Datong

Datong

Uitvalsbasis voor indrukwekkende bezienswaardigheden

Mocht je een paar dagen over hebben in Beijing, dan is het een aanrader om koers te zetten naar het nabijgelegen Datong. Hier vind je namelijk enkele interessante bezienswaardigheden, waaronder een grottencomplex vol kunst en boeddhabeelden en het zogenoemde Hangend Klooster.

Top reisorganisaties naar China

Top reisorganisaties naar China
Datong

Eerlijk is eerlijk: Datong is als bestemming minder interessant dan bijvoorbeeld Xi’an of Beijing, maar de stad is een uitstekende uitvalsbasis voor enkele grote Chinese bezienswaardigheden. Spendeer een halve dag in het centrum en gebruik de rest van de tijd voor een bezoek aan onder andere de Yungang grotten en het Hangende Klooster.

Het oude centrum van Datong

Datong is een oude nederzetting op de zijderoute en de geschiedenis gaat vele jaren terug in de tijd. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zelf is dan ook het oude centrum, al is deze minder charmant dan het goed geconserveerde stadje Pingyao dat ook in dit deel van China ligt. Het oude centrum heeft recent een grote facelift gehad en er zijn een aantal plekken die je afgestreept moet hebben. Neem een kijkje bij de verschillende tempels en zet ook het zogenoemde Nine Dragon Screen op je lijstje. Deze gigantische muur is een prachtig voorbeeld Ming-kunst en bestaat uit honderden geglazuurde tegels die tezamen negen draken moeten voorstellen.

Datong, China
Datong, China

Datong, China
Datong, China

Huayan Tempel

De belangrijkste tempel in het centrum van Datong is de Huayan Tempel, dat bestaat uit twee eeuwenoude complexen. Het ene deel is een klooster dat nog steeds in gebruik, het andere deel een museum. Hier kun je een van de grootste boeddhistische hallen in heel China bewonderen en uren blijven kijken naar de vele details, schilderingen en beeldenpracht.

Het Hangende Klooster

De reden dat menig reiziger een omweg langs Datong plant is vanwege de nabijheid van het beroemde Hangende Klooster. Dit heiligdom ligt op ongeveer twee uur rijden buiten de stad en plaatjes heb je vast wel in je reisgids voorbij zien komen. De geschiedenis van het klooster gaat meer dan 1400 jaar terug in de tijd en het is ongelofelijk dat men dit destijds kon bouwen. Het klooster bestaat namelijk uit een handjevol houten bouwwerken die pal tegen een steile rotswand zijn gebouwd. Vanaf de grond lijkt het alsof ze aan de bergwand hangen, maar tijdens een rondje door de gebouwen zul je gelukkig snel ervaren dat het allemaal rotsvast zit.

Datong, China
Datong, China

Datong, China
Datong, China

Yungang grotten

Nog een bezienswaardigheid die je tijdens je verblijf in Datong kan afstrepen: de Yungang grotten. Deze grotten zijn versierd met boeddhistische kunstwerken en gelden als een van de best bewaarde kunstschatten in heel China. Het totale complex bestaat uit 252 grotten die in totaal duizenden boeddhabeelden herbergen, maar slechts een handjevol is opengesteld voor publiek. Neem ruim de tijd om deze plek te bezoeken, want je kijkt gegarandeerd je ogen uit. De grotten zijn van binnen namelijk zo mooi en kleurrijk versierd, dat het net lijkt alsof je in een tempel staat. Grot nummer 5 is voor veel bezoekers het hoogtepunt, hier vind je het beeld van een 17 meter hoge boeddha.

Chinese Muur

Hoewel Beijing zonder twijfel de aangewezen plek is om een dagtrip naar de Chinese Muur te maken, kun je wel degelijk vanuit andere plekken in China een bezoek brengen aan het wereldwonder. Vanuit Datong kun je een bezoek brengen aan een vrij ongepolijst stukje muur nabij Deshengbao. Lokale boeren leenden de stenen maar al te graag voor hun eigen huizen, iets dat je vandaag de dag nog zeker kunt zien als je een wandeling maakt door het dorpje. Een groot deel van de muur is daarom inmiddels verdwenen, maar op deze plek kun je nog verschillende overblijfselen van een fort uit de 16de eeuw bekijken.

Datong, China
Datong, China

Datong, China
Datong, China

Houten pagode van Yingxian

Yingxian ligt op ongeveer twee uur rijden buiten Datong en is niet echt een leuke stad om te verblijven. Waarom we deze bestemming toch noemen in dit overzicht? Omdat je er de oudste en hoogste houten pagodes ter wereld kunt bekijken. Het indrukwekkende houten complex werd al in het jaar 1056 gebouwd en die wetenschap maakt deze bezienswaardigheid toch wel bijzonder. Helaas is niet het hele bouwwerk opengesteld voor bezoekers en ben je als toerist aangewezen op de eerste en tweede verdieping. Gelukkig kun je een bezoekje goed combineren met een excursie naar het Hangende Klooster, dus een goede reden om onderweg een kleine pauze in te lassen.

Reizen naar Datong — Hoe kom je er?

Datong is vrij eenvoudig te bereiken vanuit de hoofdstad Beijing. De stad heeft een eigen vliegveld met rechtstreekse verbindingen, maar het is ook mogelijk om de bus of de trein te pakken. Bussen vertrekken elk uur en doen er ongeveer vier uur over, treinen doen er met zes uur iets langer over. Eenmaal aangekomen in Datong kun je eenvoudig met de bus verder reizen naar de verschillende bezienswaardigheden.

Populaire reizen naar Datong

Meer bezienswaardigheden in China

Alle bezienswaardigheden in China

China ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Datong ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis China.
Natuur & omgeving
8.3
Cultuur
8.9
Stranden
4.9
Steden
8.3
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
9,0

Een reis om nog een keer te doen.

China
Groepsrondreis met FOX Vakanties
12-02-2017

De grote steden zoal Honkong, Beeing, waren zeer indrukwekkend, de muur, de Terracotta leger Keizerlijk paleis.
De fietstocht door de rijstvelden, schitterend ,te veel om op te noemen
De vriendelijkheid van de mensen zoveel diversiteit heeft het land.
Het heeft zo'n indruk gemaakt ,dat ik mijn ogen maar hoef te sluiten en ik beleef de hele reis weer
Ook de reisleider heeft daar natuurlijk aan mee gewerkt . Een pracht groep het klikte, wat natuurlijk de reis ook nog mooier maakt. Zou het zo weer op nieuw willen beleven.

J Hogendorp
Gereisd met partner in May 2013
8,8

Fascinerende rondreis door China met zeer deskundige reisleiding. Reden genoeg om met Kras het 'rondreizen' voort te zetten!

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-02-2017

Alle bekende hoogtepunten en steden aan de oostkust en omgeving en binnenland bezocht. De reisleiding had een zeer grote meerwaarde bij deze reis. Zeer informatief over een indrukwekkende geschiedenis en cultuur. De reis vond voornamelijk plaats in de urbanisatie van China, ik zou een volgende keer voor een reis met meer natuur kiezen en geweldige landschappen ontdekken en dan voornamelijk in de richting van zuid- en oostelijk China.
Inmiddels met Kras rondreis door Afrika/Namibië gedaan en nu staat zuid-Amerika op de lijst met Kras!

Bert Meijer
Gereisd met partner in October 2012
8,6

Cultuurshock :)

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
09-02-2017

Zoveel gezien en gedaan, in 21 dagen in een wervelwind door China heen
mooie tuinen, de grote steden, boottochten. Uiteraard de muur wat een klim was dat.
dan een persoonlijk hoogtepunt was voor mij toch wel het terracotta leger... prachtig!

M LIEFTINK
Gereisd met partner in October 2015
8,2

Waanzinnige rollercoaster

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
15-01-2017

Van Beijing naar Hong Kong, groepsrondreis. Slaaptrein, hoge snelheidstrein, binnenlandse vlucht,, boottocht over de river ferry naar Hong Kong noem het maar op. Zeer afwisselend en een hele goede indruk van het land van de natuur,cultuur enz. Zowel het oude als het nieuwe China en een top gids.

J Mooij
Gereisd met partner in August 2015
7,8

Mooie rondreis door China

China
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

heel veel cultuur en natuur en grote steden gezien
zeer mooie reis

Henk Mulder
Gereisd met partner in April 2016

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar China