscentrum en het was te gevaarlijk om rond te reizen met veel waardevolle spullen op zak. De bank in Pingyao was een voorbeeld voor de rest van het land, want na verloop van tijd werden steeds meer vestigingen in China geopend. In het museum zie je hoe het bankwezen zich in China heeft ontwikkelt, en kun je een aantal interessante memorabilia bekijken.

China, Pingyao
China, Pingyao

China, Pingyao
China, Pingyao

Confusius Temple

Zoals in elke Chinese stad zul je ook in Pingyao de nodige tempels en pagodes gaan tegenkomen. Neem in ieder geval een kijkje bij de Confusius Temple, want op dat terrein vind je het oudste gebouw van heel Pingyao: de Dacheng Hall. De Dacheng Hall werd gebouwd in het jaar 1163 en heeft een prachtige houten façade en tal van bijzondere details. Leuk weetje: in de tempel werden vroeger keizerlijke examens afgenomen.

City Tower

De hoogste toren van de stad is de City Tower en mag worden gerekend tot een van de meest prominente gebouwen van Pingyao. De opvallende toren is een prachtig voorbeeld van Chinese architectuur en siert vrijwel alle reisgidsen en ansichtkaarten. Vroeger kon je helemaal naar boven klimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad, maar helaas is de toren vanwege ouderdom gesloten voor het publieke. Gelukkig kun je nog wel genieten van het mooie plaatje, want de toren is na al die jaren nog steeds beeldschoon.

China, Pingyao
China, Pingyao

China, Pingyao
China, Pingyao

Qingxu Guan

Tegenover de Lower East Gate ligt Qingxu Guan, een taoïstisch tempelcomplex waarin ook het Pingyao County Museum huist. Het complex bestaat uit maar liefst 10 hallen en werd gebouwd ten tijde van de Tang dynastie.Je komt er vanwege de schitterende architectuur, maar het is ook de moeite waard om de tentoonstellingen te bekijken. Tot de topstukken behoren boeddhabeelden en houtwerk uit de Ming dynastie, maar ook lokale kunst en beelden van operaspelers.

Reizen naar Pingyao — Hoe kom je er?

Verreweg de meeste mensen reizen over land naar Pingyao, want de stad beschikt niet over een eigen luchthaven. Vanuit Beijing gaat drie keer per dag een trein naar Pingyao, deze doet er 11 tot 14 uur over. Pingyao is ook te bereiken vanuit de steden Datong (7 uur) en Xian (9 uur). Het is uiteraard wel mogelijk om te vliegen; het dichtstbijzijnde vliegveld ligt 90 kilometer verderop en met de bus is het vervolgens nog 2 uur reizen.

Eenmaal aangekomen in Pingyao hoef je je over vervoer in ieder geval geen zorgen te maken: de stad is compact genoeg om te voet te verkennen.

Populaire reizen naar Pingyao

Blogs over Pingyao

· Redactie
Pingyao: het China van toen
Door de rappe modernisering van China zijn authentieke historische stadjes steeds kleiner in getale. Of ze worden overlopen door toeristen, zoals Lijang. Nee, bezoek dan Pingyao!

Meer bezienswaardigheden in China

Alle bezienswaardigheden in China

China ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Pingyao ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis China.
Natuur & omgeving
8.3
Cultuur
8.9
Stranden
4.9
Steden
8.3
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
9,0

Een reis om nog een keer te doen.

China
Groepsrondreis met FOX Vakanties
12-02-2017

De grote steden zoal Honkong, Beeing, waren zeer indrukwekkend, de muur, de Terracotta leger Keizerlijk paleis.
De fietstocht door de rijstvelden, schitterend ,te veel om op te noemen
De vriendelijkheid van de mensen zoveel diversiteit heeft het land.
Het heeft zo'n indruk gemaakt ,dat ik mijn ogen maar hoef te sluiten en ik beleef de hele reis weer
Ook de reisleider heeft daar natuurlijk aan mee gewerkt . Een pracht groep het klikte, wat natuurlijk de reis ook nog mooier maakt. Zou het zo weer op nieuw willen beleven.

J Hogendorp
Gereisd met partner in May 2013
8,8

Fascinerende rondreis door China met zeer deskundige reisleiding. Reden genoeg om met Kras het 'rondreizen' voort te zetten!

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

Alle bekende hoogtepunten en steden aan de oostkust en omgeving en binnenland bezocht. De reisleiding had een zeer grote meerwaarde bij deze reis. Zeer informatief over een indrukwekkende geschiedenis en cultuur. De reis vond voornamelijk plaats in de urbanisatie van China, ik zou een volgende keer voor een reis met meer natuur kiezen en geweldige landschappen ontdekken en dan voornamelijk in de richting van zuid- en oostelijk China.
Inmiddels met Kras rondreis door Afrika/Namibië gedaan en nu staat zuid-Amerika op de lijst met Kras!

Bert Meijer
Gereisd met partner in October 2012
8,6

Cultuurshock :)

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
09-02-2017

Zoveel gezien en gedaan, in 21 dagen in een wervelwind door China heen
mooie tuinen, de grote steden, boottochten. Uiteraard de muur wat een klim was dat.
dan een persoonlijk hoogtepunt was voor mij toch wel het terracotta leger... prachtig!

M LIEFTINK
Gereisd met partner in October 2015
8,2

Waanzinnige rollercoaster

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
15-01-2017

Van Beijing naar Hong Kong, groepsrondreis. Slaaptrein, hoge snelheidstrein, binnenlandse vlucht,, boottocht over de river ferry naar Hong Kong noem het maar op. Zeer afwisselend en een hele goede indruk van het land van de natuur,cultuur enz. Zowel het oude als het nieuwe China en een top gids.

J Mooij
Gereisd met partner in August 2015
7,8

Mooie rondreis door China

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

heel veel cultuur en natuur en grote steden gezien
zeer mooie reis

Henk Mulder
Gereisd met partner in April 2016

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar China