Beijing

Beijing

Keizerlijke wereldstad

Een bezoek aan Beijing is als een constante geschiedenisles. Bewonder de overblijfselen uit het machtige keizerrijk, bewandel de eeuwenoude muur en bekijk het wereldberoemde Plein van de Hemelse Vrede. Beijing heeft genoeg te vertellen en raakt niet uitgepraat.

Top reisorganisaties naar China

Top reisorganisaties naar China
Beijing

Beijing (of Peking) is een stad zonder opsmuk. Je vindt er de bekendste bezienswaardigheden van heel China, maar het kan zomaar zijn dat je de helft niet meekrijgt vanwege de dichte smog. Toch is Beijing uniek in zijn soort en een geweldige stad voor een citytrip.

Verboden Stad

Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar de Verboden Stad was eeuwenlang streng verboden terrein voor de gewone sterveling. Het was de plek van waaruit de Chinese keizers hun rijk bestuurden en bestaat uit talloze gebouwen, paviljoenen, poorten en woonvertrekken. Inmiddels is het paleizencomplex een monument en één van de highlights van Beijing. Trek minstens een halve dag uit om het immense complex te bewonderen, en loop daarna meteen door naar het Jinshan Park, bij de noordelijke uitgang. Vanaf hier heb je op een heldere dag een prachtig uitzicht over de Verboden Stad en de rest van Beijing.

Verboden stad, Beijing
Verboden stad, Beijing

Tiananmen Square, Beijing
Tiananmen Square, Beijing

Plein van de Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede, of Tiananmen Square, is een gigantisch plein ten zuiden van de Verboden Stad. Het is met zijn 440.000 vierkante meter oppervlakte het grootste plein ter wereld, wordt geflankeerd door betonnen Sovjet-stijl gebouwen en in het midden staat een enorm mausoleum waar oud-leider Mao Zedong ligt opgebaard. Het plein was in het verleden regelmatig het toneel van grootse manifestaties en massabijeenkomsten, met als dieptepunt het bloedig neergeslagen studentenprotest in 1989. Tiananmen Square is absoluut niet het meest sprankelende stuk van Beijing, maar wel een plek met historie en daarom het bezoeken waard.

Tempel van de Hemel

Maak kennis met de spirituele kant van Beijing. Bezoek de indrukwekkende Tempel van de Hemel in het Tiantan Park. In feite is het hele park één groot tempelcomplex met paviljoens, tuinen en tempels, maar vooral het ronde Altaar des Hemels is een geliefde attractie.

Na dit park nog niet genoeg tempels gezien? Reis naar het noordoosten van de stad en bekijk daar de Lamatempel en de Confuciustempel.

Tempel van de hemel, Beijing
Tempel van de hemel, Beijing

Hutong, Beijing
Hutong, Beijing

Hutongs

In tegenstelling tot andere Aziatische metropolen staat Beijing niet bekend om zijn indrukwekkende skyline, maar juist om haar oude volksbuurten. Deze zogenoemde hutongs zijn wijkjes waar de kleine huizen dicht op elkaar staan en tezamen een wirwar aan steegjes vormen. Het leven speelt zich hier voor een groot deel op straat af, en het is geweldig om er een middagje te verdwalen. Begin bij metrostation Nanluoguxian en sla een willekeurige zijstraat in.

Zomerpaleis

Omdat ook keizers wel eens aan vakantie toe zijn werd een stukje buiten het centrum het Zomerpaleis gebouwd. Dit uitgestrekte paleizencomplex ligt aan de rand van een uitgestrekt meer, en is nog steeds een fijne plek om de drukkende warmte van de stad te ontvluchten. Wandel door de prachtig aangelegde tuinen, vergaap je aan de kleurrijke paviljoenen en maak met mooi weer een rondje over het meer in een waterfiets.

Streetfood

Dat de Chinezen er bijzondere eetgewoonten op na houden zal je vast niet verbazen, maar na een bezoekje te hebben gebracht aan de night markets ten oosten van de Verboden Stad zal je nooit meer ergens van opkijken. Gefrituurde kruisspinnen, zeesterren of schorpioenen, niets is te gek op de avondmarkten in de Wangfujingstraat of de Wusistraat. Gelukkig kun je er ook ’normaal’ eten krijgen: dumplings met groenten zijn een lekker veilig alternatief.

Streetfood, Beijing
Streetfood, Beijing

Chinese Muur, Beijing
Chinese Muur, Beijing

Chinese Muur

Een bezoek aan Beijing is niet compleet zonder een bezoek aan de Chinese Muur. Deze eeuwenoude verdedigingsmuur werd ooit gebouwd om vijandige nomadenstammen tegen te houden, maar die functie heeft het bouwwerk allang niet meer. Rondom Beijing zijn verschillende plekken waar je de muur kan bekijken en beklimmen. Badaling en Mutianyu zijn het makkelijkst te bereiken en het best ingericht op toeristen. De muur is daar volledig gerestaureerd en je kan met een kabelbaan naar boven. Wie niet vies is van een uitdaging kan misschien beter iets verder doorrijden en bij Jinshanling omhoog voor een stevige wandeling.

Reizen naar Beijing — Hoe kom je er?

Beijing ligt op ongeveer 12 uur vliegen van Amsterdam, en de prijs voor een retourtje begint om en nabij de € 500. Maatschappijen KLM en China Southern Airlines hebben een directe verbinding tussen Amsterdam en Beijing.

Het vliegveld van Beijing ligt ongeveer 30 kilometer buiten de stad, maar er gaat een express trein en er rijden shuttlebussen heen en weer naar verschillende plekken in de stad. Een taxi kan ook, en kost met de meter ongeveer € 10.

Eenmaal in Beijing zijn de afstanden tussen de bezienswaardigheden groot. Er is een uitgebreid metronetwerk, maar stations liggen vrij ver uit elkaar en je bent al snel een tijdje onderweg. Taxi’s rijden af en aan, en zijn bovendien spotgoedkoop. Als je weinig tijd heb om de stad te verkennen is dat zeker het overwegen waard.

Populaire reizen naar Beijing

Blogs over Beijing

· Redactie
Niet te missen in Beijing
Beijing is de hoofdstad van China en deze stad heeft een bijzonder rijke historie die je in tal van bezienswaardigheden kunt terugvinden en bewonderen. Reden genoeg om tijdens je rondreis door China meerdere dagen uit te trekken voor een tocht langs enkele indrukwekkende culturele overblijfselen.
· Redactie
Air China van Dusseldorf naar Beijing
Air China gaat vanaf eind maart 2011 vliegen tussen Dusseldorf en Beijing.

Meer bezienswaardigheden in China

Alle bezienswaardigheden in China

China ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Beijing ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis China.
Natuur & omgeving
8.3
Cultuur
8.9
Stranden
4.9
Steden
8.3
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
9,0

Een reis om nog een keer te doen.

China
Groepsrondreis met FOX Vakanties
12-02-2017

De grote steden zoal Honkong, Beeing, waren zeer indrukwekkend, de muur, de Terracotta leger Keizerlijk paleis.
De fietstocht door de rijstvelden, schitterend ,te veel om op te noemen
De vriendelijkheid van de mensen zoveel diversiteit heeft het land.
Het heeft zo'n indruk gemaakt ,dat ik mijn ogen maar hoef te sluiten en ik beleef de hele reis weer
Ook de reisleider heeft daar natuurlijk aan mee gewerkt . Een pracht groep het klikte, wat natuurlijk de reis ook nog mooier maakt. Zou het zo weer op nieuw willen beleven.

J Hogendorp
Gereisd met partner in May 2013
8,8

Fascinerende rondreis door China met zeer deskundige reisleiding. Reden genoeg om met Kras het 'rondreizen' voort te zetten!

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

Alle bekende hoogtepunten en steden aan de oostkust en omgeving en binnenland bezocht. De reisleiding had een zeer grote meerwaarde bij deze reis. Zeer informatief over een indrukwekkende geschiedenis en cultuur. De reis vond voornamelijk plaats in de urbanisatie van China, ik zou een volgende keer voor een reis met meer natuur kiezen en geweldige landschappen ontdekken en dan voornamelijk in de richting van zuid- en oostelijk China.
Inmiddels met Kras rondreis door Afrika/Namibië gedaan en nu staat zuid-Amerika op de lijst met Kras!

Bert Meijer
Gereisd met partner in October 2012
8,6

Cultuurshock :)

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
09-02-2017

Zoveel gezien en gedaan, in 21 dagen in een wervelwind door China heen
mooie tuinen, de grote steden, boottochten. Uiteraard de muur wat een klim was dat.
dan een persoonlijk hoogtepunt was voor mij toch wel het terracotta leger... prachtig!

M LIEFTINK
Gereisd met partner in October 2015
8,2

Waanzinnige rollercoaster

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
15-01-2017

Van Beijing naar Hong Kong, groepsrondreis. Slaaptrein, hoge snelheidstrein, binnenlandse vlucht,, boottocht over de river ferry naar Hong Kong noem het maar op. Zeer afwisselend en een hele goede indruk van het land van de natuur,cultuur enz. Zowel het oude als het nieuwe China en een top gids.

J Mooij
Gereisd met partner in August 2015
7,8

Mooie rondreis door China

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

heel veel cultuur en natuur en grote steden gezien
zeer mooie reis

Henk Mulder
Gereisd met partner in April 2016

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar China