Jaipur

Jaipur

De roze stad van India

Jaipur mag tijdens een India reis niet ontbreken op je route. Deze kleurrijke stad heeft prachtige bezienswaardigheden, een kleurrijk stadscentrum en unieke sfeer!

Top reisorganisaties naar India

Top reisorganisaties naar India
Hawa Mahal
Hawa Mahal

In het noorden van het prachtige India is Jaipur te vinden, op een afstand van ongeveer driehonderd kilometer ten zuidwesten van de beroemde stad Delhi. Jaipur heeft over het algemeen een woestijnachtig en zeer droog landschap waarop talloze roze woningen staan. Hierdoor wordt de stad ook wel de Roze Stad van India genoemd. De stad is de hoofdstad van deelstaat Rajasthan.

City Palace

Het City Palace Jaipur is een indrukwekkend gebouw om te bezoeken. Je kunt het natuurlijk alleen van de buitenkant bekijken, wat zeker de moeite waard is, maar het is ook toegestaan om het paleis aan de binnenkant te bekijken. Hiervoor moet je wel een entreeprijs betalen van ongeveer 300 roepies. Bij de kassa kun je direct een audioguide aanvragen. Deze is overigens volledig gratis, al moet je wel een borg achterlaten in de vorm van je paspoort, je identiteitsbewijs, een pinpas of een creditcard. In het paleis kun je een mooie verzameling wapens bekijken, waaronder schilden, en je kunt er het grootste, en mooiste, zilverwerk ter wereld bekijken. Dit heeft de vorm van een kom.

Hawa Mahal

Een ander imposant paleis in Jaipur is de Hawa Mahal of het Paleis der Winden. Door de post-mogol-bouwkunst is het bouwwerk eigenlijk niet eens te herkennen als een paleis. Je kunt het zien als een bouwwerk met vijf verdiepingen, met een enorme gevel waarin bijna duizend ramen, nissen en balkons in te vinden zijn. De grote hoeveelheid ruiten in het paleis is eenvoudig te verklaren. De vrouwen wilden in het verleden ook naar de parade kijken, maar zij mochten zich niet op straat vertonen. Speciaal voor hen werd dit gebouw opgetrokken, zodat zij van achter de ramen de parade konden bekijken. Achter de ramen is dan ook niet anders dan een brede hal te vinden.

Paleis Jaipur
Paleis Jaipur

Jantar Mantar

Ben je erg geïnteresseerd in de sterrenkunde en wil je hier in India eens nader kennis mee maken? Dan kun je in Jaipur een bezoek brengen aan Jantar Mantar. Dit is het allergrootste astronomische observatorium dat op de hele wereld te vinden is. Indrukwekkender kan je het eigenlijk niet krijgen. Het werd al aan het begin van de achttiende eeuw gebouwd en er zijn bijzondere bouwwerken te vinden. Het is wel aan te raden het Jantar Mantar te bezoeken onder de leiding van een gids die je kan vertellen waar alles voor bedoeld is. Het ziet er allemaal zo anders uit dan de moderne snufjes in Nederland dat je hier anders maar moeilijk achter kunt komen. Je kunt het Jantar Mantar direct tegenover City Palace vinden. In totaal bestaat het uit achttien instrumenten. Niets is met hekwerken of draad afgeschermd, maar het is niet toegestaan om op de gebouwen te klimmen.

Het Amber Fort

Op zo’n elf kilometer van Jaipur is een berg te vinden waarop het mooie Amber Fort te vinden is. Dit gigantische fort is absoluut meer dan de moeite van een bezoek waard. Het kost je ongeveer een kwartier om via het pad boven te komen. Dit pad wordt veelal door toeristen bewandeld en de lokale bevolking weet dit natuurlijk ook. Daarom zijn er langs het pad naar boven veel verkopers en bedelaars te vinden. Je moet dan ook wel wat sterk in de schoenen staan om hiermee geconfronteerd te worden. Ook is het belangrijk om zelf drinken mee te nemen, aangezien je waarschijnlijk dorst hebt als je eenmaal boven bent aangekomen. Op de berg zijn geen horecagelegenheden te vinden. Uniek aan het fort is dat het is gebouwd in de vorm van een groot doolhof. Dit heeft de koning zeer bewust zo laten bouwen, omdat hij meerdere vrouwen wilde hebben zonder dat ze van elkaars bestaan in het fort afwisten. Er is zelfs een tunnel die naar een tweede fort loopt, welke als sluiproute kon worden gebruikt. Houd er wel rekening mee dat er veel vleermuizen in het fort aanwezig zijn.

Amber Fort, Jaipur
Amber Fort, Jaipur

De bioscoop

Waarschijnlijk is een bezoek aan de bios niet het eerste waar je aan denkt als je denkt aan een leuk uitstapje in India. Echter, in Jaipur is het een hele beleving om een avondje naar de bioscoop te gaan. Er zijn drie verschillende soorten kaarten te koop voor de bioscoop. Je hebt de goedkoopste optie van veertig roepies, het Emerald kaartje van tachtig roepies en het Diamond kaartje van honderdvijftig roepies.

Albert Hall

Als je een groot fan bent van wapens, dan zou je zeker een bezoek moeten brengen aan Albert Hall. Dit is een museum in Jaipur waar je een flinke collectie wapens kunt bewonderen. De meest uiteenlopende oude en nieuwere wapens worden hier onder je aandacht gebracht. Daarnaast kun je hier ook een mooie verzameling schilderijen en beeldjes bekijken.

Reizen naar Jaipur – Hoe kom je er?

Vanaf het vliegveld in Amsterdam vlieg je in bijna negen uur naar Jaipur International Airport. Vanaf hier hoef je waarschijnlijk niet erg lang meer in de auto of bus te zitten voor je je accommodatie bereikt. In de Nederlandse wintertijd is het in Jaipur 4,5 uur later. In de Nederlandse zomertijd is het er 3,5 uur later.

Populaire reizen naar Jaipur

Meer bezienswaardigheden in India

Alle bezienswaardigheden in India

India ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Jaipur ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis India.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5
8,5

Schitterende rondreis door Noord India,

India
Individuele rondreis met Better Places
20-03-2023

Na mijn werkzaamheden in Ahmedabad, kon ik nog een weekje rondreizen. Shalome heeft dit bijzonder knap ingevuld. Onwijs veel gezien in slechts een weekje. o.a. Cultuur in Varanasi, Wildlife in Bandhavgarh en Panna (tijgers), Tempels in Khajuharo en Orchha en uiteraard de Taj Mahal in Agra. Optimaal reisadvies.

Ton Huitink
Alleen gereisd
9,0

Super rondreis door de noordelijke helft van India

India
Individuele rondreis met YourWay2GO
10-02-2017

In dit deel van India liggen prachtige steden én ook fantastische landschappen daar tussenin. In een paar uur rijden kun je je van een uitgestrekte woestijn naar een jungle verplaatsen. De steden zijn oud en mooi, met veel tempels en ook leuke kleine straatjes, erg fotogeniek allemaal. Het hoogtepunt van deze reis was voor mij het bezoeken van de Taj Mahal, die echt nog mooier is dan op alle foto's!

Sybrich
Gereisd met gezin in July 2013
9,0

Terug naar mijn ROOTS

India
Singlereis
16-01-2017

Familie, cultuur, bezienswaardigheden, teveel om op te noemen. Prachtig land.

S. timorason
Alleen gereisd in August 2017
8,4

Overweldigende kleurrijke reis

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
14-01-2017

We zijn in Delhi vertrokken, erg druk en chaotisch , wat een cultuurverschil. Kleurrijke mensen ontmoet, een sikh-tempel bezocht met grote keuken. Mooie forten gezien, een reis met de nachttrein naar Varanasi is een ervaring die je ooit meegemaakt moet hebben. Bij de Taj Mahal moet je even slikken, wat indrukwekkend!
Maria onze reisleidster was heel goed, wist veel van het land, had haar adresjes b.v. voor een zieke reisgenoot die ze dan naar een mooi hotelletje bracht.

A. Louwers
Alleen gereisd in March 2012
10

Rondreis India en Nepas

India
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-01-2017

Vorig jaar besloot ik alleen op reis te gaan en me aan te sluiten bij de groepsreis India en Nepal van april 2016. Dit was de beste beslissing uit mijn leven! Wat een ervaring, wat een leuke groep en vooral ook wat een leuke reisleider was Paul. India en Nepal hebben mijn hart gestolen, de tijd van mijn leven heb ik gehad tijdens deze 16 dagen durende vakantie. Zo goed bevallen om met een groep te reizen en met Kras dat ik deze week opnieuw een groepsreis bij Kras heb geboekt. Deze keer naar Mexico! Hopelijk wordt deze reis net zo bijzonder als die van vorig jaar.

Caroline Duinhouwer
Alleen gereisd in April 2016

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar India